Ο νέος Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα και η τελική πινελιά των Αγγελόπουλων

Ο νέος Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα και η τελική πινελιά των Αγγελόπουλων

Το ρόστερ του μπασκετικού Ολυμπιακού θα έχει πολλές αλλαγές την νέα χρονιά και to10.gr σας αναλύει την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα που αναμένει το τελευταίο κομμάτι του παζλ, με υπογραφή Αγγελόπουλων

Ο μπασκετικός Ολυμπιακός της νέας σεζόν θα είναι πολύ διαφορετικός. Θα είναι μια ομάδα που θα έχει αρκετά νέα πρόσωπα, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα έχει το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο κομμάτι της ιστορίας της.

Μετά από 12 χρόνια δεν θα αποτελεί μέρος της ερυθρόλευκης ομάδας ο εμβληματικός αρχηγός Βασίλης Σπανούλης, με τον «Kill Bill» να ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, σε ηλικία 39 ετών. Η απουσία του Σπανούλη από το παρκέ και τα αποδυτήρια της ομάδας θα είναι τεράστια, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να καλείται να πορευθεί την νέα σεζόν χωρίς τον φυσικό ηγέτη της ομάδας.

Από εκεί και πέρα, περσινή μέτρια πορεία στην Euroleague, όπου ο Ολυμπιακός κατέλαβε την 12η θέση με ρεκόρ 16-18, οδήγησε στην πλήρη αναδιαμόρφωση του ρόστερ. Οι Τζένκινς, Έλις, Χάρισον και Κουφός αποτελούν παρελθόν, μετά τις μέτριες σεζόν που είχαν και οι ερυθρόλευκοι προχώρησαν άμεσα στους αντικαταστάτες του, σε μία εμφανή αναβάθμιση. Το «παζλ» του νέου Ολυμπιακού έχει σχεδόν διαμορφωθεί και μένει μόνο ένα τελευταίο κομμάτι, που αναμένεται να έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή των Αγγελόπουλων.

To10.gr με αφορμή το σχεδόν ολοκληρωμένο «παζλ» του ρόστερ στο λιμάνι παρουσιάζει τον Ολυμπιακό της νέας χρονιάς που έχει πολύ υψηλές βλέψεις μετά από μια τριετία που κινήθηκε στην «αφάνεια» στη Euroleague και εκτός οκτάδας.

Πόιντ Γκαρντ

Στην θέση του άσου δεσπόζει φυσικά το όνομα του Κώστα Σλούκα. Ο 31χρονος γκαρντ είναι και επίσημα, μετά την αποχώρηση του Σπανούλη, ο νέος ηγέτης της περιφερειακής γραμμής των ερυθρολέυκων και αναμένεται να τραβήξει το μεγαλύτερο βάρος της δημιουργίας και της εκτέλεσης των plays που σχεδιάζει ο coach Μπαρτζώκας. Λένε ότι ο βασικός πόιντ γκαρντ μιας ομάδας είναι ο καθρέφτης του προπονητή στο παρκέ, με τον Μπαρτζώκα να περιμένει πολλά από τον Θεσσαλονικιό γκαρντ.

Backup του Κώστα αναμένεται να αποτελέσει ο νεοφερμένος Αμερικανός Τόμας Γουόκαπ. Ο 28χρονος γκαρντ, ήρθε φέτος το καλοκαίρι ως ελεύθερος από την Ζαλγκίρις, ύστερα από δύο εξαιρετικές χρονιές με την φανέλα της Λιθουανικής ομάδας. Αποτελεί τεράστια αναβάθμιση σε σχέση με τον, περιορισμένο επιθετικά, Τσαρλς Τζένκινς, διαθέτοντας στην φαρέτρα του εξαιρετικό σουτ από μακρινή απόσταση και υψηλό IQ, καθώς η ικανότητά του να δημιοργήσει και να κοντρολάρει το παιχνίδι μίας ομάδας έπεισαν τον Γιώργο Μπαρτζώκα να ανάψει το πράσινο φως για την απόκτησή του. Οι Γουόκαπ και Σλούκας θα συνυπάρξουν και ταυτόχρονα στο παρκέ, ιδίως σε καταστάσεις full-court pressing από την αντίπαλη ομάδα, όντας και οι δύο εξαιρετικοί χειριστές της μπάλας με σωστή λήψη αποφάσεων.

Τρίτο ρόλο στην ιεραρχία αναμένεται να έχει ο νεαποκτηθείς Μιχάλης Λούντζης. Ο 23χρονος γκαρντ προέρχεται από εξαιρετική σεζόν με τον Προμηθέα και ανταμείφθηκε με μεταγραφή στο ανώτερο επίπεδο στην Ευρώπη, όπου θα έχει πιο συμπληρωματικό ρόλο. Τα λεπτά συμμετοχής του θα είναι σίγουρα πιο υψηλά στην Basket League.

Σούτινγκ Γκαρντ

Η θέση του σούτινγκ γκαρντ είναι η μόνη λειψή στο υπάρχον ρόστερ του Ολυμπιακού. Εδώ υπάρχει το όνομα του Γιαννούλη Λαρεντζάκη, με τον Έλληνα άσο να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή και αναμένεται να έχει σίγουρα πιο αναβαθμισμένο ρόλο την νέα σεζόν. Το πείσμα, οι αμυντικές ικανότητες και η έλλειψη φόβου είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Λαρεντζάκη, με όλα αυτά να κάνουν την εμφάνισή τους κατά την περσινή περίοδο στην Euroleague και στο Προολυμπιακό.

Η κίνηση-ματ που θα εκτοξέυσει τον Ολυμπιακό θα γίνει με την απόκτηση του βασικού σούτινγκ γκαρντ, εκεί όπου αναμένεται οι Αγγελόπουλοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να φέρουν σκόρερ ολκής. Ήδη κάποια δημοσιεύματα έχουν αναφέρει το όνομα του Ματ Τόμας, μία μεταγραφή που αν πραγματοποιηθεί θα αυξήσει τον πήχη των προσδοκιών της νέας σεζόν. Ο Τόμας αποτελεί, δίχως δόση υπερβολής, έναν εκ των κορυφαίων σουτέρ στον κόσμο, και έχοντας ποσοστό 46, 2% εκτελεί τα αντίπαλα καλάθια με δολοφονική ακρίβεια. Τον μάθαμε στην Βαλένθια το 2019, όντας από τους βασικούς συντελεστές της ομάδας στην κατάκτηση του Eurocup. Την επόμενη σεζόν αποφάσισε να κάνει το άλμα για το ΝΒΑ, όμως ούτε οι Ράπτορς, ούτε οι Τζαζ του έδωσαν τις κατάλληλες ευκαιρίες, με αποτέλεσμα να κυκολοφορεί ελεύθερος στην αγορα.

Η περιφερειακή γραμμή του Ολυμπιακού είναι γεμάτη με ικανότατους δημιουργούς, λείπει όμως ο σκόρερ που θα κάνει την διαφορά. Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι και ο Μπαρτζώκας έχουν εντοπίσει αυτή την αδυναμία στο ρόστερ και αναμένεται να την καλύψουν με εντυπωσιακό τρόπο.

Σμολ Φόργουορντ

Οι θέσεις των φόργουορντ είναι οι μόνες που έχουν μείνει αναλλοίωτες από πέρσι. Εδώ έχουμε τους Κώστα Παπανικολάου και Σακίλ Μακίσικ.

Ο Έλληνας παίκτης αναρρώνει από τον σοβαρό τραυματισμό που υπέστη στον αυχένα και θα είναι ετοιμοπόλεμος στο πρώτο τζάμπολ της νέας σεζόν. Έτσι, ο Μπαρτζώκας θα έχει και πάλι στην φαρέτρα του έναν εκ των κορυφαίων περιφερειακών της Ευρώπης, μένοντας φυσικά να δούμε σε τι κατάσταση θα βρίσκεται αγωνιστικά ο Κώστας μετά την πολύμηνη απουσία του.

Ενεργό ρόλο φυσικά στο ροτέισον θα έχει και ο Σακίλ Μακίσικ, με τον Αμερικανό να αποτελεί εκ των κορυφαίων παικτών του Ολυμπιακού την περσινή σεζόν. Η ικανότητά του να παίξει και στην θέση 2 δίνει την δυνατότητα στον προπονητή να δοκιμάσει αρκετά σχήματα, ανάλογα πάντα με την εικόνα του αγώνα.

Πάουερ Φόργουορντ

Η θέση 4 του Ολυμπιακού είναι ίσως η πιο γεμάτη και σφύζει από ταλέντο. Ξεχωρίζει φυσικά ο νέος αρχηγός της ομάδας, Γιώργος Πρίντεζης, στην ίσως τελευταία σεζόν της καριέρας του, δείχνοντας, την περσινή σεζόν, πως και σε ηλικία 36 ετών μπορεί να κυριαρχήσει στο ποστ, με τις κινήσεις του και την εμπειρία του.

Ο Γιώργος έχει άξιο παρτενέρ στην θέση του πάουερ φόργουορντ, τον άκρως βελτιωμένο Σάσα Βεζένκοφ. Ο Βούλγαρος προέρχεται από την κορυφαία σεζόν της μπασκετικής του καριέρας και αναμένεται να παρουσιαστεί ακόμα καλύτερος του χρόνου. Με όπλο το φονικό του σουτ από τα 6,75 έχει σκορπίσει χαμόγελα στο προπονητικό επιτελείο, και λογίζεται άξια πλέον ως ένας εκ των κορυφαίων στην θέση του στην Ευρώπη.

Τέλος παρέμεινε στην ομάδα ο Γάλλος Ζαν-Σαρλς Λιβιό. Ο 27χρονος παίκτης ήταν από τους λίγους ξένους που διασώθηκαν πέρσι, κυρίως χάρις στην μαχητικότητά του, όντας ένας εργάτης του ζωγραφιστού. Αυτά τα στοιχεία περιμένει και φέτος από τον Γάλλο ο Μπαρτζώκας, ο οποίος θα έχει πιο συμπληρωματικό ρόλο στο ροτέισον.

Σέντερ

Αλλαγές είχαμε φέτος στην θέση του σέντερ, με τους Οκτάβιους Έλις και Κώστα Κουφό να φεύγουν και τον Μουσταφά Φολ να έρχεται. Ο θηριώδης Γάλλος σέντερ κέρδισε τα βλέμματα του κοινού, κατά την περσινή σεζόν, με τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του με την φανέλα της Βιλερμπάν. Μάλιστα ο Φολ κέρδισε τις εντυπώσεις του κόσμου του Ολυμπιακού και με την απόδοσή του στο Ολυμπιακό τουρνουά του Τόκιο, εκεί όπου με την εθνική Γαλλίας κέρδισε το αργυρό μετάλλιο. Ο κόσμος των ερυθρολεύκων ανυπομονεί να βρεθεί στο ΣΕΦ να δει τον Γάλλο να σκεπάζει τα καλάθια και να κυριαρχεί στο ζωγραφιστό, κάτι που φυσικά περιμένει και ο coach Μπαρτζώκας.

Παρτενέρ του Φολ θα είναι ο Χασάν Μάρτιν, μετά την πολύ καλή εκκίνηση που έκανε την περσινή σεζόν, μέχρι τον τραυματισμό του. Η αθλητικότητά του, η ικανότητά του να τελειώνει καταστάσεις πικ εν ρολ είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που περιμένουν από τον Μάρτιν άπαντες στον Ολυμπιακό. Αν βελτιώσει και την αμυντική του προσήλωση κατά την διάρκεια του αγώνα, τότε θα κάνει τους πάντες να χαμογελούν.

Στην θέση του σέντερ ο Ολυμπιακός ίσως αποκτήσει ακόμα έναν παίκτη, για να έχει κυρίως συμπληρωματικό ρόλο και να αγωνίζεται κυρίως στην Basket League.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ