Καλάθης Vs Σπανούλης: Δυο ηγέτες, ένας τίτλος…

Καλάθης Vs Σπανούλης: Δυο ηγέτες, ένας τίτλος…

Με αφορμή το τζάμπολ των τελικών ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, to.10gr στέκεται στους δυο μεγάλους ηγέτες των αιωνίων και εξηγεί γιατί ο φετινός τίτλος σημαίνει πολλά παραπάνω για κάθε έναν τους προσωπικά.

Η ώρα των τελικών της Basket League έφτασε! Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κοντράρονται απόψε στο ΟΑΚΑ στον πρώτο τελικό και πολλά θα κριθούν από τους δύο σταρ των «αιωνίων». Ο λόγος φυσικά για τους Νικ Καλάθη και Βασίλη Σπανούλη που αποτελούν βαρόμετρο για πράσινους και ερυθρόλευκους αντίστοιχα, ειδικά σε τέτοιου είδους παιχνίδια.

Δύο παίκτες με κλάση, εμπειρία, υψηλές παραστάσεις ηγετική ικανότητα και προσωπικότητα, στοιχεία που κάνουν τη διαφορά στα μεγάλα ματς. Στοιχεία που ξεχωρίζουν τους… άντρες από τα παιδιά και που ανάγουν κάποιον απλά αξιόλογο αθλητή, σε μεγάλο αρχηγό.

Ανεξαρτήτως ετοιμότητας και κατάστασης αμφότεροι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κρίνουν ένα παιχνίδι ακόμη και με μια ενέργεια, με ένα σουτ, με μία απόφαση, έστω κι αν δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή μέρα.

Το10.gr αναλύει τα δεδομένα των δύο μεγάλων ηγετών οι οποίοι στους τελικούς δεν μάχονται μόνο για να φέρουν τον τίτλο στις ομάδες του, αλλά και για το ποιος είναι το «αφεντικό» του ελληνικού μπάσκετ.

Βασίλης Σπανούλης
Ο Βασίλης Σπανούλης, ακόμη και στα 35 του, αποτελεί τον φυσικό ηγέτη του Ολυμπιακού, κάτι το οποίο τελεί με απόλυτη συνέπεια τα τελευταία οκτώ χρόνια, από το 2010 που φορά τα ερυθρόλευκα. Και μόνο ότι μετά το 30ο έτος της ηλικίας του ο Λαρισαίος γκαρντ κατάφερε να παρουσιάζει νέα στοιχεία στο παιχνίδι του και να ανεβαίνει επίπεδα, λέει πολλά.
Φέτος σε μια πολύ δύσκολη σεζόν για τους Πειραιώτες, είτε λόγω των απίστευτα πολλών και σοβαρών τραυματισμών, είτε λόγω της αστοχίας που υπήρξε στον σχεδιασμό της ομάδας, εκείνος που βγήκε μπροστά ήταν ο Σπανούλης.

Στην Ευρωλίγκα, οδήγησε τον Ολυμπιακό στην 3η θέση της κανονικής περιόδου, κάτι αναμφίβολα εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς τα μπάτζετ των αντίπαλων ομάδων σε σχέση με τους κόκκινους. Εκεί που φάνηκε περισσότερο η κλάση του όμως ήταν τα ματς με τη Ζαλγκίρις. Ουσιαστικά ο αρχηγός του Ολυμπιακού, πάλευε μόνος του απέναντι στην καλοκουρδισμένη μηχανή του Σάρας και αν οι Πειραιώτες έφτασαν κοντά στο να «κλέψουν» το 4ο ματς της σειράς -ώστε να τη γυρίσουν και πάλι στο ΣΕΦ- τα εύσημα πρέπει να πάνε αποκλειστικά σε εκείνον.

Κι όλα αυτά παρά τα αρκετά προβλήματα τραυματισμών που έχει αντιμετωπίσει και ο ίδιος τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα φέτος. Ο Σπανούλης διαθέτει ένα σπάνιο ταλέντο, το οποίο ελάχιστοι στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ κατέχουν. Ποιο είναι αυτό; Το να είναι παίκτες «2 σε 1» σε… ισόποση δόση.  Δηλαδή τεράστιος σκόρερ και εξίσουν ικανός πλέι μέικερ. Δεν μιλάμε για παίκτες που μπορούν να καλύψουν κατά ανάγκη και τις δύο θέσεις αλλά που ουσιαστικά όταν δεν αγωνίζονται στην… αγαπημένη τους, ουσιαστικά αποτελούν «μαύρη τρύπα» για την εκάστοτε ομάδας τους. Ο Σπανούλης είναι ο ορισμός του combo guard, με την έννοια που πραγματικά θα έπρεπε να είναι ο παίκτης που φέρει αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Γνωρίζοντας ότι πλέον δεν βρίσκεται στην πρώτη νιότη του, ο Θεσσαλός καλαθοσφαιριστής έχει αντιληφθεί πώς δεν είναι δυνατό να σημειώνει 20 πόντους σε κάθε ματς, απέναντι σε πολυπρόσωπες άμυνες που στοχεύουν πάνω του. Εκεί είναι που εμφανίζεται το… δεύτερο ταλέντο. Αυτό της δημιουργίας που όσο περνούν τα χρόνια, δείχνει να το χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο. Γι αυτό ακριβώς βλέπουμε σε αρκετά ματς τον Σπανούλη να μένει σε μονοψήφιο αριθμό πόντων, αλλά να μοιράζει τις ασίστ σαν τα… φιστικιά γράφοντας για πλάκα διψήφια επίδοση. Ετσι παραμένει πολύτιμος ακόμη και τώρα παραμένοντας «πονοκέφαλος» για κάθε αντίπαλη άμυνα, έστω κι αν ο ίδιος είναι πιο ευάλωτος πλέον στο αμυντικό κομμάτι. Ταυτόχρονα ποιος μπορεί προπονητής να τον υποτιμήσει επιθετικά επειδή τα χρόνια πέρασαν; Αν το κάνει τότε ο Σπανούλης ξέρει πως να τον τιμωρήσει.

Εξάλλου, μπορεί στα γκαρντ να μην έχει το απαιτούμενο στήριγμα που θα ήθελε από τον Ρόμπερτς, ενώ και ο Μάντζαρης δεν είναι το ίδιο σταθερός με άλλες σεζόν. Αυτό δημιουργεί μια ανισορροπία στην επιθετική δημιουργία του Ολυμπιακού και σε αρκετά ματς εξέθεσε και τον Σπανούλη που ουσιαστικά έφταιγε λιγότερο από όλους…

Η απόδειξη και οι μεγάλες προκλήσεις
Βάσει των παραπάνω, θα έλεγε κανείς πως ο Βασίλης Σπανούλης δεν έχει να αποδείξει κάτι. Και όμως… Κάτι το περσινό χαμένο πρωτάθλημα που πλήγωσε πολύ τον Ολυμπιακό, κάτι η φετινή σεζόν που μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τίτλο για τους Πειραιώτες, αλλά και λόγω του ότι το συμβόλαιο του τελειώνει, φέρνουν τον έμπειρο γκαρντ προ μεγάλων προκλήσεων.

Ο Σπανούλης βρίσκεται στο πιο κρίσιμο «σταυροδρόμι» της καριέρας του. Η ομάδα του αυτή τη φορά θεωρείται ξεκάθαρο αουτσάιντερ για τον τίτλο και ο ίδιος καλείται να ανατρέψει αυτές τις ισορροπίες. Γιατί από τον φετινό Ολυμπιακό, μόνο αυτός μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο. Οδηγώντας τους Πειραιώτες στην κατάκτηση αυτού του πρωταθλήματος, θα μπορούμε κάλλιστα να μιλάμε για το πιο «βαρύ» τρόπαιο που κατακτήσει σε εγχώριο επίπεδο φορώντας τα ερυθρόλευκα.

Παράλληλα θα έχει δώσει απαντήσεις σε όσους (φίλους κι εχθρούς) τον κατακρίνουν και επιπλέον θα αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητες παραμονής του στους Πειραιώτες για το τελευταίο (πιθανότατα) συμβόλαιο της καριέρας του. Κλείνοντας έτσι την τεράστια πορεία του στο μεγάλο λιμάνι.

Επίσης έχει κίνητρο και κόντρα στον Καλάθη, καθώς καλείται να δείξει ότι… παλιός είναι αλλιώς και πως ακόμη και στα 35 του, εκείνος παραμένει το «αφεντικό» του ελληνικού μπάσκετ.

Οι αριθμοί του Σπανούλη στη Basket League

Νικ Καλάθης
Η φετινή σεζόν του ομογενούς γκαρντ ήταν αναμφίβολα μυθική. Σε πολλά ματς ήταν… μόνος του όλος ο Παναθηναϊκός και αν οι πράσινοι κατάφερναν να περάσουν στο final-4 της Ευρωλίγκας, τότε ο τίτλος του MVP θα βρισκόταν τώρα στην τροπαιοθήκη του. Το να πάρεις της σκυτάλη από έναν θρύλο σαν τον Δημήτρη Διαμαντίδη και να καταφέρει να «γεμίσεις τα παπούτσια του» όπως λένε οι Αμερικανοί είναι κάτι που λίγοι στο ευρωπαϊκό μπάσκετ μπορούν να πετύχουν. Ο Καλάθης τα κατάφερε και εξελίσσεται και αυτός σε έναν combo guard υψηλής κλάσης, καθώς πλέον έχει εξελιχθεί και σε εξαιρετικό σκόρερ.

Για να το πετύχει αυτό, ο σταρ του τριφυλλιού βελτίωσε σε εντυπωσιακό βαθμό το παιχνίδι του, και πλέον δεν θυμίζει σχεδόν σε τίποτα τον Καλάθη της πρώτης θητείας στον Παναθηναϊκό, προ ΝΒΑ.

Πρώτα απ’ όλα,  βελτίωσε αισθητά το σουτ, το οποίο αποτελεί πλέον ένα πολύτιμο όπλο στην έτσι κι αλλιώς πλούσια φαρέτρα του. Κανείς προπονητής πλέον δεν τολμά να τον αφήσει επιδεικτικά ελεύθερο ώστε να σουτάρει. Ο Καλάθης είναι ικανός να ευστοχεί υπό πίεση, να μη διστάζει να πάρει μεγάλα σουτ, ακόμη και από μακρινή απόσταση. Κάτι που δεν έκανε παλαιότερα.

Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο που βελτίωσε και το οποίο τον ανέβασε επίπεδο, είναι αναμφίβολα αντοχή του. Ο διεθνής γκαρντ μοιάζει πια με «μηχανή», είναι ακούραστος και έτσι έχει τη δυνατότητα να μην «κατεβάζει ρυθμούς» ακόμη κι αν χρειαστεί να παίξει και στα 40 λεπτά ενός αγώνα. Παράλληλα τα τελειώματα του εν κινήσει θυμίζουν σκόρερ μεγάλης κλάσης όπως ο Ναβάρο και ο Χουέρτας, έχοντας γενικότερα τελειοποιήσει τη διείσδυσή του και την χρήση του κορμιού του καθώς ελίσσεται στο γήπεδο.

Επιπλέον, χάρη σε αυτόν, παίκτες ακόμη και με περιορισμένο ταλέντο στην επίθεση όπως ο Θανάσης Αντετοκούνμπο αποκτούν σημαντικό ρόλο στο σκοράρισμα σημειώνοντας πολύτιμα καλάθια.

Όπως αποκάλυψε to10.gr το τριφύλλι αναμένεται να διατηρήσει τον κρατήσει τον διεθνή πλέι μέικερ ξοδεύοντας ένα ποσό της τάξης των 2.800.000 ετησίως για χάρη του. Αν τα αξίζει; Και με το παραπάνω λέμε εμείς. Αλλωστε αν ο Καλάθης βγει στην αγορά θεωρείται δεδομένο ότι παρακινήσει το ενδιαφέρον των κολοσσών (από πλευράς οικονομικής δυνατότητας) της Ευρώπης για το πρόσωπό του. Όπως είναι η ΤΣΣΚΑ, η Φενέρμπαχτσε και η Ρεάλ Μαδρίτης.

Επίσης σίγουρο θεωρείται πως θα υπήρχε εκ νέου ενδιαφέρον και από ομάδες του ΝΒΑ. Μόνο που αυτή τη φορά θα τον αντιμετώπιζαν ως ηγέτη τόσο σε χρόνο συμμετοχής όσο και χρήματα, εν αντιθέσει με την πρώτη του απόπειρα να καθιερωθεί στον «μαγικό κόσμο», που βρισκόταν μεταξύ πάγκου κι εξέδρας.

Η δική του τεράστια πρόκληση
Όπως ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη τον Βασίλη Σπανούλη, έτσι και ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη τον Νικ Καλάθη σε αυτούς τους τελικούς. Κι αυτό καθώς και οι πράσινοι έχουν τις χτυπητές αδυναμίες τους, όπως άλλωστε αποδείχθηκε στη σειρά με τη Ρεάλ. Η πίεση θα είναι μεγάλη στις πλάτες των παικτών του Τσάβι Πασκουάλ, καθώς οι οπαδοί του τριφυλλιού θεωρούν… δεδομένη την κατάκτηση του πρωταθλήματος και σε τυχόν αποτυχία είναι σίγουρο ότι θα έχουμε μεγάλες αντιδράσεις.

Έτσι λοιπόν το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στον Καλάθη ο οποίος καλείται να βγει μπροστά και να καθοδηγήσει κατάλληλα τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Οι πράσινοι διαθέτουν περισσότερους ποιοτικούς παίκτες από ότι ο Ολυμπιακός. Οι οποίοι ωστόσο κυρίως δημιουργούν για τον εαυτό τους και χωρίς την κατάλληλη αξιοποίηση από τον ομογενή γκαρντ χάνουν μεγάλο μέρος της δυναμικής τους. Με τον Καλάθη σε καλή μέρα ο Παναθηναϊκός είναι «άλλη ομάδα» και αυτό είναι ένα λεπτό σημείο που πρέπει να διαχειριστούν οι πράσινοι και κυρίως ο ίδιος ο «Νικ».

Στους τελικούς αναμένουμε με ενδιαφέρον αν θα αναλάβει εκείνος το προσωπικό μαρκάρισμα του Σπανούλη. Οπως για παράδειγμα είχε κάνει με τον σταρ της Ρεάλ, Λούκα Ντόντσιτς στα πρόσφατα ματς για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.  Όπως και να ‘χει πάντως η πρόκληση του Καλάθη απέναντι στον Σπανούλη είναι τεράστια. Αν τον νικήσει και οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στον τίτλο, θα έχει πετύχει κάτι σημαντικό από άποψης προσωπικού γοήτρου. Θα έχει αποδείξει ότι πλέον αυτός είναι ο κορυφαίος σταρ του πρωταθλήματος, έχοντας πάρει τη σκυτάλη από έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες των τελευταίων 15 ετών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ…

Οι αριθμοί του Καλάθη στη Basket League

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ