Έκανε όντως ο ΕΣΑΚΕ το χατίρι του Ολυμπιακού ή μήπως ο ΠΑΟ υπερβάλει;

Έκανε όντως ο ΕΣΑΚΕ το χατίρι του Ολυμπιακού ή μήπως ο ΠΑΟ υπερβάλει;

Μια σύγκριση με το καλεντάρι των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων θα σας βοηθήσει να βγάλετε τα συμπεράσματά σας...

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ετοιμάζονται για τους τελικούς της Basket League, με τους τόνους να έχουν ανέβει ήδη από την πλευρά των πράσινων. Πρώτα με υπονοούμενα για τη διαιτησία και στη συνέχεια με παράπονα για το πρόγραμμα των τελικών, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «κομμένο και ραμμένο στις παράλογες απαιτήσεις του Ολυμπιακού».

Το όλο πρόβλημα έχει να κάνει με μία μέρα. Ο Παναθηναϊκός, που ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του με την Λάρισα την Τετάρτη 8/6, ζήτησε οι τελικοί να ξεκινήσουν την Κυριακή 12/6, αντί για το Σάββατο 11/6. Ηθελε, με λίγα λόγια, να υπάρχει απόσταση τεσσάρων και όχι τριών ημερών από τελευταίο ματς των ημιτελικών.

Εχει δίκιο να διαμαρτύρεται ή μήπως υπερβάλλει; Χόρεψε όντως ο ΕΣΑΚΕ στο ρυθμό που χτύπησε το ντέφι ο Ολυμπιακός, όπως διαβάσαμε από τον διευθυντή επικοινωνίας του Παναθηναϊκού ή απλά ακολούθησε την πεπατημένη;

Δύσκολο να είσαι απόλυτος σε τέτοιες περιπτώσεις και να πεις με σιγουριά πού βρίσκεται το δίκιο (αν υπάρχει τέτοιο). Κι επειδή όλες οι απόψεις χαρακτηρίζονται ως υποκειμενικές, αντί να αραδιάζουμε επιχειρήματα υπέρ της μιας ή της άλλης κατεύθυνσης, ας προσπαθήσουμε να βγούμε λίγο έξω από τον μικρόκοσμό μας. Ας κάνουμε μια σύγκριση με το καλεντάρι των κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης, στα οποία επίσης διεξάγονται playoffs.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Η εξέλιξη των ημιτελικών της Liga Endesa είναι παρόμοια της ελληνικής Basket League. Η Ρεάλ καθάρισε με 3-0 την Μπασκόνια και περιμένει στον τελικό, ενώ Μπαρτσελόνα και Μπανταλόνα βρίσκονται στο 2-1 και συνεχίζουν την μάχη τους.

Οπως έχει ανακοινώσει η ACB, αν η σειρά της Καταλονίας ολοκληρωθεί την Παρασκευή 10/6 (4ο παιχνίδι), τότε οι τελικοί θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 13/6. Αν οι δύο ομάδες φτάσουν σε 5ο ματς, το οποίο έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 12/6, τότε θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 15/6. Σε κάθε περίπτωση το πρώτο τζάμπολ των τελικών θα γίνει τρεις μέρες μετά το τελευταίο ματς των ημιτελικών. Ακριβώς όπως και στην Ελλάδα δηλαδή.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Εδώ οι τελικοί βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη με την Φενέρ να έχει κάνει το 1-0 επι της Εφές που έχει δώσει 9 παιχνίδια τις τελευταίες 20 μέρες! Και σε αυτό το πρωτάθλημα συνέβη ακριβώς ότι πρόκειται να συμβεί και στο ελληνικό. Η ομάδα του Αταμάν πήγε σε πέντε παιχνίδια την ημιτελική σειρά με την Γαλατά, το τελευταίο εκ των οποίων έλαβε χώρα στις 4/6. Στις 7/6 ξεκίνησαν οι τελικοί. Απόσταση τριών ημερών, δηλαδή, και σε αυτή την περίπτωση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Αντίστοιχη εξέλιξη με τους ελληνικούς ημιτελικούς. Η Αλμπα υπέταξε 3-0 την Λουντβισμπουργκ, ενώ η Μπαγερν έφτασε στο 3-2 Βόννη. Τελευταίος ημιτελικός των Βαυαρών χθες Τετάρτη 8/6. Ο πρώτος τελικός προγραμματισμένος για αύριο Παρασκευή 10/6! Μόλις δύο μέρες μετά. Εδώ κι αν η ομοσπονδία χορεύει στους ρυθμούς της Αλμπα, δηλαδή…

ΓΑΛΛΙΑ: Και σε αυτή την περίπτωση, η μια από τις δύο σειρές ημιτελικών βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Την ώρα που η Βιλερμπαν περιμένει στους τελικούς, η Μονακό βρίσκεται στο 2-1 με την Ορτεζ και η γαλλική ομοσπονδία έχει ήδη ανακοινώσει ότι αν οι δύο ομάδες φτάσουν σε 5ο παιχνίδι στις 12/6, οι τελικοί θα ξεκινήσουν στις 15/6. Και πάλι τρεις μέρες απόσταση, όπως και στην Basket League.

ΙΤΑΛΙΑ: Εδώ έχουμε μια διαφορετική κατάσταση, καθώς σε αμφότερες τις ημιτελικές σειρές βγήκαν «σκούπες». Βίρτους και Αρμάνι επιβλήθηκαν με 3-0 των αντιπάλων τους κι έτσι υπήρχε μπόλικο χρονικό περιθώριο, ωστε το εναρκτήριων ματς των τελικών να γίνει με απόσταση μιας ολόκληρης εβδομάδας.

Οπως βλέπουμε, λοιπόν, το πρόγραμμα των τελικών που ανακοινώθηκε από τον ΕΣΑΚΕ είναι αντίστοιχο με την συντριπτική πλειοψηφία των κυριότερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Ενστάσεις και διαφωνίες μπορούν πάντα να υπάρχουν, αλλά μάλλον δεν δικαιολογείται η τόσο έντονη αντίδραση (και φρασεολογία) από την πλευρά του Παναθηναϊκού.

ΥΓ: Last but not least, μέσα σε όλα αυτά πρέπει να ληφθεί υπόψιν και μια άλλη σημαντική παράμετρος, που δεν άφηνε άλλα περιθώρια ελιγμών. Το τριήμερο 11-13 Ιουνίου είναι εδώ και καιρό προγραμματισμένο να γίνει το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι, στον εκθεσιακό χώρο του ΣΕΦ, μετά από απουσία 2 ετών.

Αν ο 1ος τελικός, λοιπόν, γινόταν την Κυριακή στις 12 Ιουνίου, ημέρα που ξεκινούν και διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι ατομικοί αγώνες, με αθρόα προσέλευση παιδιών και γονέων από όλη την Ελλάδα, θα υπήρχε πρόβλημα με την αστυνομία.

Σε αντίθεση με το Σάββατο, όπου έχουν οριστεί μόνο οι ομαδικοί αγώνες, με λιγότερους συμμετέχοντες και μεγαλύτερη ευκολία στην προσαρμογή του προγράμματος, όπως και έγινε (η 1η ημέρα του Πρωταθλήματος Σκάκι θα ολοκληρωθεί στις 18.00, σύμφωνα με απόφαση των αρμόδιων οργάνων και της Ελληνικής Αστυνομίας).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ