Κοροναϊός: Μεταφέρουν ασθενείς σε ειδικά κουτιά και σωλήνες

Κοροναϊός: Μεταφέρουν ασθενείς σε ειδικά κουτιά και σωλήνες

Με τους φόβους της εξάπλωσης του φονικού κοροναϊού να εντείνονται στην Κίνα οι Αρχές έθεσαν άλλη μία πόλη σε καραντίνα – συνολικά τρεις σε μια περιοχή, όπου ζουν είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι Αρχές απαγόρευσαν τις μετακινήσεις από το Βουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι στην κεντρική Κίνα καθώς και από τις κοντινές πόλεις Χουανγκάνγκ και Εζχού εμποδίζοντας τις αναχωρήσεις λεωφορείων, τρένων, οχηματαγωγών και κλείνοντας το αεροδρόμιο και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς για επιβάτες που θέλουν να φύγουν από τα αστικά αυτά κέντρα.

Το νέο μέτρο αποφασίστηκε μετά τη μόλυνση τουλάχιστον 633 ανθρώπων από τον κοροναϊό, που προέρχεται από την ίδια οικογένεια ιών, που προκάλεσαν τον SARS. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των Αρχών 17 άνθρωποι έχουν πεθάνει (άλλες πηγές κάνουν λόγο για 25) από τη μέρα που πρωτοεντοπίστηκε ο κοροναϊός στα τέλη Δεκεμβρίου στο Βουχάν, ενώ 95 ασθενείς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αξιωματούχοι ανησυχούν ότι με τις μετακινήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων Κινέζων σ’ ολόκληρη τη χώρα ενόψει της κινεζικής Πρωτοχρονιάς θα αυξηθεί ο κίνδυνος μιας πανδημίας, που έχει ήδη φθάσει σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της χώρας καθώς και στις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, το Μακάου και το Χονγκ Κονγκ. Ήδη οι Αρχές του Πεκίνου αποφάσισαν να ακυρώσουν όλες τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της έλευσης του νέου σεληνιακού έτους.

Πρωτοφανή μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κοροναϊού

To γύρο του κόσμου κάνουν την ίδια ώρα βίντεο που δείχνουν ασθενείς που πιθανώς έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στο Βουχάν της Κίνας να μεταφέρονται μέσα σε ειδικά κουτιά και πλαστικούς σωλήνες σε μια προσπάθεια των Αρχών να εμποδίσουν την περαιτέρω εξάπλωση της φονικής πνευμονίας. Στις εικόνες που ανήρτησε το Radio Free Asia στο Twitter διακρίνεται, όπως λέει, ιατρικό προσωπικό με ειδικές στολές να μεταφέρει από ασθενοφόρο μέσα σ’ έναν μεγάλο πλαστικό σωλήνα έναν ασθενή που μολύνθηκε από τον κοροναϊό στο Χουιζού, μια πόλη στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

26 κρούσματα είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι χθες στη συγκεκριμένη επαρχία με τις Αρχές να επισημαίνουν ότι ο κοροναϊός, γνωστός ως 2019-nCoV, που μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, έχει ήδη μολύνει γιατρούς και νοσοκόμες που περιέθαλπαν ασθενείς.

Ένα άλλο βίντεο που ανήρτησε στο Twitter η δημοσιογράφος Xie Qing, δείχνει ένα άτομο να μεταφέρεται με ένα μεγάλο μεταλλικό κουτί σ’ ένα αεροδρόμιο.

Χάος στο Βουχάν με τον κορωναϊό

Στο μεταξύ στο Βουχάν επικρατεί χάος με τους κατοίκους να κάνουν επιδρομές στα σουπερμάρκετ και να αδειάζουν τα ράφια για να κλειστούν στη συνέχεια στα σπίτια τους. Τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν στα πρατήρια καυσίμων μετά από φήμες ότι τελειώνουν τα αποθέμετα, ενώ ντόπιοι λένε ότι τα φαρμακεία έχουν ξεπουλήσει όλες τις μάσκες προσώπου που είναι υποχρεωτικές για τους κατοίκους όταν κυκλοφορούν στους δρόμους και σε δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με την εικόνα που μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και διεθνή ΜΜΕ ελάχιστοι πεζοί κυκλοφορούν στο δρόμους, ειδικές μονάδες της αστυνομίας περιπολούν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, ενώ συγγενείς έχουν ακυρώσει τα σχέδια να βρεθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα την περίοδο των γιορτών. «Απ’ όσο γνωρίζω είναι πρωτόγνωρο να προσπαθήσεις να βάλεις σε καραντίνα μια πόλη 11 εκατομμυρίων», είπε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα Γκοντίν Γκαλέα στο Αssociated Press. «Κάτι τέτοιο δεν έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν ως μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας κι ως εκ τούτου δεν μπορούμε σ’ αυτό το στάδιο να πούμε αν θα αποδώσει».

Η Κίνα τρέχει να προλάβει την εξάπλωση του κοροναϊού

Η Κίνα ηγεσία προσπαθεί να αποφύγει τα λάθη που είχε κάνει όταν είχε ξεσπάσει η επιδημία του SARS. Επί μήνες ολόκληρες, ακόμη κι όταν η νόσος είχε εξαπλωθεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ασθενείς μεταφέρονταν με ασθενοφόρα από το ένα μέρος στο άλλο ή σε ξενοδοχεία σε μια προσπάθεια των Αρχών να αποκρύψουν από τους ειδικούς του ΠΟΥ τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων. Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι κινεζικές Αρχές μεταδίδουν γρήγορα τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωναϊό, κάτι που έθεσε ως προτεραιότητα ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ