Οι ξένοι σκοράρουν, αλλά οι γηγενείς κάνουν τη διαφορά

Οι ξένοι σκοράρουν, αλλά οι γηγενείς κάνουν τη διαφορά

Στα δύσκολα βγαίνουν μπροστά πάντα αυτοί που γνωρίζουν απόλυτα τι διακυβεύεται, με τους Έλληνες να έχουν τη μερίδα του λέοντος.

Οι ελληνικές ομάδες πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη και παρότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι εκτός Final 4 Ευρωλίγκας, η ΑΕΚ την Κυριακή μπορεί να κατακτήσει την Ευρώπη μέσω του Basketball Champions League. Η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα κατάφερε μετά μεγάλης δυσκολίας να κάμψει την αντίσταση της Μούρθια και να προκριθεί στον τελικό του Final 4 του ΟΑΚΑ, όπου και την περιμένει η Μονακό.

Οι Κέβιν Πάντερ και Μάνι Χάρις ηγήθηκαν των προσπαθειών της Ένωσης στο παραγωγικό κομμάτι της επίθεσης. Είναι όμως οι παίκτες «κλειδιά» για να έρθει το θετικό αυτό αποτέλεσμα; Να μας συγχωράτε, αλλά παρά τους 36 πόντους που πέτυχαν οι δύο Αμερικανοί, η ΑΕΚ είχε άλλους κρυφούς MVP στη νίκη της επί της Μούρθια.

Ο λόγος για τους Βασίλη Ξανθόπουλο, Ντούσαν Σάκοτα και Δημήτρη Μαυροειδή. Οι τρεις Έλληνες βγήκαν μπροστά όταν οι Ισπανοί έδειχναν πως μπορούν να πραγματοποιήσουν την ανατροπή και ουσιαστικά έκριναν την αναμέτρηση. Ο Ξανθόπουλος ήταν ο παίκτης-ορχήστρα των τυπικά γηπεδούχων. Το γεγονός ότι τελείωσε το ματς με 1 μόλις πόντο, αλλά έδωσε εφτά ασίστ στην ομάδα του λέει πολλά. Την ίδια ώρα ήταν αυτός που κρατούσε τα κλειδιά του ρυθμού της Ένωσης, «έσπαγε» με ιδανικό τρόπο την άμυνα του Ναβάρο, δημιούργησε ρήγματα και αμυντικά ήταν Κέρβερος. Από κοντά και ουσιαστικά μπροστάρης στην επίθεση ο αρχηγός της ΑΕΚ, Ντούσαν Σάκοτα.

Παίζοντας τραυματίας και όντας αμφίβολος, ο προσφάτως διεθνής με την Ελλάδα, φόργουορντ, ήταν κομβικός με σουτ-μαχαιριές στο καλάθι της Μούρθια. Εδωσε «μάχες» σε άμυνα και επίθεση και τελείωσε το παιχνίδι με 15 πόντους και 2/4 τρίποντα. Από κοντά ο Δημήτρης Μαυροειδής των 25 αγωνιστικών λεπτών. Ο Έλληνας σέντερ βλέποντας τον Χάντερ φορτωμένο με φάουλ, ήταν αρκετά καλός σε άμυνα και επίθεση. Συνεργάστηκε άψογα με τη… σβούρα που λέγεται, Βασίλης Ξανθόπουλος και πρόσφερε τα μέγιστα στη νίκη της ομάδας του.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Μην πάτε πολύ μακριά. Η ΑΕΚ βαδίζει πλέον σε σωστά χνάρια και δείχνει πως καταλαβαίνει τι χρειάζεται για να γίνει η ομάδα που ονειρεύονται οι οπαδοί της. Με Αμερικανούς που προσφέρουν το κάτι παραπάνω, αλλά και Έλληνες που αφουγκράζονται στο απόλυτο τη δίψα του κόσμου της και έχουν τον τρόπο για να κάνουν την προσωπική τους υπέρβαση. Τι θυμίζει αυτό; Τον Ολυμπιακό των τελευταίων 6 χρόνων.

Δεν είναι τυχαίο πως οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ στηριζόμενοι στον ελληνικό κορμό τους.

Με μπροστάρηδες τους Βασίλη Σπανούλη και Γιώργο Πρίντεζη, ιδανικούς συνοδοιπόρους τους Βαγγέλη Μάντζαρη, Κώστα Παπανικολάου και Κώστα Σλούκα και παιδιά που έρχονται και θέλουν να προσφέρουν ακόμα περισσότερα, όπως οι Ιωάννης Παπαπέτρου, Δημήτρης Αγραβάνης, Βασίλης Τολιόπουλος και Νίκος Αρσενόπουλος, η ομάδα του Πειραιά απέδειξε πως τα σύνολα χρειάζονται και ελληνική ψυχή.

Ο Ολυμπιακός έχοντας αυτόν τον προσανατολισμό και εννοείται με δύο τεράστιες μπασκετικές προσωπικότητες όπως ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης, οδηγήθηκε σε δύο κατακτήσεις Ευρωλίγκας και δύο ακόμα Final 4 σε διάστημα 6 χρόνων.

ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΑΘΗ ΓΙΑ ΗΓΕΤΗ

Σημαντικό παράδειγμα για την ΑΕΚ είναι και η φετινή πορεία του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα. Ο Τσάβι Πασκουάλ έδωσε τα «κλειδιά» της ομάδας του στον Νικ Καλάθη χωρίς δεύτερη σκέψη.

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να διαθέτει παίκτες που μπορούν να προσφέρουν υπερβολικά πολλά στην επίθεση, όπως οι Σίνγκλετον, Ρίβερς, Γκιστ αλλά και Τζέιμς (ήρθε στα μέσα της σεζόν), ο ομογενής γκαρντ όμως πήρε από το… χέρι την ομάδα του και την έφερε ένα βήμα πριν το Final 4. Τι άλλο θα μπορούσε φέτος να κάνει ο Νικ; Σε 31 αγώνες με τον Παναθηναϊκό στην Ευρωλίγκα είχε 14,5 πόντους μέσο όρο με 146/262 δίποντα, μοίραζε 8 ασίστ ανά παιχνίδι, κατέβαζε περίπου 4 ριμπάουντ ανά ματς και είχε 1,7 κλεψίματα κατά μΈσο όρο με το σύστημα αξιολόγησής του να είναι στο 18,5! Εάν ο Παναθηναϊκό περνούσε στο Final 4 σίγουρα θα ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το βραβείο του κορυφαίου παίκτη της Ευρωλίγκας για την κανονική διάρκεια.

Συμπαραστάτης του ήταν όποτε χρειάστηκε ο Ίαν Βουγιούκας, με τον Έλληνα σέντερ να έχει καίριες αντιδράσεις σε δύσκολες στιγμές για την ομάδα του Πασκουάλ. Ενώ πολύτιμες βοήθειες έδωσε και ο παίκτης με το νούμερο 11 της ομάδας του Παναθηναϊκού, όσο κατάφερε να αγωνιστεί στην αρχή της σεζόν όπου έδωσε πολύτιμες βοήθειες στους «πράσινους».

Εν κατακλείδι, οι ελληνικές ομάδες έχουν ανάγκη τους γηγενείς παίκτες που έχουν τον τρόπο να φέρουν εις πέρας τέτοιες αποστολές και μπορούν να σπρώξουν το σύνολό τους όταν το χρειάζεται.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ