Κοιτάζοντας στην άκρη του πάγκου

Κοιτάζοντας στην άκρη του πάγκου

Για τις περισσότερες ομάδες της Basket League η σεζόν έχει τελειώσει και το διάστημα αυτό προσπαθούν σιγά σιγά να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό τους ενόψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο, αφού με εξαίρεση τους τρεις μεγάλους του κέντρου (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ), που έχουν κάνει τα… κουμάντα τους, οι υπόλοιποι πρέπει να περιμένουν […]

Για τις περισσότερες ομάδες της Basket League η σεζόν έχει τελειώσει και το διάστημα αυτό προσπαθούν σιγά σιγά να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό τους ενόψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο, αφού με εξαίρεση τους τρεις μεγάλους του κέντρου (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ), που έχουν κάνει τα… κουμάντα τους, οι υπόλοιποι πρέπει να περιμένουν τις κεντρικές συμφωνίες του ΕΣΑΚΕ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τον χορηγό ώστε να μάθουν τι έσοδα θα έχουν από αυτές τις βασικές πηγές και να κάνουν τον οικονομικό προγραμματισμό τους.

Παρ’ όλα αυτά σκέψεις κάνουν και κινήσεις επίσης, κατά βάση σε ό,τι αφορά τους προπονητές. Αυτή, άλλωστε, είναι η πρώτη εκκρεμότητα που πρέπει να τακτοποιήσουν, αφού, ως γνωστόν, ο προπονητής στη συνέχεια θα φτιάξει την ομάδα. Κι αν δεν υπάρχει προπονητής, δύσκολα μπορεί να γίνει περαιτέρω σχεδιασμός.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η όποια κινητικότητα υπάρχει αυτή την εποχή στην αγορά αφορά τους προπονητές, to10.gr προσπάθησε να δει τι συμβαίνει στους πάγκους και των 14 ομάδων της Basket League, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των τεσσάρων που αγωνίζονται στον μεγάλο και μικρό τελικό των πλέι οφ. Ποιες ομάδες έχουν προπονητή, ποιες δεν έχουν, ποιοι θα μείνουν εκεί που ήταν φέτος, ποιοι θα φύγουν.

Παναθηναϊκός: Όταν ήρθε το φθινόπωρο του 2016 για να αντικαταστήσει τον Αργύρη Πεδουλάκη, ο Τσάβι Πασκουάλ είχε υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας τριών ετών, το οποίο λήγει του χρόνου. Άρα είναι δεσμευμένος και για την επόμενη σεζόν, οπότε σε πρώτη φάση δεν συντρέχει λόγος να φύγει. Οι συνθήκες που μπορεί να μεταβάλουν τα δεδομένα είναι να χάσει το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός και να θεωρηθεί υπεύθυνος γι’ αυτό από την ηγεσία της ΚΑΕ ή να αποχωρήσει το «τριφύλλι» από την Ευρωλίγκα και ο Καταλανός να θεωρήσει πως δεν του ταιριάζει να παίρνει μέρος σε χαμηλότερου βεληνεκούς ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ολυμπιακός: Το καλοκαίρι του 2015 ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε υπογράψει τριετές συμβόλαιο, το οποίο λήγει μετά το τέλος των φετινών πλέι οφ. Πράγμα που σημαίνει ότι μένει ελεύθερος. Η αλήθεια είναι πως η αίσθηση που υπάρχει στην πιάτσα είναι ότι δεν θα ανανεώσει, μάλιστα το όνομά του έχει αρχίσει δειλά δειλά να κυκλοφορεί ως υποψήφιο για ευρωπαϊκούς πάγκους. Πριν από μερικές μέρες ιστοσελίδα του εξωτερικού τον είχε περιλάβει στους υποψήφιους να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ΤΣΣΚΑ, εφόσον φύγει ο Δημήτρης Ιτούδης. Φαίνεται ότι αν χάσει το πρωτάθλημα, μάλλον τελικά δεν θα ανανεώσει. Αν όμως κερδίσει, μπορεί τα δεδομένα να ανατραπούν, χωρίς πάντως και πάλι η παραμονή του να θεωρείται βέβαιη.

Προμηθέας: Στην παρθενική σεζόν του Προμηθέα στην Basket League ο Μάκης Γιατράς είχε προτιμήσει το ρόλο του τεχνικού διευθυντή. Φέτος, όμως, κάθησε στην δεξιά άκρη του πάγκου και δικαιώθηκαν τόσο ο ίδιος όσο και ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ, Βαγγέλης Λιόλιος, γι’ αυτή την επιλογή. Η σχέση των δύο ανδρών είναι εξαιρετική, επομένως είναι βέβαιο ότι ο Γιατράς θα παραμείνει στον Προμηθέα, ανεξάρτητα από το έτσι κι αλλιώς πολύ καλό φετινό αποτέλεσμα. Εκείνο που μένει να ξεκαθαρίσει είναι αν θα παραμείνει πρώτος προπονητής ή θα επιστρέψει σε πιο συμβουλευτικό ρόλο, διότι ακούγεται κι αυτό στην Πάτρα. Άλλωστε του χρόνου υπάρχει και η συμμετοχή στο Basketball Champions League, οπότε το πρόγραμμα θα είναι πιο βεβαρημένο. Αν πάντως ο Γιατράς αποφασίσει πως δεν θέλει να είναι πρώτος προπονητής, ο Προμηθέας θα βγει στην αγορά.

ΠΑΟΚ: Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου υπέγραψε πέρυσι διετές κλειστό συμβόλαιο, επομένως είναι δεσμευμένος και για την επόμενη σεζόν. Ανεξάρτητα από την έκβαση της σειράς του μικρού τελικού με τον Προμηθέα, η χρονιά για τον ΠΑΟΚ είναι απόλυτα επιτυχημένη, επομένως καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να έχει λόγο να μην τηρήσει τη μεταξύ τους συμφωνία.

ΑΕΚ: Ο Ντράγκαν Σάκοτα οδήγησε την ΑΕΚ στην κατάκτηση δύο τροπαίων στο Κύπελλο Ελλάδας και στο Basketball Champions League και σε άδοξο αποκλεισμό από την πρώτη φάση των πλέι οφ. Η χρονιά κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένη, ωστόσο δεν είναι αυτό το βασικό κριτήριο για την παραμονή του Ελληνοσέρβου τεχνικού στον πάγκο. Σε πρώτη φάση τόσο αυτός όσο και η ΑΕΚ φαίνεται να προτιμούν τη μετάθεσή του σε άλλο πόστο, τεχνικού συμβούλου ή διευθυντή πιθανότατα, καθώς είναι δεδομένο ότι ο Σάκοτα δεν θα φύγει από τον οργανισμό. Η ΑΕΚ θα ήθελε πολύ να προσλάβει τον Δημήτρη Πρίφτη για πρώτο προπονητή, όμως η περίπτωσή του παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες, καθώς έχει συμβόλαιο με την Ούνιξ Καζάν, την οποία συν τοις άλλοις έχει οδηγήσει στο φάιναλ φορ της λίγκας VTB και μια ανάσα από την επιστροφή της στην Ευρωλίγκα. Άλλες εναλλακτικές επιλογές δεν φαίνεται να υπάρχουν, καθώς περιπτώσεις σαν κι αυτές του Ηλία Ζούρου ή του Άρη Λυκογιάννη δεν συγκεντρώνουν για διάφορους λόγους μεγάλες πιθανότητες, ενώ και η έρευνα της ευρωπαϊκής αγοράς δεν δείχνει να έχει φέρει ιδιαίτερα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια, δεν πρέπει να αποκλειστεί καθόλου, ίσα ίσα που μοιάζει αρκετά πιθανή, η παραμονή εν τέλει του Ντράγκαν Σάκοτα στη θέση του πρώτου προπονητή.

Λαύριο: Ο Χρήστος Σερέλης έκλεισε φέτος 13 χρόνια στην ομάδα και θα πάει του χρόνου για τον 14ο. Είναι γέννημα θρέμμα της πόλης, με την ομάδα έχει πια άλλη σχέση μετά από τόσα χρόνια, ενώ είναι απόλυτα επιτυχημένος και στο αγωνιστικό κομμάτι. Το Λαύριο έκανε φέτος την πιο πετυχημένη σεζόν της ιστορίας του και δεν συντρέχει κανένας λόγος να υπάρξει αλλαγή. Εκτός κι αν ο ίδιος ο Σερέλης το θελήσει, κάτι για το οποίο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις.

Κύμη: Ο Γιάννης Καστρίτης οδήγησε φέτος την ομάδα στην καλύτερη σεζόν της ιστορίας της και ως εκ τούτου δεν υπήρχε κανένας λόγος για αλλαγή. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που και ο ίδιος δεν ήθελε να φύγει. Έτσι, πριν από μερικές μέρες η Κύμη ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας της μαζί του.

Κολοσσός: Μετά από τέσσερα πολύ πετυχημένα χρόνια ο Άρης Λυκογιάννης αποφάσισε από κοινού με τη διοίκηση να μην ανανεώσει τη συνεργασία του μαζί της και να αποχωρήσει. Ως εκ τούτου ο Κολοσσός βγήκε στην αγορά για προπονητή και μετά από μια μάλλον σύντομη αναζήτηση, φαίνεται ότι τον βρήκε. Αφού απέρριψε τις περιπτώσεις των Βαγγέλη Ζιάγκου, Γιώργου Κετσελίδη και Χρήστου Μαρμαρινού, όλα δείχνουν τελικά πως καταλήγει στον Γιώργο Λιμνιάτη, ο οποίος θα κάνει το ντεμπούτο του ως πρώτος προπονητής. Συμφωνία πάντως δεν υπάρχει ακόμα ούτε φυσικά και ανακοίνωση.

Άρης: Ο Βαγγέλης Αγγέλου ανέλαβε στη μέση της σεζόν αντικαθιστώντας τον Παναγιώτη Γιαννάκη και καθώς κατάφερε να κρατήσει τον Άρη μακριά από περιπέτειες υποβιβασμού, κέρδισε την εκτίμηση της νέας, υπό τον Δημήτρη Γουλιέλμο, διοίκησης της ΚΑΕ. Μετά από διαρκείς επαφές που έγιναν στο διάστημα που ακολούθησε το τέλος της αγωνιστικής περιόδου κι αφού υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση από την πλευρά του προπονητή να δώσει την οριστική απάντησή του, Άρης και Αγγέλου συμφώνησαν τελικά να συνεχίσουν τη συνεργασία τους και του χρόνου.

Ρέθυμνο: Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ, Κωστής Ζομπανάκης, αποφάσισε από κοινού με τον Νίκο Βετούλα να μη συνεχίσουν τη μεταξύ τους συνεργασία και να δώσει το χρίσμα του πρώτου προπονητή στον Σταύρο Μυκονιάτη, ο οποίος υπήρξε βοηθός όλων των προπονητών που πέρασαν από το Ρέθυμνο τα τελευταία 9 χρόνια. Θα κάνει ντεμπούτο ως πρώτος προπονητής στην Basket League.

Φάρος: Ενώ εκκρεμεί το ζήτημα της μετακόμισής του στη Λήμνο από τη Λάρισα, όπου έδρευε φέτος, είναι πια βέβαιο ότι δεν θα συνεχίσει με τον Θανάση Σκουρτόπουλο στον πάγκο του. Μια εξέλιξη που δεν ήταν ιδιαίτερα αναμενόμενη, αφού η εικόνα που υπήρχε αρχικά ήταν ότι οι δύο πλευρές θα συνέχιζαν μαζί. Τελικά την περασμένη Παρασκευή με ξεχωριστές δηλώσεις ο καθένας (ο ομοσπονδιακός προπονητής και η πλευρά Μπούμπουρα) ανακοίνωσαν το «διαζύγιο». Αν και δεν έχει υπάρξει ακόμα ανακοίνωση για τη διάδοχη κατάσταση, όλα δείχνουν πως χρέη πρώτου προπονητή στον Φάρο θα αναλάβει ο Σωτήρης Μανωλόπουλος.

Πανιώνιος: Μετά την επεισοδιακή παραμονή στην κατηγορία, οι εξελίξεις έχουν «παγώσει» στη Νέα Σμύρνη. Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί καν η παραμονή του Σταύρου Αλευρογιάννη στη διοικητική ηγεσία, αν και όλα δείχνουν πως δεν θα υπάρξει αλλαγή σε αυτό το κομμάτι, ενώ φυσικά δεν έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις πουθενά αλλού. Τα δύο ονόματα προπονητών που θεωρούνται βασικοί υποψήφιοι είναι αυτά του Άρη Λυκογιάννη και του Φώτη Τακιανού, όμως για την ώρα δεν έχει υπάρξει τίποτα περισσότερο πέραν κάποιων διερευνητικών επαφών.

Περιστέρι: Παρά τον εντυπωσιακό… περίπατο που έκανε στο πρωτάθλημα της Α2 κερδίζοντας την άνοδο πολύ εύκολα και με διαφορά από τους διώκτες του, το Περιστέρι αποφάσισε να μην ανανεώσει τη συνεργασία του με τον Νίκο Καραγιάννη προτιμώντας να πορευθεί με έναν προπονητή που να έχει παραστάσεις από την Basket League. Τον πρώτο λόγο αυτή τη στιγμή φαίνεται πως έχει ο Ηλίας Ζούρος, μάλιστα λέγεται πως μέχρι την Τετάρτη έχει κληθεί να απαντήσει στην πρόταση που του έχει γίνει. Δυνατά παίζει και το όνομα του Άρη Λυκογιάννη, ενώ στο κάδρο υπάρχει πάντα και ο Αργύρης Πεδουλάκης, που έχει τη δική του ιστορία στο σύλλογο και στην πόλη. Φαίνεται, ωστόσο, πως στην παρούσα φάση δεν βρίσκει σημείο επαφής με τη διοίκηση.

Χολαργός: Ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Basket League, όμως ο προπονητής που τον ανέβασε είναι… μπαρουτοκαπνισμένος. Ο Στέργιος Κουφός μοιάζει να είναι η ενδεδειγμένη λύση για να οδηγήσει την ομάδα στη μεγάλη κατηγορία και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ένδειξη ότι δεν θα είναι αυτός ο προπονητής της.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ