Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 92-76

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 92-76

Με μεγάλο ηγέτη τον Τζαμέλ Μακλιν (20π.), ο Ολυμπιακός επικράτησε με επιβλητικό τρόπο του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ (92-76) κι έμεινε «ζωντανός» στη μάχη του πρωταθλήματος. Στο 2-2 η σειρά, ο τίτλος θα κριθεί οριστικά σε 5ο ματς στο ΟΑΚΑ, στις 17 του μηνός.

Ο Ολυμπιακός αποδείχθηκε πολύ σκληρός για να πεθάνει. Αντέδρασε μετά τις δύο συνεχόμενες νίκες του Παναθηναϊκού, με κορυφαίο τον Τζαμέλ Μακ Λιν κέρδισε με 92-76 τον Παναθηναϊκό και πλέον ο τίτλος του πρωταθλητή θα κριθεί στη… ρώσικη ρουλέτα. Στον πέμπτο τελικό, που θα γίνει την Κυριακή στο ΟΑΚΑ, με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό.

Ο Ολυμπιακός μπήκε πιο αποφασισμένος στο παιχνίδι και έδειξε διάθεση να αιφνιδιάσει τον Παναθηναϊκό πιέζοντάς τον από την αρχή σε όλο το γήπεδο. Η τακτική αυτή έπιασε τόπο, καθώς οι «πράσινοι» έδειξαν να έχουν πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία της μπάλας, δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα μις ματς με τα ψηλά γκαρντ (Λοτζέσκι, Ρίβερς) και ήταν άστοχοι. Στον Ολυμπιακό από την άλλη φάνηκε εξ αρχής ότι οι Σπανούλης και Πρίντεζης θα έπαιρναν την κατάσταση στα χέρια τους, αναλάμβαναν πρωτοβουλίες τις περισσότερες φορές πετυχημένα, έτσι σιγά σιγά οι γηπεδούχοι «έχτισαν» μια διαφορά.

Στο 9′ η διαφορά ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 10 πόντους (27-16), ενώ το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με 28-19, καθώς βοήθησε πολύ τον Ολυμπιακό και ο Ρόμπερτς με τα δύο τρίποντα που πέτυχε.

Μια άλλη συνθήκη που έπαιξε ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα στο πρώτο ημίχρονο ήταν οι διαιτητές. Σφύριζαν σχεδόν κάθε επαφή, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να αρχίσουν από νωρίς να φορτώνονται φάουλ και οι δύο προπονητές να αναγκαστούν να… αδειάσουν από νωρίς τους πάγκους τους προσπαθώντας να προστατέψουν τους παίκτες τους από τη φθορά. Ειδικά ο Πασκουάλ κατέφυγε σε διάφορες πρωτοφανείς… αλχημείες (όπως το σχήμα με Αντετοκούνμπο, Μήτογλου, Βουγιούκα στην πεντάδα), που δεν ήταν ιδιαίτερα αποδοτικές και δεν επέτρεψαν στην ομάδα να βρει ρυθμό.

Ο Παναθηναϊκός μείωσε στην αρχή της δεύτερης περιόδου 28-24 χάρη σε κάποιες προσπάθειες του Βουγιούκα, αλλά όταν από κάποια στιγμή και μετά ο Σφαιρόπουλος επανέφερε στο παρκέ τους Σπανούλη και Πρίντεζη, ο Ολυμπιακός ξέφυγε και πάλι. Στο 14′ το σκορ ήταν 36-26 και η διαφορά έμεινε σε αυτό το επίπεδο ως το τέλος του ημιχρόνου (48-36), καθώς ο Ολυμπιακός με τον Σπανούλη σε πολύ καλή βραδιά έπαιζε έξυπνα, χτυπούσε μέσα στη ρακέτα και κέρδιζε τα φάουλ, κυρίως με τον Μακ Λιν, που του επέτρεψαν να εκτελέσει 27 βολές στο πρώτο ημίχρονο (19/27).

Από την άλλη ο Γκιστ ήταν ο μόνος που κρατούσε τον Παναθηναϊκό, ο Καλάθης προς το τέλος του ημιχρόνου έδωσε κάποιες λύσεις, όμως συνολικά δεν είχε ούτε καλή δημιουργία ούτε και λύσεις στο σκοράρισμα, καθώς ήταν άστοχος από την περιφέρεια.

Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 50-36 χάρη σε ένα καλάθι του Πρίντεζη, αλλά στη συνέχεια πήρε… φωτιά ο Λοτζέσκι. Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού άρχισε να πυροβολεί κατά ριπάς έξω από τη γραμμή των 6.75μ. πετυχαίνοντας συνεχόμενα τρίποντα, από κοντά κι ο Τζέιμς έβαλε άλλα δύο και οι «πράσινοι» μέσα σε 4 λεπτά επέστρεψαν. Στο 24′ το σκορ έγινε 53-50, στο 27′ 60-57 και όλα έδειχναν ότι ο τέταρτος τελικός θα γινόταν ντέρμπι.

Δεν συνέβη, όμως, κάτι τέτοιο. Για δύο λόγους. Πρώτον, διότι ο Ολυμπιακός, παρότι έπαιζε χωρίς τους Σπανούλη, Πρίντεζη, τους οποίους απέσυρε κάποια στιγμή ο Σφαιρόπουλος, βρήκε λύσεις από παίκτες όπως ο Στρέλνιεκς, ο Ρόμπερτς, αλλά πάνω απ’ όλα ο Τζαμέλ Μακ Λιν, ο οποίος παίζοντας με τρομερή αυτοπεποίθηση έκανε… πάρτι μέσα στη ρακέτα των «πρασίνων». Και δεύτερον, διότι πριν τελειώσει η τρίτη περίοδος ο «ζεστός» Λοτζέσκι και ο Καλάθης φορτώθηκαν με 4 φάουλ και ανάγκασαν τον Πασκουάλ να τους αποσύρει.

Ο Λεκαβίτσιους δεν μπορούσε να βοηθήσει ούτε οργανωτικά ούτε εκτελεστικά, τα τρίποντα του Λοτζέσκι έλειψαν κι έμεινε μόνον ο Τζέιμς να τραβά το σκοράρισμα. Όταν άρχισε να αστοχεί κι αυτός, όλα τελείωσαν για τον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός έπαιζε με ακμαίο ηθικό, είχε επιθετικό πλουραλισμό με τον Ρόμπερτς να κάνει σπουδαίο παιχνίδι δίπλα στον Μακ Λιν και καθώς ήταν αρκετά εύστοχος στις πολλές βολές που κέρδιζε, από τα μέσα της τελευταίας περιόδου και μετά ξέφυγε οριστικά.

Στο 37′ το σκορ είχε γίνει 90-72 και ο Παναθηναϊκός είχε πετάξει λευκή πετσέτα. Όλα πλέον θα κριθούν στον πέμπτο τελικό, την Κυριακή στο ΟΑΚΑ.

Τα δεκάλεπτα: 28-19, 48-36, 71-64, 92-76

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ