Προπονητές για όλα τα γούστα

Προπονητές για όλα τα γούστα

Το συμβόλαιο του Γιάννη Σφαιρόπουλου λήγει και αποτελεί κοινή πεποίθηση πλέον ότι δεν θα ανανεωθεί. Αν και ακόμα εκκρεμεί ένα ραντεβού των αδελφών Αγγελόπουλων με τον Έλληνα τεχνικό προκειμένου να γίνει ο απολογισμός της χρονιάς και να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της μεταξύ τους συνεργασίας, εντούτοις δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει […]

Το συμβόλαιο του Γιάννη Σφαιρόπουλου λήγει και αποτελεί κοινή πεποίθηση πλέον ότι δεν θα ανανεωθεί. Αν και ακόμα εκκρεμεί ένα ραντεβού των αδελφών Αγγελόπουλων με τον Έλληνα τεχνικό προκειμένου να γίνει ο απολογισμός της χρονιάς και να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της μεταξύ τους συνεργασίας, εντούτοις δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι ο Σφαιρόπουλος θα συνεχίσει.

Ούτε οι ίδιοι οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, οι οποίοι, όπως όλοι λένε και δεν έχει διαψευστεί από κανέναν, έχουν ήδη αρχίσει την έρευνα αγοράς προκειμένου να βρουν τον επόμενο προπονητή του Ολυμπιακού. Η έρευνα αυτή γίνεται υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας, επομένως δεν μπορούμε να ξέρουμε πολλές λεπτομέρειες για το πώς εξελίσσεται. Εκείνο που μπορούμε να φανταστούμε είναι η λίστα των υποψηφίων.

Για μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός τα κουκιά είναι περίπου μετρημένα. Συγκεντρώσαμε λοιπόν όσα ονόματα ακούστηκαν και ακούγονται, αλλά και κάποια που είναι πιθανό να ακουστούν, τα κατατάξαμε σε δύο κατηγορίες και τα παρουσιάζουμε. Με μία εκτίμηση για τις πιθανότητες που το καθένα έχει.

Το πάνω ράφι

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΠΛΑΤ

Λέγεται ότι είναι ο βασικός στόχος του Ολυμπιακού και ότι αυτόν προσπαθούν να πείσουν οι Αγγελόπουλοι να πει το «ναι». Η περίπτωσή του, πάντως, έχει μια σημαντική δυσκολία. Είναι ένας προπονητής, που στην καριέρα του έχει κοουτσάρει τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και τα δύο τελευταία χρόνια στην Νταρουσάφακα εισέπραττε πάνω από 1,5 εκ. Ευρώ ετησίως. Για να γίνονται οι απαραίτητες συγκρίσεις, είχε υπερτριπλάσιες αποδοχές σε σχέση με αυτές του Σφαιρόπουλου. Επιπλέον, για να δεχθεί να έρθει, θα πρέπει να του δοθούν εγγυήσεις ότι θα γίνουν και κάποιες ακριβές μεταγραφές, άρα το κόστος ανεβαίνει πολύ.

Εκτός όλων τούτων, φαίνεται πως και για τον ίδιον η επιστροφή στην Ελλάδα (θυμίζουμε ότι έχει υπάρξει για ένα διάστημα το 2010 προπονητής του Άρη) δεν είναι πρώτη προτεραιότητα. Κατ’ αρχάς φέρεται να έχει κάνει μια επαφή με την ΤΣΣΚΑ, η οποία πάντως δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα κρατήσει ή θα διώξει τον Δημήτρη Ιτούδη. Έπειτα, ποτέ δεν έκρυψε ότι ψάχνει να βρει δουλειά πρώτου προπονητή στο ΝΒΑ. Και μέσα σε όλα ήρθε και το γνωστό sportando.com για να γράψει χθες, επικαλούμενο δικές του πηγές, ότι είναι σχεδόν απίθανο να πάει στον Ολυμπιακό ο Μπλατ.

Ο Ολυμπιακός, πάντως, δείχνει να ποντάρει στις περιορισμένες επιλογές που έχει αυτό τον καιρό ο προπονητής. Αν δεν «ανοίξει» η ΤΣΣΚΑ, δεν έχει πού αλλού να πάει στην Ευρώπη, δεδομένου ότι, όπως ακούγεται τις τελευταίες ώρες, η Μακάμπι μάλλον θα κρατήσει τον Σπάχια και η Μπαρτσελόνα τον Πέσιτς. Στο ΝΒΑ το όνομά του δεν ακούγεται προς το παρόν, ενώ δεν ακούστηκε ούτε όταν πριν λίγο καιρό έψαχναν προπονητή ομάδες όπως οι Μπακς, οι Χόρνετς, οι Ράπτορς, οι Χοκς, οι Πίστονς κλπ. Τώρα όλοι αυτοί βρήκαν. Φυσικά, έχοντας βγάλει 3,5 εκ. Ευρώ την τελευταία διετία, μπορεί κάλλιστα να επιλέξει να μείνει ένα χρόνο έξω, αν δεν βρει αυτό ακριβώς που θέλει. Δεν θα πάθει τίποτα.

Διότι, θυμίζουμε, ότι ο Ντέιβιντ Μπλατ είναι ένας προπονητής ο οποίος έχει κερδίσει την Ευρωλίγκα με τη Μακάμπι, το Eurocup με την Νταρουσάφακα, χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ με τη Ρωσία, έχει συμμετάσχει σε τελικούς του ΝΒΑ ως προπονητής του ΛεΜπρόν Τζέιμς στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, χώρια τους εγχώριους τίτλους, που έχει κατακτήσει σωρηδόν, κυρίως με τη Μακάμπι.

ΕΤΟΡΕ ΜΕΣΙΝΑ

Ακούστηκε και γράφτηκε μάλιστα το όνομά του, αλλά μοιάζει σχεδόν απίθανο να ασχοληθεί με τον Ολυμπιακό. Για δύο λόγους. Πρώτος και κύριος είναι ότι ανήκει πλέον στο ΝΒΑ. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μόνο εβδομάδες ήταν βασικός υποψήφιος για να πάρει τη δουλειά του πρώτου προπονητή τόσο στους Μιλγουόκι Μπακς όσο και στους Τορόντο Ράπτορς, όπου τελικά έχασε στο νήμα από τον Νικ Νερς. Για να μιλήσει με αυτές τις δύο ομάδες πήρε ειδική άδεια από τους Σαν Αντόνιο Σπερς, καθότι δεσμεύεται μαζί τους με συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν. Κι αυτό το συμβόλαιο «σπάει» αν είναι να πάει πρώτος προπονητής κάπου αλλού στο ΝΒΑ, όχι όμως για να έρθει πίσω στην Ευρώπη.

Άλλωστε, η λογική λέει πως δεν θέλει να γυρίσει στην Ευρώπη τώρα. Διότι έχει ήδη αρχίσει να ακούγεται ευρέως στο ΝΒΑ ότι η σεζόν 2018-19 θα είναι η τελευταία στην καριέρα του Γκρεγκ Πόποβιτς. Του χρόνου θα είναι 70 ετών και πιθανώς θα πάρει την απόφαση να σταματήσει. Κι αν το κάνει, τότε ο Μεσίνα έχει πολύ καλές πιθανότητες να τον διαδεχθεί, άλλωστε αυτά τα χρόνια που δουλεύουν μαζί έχουν αναπτύξει πολύ καλή σχέση και ο λόγος του Πόποβιτς στους Σπερς περνάει. Για ποιο λόγο, λοιπόν, ο Ιταλός να γυρίσει τώρα πίσω;

Για τα λεφτά, μπορεί να πει κανείς. Αλλά το συμβόλαιο που θα πρέπει να του προσφέρει ο Ολυμπιακός θα πρέπει να είναι ηγεμονικό. Άνω του 1,5 εκ. Ευρώ, συν το ότι θα πρέπει να τον αφήσει να φτιάξει μόνος του το επιτελείο και την ομάδα με κάποιες ακριβές μεταγραφές. Και σε αυτή την περίπτωση το κόστος θα ανέβει πάρα πολύ

Ο Ετόρε Μεσίνα, πάντως, είναι ένας θρύλος της Ευρωλίγκας. Την έχει κερδίσει τέσσερις φορές με την Κίντερ Μπολόνια και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ έχει πολλούς τίτλους στο ιταλικό πρωτάθλημα και τη VTB, όπου διέπρεψε με τις δύο αυτές ομάδες. Μόνο με τη Ρεάλ δεν τα κατάφερε τη διετία 2009-11.

ΣΑΡΟΥΝΑΣ ΓΙΑΣΙΚΕΒΙΤΣΙΟΥΣ

Οι μετοχές του έκαναν limit up φέτος με τη Ζαλγκίρις, η οποία, αν και είχε το χαμηλότερο μπάτζετ στην Ευρωλίγκα, κατάφερε να φτάσει ως το φάιναλ φορ. Είναι το next big thing του ευρωπαϊκού μπάσκετ στο χώρο της προπονητικής κι είναι βέβαιο ότι η περίπτωσή του ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό, όμως έχει κι αυτή πολλές δυσκολίες.

Κατ’ αρχάς το κασέ του Λιθουανού έχει εκτοξευτεί στα ύψη μετά τη φετινή σεζόν. Είναι πιθανό να φτάσει και το εκατομμύριο, άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι μετά το φάιναλ φορ έκανε και μια κουβέντα με τους Τορόντο Ράπτορς προκειμένου να αναλάβει πρώτος προπονητής. Μπορεί το φλερτ να μην προχώρησε, όμως δημοσιοποιήθηκε και κάτι τέτοια, ως γνωστόν, ανεβάζουν την τιμή.

Εκτός αυτού, ο Σάρας είναι ένας προπονητής που θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο στις μεταγραφές, τους συνεργάτες του και γενικά σε ό,τι έχει να κάνει με την ομάδα. Όλες οι σχετικές επιλογές θέλει να είναι δικές του κι αυτός ήταν ο λόγος που δεν πήγε πέρυσι στην Μπαρτσελόνα. Εκεί λαλούν πολλοί κοκόροι κι αυτό για τον Λιθουανό ήταν απαγορευτικό. Ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι διατεθειμένος να του δώσει τα κλειδιά της ομάδας.

Αλλά ακόμα κι έτσι, είναι αμφίβολο αν θα πειστεί να έρθει. Λέγεται πως δεν τον ενθουσιάζει η προοπτική της Ελλάδας (χωρίς να ξέρει κανείς αν αυτό έχει σχέση και με το… παναθηναϊκό παρελθόν του), ενώ το πιο σημαντικό είναι πως δεν δείχνει να ενοχλείται ιδιαίτερα και από την προοπτική να μείνει για μία ακόμα χρονιά στη Ζαλγκίρις. Εκεί έχει στρώσει τη δουλειά όπως θέλει αυτός και πάντα υπάρχει περιθώριο για μία ακόμα υπέρβαση.

Πάντως κι αυτός δεν έχει πολλές εναλλακτικές επιλογές αν αποφασίσει να φύγει από το Κάουνας. Στην Μπαρτσελόνα δεν πολυθέλει να πάει, η Μακάμπι κρατά τον Σπάχια, έτσι και γι’ αυτόν μένει μόνον η ΤΣΣΚΑ, αν φύγει ο Ιτούδης.

Το μεσαίο ράφι

ΑΝΤΡΕΑ ΤΡΙΝΚΕΡΙ

Η τετραετία του στην Καντού, με την οποία έπαιξε στην Ευρωλίγκα, τον έβαλε στον ευρωπαϊκό χάρτη, αλλά το σημαντικό γι’ αυτόν ήταν ότι παρουσίασε έργο και όταν έφυγε από την Ιταλία. Τόσο στην Ούνιξ, όσο-κυρίως-την τελευταία τετραετία στην Μπάμπεργκ απέδειξε ότι είναι καλός προπονητής και ικανός να παραγάγει έργο σε μια ομάδα της Ευρωλίγκας.

Βεβαίως, άλλο Καντού, Ούνιξ και Μπάμπεργκ κι άλλο Ολυμπιακός, όπως μπορεί κανείς να καταλάβει. Κι αυτό είναι το πιο μεγάλο ρίσκο που θα αναλάβει ο Ολυμπιακός σε περίπτωση που αποφασίσει να συνεργαστεί μαζί του. Διότι η αλήθεια είναι ότι η μόνη ομάδα με πολλές προσωπικότητες, μεγάλες απαιτήσεις και ισχυρή πίεση στην οποία έχει δουλέψει ως τώρα ο Ιταλός είναι η Εθνική Ελλάδας (στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας το 2013) και όλοι θυμόμαστε ότι απέτυχε.

Τα λεφτά με αυτόν δεν θα είναι πρόβλημα, το κασέ του κινείται περίπου στα επίπεδα αυτού του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Ωστόσο, λέγεται ότι η περίπτωσή του δεν προκαλεί και ιδιαίτερο ενθουσιασμό στο ευρύτερο περιβάλλον του Ολυμπιακού, κάτι που επίσης μπορεί να αποτελέσει εν δυνάμει εμπόδιο.

ΒΕΛΙΜΙΡ ΠΕΡΑΣΟΒΙΤΣ

Είναι καλός προπονητής κι έχει φτιάξει κάποιες πραγματικά καλές ομάδες στην καριέρα του ως τώρα. Κυρίως την Βαλένθια την τριετία 2012-15, με την οποία κατέκτησε το Eurocup, την Μπασκόνια και την περσινή Εφές. Όμως κι αυτός δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε ομάδα με τα «πρέπει» που έχει ο Ολυμπιακός.

Επιπλέον είναι αρκετά ακριβός, καθώς το κασέ του πρέπει να ξεπερνά τα 500.000 Ευρώ. Είναι επίσης λίγο σκληρός και αρκετά συγκρουσιακός, όπως φανερώνει το τελευταίο επεισοδιακό πέρασμά του από την Εθνική Κροατίας, η οποία πάντως είναι παραδοσιακά πολύ δύσκολη ομάδα. Ο ίδιος θα αποδεχόταν ευχαρίστως μια πρόταση του Ολυμπιακού, αλλά δεν είναι βέβαιο αν αποτελεί ενδεδειγμένη επιλογή για τον Ολυμπιακό.

ΧΟΑΝ ΠΛΑΘΑ

Είναι κλασική περίπτωση καλού Ισπανού προπονητή. Έχει να επιδείξει σημαντική παρουσία εντός των ισπανικών συνόρων, αλλά έξω από αυτά δεν έχει δουλέψει πολύ. Για την ακρίβεια, έχει φύγει από την Ισπανία μόνο για ένα χρόνο, τη σεζόν 2012-13, όταν πήγε στη Λιθουανία και είχε αξιοπρόσεκτη παρουσία με τη Ζαλγκίρις. Έπαιξε στο Top 16 της Ευρωλίγκας, κέρδισε το πρωτάθλημα και γενικά άφησε καλές εντυπώσεις.

Αλλά έκτοτε δεν ξαναπέρασε τα ισπανικά σύνορα. Κι αυτό είναι ένα θέμα. Πάντως έχει περάσει για μια τριετία από τη Ρεάλ, άρα ξέρει τις απαιτήσεις που υπάρχουν σε αυτού του είδους τις ομάδες, ενώ έχει κερδίσει δύο φορές το Eurocup, μία με τη Ρεάλ και πέρυσι με τη Μάλαγα.

Είναι προπονητής που δουλεύει και λογικά θα απαντούσε θετικά σε ενδεχόμενη πρόσκληση-πρόκληση του Ολυμπιακού.

ΣΑΣΑ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ

Είναι ένας από τους διαθέσιμους προπονητές, που έχουν εμπειρία από την Ευρωλίγκα (όχι μεγάλη πάντως), αλλά μάλλον δεν πρόκειται να ασχοληθεί ποτέ μαζί του ο Ολυμπιακός. Διότι ζητά χρήματα που είναι πολλά γι’ αυτά που έχει πετύχει στην προπονητική καριέρα του (σχεδόν τίποτα, δηλαδή, σε επίπεδο συλλόγων, διότι ως προπονητής της Εθνικής Σερβίας έχει διαπρέψει), ενώ πρέπει να έχει και πρόβλημα χαρακτήρα. Από τις δύο τελευταίες ομάδες του, τον Παναθηναϊκό και την Μπάγερν, έφυγε πριν από το τέλος της σεζόν και αργότερα διοικητικά στελέχη τους (ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στον Παναθηναϊκό και ο Μάρκο Πέσιτς στην Μπάγερν) καταφέρθηκαν εναντίον του με όχι καλά λόγια.

Low budget

ΛΟΥΚΑ ΜΠΑΝΚΙ

Είναι πολλά χρόνια προπονητής, αλλά μόλις την τελευταία πενταετία προσπαθεί να κάνει καριέρα ως πρώτος προπονητής στο υψηλό επίπεδο. Έχει πάρει πρωτάθλημα στην Ιταλία με τις Σιένα και Μιλάνο, έχει πάει καλά στο Eurocup με το Τορίνο, ενώ φέτος έκανε το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα όταν αντικατέστησε στα μέσα της σεζόν στην Μπάμπεργκ τον Αντρέα Τρινκέρι.

Δουλεύει πολύ και είναι καλός προπονητής, αλλά φυσικά δεν έχει μεγάλη εμπειρία από το κορυφαίο επίπεδο. Θα μπορούσε να επιλεγεί ως στοίχημα ανάλογο με αυτό που έβαλαν οι Αγγελόπουλοι όταν προσέλαβαν τον Μπαρτζώκα και μετά τον Σφαιρόπουλο, όμως ο Μπάνκι είναι πιο δύσκολο να βγει, διότι δεν έχει γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, όπως είχαν οι άλλοι δύο. Έχει Έλληνα ατζέντη, πάντως, που ίσως βάλει το όνομά του στη λίστα του Ολυμπιακού, χωρίς πάντως να έχει ιδιαίτερες πιθανότητες.

ΜΙΛΑΝ ΤΟΜΙΤΣ

Ακούστηκε και αυτό το σενάριο και έχει μια λογική. Ο Μίλαν Τόμιτς είναι ένας προπονητής που ξέρει τον Ολυμπιακό όσο κανείς άλλος. Σχεδόν όλη του τη ζωή, από τότε που ήρθε από τη Σερβία, την έχει περάσει σε αυτή την ομάδα, επομένως ξέρει καλά και το τελευταίο… πετραδάκι του ΣΕΦ. Ξέρει πρόσωπα, νοοτροπίες, απαιτήσεις, επομένως δεν θα χρειαστεί προσαρμογή.

Θα χρειαστεί, όμως, να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει ως πρώτος προπονητής, γιατί αυτό είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα και δεν έχει δοκιμαστεί ιδιαίτερα στο παρελθόν. Θα μπορούσε να πάρει την ευκαιρία αν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι αποφασίσουν να μην… ξεχειλώσουν το μπάτζετ και αν, όπως επίσης ακούστηκε, έχει ως συμβουλάτορα τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Αλλά, βέβαια, δεν είναι και βέβαιο αν θέλει και ο ίδιος την ευκαιρία ή προτιμά να μένει στον Ολυμπιακό ως βοηθός…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ