Ποιο μπαχαρικό σου ταιριάζει ανάλογα με το ζώδιό σου;

Ποιο μπαχαρικό σου ταιριάζει ανάλογα με το ζώδιό σου;

Aλλά και ποιο είναι ο αγαπημένο σου βότανο αντίστοιχα;

H Xριστίνα Θεοχάρη, συγγραφέας του βιβλίου “Η γεύση των ζωδίων” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ έγραψε για το marieclaire ένα άρθρο στο οποίο εξηγεί ποια βότανα ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του κάθε ζωδίου:

Τα βότανα είναι ο θησαυρός της φύσης: θεραπεύουν τις αρρώστιες της ψυχής και του σώματος μέχρι και σήμερα. Τα μπαχαρικά εκτός από είδος πολυτελείας, ήταν μέσο συναλλαγής και σύμμαχος γοητείας και ξελογιάσματος. Αν βάλουμε στο μείγμα και τα τέσσερα στοιχεία: Αέρας, Φωτιά, Νερό, Γη που συνδέονται άρρηκτα με την Αστρολογία και τα 12 Ζώδια, έχουμε έναν τέλειο, ακαταμάχητο συνδυασμό.

Κλειστε τα ματια και φανταστειτε μια κουπα αχνιστο κακαο με τσιλι, που σας βοηθαει να ξεπερασετε το κρυολογημα, τις κρυες νυχτες του χειμωνα! μηπως σαν σκορπιος που ειστε, σας αρεσει η σκουρη σοκολατα; ειναι ο δυοσμος το αγαπημενο βοτανο της παρθενου με τη φρεσκια, δροσερη μυρωδια που θυμιζει καλοκαιρι; ή μηπως το αρωμα του καρυ σας συναρπαζει, γιατι σας ταξιδευει σε μερη μακρινα, καλα μου τοξοτακια; κι ο γλυκος, ευαισθητος καρκινος δεν συγκινειται οταν μυριζει βανιλια το κεϊκ που μολις βγηκε απο το φουρνο και του θυμιζει τη μαμα του; ο διδυμος,παλι, θυμαται την εντονη αρωματικη γευση του θεραπευτικο δεντρολιβανου, που τον ηρεμει, ενω ο αρχοντικος λεων ονειρευεται ριζοτο με σαφραν και σαμπανια και ο αιγοκερως γλυκοκοιταζει ενα κοκκινιστο με γαρυφαλο και κανελα στη σαλτσα ντοματα!

Nαι, τα ζωδια εχουν κι αυτα τις προτιμησεις τους και εχουν τις δικες τους προτιμησεις στο αρωματικο, μοσχοβολιστο συμπαν των βοτανων και των μπαχαρικων που δινουν αλλη διασταση στη ζωη μας και στις περιπετειες στη κουζινα μας! η αστρολογια, απο την αρχαια εποχη, βασιζοταν στους κανονες που θεσπισε ο φιλοσοφος και μαθηματικος Eμπεδοκλης για τα τεσσερα θεμελιωδη στοιχεια της φυσης: ο αερας, η φωτια, η γη και το νερο αποτελουσαν τον πυρηνα του καθε ζωδιου. τα τεσσερα αυτα στοιχεια, χρησιμοποιουνται απο τοτε για να περιγραψουν συμβολικα τα ξεχωριστα χαρακτηριστικα της καθε ζωδιακης ομαδας αλλα και την ανθρωπινη φυση γενικοτερα.

Mε τη βοηθεια των τεσσαρων αυτων στοιχειων μπορουμε να κατανοησουμε τη συμπεριφορα των ζωδιων αλλα και να διακρινουμε καλυτερα τους τροπους με τους οποιους τα ζωδια επεξεργαζονται τα ερεθισματα γυρω τους. ακομη και ο τροπος με τον οποιο αντιλαμβανονται τη γευση και τις μυρωδιες, συνδεεται με τα τεσσερα στοιχεια που κυριαρχουν σε καθε ζωδιο. τα μπαχαρικα λοιπον, και τα βοτανα ειναι ενας πολυ αρωματικος τροπος για να προσθεσετε μοναδικη γευση οχι μονο στη μαγειρικη και στη ζαχαροπλαστικη, αλλα στην ιδια σας τη ζωη!

Θα μαθουμε λοιπον ποια βοτανα και μπαχαρικα αντιστοιχουν στο καθε ζωδιο! ξεκιναμε λοιπον το ταξιδι μας στα αρωματα και τις μυρωδιες, εξερευνωντας τα αγαπημενα βοτανα και μπαχαρικα του καθε στοιχειου, και αυτα που ταιριαζουν περισσοτερο σε καθε ζωδιο.

Αερας

Ο αερας συμβολιζει την ψυχη, δινοντας πνοη σε καθε τι αψυχο. ταυτιζεται με οτι κινειται, μεταβαλλεται, και αλλαζει διαρκως. το πνευμα ειναι η βασικη του εκφραση, οπως και η σκεψη. με ορμη και τολμη επικοινωνει τις ιδεες του και αναζητα διαρκως νεες περιπετειες που θα του ανοιξουν δρομους για να εκφραστει ακομα πιο δημιουργικα και πιο πρωτοτυπα. Tα 3 ζωδια του αερα ειναι ο υδροχοος, οι διδυμοι και ο ζυγος.

Yδροχοος: O ιδιομορφος υδροχοος εκτιμα την ασυνηθιστη και πολυπλοκη γευση του γλυκανισου. Xρησιμοποιηστε αυτο το μπαχαρικο σε σχημα αστεριου για να φερετε ευχαριστες εκπληξεις στη ζωη σας, κρυμμενες μεσα σε μια αρωματικη μαρμελαδα μηλου! το βοτανο που αρεσει στον υδροχοο, ειναι το μελισσοχορτο που καταπραϋνει τους πονοκεφαλους και τα πολλα νευρα, και δινει εντονο αρωμα λεμονιου σε ροφηματα και κεϊκ!

Διδυμος: ο πολυ επικοινωνιακος διδυμος μπορει να χρειαστει μια μικρη βοηθεια για να αφομοιωσει ολες τις πληροφοριες που αναζητα και βρισκει, οποτε ο ανιθος με την καθαρη, δροσιστικη του γευση διεγειρει την ορεξη και βοηθα στην πεψη! το εντονα αρωματικο και εξωτικο κυμινο θα τον ξετρελανει, οταν το βαλετε σε σουπες και οσπρια!

Zυγος: H ρομαντικη φυση του ζυγου εκτιμα πολυ ενα μπαχαρικο που καλλιεργει την αγαπη και τον αισθησιασμο. το καρδαμο, ειναι γνωστο για τις ηπιες, θερμαντικες του ιδιοτητες του, οποτε πασπαλιστε λιγο πανω απο ενα κριθαροτο με λαχανικα σωτε, οταν θελετε να ζεστανετε τα πραγματα σιγα-σιγα! Tο βοτανο που ταιριαζει με την εκλεπτυσμενη φυση του ζυγου, ειναι το θυμαρι, που μπορει να μπει σε πολλα φαγητα, ενω το ροδι ως υλικο, θα ταιριαξει πολυ με μια ελαφρια πανακοτα που θα την λατρεψει!

Φωτια

Η φωτια συμβολιζει με την εντονη υποσταση της, την ενεργεια και το φως. ταυτιζεται με τις εντονες συγκινησεις, τη δραση, τη μαχητικοτητα και τη δυναμη. Tο φως ειναι η βασικη της εκφραση, που ακτινοβολει δυναμικα και ανοιγει δρομο στο περασμα του . Mε φιλοδοξια, αυτοπεποιθηση και ενθουσιασμο, ξεκιναει και ολοκληρωνει νεες δραστηριοτητες που θα μας γεμισουν αυτοπεποιθηση, μολις κατακτησουμε το στοχο μας. Τα 3 ζωδια της φωτιας ειναι ο κριος, ο λεων και ο τοξοτης.

Κριος ο αρχηγος: O κατακτητης κριος εκτιμα πολυ τη δυνατη γευση του πιπεριου καγιεν και του τσιλι, που του δινουν αυτοπεποιθηση και εκφραζουν την αγαπη για τη ζωη. Xρησιμοποιηστε αυτο το μπαχαρικο για να ταρακουνησετε λιγο τα νερα και να δωσετε αλλη διασταση στα μαγειρευμαγειρευτα σας ή σε μια κουπα ζεστη σοκολατα! Tο βοτανο που αρεσει στον κριο, ειναι η ριζα του τζιντζερ που καταπραϋνει τους μυϊκους πονους και ειναι θεραπευτικο του κρυολογηματος, αν το βαλετε σε ροφηματα και σουπες

Λεων: O αρχοντικος λεων χρειαζεται ενα βοτανο που εχει εντονο χαρακτηρα, οπως ο ιδιος και θα ξεχωριζει σαν αρωμα και γευση. το δεντρολιβανο αρωματιζει κρεατα και ψαρια, αλλα πινεται και σαν αντιφλεγμονωδες, χαλαρωτικο αφεψημα, ενω το χρυσο χρωμα και η ιδιαιτερη, λεπτη μυρωδια του πανακριβου σαφραν (ή κροκου στα ελληνικα) ταιριαζει απολυτα στο βασιλια των ζωδιων, δινοντας αλλη διασταση σε φαγητα και γλυκα.

Tοξοτης: H περιπετειωδης φυση του τοξοτη αγαπη την εντονη, ασυνηθιστη μυρωδια του φασκομηλου, που ειναι γνωστο για τις θεραπευτικες και αντιοξειδωτικες του ιδιοτητες, αλλα δινει και πολυ ιδιαιτερο αρωμα σε πιατα με χοιρινο, ή πουλερικα και σουπες με λαχανικα. το εξωτικο καρυ, ταιριαζει πολυ με τον ανησυχο τοξοτη αφου στο μειγμα του περιεχει μπαχαρικα που τονωνουν τη λειτουργια του συκωτιου που ειναι το αδυναμο σημειο του. Θα λατρεψει καθε πιατο που το περιεχει και θα σαγηνευσει το αντικειμενο του ποθου του παραλληλα.

Νερο

Το νερο συμβολιζει την πηγη ζωης του ανθρωπου, τη μητρα και το συναισθημα. Ταυτιζεται με την αγαπη, τη δοτικοτητα, τον εσωτερικο μας κοσμο και τα ονειρα. το νερο ειναι μαλακο, απαλο και πανταχου παρον, μια και πηγαινει παντου και αλλαζει μορφη συνεχεια. Αποτελει τη βασικη εκφανση της καρδιας, που εκφραζεται μεσα απο καθε τι που μας βοηθαει στο να την ανοιγουμε, οπως η μουσικη και το τραγουδι. Το νερο ειναι υποχωρητικο και παντοδυναμο, καθως απλωνεται και καλυπτει τα παντα-ειναι η βαση της καθε μας σκεψης και πραξης! Τα 3 ζωδια του νερου ειναι οι ιχθεις, ο καρκινος και ο σκορπιος.

Ιχθεις: Oι ονειροπολοι ιχθεις χρειαζονται ενα βοτανο που θα τους ταξιδεψει και θα τους χαλαρωσει παραλληλα, οπως ειναι το απαλο χαμομηλι με τις ηρεμιστικες του ιδιοτητες που ειναι το πιο καταλληλο για ροφημα, ενω το μπαχαρικο που θα τον συναρπασει και θα τον μαγεψει ειναι η κανελλα, που θα δωσει το ξεχωριστο της αρωμα σε γλυκα με κρεμα οπως ενα ρυζογαλο, ή ακομη και σε φαγητα, οπως το κλασικο κοκκινιστο

Καρκινος: O συναισθηματικος καρκινος χρειαζεται ενα βοτανο που θα του ξυπνησει μνημες απο τη μαμα, και θα καταπραϋνει και το στομαχι παραλληλα! ο δυοσμος μπορει να του θυμησει τα γεμιστα της,αλλα και να βοηθησει στη χωνεψη, ενω το γαριφαλλο, με το εντονο αρωμα του, ειναι ενα μπαχαρικο διεγερτικο και τονωτικο- ο,τι πρεπει για γλυκα που λατρευει, οπως η καρυδοπιτα και που του τονωνουν την αυτοπεποιθηση!

Σκορπιος: O αισθησιακος και μυστηριωδης σκορπιος, χρειαζεται ενα βοτανο οπως το τζινσενγκ, που τον βοηθαει να αποβαλλει τις τοξινες που δημιουργουνται απο το εντονο συναισθημα του και ειναι ιδανικο για ροφημα, ενω το μπαχαρικο που τον ξετρελαινει ειναι το μοσχοκαρυδο, με το πολυ ιδιαιτερο αρωμα που αναδεικνυει ενα απλο πουρε, ή μια κολοκυθοσουπα και που ειναι κι αυτο οπως ο ιδιος: σε μικρες ποσοτητες κανει θαυματα, σε μεγαλες ειναι δηλητηριο γη η γη συμβολιζει τη στερεη, τρισδιαστατη πραγματικοτητα, τη μονιμοτητα, την δυναμη και τη σταθεροτητα. ταυτιζεται με τη γονιμοτητα, την καρποφορια και τον υλικο κοσμο.

Γη

H γη ειναι η σταθερη, αργη και ασφαλης εκφραση της υλης, απαραιτητη για να ζησουμε και να εκτιμησουμε οσα αγαθα εχουμε. Ξερει να υποστηριζει και να συντηρει την ανθρωπινη φυση, μια και αποτελει τη βαση, το υποβαθρο και την αφετηρια για ολες τις πραξεις και τις κινησεις που πρεπει να κανουμε, για να επιβιωσουμε. Τα 3 ζωδια της γης ειναι ο ταυρος, η παρθενος και ο αιγοκερως

Tαυρος: O πρακτικος,σταθερος ταυρος χρειαζεται ενα βοτανο οπως η ριγανη, που παραδοσιακα συνδεεται με την αφθονια, για να νιωσει ασφαλης. Aγαπαει την χαρακτηριστικη της μυρωδια, που του θυμιζει παραδοσιακα φαγητα οπως το κλασσικο κοτοπουλο στο φουρνο, ή τα κεφτεδακια ενω ο παπαρουνοσπορος, με τις καταπραϋντικες τους ιδιοτητες ειναι ιδανικος για γλυκα, πιτες και το αγαπημενο του , θρεπτικο ψωμι που το απολαμβανει με καθε ευκαιρια παρθενος η ευαισθητη και λεπτολογος

Παρθενος: λατρευει την υπεροχη μυρωδια της λεβαντας που την χαλαρωνει και την ηρεμει. Mπορει να την πιει σε ενα αρωματικο τσαϊ μαζι με αλλα βοτανα, αλλα και να την απολαυσει σε μικρη ποσοτητα σε ενα κεϊκ, ή κουλουρακια στα οποια θα δωσει αλλη διασταση. H πολυ γνωστη βανιλια με το διακριτικο της αρωμα, ειναι το ιδανικο μπαχαρικο για την παρθενο και παει με ολα τα γλυκα που τοσο της αρεσουν.

Aιγοκερως: O συντηρητικος και παραδοσιακος αιγοκερως, θα ξυπνησει απο το εντονο αρωμα του βασιλικου,που θα του θυμισει καλοκαιρια στο νησι και κλασικες σαλτσες με ντοματα. οι θεραπευτικες του ιδιοτητες βοηθουν στη συγκεντρωση και στην ανακουφιση απο το κρυολογημα, ενω το πιπερι, και ειδικα το εξωτικο ροζ πιπερι ταιριαζει πολυ με πλουσια πιατα που λατρευει οπως το ψαρονεφρι με κρεμα γαλακτος ή οι πενες με σολωμο και βοτκα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ