Κορωνοϊός: Tι πρέπει να προσέχετε στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό

Κορωνοϊός: Tι πρέπει να προσέχετε στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό

Όλα τα μέτρα προστασίας που οφείλουν να λαμβάνουν τόσο οι γυναίκες που κυοφορούν όσο και οι θηλάζουσες κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού

Οι έγκυες δεν φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στον κορωνοϊό σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ιός μπορεί να μεταφερθεί μέσω του μητρικού γάλακτος.

Τόσο οι έγκυες, όσο και οι θηλάζουσες οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας.

Αν και μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται στο έμβρυο, οι περιπτώσεις που έχουν εξεταστεί αφορούν γυναίκες που κόλλησαν τον ιό στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία για το τι συμβαίνει όταν η γυναίκα μολυνθεί στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, τότε που αναπτύσσεται το νευρικό σύστημα του εμβρύου και τα όργανά του.

Γνωρίζουμε από άλλες ιογενείς λοιμώξεις ότι αυξάνεται η πιθανότητα αποβολής και σε περιπτώσεις υψηλού πυρετού αυξάνεται η πιθανότητα γενετικών ανωμαλιών.

Ένα βασικό θέμα με τις εγκυμονούσες είναι εάν υπάρχει πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός στο έμβρυο. Μέχρι στιγμής τα στοιχεία είναι πάρα πολύ λίγα, καθώς έχουν καταγραφεί μόλις 20 περιστατικά εγκύων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Ευτυχώς όλα τα μωρά που γεννήθηκαν ήταν υγιή, δηλαδή δεν υπήρξε κάθετη μετάδοση του ιού μέσα στη μήτρα μέσω του πλακούντα.

Μέτρα προφύλαξης:

  • Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών
  • Αποφυγή του συνωστισμού σε κλειστό χώρο και των άσκοπων μετακινήσεων
  • Καμία επαφή με όσους έχουν έστω και ελαφρύ κρύωμα
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος (ενυδάτωση με 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, ύπνος τουλάχιστον 8 ώρες, καλή διατροφή και ξεκούραση)
  • Κάλυψη του στόματος και της μύτης με ιατρική μάσκα, μαντήλι. Αν χρειαστεί να φτερνιστείτε ή να βήξετε, τότε το κάνετε στο εσωτερικό μέρος του λυγισμένου αγκώνα σας. Κατά αυτόν τον τρόπο, τα χέρια σας δεν φέρουν τον ιό.
  • Άμεση ενημέρωση του γιατρού αν υπάρχει υποψία λοίμωξης του αναπνευστικού

*Ο κ. Ιάκωβος Σούσης είναι Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ