Προετοιμάσου: σύντομα ο καφές θα τελειώσει στον πλανήτη

Προετοιμάσου: σύντομα ο καφές θα τελειώσει στον πλανήτη

Το τέλος του είναι κοντά και αναμένεται να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε στο οικοσύστημα και την καθημερινότητά μας.

Το τέλος του είναι κοντά και αναμένεται να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε στο οικοσύστημα και την καθημερινότητά μας.

Δεν ξέρουμε πόσοι θυμάστε μία μικρή ιστορία τεράστιας σημασίας που συνέβη σε μία γνωστή ασφαλιστική εταιρεία το καλοκαίρι του 2009. Δύο συνάδελφοι στην εταιρεία αυτή, άρχισαν να πλακώνονται στο ξύλο για την τελευταία δόση εσπρέσο που είχε το μηχάνημα – φαίνεται πως η εταιρεία είχε ξεχάσει να παραγγείλει νέες κάψουλες. Η ιστορία δεν είχε αίσιο τέλος καθώς ο ένας βρήκε τραγικό θάνατο από εσωτερική αιμορραγία. Ο συνάδελφος νωρίτερα, τον χτύπησε με την τοστιέρα. Δεν ξέρουμε επίσης γιατί δεν συμφώνησαν να παραγγείλουν καφέ, αλλά η ζημιά είχε γίνει ήδη.

Δεν περιμένουμε πως θα φτάσουμε όλοι στο σημείο να πλακωνόμαστε μεταξύ μας επειδή απλά τελειώνει ο καφές σε μία εταιρεία, αλλά αλήθεια, τι θα γινόταν αν ο καφές δεν τελείωνε μόνο από τα ντουλάπια και τις ζωές μας. Οι ευεργετικές ιδιότητες της καφεΐνης έχουν ήδη αποδειχθεί (σε ήπιες ποσότητες) και δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο που το πρωί θα παραγγέλνουμε μόνο χυμό ή παγωμένο τσάι. Ο καφές για κάποιους δεν είναι μόνο συνήθεια, αλλά απαραίτητη απόλαυση. Για να μην μακρυλογούμε ωστόσο το στόρι έχει ως εξής: τα νέα για τον καφέ δεν είναι καλά. Και φταίει η κλιματική αλλαγή.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, ένα από τα κατεξοχήν κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, αναφέρει ότι τουλάχιστον το 60% των ποιοτήτων καφέ που γνωρίζεις πρόκειται να εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα χρόνια εξαιτίας της σφοδρής κλιματικής αλλαγής. Μέσα στις ποιότητες αυτές, ξεχωρίζουν φυσικά οι διαφορετικοί τύποι Arabica που απαριθμούν το 60% των παγκόσμιας παραγωγής. Σε αυτήν την κατάσταση φυσικά, προφανώς και ο κοσμάκης έχει βάλει το χεράκι του για να την κάνει χειρότερη. Οι περισσότερες παρθένες ποιότητες καφέ στον κόσμο, βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην αφρικανική ήπειρο και στη Μαδαγασκάρη. Η αποψίλωση των δασών έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των φυτών με αποτέλεσμα όχι μόνο να μειώνονται δραματικά οι ποιότητες αυτές, αλλά και να μην υπάρχει το έδαφος για καλλιέργεια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ