Νίκος Γκίκας : Αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας του Προμηθέα

Νίκος Γκίκας : Αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας του Προμηθέα

Ο Έλληνας γκαρντ ανοίγει τα… χαρτιά του μέσα από to10.gr και μιλάει για την τεράστια επιτυχία του Προμηθέα στην Α1, τον ίδιο, τα όνειρα των Πατρινών και τη συνέχειά τους.

Αποτελεί τον «εγκέφαλο» του Προμηθέα Πατρών τη χρονιά που διανύουμε και ένας από τους λόγους που η ομάδα του Μάκη Γιατρά «κλείδωσε» την Τρίτη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Ο λόγος για τον Νίκο Γκίκα, ο οποίος πραγματοποιεί την κορυφαία χρονιά της καριέρας του και είναι ο «ακρογωνιαίος λίθος» για την επιτυχία της ομάδας της Αχαΐας φέτος.

Ο 27χρονος γκαρντ σε 25 παιχνίδια στην Α1 έχει 9,6 πόντους κατά μέσο όρο, δίνοντας παράλληλα στα 26:28 λεπτά που αγωνίζεται, 6,28 ασίστ ανά ματς. Είναι ο παίκτης… αποκάλυψη του Γιατρά, με τις εμφανίσεις του να τον φέρνουν και στην Εθνική ομάδα και σίγουρα να έχουν προκαλέσει αίσθηση στη Stoiximan Basket League.

Οι Πατρινοί από την Τετάρτη έχουν «σφραγίσει» την τρίτη θέση που τους οδηγεί και στα σαλόνια της Ευρώπης και το Basketball Champions League της FIBA. Ποιος θα περίμενε ο Προμηθέας να φτάσει εκεί;

Οι άνθρωποι της ομάδας πάντως το είχαν κατά νου, όπως εξιστορεί μέσα από to10.gr ο Νίκος Γκίκας, σε μία συνέντευξη που μιλάει για όλους και για όλα, το κλίμα στον Προμηθέα, τον κολλητό του Σαλούστρο, τους Έλληνες και την ανάγκη των ομάδων προς αυτούς, την Ευρώπη, αλλά και τις προσωπικές του φιλοδοξίες.

– Αλήθεια πες μου, πως είναι το συναίσθημα μία ομάδα όπως ο Προμηθέας, να είναι στην τρίτη θέση στο πρωτάθλημα;

«Νομίζω ότι είναι κάτι το φοβερό όταν το έχεις καταφέρει και με μία ομάδα που δεν είναι και της δυναμικής όπως εκείνη του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Νομίζω ότι για μένα είναι σαν να έχουμε πάρει το πρωτάθλημα και ξέρουμε ότι έχουμε τρυπήσει το ταβάνι μας για την κανονική περίοδο. Και πραγματικά είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και τα παιδιά και οι προπονητές επειδή έχουμε καταφέρει κάτι πάρα πολύ σημαντικό για μας φέτος».

– Ειλικρινά, ξεκινώντας τη σεζόν με τον Προμηθέα φέτος, είχε στο μυαλό σου κάτι τέτοιο; Μία παρόμοια πορεία;

«Η αλήθεια είναι όταν αρχίζει η χρονιά, σε μία ομάδα που εγώ ήμουν από πέρσι, και επειδή το εγχείρημα ήταν και με έναν προπονητή, ο οποίος πρακτικά ήταν άπειρος για την Basket League, θέλαμε να κρατήσουμε μικρό καλάθι. Από την άλλη με τις προσθήκες των παικτών οι οποίες έγιναν καταλάβαμε ότι ήμασταν μία καλή ομάδα, που έπρεπε να δέσουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Νομίζω ότι σίγουρα στην αρχή δεν περιμέναμε ότι θα βρισκόμασταν στην τρίτη θέση ούτε το σκεφτόμασταν. Θέλαμε απλά να μπούμε στα πλέι οφ και αυτό θέλαμε δηλαδή. Μπορούμε όμως πλέον να κοιτάμε παραπάνω και πλέον έχουμε φτάσει να είμαστε τρίτοι σε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη».

– Όντας σε μία πόλη που κάποτε κυριαρχούσε ο Απόλλωνας, πλέον μπαίνει για τα καλά ένας δεύτερος πόλος, όπως ο Προμηθέας. Πόσο ξεχωριστό μπορεί να είναι για αυτήν αλλά και για εσάς;

«Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να στο εξηγήσω απόλυτα αυτό, γιατί ουσιαστικά είμαι από την Αθήνα. Αλλά γενικά στην Πάτρα που είναι μία κοινωνία μικρή, υπάρχει μία αντιπαλότητα. Για μένα όμως κακώς γιατί η Πάτρα είναι ικανή και χωράει για δύο ομάδες στην Α1. Ο Προμηθέας είναι μία καινούρια δύναμη με τον κύριο Λιόλιο που έχει ένα μεγάλο όραμα και με τον κόσμο που έρχεται το γήπεδο και βλέπει ότι πραγματικά γίνεται κάτι καλό, έχοντας κερδίσει πλέον η ομάδα και τη συμπάθεια πάρα πολλών ανθρώπων. Έχει αποκτήσει δικό του πυρήνα φιλάθλων, ο οποίος μπορεί να είναι αρχικά μικρός αλλά βλέπουμε ότι το γήπεδο είναι σταθερά στους 2000 φιλάθλους απέναντι σε όλες τις ομάδες που σημαίνει ότι κάτι γίνεται καλό και ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την ομάδα, παρότι ο Απόλλωνας ήταν κάποτε η νούμερο ένα ομάδα της Πάτρας».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

– Καλή λοιπόν η Α1 και η τρίτη θέση, αλλά από του χρόνου η ομάδα σας θα παίζει και στην Ευρώπη…

«Είναι στο χέρι μας πλέον καθαρά. Με την τρίτη θέση «κλειδώσαμε» και την ευρωπαϊκή συμμετοχή μας. Είναι μία τεράστια επιτυχία γιατί ο πρόεδρος μας το έλεγα συχνά ότι θέλει η ομάδα να παίξει στην Ευρώπη και το μόνο που θέλουμε να δούμε πλέον είναι το πώς θα υλοποιηθεί αυτό. Αν και πιστεύει ότι θα υλοποιηθεί στο 100% το ευρωπαϊκό πλάνο καθώς από πέρσι το σκέφτονται στην ομάδα. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε ο Προμηθέας να είναι στα ευρωπαϊκά σαλόνια την επόμενη χρονιά».

– Γενικά πάντως βλέπουμε ξεκάθαρα και την αποκέντρωση του ελληνικού μπάσκετ με την επαρχεία να έχει ομάδες που πρωταγωνιστούν έτσι;

«Είναι δύσκολο να κρατήσεις ομάδα στην Αθήνα πέρα από τις μεγάλες. Είδαμε και τον Πανιώνιο τώρα που δυστυχώς είναι έτοιμος να πέσει και όπως φαίνεται άλλη μία ομάδα από την Αθήνα δεν θα υπάρχει στην Α1, αλλά καλώς ή κακώς η επαρχεία μπορεί να στηρίξει κάποιες ομάδες. Βλέπουμε ότι η Κύμη, η Πάτρα, η Ρόδος, το Ρέθυμνο τόσα χρόνια, κάνουν μεγάλη προσπάθεια και η επαρχεία καλώς ή κακώς έχει τη δυνατότητα να έχει ομάδες στην κατηγορία, καθώς έχουν και κόσμο που υποστηρίζουν την προσπάθειά τους. Και συνεπώς καταφέρνουν και κάνουν και τον πρωταθλητισμό τους».

– Επιστρέφουμε στα… σημαντικά και ότι έχει να κάνει με τον Προμηθέα. Τι πιστεύεις ότι ήταν αυτό που έφερε την τρίτη θέση. Ήταν η χημεία, ήταν ο κύριος Γιατράς, ο οποίος παρότι είπες ότι είναι άπειρος, έδωσε το κάτι παραπάνω, οι παίκτες; Τι πιστεύεις ότι σας έφερε σε αυτήν την ευχάριστη θέση;

«Νομίζω ότι είναι όλα τα παραπάνω που είπες. Σίγουρα είναι οι χαρακτήρες της ομάδας και η χημεία που αποκτήσαμε. Σίγουρα οι φιλίες που έχουμε κάνει και φαίνονται στο παρκέ, η ποιότητα των παικτών αλλά και το σταφ που ναι μεν θεωρητικά ήταν άπειρο αλλά έδωσε άλλα πράγματα, έδωσε ελευθερία, καλή διάθεση και θέληση. Όταν έχεις μία καλή ομάδα και καλούς παίκτες, οι οποίοι καταφέρνουν να τα βρουν μεταξύ τους, άμα δώσεις ελευθερία και ο καθένας παίξει για την ομάδα του θεωρώ ότι το αποτέλεσμα δεν θα αργήσει να έρθει και θα είναι σίγουρα καλό».

Ο ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Ο… ΓΚΙΚΑΣ

– Και έχεις μαζί σου και ένα παλικάρι, που έχετε αγωνιστεί στην φοβερή αυτήν ομάδα του Φιλαθλητικού, τον Χρήστο Σαλούστρο. Και τώρα είστε μαζί στον Προμηθέα, έχοντας πραγματοποιήσει και οι δύο φοβερή χρονιά. Αυτό το δέσιμο έχει βοηθήσει και την ομάδα σας;

«Η προσθήκη του Σαλού σε αυτήν την ομάδα, πέρα από την μπασκετική του αξία που τα νούμερα μιλούν και από μόνα τους, είναι κάποια άλλα πράγματα που προσφέρει τα οποία δεν εμφανίζονται στους αριθμούς δυστυχώς. Μόνο αν ξέρεις το καταλαβαίνεις. Μιλάω για τα αποδυτήρια και το πώς καταφέρνει σε όλα τα παιδιά που έρχονται για 6,7,8 μήνες στην Ελλάδα, να τους βάλει σε μία νοοτροπία ομάδας και να πάμε να πετύχουμε κάτι όλοι μαζί. Νομίζω ότι και ο Χρήστος και εγώ, επειδή το είχαμε ζήσει αυτό στον Φιλαθλητικό, όχι με ξένους αλλά με Έλληνες, δηλαδή πάμε να κερδίσουμε κάτι, όλοι μαζί και όχι ατομικά ο καθένας, αυτό που έχουμε καταφέρει όλοι μαζί είναι ότι στα αποδυτήρια μας το κλίμα να είναι φανταστικό. Όπως και με τα άλλα παιδιά να φέρουμε κοντά τους ξένους, να δουλέψουμε για έναν κοινό σκοπό, δηλαδή να πάει καλά η ομάδα».

– Είπες μία μαγική… λέξη. Έλληνες. Αποδεικνύεται τελικά ότι υπάρχει… φουρνιά από πίσω. Και ότι το ελληνικό στοιχείο είναι αυτό που δίνει και τις επιτυχίες, γιατί καλό πράγμα οι ξένοι που ανεβάζουν την ποιότητα μιας ομάδας δίνοντας το κάτι παραπάνω, αλλά αν δεν υπάρχουν και οι γηγενείς, δύσκολα να πάει μία ομάδα παρακάτω…

«Ναι ισχύει σίγουρα αυτό που λες. Οι καλοί Έλληνες στο μπάσκετ είναι αυτοί που κάνουν μία ομάδα να έχει ταυτότητα και να αγωνίζονται για να πετυχαίνει το στόχο της. Αλλά όπως είπα δεν φτάνει αυτό, δηλαδή να είναι καλός παίκτης κάποιος. Κάθε Έλληνας στις καλές ομάδες έχει και την ιδιότητα του… ψυχολόγου να θες ως έκφραση. Είναι του τύπου που θα μειώσει το εγώ του για να νιώσει και ο ξένος καλύτερα και θα πρέπει να βρεθεί μία λεπτή ισορροπία εκεί, για να μπορέσει και ο ξένος να νιώσει καλά και να δώσει το 100% του. Αυτό έχουμε πετύχει και εμείς φέτος. Όλοι οι Έλληνες πέρα ότι έχουμε κάνει καλή χρονιά, έχουμε βοηθήσει τους ξένους να μπουν στο κλίμα και τους έχουμε κάνει είναι σαν το σπιτι τους. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα, για να πάει καλά μία ομάδα…».

– Ξέρω ότι θα μου πεις το… τετριμμένο πως τώρα είσαι παίκτης του Προμηθέα και το καταλαβαίνω απόλυτα. Από την άλλη, έχεις κάνει μία εκπληκτική χρονιά, η ομάδα και εξαιτίας σου είναι Τρίτη, πέρασε στην Ευρώπη, ενώ εσύ κλήθηκες και στην Εθνική ομάδα που έπαιξε στα «παράθυρα». Είναι ουσιαστικά η κορυφαία χρονιά στην καριέρα σου. Σίγουρα ο Νίκος Γκίκας δεν βλέπει την καριέρα του μονάχα στον Προμηθέα έτσι; Θα ήθελε κάτι παραπάνω, δηλαδή να παίξει σε μία ομάδα που θα πρωταγωνιστεί και στην Ευρώπη…

«Σίγουρα το να μην θέλει να παίξει κάποιος όσο πιο ψηλά γίνεται είναι ουτοπικό ειδικά στον χώρο του μπάσκετ, που παίζεις από μικρό και κάνεις όνειρα. Αυτήν την στιγμή και εδώ που έχουμε φτάσει, δεν γίνεται να σκέφτεσαι κάτι για το μέλλον, γιατί έχουμε φτάσει σε μία κρίσιμη καμπή, άσχετα αν έχουμε τερματίσει στην τρίτη θέση. Τώρα εγώ και οι συμπαίκτες μας έχουμε… κλειδώσει τη σκέψη μας στο πρωτάθλημα. Έχουμε ένα μήνα σχεδόν μπροστά μας, μπορεί λιγότερο μακάρι περισσότερο και πραγματικά δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο από το τώρα παρά το μέλλον».

– Θα ήθελες πάντως να δοκιμάσεις την τύχη σου σε μία από τις ομάδες τις ελληνικές που πρωταγωνιστούν και αγωνίζονται στην Ευρώπη και στην Ευρωλίγκα.

«Προφανώς και οποιοσδήποτε θα ήθελε να δει τον εαυτό του σε μία από αυτές τις ομάδες και εγώ είμαι ένας από αυτούς…».

ΤΟ… ΤΑΒΑΝΙ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΝΩΝ

– Τέλος, που μπορεί να σταματήσει αυτή η ονειρική διαδρομή του Προμηθέα;

«Ελπίζω στα πλέι οφ να είμαστε όσο καλοί πρέπει να είμαστε. Έχουμε ανεβάσει ψηλά τον πήχη. Στα πλέι οφ πρέπει να περάσουμε τον πρώτο γύρο, να παίξουμε κάποια πολύ δύσκολα ματς στη συνέχεια, τα οποία σίγουρα δεν περιμένεις να πάρεις το πρωτάθλημα, αλλά νομίζω ότι πρέπει η χρονιά να «σφραγιστεί» με όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμα τόσο για μας όσο και για την ομάδα μας…».

– Δηλαδή με άλλα λόγια, να πιέσετε λίγο παραπάνω τον Ολυμπιακό, αφού με αυτόν θα πέσετε εφόσον και περάσετε την πρώτη φάση των πλέι οφ…

«Ναι να τον πιέσουμε. Ξέρουμε ότι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός αυτά τα ματς τα έχουν για… πρωινό. Εχουν παίξει τόσες φορές τέτοια ματς. Για μας το σημαντικό είναι να περάσουμε στον επόμενο γύρο και ότι είναι να γίνει ας είναι. Θα πάμε να παίξουμε μετά τρία ματς με τεράστια χαρά και να κλείσουμε τη χρονιά ξέροντας ότι δεν κάναμε απλά το 100% αλλά το 500% μας..».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ