Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 73-58

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 73-58

Στον αποχαιρετισμό του Παύλου Γιαννακόπουλου, ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Ολυμπιακού με 73-58, έκανε το 2-1 στη σειρά των τελικών και «αγκάλιασε» το πρωτάθλημα. Ακόμη και με 19 πόντους διαφορά προηγήθηκαν οι πράσινοι.

Την ημέρα που ο Παύλος Γιαννακόπουλος αναχώρησε για το ταξίδι στην αιωνιότητα, ο Παναθηναϊκός απλώς δεν γινόταν να χάσει. Ειδικά μέσα στο ΟΑΚΑ, μπροστά στους φίλους του και τη φωτογραφία του ιστορικού ηγέτη του, που είχε τοποθετηθεί στη θέση, όπου αυτός συνήθιζε να κάθεται. Νίκησε τον Ολυμπιακό με 73-58, διατήρησε το πλεονέκτημα έδρας στη σειρά των φετινών τελικών των πλέι οφ, που είχε ανακτήσει την Πέμπτη στο ΣΕΦ, και βρίσκεται πλέον αγκαλιά με τον τίτλο του πρωταθλητή, καθώς χρειάζεται μία νίκη στα επόμενα δύο παιχνίδια για να το πετύχει.

Ο Παναθηναϊκός άρχισε τον αγώνα με το σχήμα και τη λογική που χρησιμοποίησε στον δεύτερο τελικό και αποδείχθηκε επιτυχημένη. Με δύο ψηλά γκαρντ δηλαδή, Ρίβερς και Λοτζέσκι, και στόχο να εκμεταλλευτεί τα μις ματς που θα δημιουργούσαν απέναντι στους πιο κοντούς αντιπάλους τους. Όμως το σχήμα αυτό δεν λειτούργησε για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή ο Σφαιρόπουλος έβαλε αντί του Ρόμπερτς, τον Μάντζαρη, που είναι ψηλότερος και καλύτερος αμυντικός. Και δεύτερον, επειδή σε αντίθεση με τον δεύτερο τελικό, ο Καλάθης ήταν άστοχος.

Τούτο είχε ως αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να λειτουργήσει καλύτερα απέναντι σε αυτό το σχήμα και όταν πέρασε ο Μακ Λιν αντί του Μιλουτίνοφ, να γίνει ακόμα πιο συμπαγής αμυντικά και να βρει λύσεις και στην επίθεση μέσα από τη ρακέτα. Ειδικά από τη στιγμή που ο Σπανούλης έδειχνε δραστήριος και δημιουργουσε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού, ωστόσο, ήταν η αστοχία του. Παρόλο που έβγαζε ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια, εντούτοις δεν τα εκμεταλλευόταν και δεν αξιοποιούσε επαρκώς ούτε τα επιθετικά ριμπάουντ που μάζευε (7 στο πρώτο ημίχρονο).

Έτσι ο Παναθηναϊκός με τους Ρίβερς και Σίνγκλετον να δίνουν λύσεις ακόμα και στο ανοικτό γήπεδο, όπου οι πράσινοι κατάφεραν να βγουν σε κάποιες περιπτώσεις, προηγήθηκε με 18-9 στο 7′. Ο Ολυμπιακός μάζεψε αμέσως τη διαφορά με δύο τρίποντα απο τους Ουίλτζερ και Σπανούλη και με την έναρξη της δεύτερης περιόδου ισοφάρισε με τον Μακ Λιν (20-20 στο 12′), όμως δεν κατάφερε να περάσει μπροστά.

Ο Παναθηναϊκός βρήκε στο πρόσωπο του Λεκαβίτσιους έναν παράγοντα, που δεν είχε κάνει την εμφάνισή του στους δύο προηγούμενους τελικούς. Ο Λιθουανός ήταν αυτή τη φορά πιο αποτελεσματικός, έδωσε λύσεις και στο σκοράρισμα, έτσι οι πράσινοι με ένα ακόμα τρίποντο του Ρίβερς ξέφυγαν με 32-24 στο 16′. Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να αντιδράσει, διότι ήταν πολύ άστοχος, ειδικά από την περιφέρεια, και ο Καλάθης με τρίποντο στην εκπνοή του ημιχρόνου έδωσε για πρώτη φορά στον αγώνα διψήφιο προβάδισμα στον Παναθηναϊκό (38-28).

Αυτό το προβάδισμα έμελλε να αποβεί καθοριστικό για τη συνέχεια του αγώνα, καθώς ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε ποτέ να επιστρέψει. Οι ερυθρόλευκοι δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν, παρότι προσπάθησαν, τα μις ματς στην άμυνα του Παναθηναϊκού, ήταν φοβερά άστοχοι στις προσπάθειές τους και-το κυριότερο-είχαν εγκλωβιστεί σε έναν αργό ρυθμό, που εξυπηρετούσε μόνο τον αντίπαλό του.

Ο Παναθηναϊκός, παρόλο που ο Καλάθης δεν ήταν το ίδιο καλός με την Πέμπτη και παρά το ότι ο Γκιστ έμοιαζε να έχει τραυματιστεί και έμεινε για αρκετή ώρα στον πάγκο, κατάφερε να διατηρήσει μια συνέπεια στην άμυνα. Διότι αυτή τη φορά ο Όγκαστ δεν ήταν… μαύρη τρύπα, όπως την Πέμπτη, γι’ αυτό έπαιξε αρκετά στο δεύτερο ημίχρονο, ο Σίνγκλετον βοήθησε πάρα πολύ στον έλεγχο των ριμπάουντ και της εναέριας κυκλοφορίας, ενώ και ο Αντετοκούνμπο έδωσε λύσεις ειδικά στο αμυντικό κομμάτι.

Όμως αυτός που έδωσε στους πράσινους την τελική ώθηση προς τη νίκη ήταν και πάλι ο Μάικ Τζέιμς, ο οποίος μετά από ένα άγονο πρώτο ημίχρονο, πήρε πρωτοβουλίες στο δεύτερο, χτύπησε με επιτυχία πολλά μις ματς και εκμεταλλεύτηκε ότι για αρκετά μεγάλο διάστημα είχε πάνω του τον Μπόμπι Μπράουν, που δεν μπορούσε να τον σταματήσει.

Ο Παναθηναϊκός διατήρησε την υπέρ του διαφορά λίγο πάνω, λίγο κάτω από τους 10 πόντους σε όλη τη διάρκεια του τρίτου δεκαλέπτου και με ένα ξέσπασμα στις αρχές του τέταρτου προηγήθηκε με διαφορά 19 πόντων (63-44), παρόλο που σούταρε με ποσοστό μικρότερο του 40% στις βολές! Κάτι που δείχνει πόσο κακός ήταν ο Ολυμπιακός, ο οποίος δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί ούτε την παροιμοιώδη αστοχία των πράσινων από τη γραμμή της ελεημοσύνης.

Ο Ολυμπιακός έκανε μια τελευταία προσπάθεια να επιστρέψει στο παιχνίδι, αυτή τη φορά όχι με χαμηλό σχήμα, όπως την Πέμπτη, αλλά με καλύτερη άμυνα στα μις ματς, με τον Σπανούλη να παίρνει πρωτοβουλίες και με ένα τρίποντο του Παπανικολάου, που ολοκλήρωσε ένα σερί 11-1 μέσα σε σχεδόν 4 λεπτά. Με αυτό το σκορ έγινε 64-55 στο 37′ και αίφνης οι ερυθρόλευκοι απέκτησαν ελπίδες, αλλά μετά το τάιμ άουτ που πήρε ο Πασκουάλ, η αντίδραση του Παναθηναϊκού ήταν άμεση.

Ο Τζέιμς σηκώθηκε από τη γωνία και πέτυχε το πιο κρίσιμο τρίποντο του αγώνα. Με αυτό η διαφορά ανέβηκε ξανά στους 12 (67-55) και το πόδια των παικτών του Ολυμπιακού κόπηκαν οριστικά. Στη συνέχεια έκαναν κι ένα δύο αβίαστα λάθη, ο Τζέιμς είχε πάρει μπρος και η κατάληξη του αγώνα από εκεί και μετά ήταν φυσιολογική με βάση την εικόνα που είχε.

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε και την προσεχή Πέμπτη στο ΣΕΦ θα έχει το πρώτο ματς μπολ για τον τίτλο απέναντι σε έναν Ολυμπιακό, που θα παίξει σε αυτό το παιχνίδι το τελευταίο του χαρτί.

Τα δεκάλεπτα: 19-15, 38-28, 54-42, 73-58

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ