O Air Canada λίγο πριν την προσγείωσή του

O Air Canada λίγο πριν την προσγείωσή του

Ο Βινς Κάρτερ ύστερα από 22 χρονιές στο ΝΒΑ είναι πολύ πιθανό να σταματήσει την καριέρα του στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Ο εκ των θεαματικότερων in game-dunker όλων των εποχών στο ΝΒΑ, Βινς Κάρτερ, αναμένεται να σταματήσει την καριέρα του μετά από 22 σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Ο παίκτης της Ατλάντα έχει τόσο τεράστεια καριέρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς έχει παίξει με το 40% των παικτών που έχουν πατήσει το παρκέ ποτέ στη λίγκα.

Ο κορωνοϊός όμως φρέναρε όπως φαίνεται τα σχέδια του «Air Canada», που ήθελε να τελειώσει την καριέρα του μέσα στο παρκέ. Σύμφωνα με το νέο φορμάτ του ΝΒΑ όπου θα συμμετάσχουν 22 ομάδες, 13 από τη Δύση και 9 από την Ανατολή χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές τα «Γεράκια».

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, μπαίνει λογικά, ένα άδοξο τέλος σε μία τόσο μεγάλη καριέρα, που κράτησε από το 1998 έως και σήμερα και επηρέασε το παιχνίδι του μπάσκετ. Ο Βινς Κάρτερ αποτελεί για εκατοντάδες αθλητές πρότυπο όχι μόνο στο αθλητικό κομμάτι αλλά νοοτροπίας και συμπεριφοράς μέσα στο παρκέ. Ένας αειθαλής αθλητής, πάντοτε χαμογελαστός και αγαπητός στους συμπαίκτες του.  Έβαλε μία χώρα όπως ο Καναδάς στον μπασκετικό χάρτη και τοποθέτησε τα θεμέλια για την πρωταθλήτρια ομάδα, που κατέκτησε το δαχτυλίδι πέρσι απέναντι στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς.

Τι έκανε ο Κάρτερ και μνημονεύεται ως ένας από τους παίκτες που επηρέασαν το άθλημα στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ;

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά…

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΒΑ

Το 1999 ο τυφώνας από το Τορόντο αναδείχθηκε καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος παίκτης και επίσης βρισκόταν στην καλύτερη 5άδα των ρούκι.

Ο «Air Canada» δεν έμεινε μόνο εκεί. Το 2000 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χρονιά του. Πραγματοποίησε  3 εκπληκτικά καρφώματα και κέρδισε -για τους πολλούς- τον καλύτερο και ανταγωνιστικότερο διαγωνισμό καρφωμάτων.

Την ίδια σέζον ο εκρηκτικός παίκτης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αυστραλίας το 2000, ενώ όλοι τον θυμούνται για το «century dunk»πάνω από τον 2,18μ ύψους  γίγαντα Φρέντερικ Βάις, που μετά από αυτό απέκτησε ψυχολογικά προβλήματα.

Το ίδιο έτος οδήγησε μαζί με τον Τρέισι ΜακΡέντι το Τορόντο στα play-offs αλλά «σκουπίστηκαν» στον πρώτο γύρο από τους Νικς του Τσάρλς Όκλει με 3-0.

Χαρισματικός σκόρερ με έμφαση στο τρίποντο, αλλά και τα αγαπημένα του καρφώματα κατάφερε και ψηφίστηκε στην καλύτερη 2η κορυφαία πεντάδα το 2001 με τους «δεινόσαυρους», ενώ παράλληλα είχε τις καλύτερες του χρόνιες στο Τορόντο, όπου σε 7 σεζόν είχε μέσο όρο 19,7 πόντους, 5,2 ριμπάουντ , 3,9 ασίστ, 1,0 κλέψιμο και 2,3 μπλοκ. Παράλληλα από το 2000 έως και το 2007 συμμετείχε στο All-Star game.

Μετά και την ανταλλαγή του στους Νετς το 2004, και την πληθώρα αρνητικών σχολίων που συνοδεύτηκε η παρουσία του εκεί από του φιλάθλους των Ράπτορς, ο «Vinsanity» συνέχισε να δίνει τον καλύτερο του εαυτό σε πολλές ομάδες. Στο Νιου Τζέρσι,  παρόλο τα προβλήματα τραυματισμών που είχαν ξεκινήσει από την θητεία του με το Τορόντο,  ήταν καθοριστικός για την ομάδα που ζούσε επί χρόνια στην σκιά των Νικς. Σε 3 χρονιές είχε 23,6 πόντους και 4,4 ριμπάουντ. Μετά από 2 χρόνια στους Νιου Τζέρσει είχε την καλύτερη χρονιά όσων αφορά το σκοράρισμα με 27,5 πόντους σε 57 παιχνίδια. Παρόλο που έκανε εκπληκτικές χρονιές με τους Νετς δεν κατάφερε να πάει μακριά στα play-offs.

Ύστερα από πέντε σεζόν αποχώρησε από την πολιτεία της Νέας Υόρκης και μεταφέρθηκε στο Ορλάντο και τους Μάτζικ, καταφέρνοντας να φτάσει μέχρι και στους Τελικούς περιφέρειας όπου αποκλείστηκε από τους Σέλτικς με 4-2.  Στη συνέχεια κατέληξε στο Φοίνιξ όπου και εκεί δεν μακροημέρευσε και δεν απόλαυσε το μπάσκετ όπως θα ήθελε και ο ίδιος.

Την επόμενη χρονιά (2012) ήρθε η ώρα του Ντάλας όπου εκεί πέρασε 3 πολύ δυναμικές σεζόν όπου είχε 12 πόντους, 3,7 ριμπάουντ, 2,4 ασίστ. Και ενώ όλοι περίμεναν ότι το 2014 θα έκλεινε ο κύκλος του στο ΝΒΑ, ξάφνιασε τους πάντες και υπέγραψε veteran συμβόλαιο με την ομάδα του Μέμφις, όπου συμμετείχαν play-offs και στα την πρώτη του χρονιά. Ο Βινς ενώ βρισκόταν ήδη στα 36 του χρόνια, κατάφερε με την εκπληκτική νοοτροπία που είχε ως παίχτης να διατηρήσει το σώμα του σε τέτοια κατάσταση ώστε να μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στους Γκρίζλις. Για 3 συνεχόμενες χρονιές από το 2014-2017 ο «Air Canada» εξέπληξε όλη την μπασκετική κοινότητα, έχοντας στα play-offs μέσο όρο σε 23 λεπτά, 8 πόντους 3,9 ριμπάουντ ενώ κατάφερε σε τόσο μεγάλη ηλικία να προσαρμοστεί από την θέση του γκαρντ στην θέση του «3αριού».

Τις τελευταίες χρονιές στην καριέρα του όλοι περίμεναν ότι κάθε τέλος της σεζόν θα ανακοίνωνε την απόσυρση του, όμως εκείνος και η αθλητική παιδεία που είχε χτίσει τόσα χρόνια, διέψευδε τους πάντες. Πήρε έτσι την απόφαση στην αρχή της 5ης δεκαετία της ζωής του και άφησε το Μέμφις για το Σακραμέντο το 2017 όπου κατάφερε και έπαιξε σε 58 παιχνίδια όμως αποτυγχάνοντας να συμμετάσχει στα play-offs για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ

Προτελευταία χρονιά για τον αειθαλή Κάρτερ ο οποίος πήρε τα μπαγκάζια του και μετακόμισε για έναν «τελευταίο χορό» στην Ατλάντα, όπου εκεί θα είχε διττό ρόλο του παίκτη-μέντορα. Οι Χοκς ήταν αρκετά νεανική ομάδα και χρειάζονταν έναν αθλητή με την εμπειρία και την νοοτροπία του Βινς. Την πρώτη του σεζόν εκεί συμμετείχε σε 76 παιχνίδια όπου είχε 7,4 πόντους και 2,1 ριμπάουντ σε ηλικία 41 ετών. Και για ακόμη φορά ο «Vinsanity» κάρφωσε πάνω από τον χρόνο και ήθελε να γίνει όπως είπε ο ίδιος  ο γηραιότερος και ο μοναδικός παίχτης που θα έχει 22 σεζόν στην πλάτη του.

Σωτήριο έτος 2019 και η χρονιά ξεκινά μοναδικά για τον ίδιο αφού συμμετάσχει σε 60 από τα 67 παιχνίδια των Χοκς και δείχνει αγέραστος παίζοντας 14,6 λεπτά μέσο όρο και έχοντας 5 πόντους ανά παιχνίδι. Χαϊλάιτ της σεζόν ήταν το κάρφωμα που πραγματοποίησε εναντίων των Χόρνετς σε ηλικία 42 ετών.

Για να φτάσουμε πριν λίγο καιρό όταν και στις αρχές του Φλεβάρη ανακοινώνει ο Άνταμ Σίλβερ ότι ελέω κορονοϊού πως θα αναβληθεί η σεζόν στο ΝΒΑ μέχρι νεοτέρας αφήνοντας τα πάντα μετέωρα. Με βάση την χθεσινή ψηφοφορία (4/6) μπαίνει και με την βούλα το τελευταίο καλάθι του Κάρτερ στα παρκέ του μαγευτικού κόσμου του ΝΒΑ. Οι Χοκς δεν θα είναι μία από τις 22 ομάδες που θα συμμετάσχουν στα play-offs και οι φανς της καλύτερης Λίγκας του πλανήτη αποχαιρετούν τον αειθαλή Βινς Κάρτερ όπως του αξίζει.

Ως ένας θρύλος – τυφώνας που παρέσυρε τους πάντες μέχρι και τον τελευταίο δευτερόλεπτο στα γήπεδα του ΝΒΑ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ