Ολυμπιακός – Οι ενδείξεις δικαιώνουν την αναμονή

Ολυμπιακός – Οι ενδείξεις δικαιώνουν την αναμονή

Οπως δείχνουν τα πράγματα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αρκετές ελκυστικές περιπτώσεις ελεύθερων παικτών θα προκύψουν το επόμενο διάστημα.

Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει, χωρίς κάποια ουσιαστική εξέλιξη αναφορικά με την στελέχωση του Ολυμπιακού για την σεζόν που έρχεται. Στις 6 Ιουλίου ανακοινώθηκε απόκτηση του Μιχάλη Λούντζη, που αποτέλεσε την τρίτη και τελευταία έως τώρα προσθήκη στο ρόστερ, στις 15 του ίδιου μήνα επισημοποιήθηκε η παραμονή του Πρίντεζη για μία ακόμα -ίσως και τελευταία- χρονιά κι έκτοτε δεν έχει υπάρξει κάποια μεταγραφική είδηση.

Ως γνωστόν, οι ερυθρόλευκοι πρόκειται να υπογράψουν έναν βασικό παίκτη για την περιφέρεια τους, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να κινηθούν και για μία έξτρα προσθήκη με περισσότερο συμπληρωματικό ρόλο. Μετά την αρνητική εξέλιξη στην υπόθεση Λάιτι, ο Γιώργος Μπαρτζώκας εξέτασε άμεσα τις διαθέσιμες επιλογές από την ευρωπαϊκή και πήρε την απόφαση να μην βιαστεί, αλλά να περιμένει τα νέα από την αμερικανική αγορά, γνωρίζοντας ότι θα αυτά θα προκύψουν από τα μέσα Αυγούστου και μετά. Και με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται, ίσως τελικά η αναμονή να αξίζει τον κόπο, αφού όπως διαφαίνεται στον ορίζοντα, τις επόμενες μια δύο εβδομάδες θα αρχίσουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι μπόλικοι ενδιαφέροντες παίκτες, σε πολύ καλή καλή ηλικία μάλιστα.

Αυτό θα συμβεί αφενός από την γενικότερη τάση των ομάδων να επενδύουν σε νεαρούς παίκτες -έχοντας στραφεί στο περσινό και το φετινό draft που κατά γενική ομολογία είχε καλές «φουρνιές»- και αφετέρου λόγω των αλλαγών στα 2-way συμβόλαια, αλλά και στα minimum συμβόλαια των παικτών με εμπειρία στο ΝΒΑ. Πλέον, αν ένας παίκτης έχει υπογράψει τρία 2-way συμβόλαια δεν έχει δικαίωμα να υπογράψει άλλο, οπότε θα πρέπει είτε να βρει κάποιο εγγυημένο συμβόλαιο στο NBA -πράγμα καθόλου εύκολο- είτε να περιοριστεί στην G-League με αρκετά χαμηλές απολαβές.

Σχετικά με τους παίκτες με εμπειρία στην λίγκα, υπήρξε αύξηση 3% στις minimum απολαβές, με το ΝΒΑ να επιχορηγεί ουσιαστικά μέρος των συμβολαίων τους, τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με τη προϋπηρεσία του καθενός. Ελπίζοντας έτσι, ότι οι ομάδες θα υπογράψουν κάποιους εξ’ αυτών, αντί να πάνε σε επιλογές από το summer league χωρίς εμπειρία ΝΒΑ ή σε undrafted free agents, ωστε να εξοικονομήσουν χώρο στο salary cap τους. Παρά τα κίνητρα που δίνονται, πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι αρκετοί μπαρουτοκαπνισμένοι παίκτες δεν θα καταφέρουν να βρουν το εγγυημένο συμβόλαιο και το χρόνο που ψάχνουν, με αποτέλεσμα να στραφούν κυρίως στην Ευρώπη, αφού η σιγουριά της Κίνας δεν υφίσταται φέτος.

Πρόκειται για δύο διαφορετικές δεξαμενές, από τις οποίες μπορούν να αντληθούν κάποιοι εξαιρετικοί παίκτες, άρα φαίνεται να αξίζει τους δώσει κανείς λίγο χρόνο έως ότου… γεμίσουν. Αυτό κάνει και ο Ολυμπιακός, ενώ παράλληλα έχει στραμμένη την προσοχή και στο Summer League που διεξάγεται στο Las Vegas.

Φυσικά, όσο σοφή μπορεί να αποδειχθεί η υπομονή των ερυθρόλευκων τη δεδομένη στιγμή, τόσο επιτακτική θα πρέπει να είναι η αποφασιστικότητά τους όταν θα εντοπιστεί ο στόχος τους. Εκεί θα πρέπει να επιδείξουν γρήγορα αντανακλαστικά γιατί προφανώς δεν θα «παίζουν» μόνοι τους.

Αν το «no news» συνιστά και … «good news», θα είμαστε σε θέση να το ξέρουμε μόλις ολοκληρωθεί η εν λόγω κίνηση και το ρόστερ γενικότερα. Πάντως, σε μακρά περίοδο «σιγής», όπως η τωρινή, είχε βρεθεί ο Ολυμπιακός και στις αρχές του καλοκαιριού κάνοντας πολλούς φίλους του να αναρωτιούνται αν υπάρχει ζωή στον κόκκινο πλανήτη. Τελικά, οι απαντήσεις ήρθαν και ήταν ιδιαίτερα πειστικές. Για να δούμε τώρα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ