Λούκα Μπάνκι : Η ιστορία της ζωής του

Λούκα Μπάνκι : Η ιστορία της ζωής του

Ο Λούκα Μπάνκι είναι ένας πραγματικά καλός προπονητής. Δεν είναι μόνο ο πρώτος Ιταλός που έρχεται στην ΑΕΚ, όπως τονίζει η ανακοίνωση της ΚΑΕ και ο ίδιος στις πρώτες δηλώσεις του, αλλά και ο καλύτερος που είχε η Ένωση στην εποχή του Μάκη Αγγελόπουλου. Το μαρτυρούν αυτό το πλούσιο βιογραφικό του, καθώς επίσης και οι […]

Ο Λούκα Μπάνκι είναι ένας πραγματικά καλός προπονητής. Δεν είναι μόνο ο πρώτος Ιταλός που έρχεται στην ΑΕΚ, όπως τονίζει η ανακοίνωση της ΚΑΕ και ο ίδιος στις πρώτες δηλώσεις του, αλλά και ο καλύτερος που είχε η Ένωση στην εποχή του Μάκη Αγγελόπουλου. Το μαρτυρούν αυτό το πλούσιο βιογραφικό του, καθώς επίσης και οι συστάσεις από την Ιταλία.

Ο Μπάνκι γεννήθηκε προπονητής, υπό την έννοια ότι δεν έπαιξε σχεδόν καθόλου μπάσκετ. Άρχισε να κάθεται στους πάγκους ομάδων από την… τρυφερή ηλικία των 20 ετών, όταν διετέλεσε βοηθός προπονητής σε μικρές ομάδες της Ρώμης και της Φλωρεντίας πριν βρεθεί το 1987 στο Λιβόρνο, το οποίο ήταν ο πρώτος μεγάλος σταθμός της καριέρας του.

Για μια δεκαετία ήταν προπονητής των τμημάτων υποδομής της Λιβόρνο οδηγώντας την εφηβική ομάδα της σε τρία διαδοχικά πρωταθλήματα Ιταλίας, το 1995, το 1996 και το 1997. Αυτοί οι τίτλοι και η συνολικά σπουδαία δουλειά που έκανε, ήταν το διαβατήριό του για την ανδρική ομάδα της Λιβόρνο, με την οποία είχε δύο πολύ καλές παρουσίες στο πρωτάθλημα της Legadue στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Το 1999 δούλεψε για πρώτη φορά ως πρώτος προπονητής στην Serie A με την Τριέστε, στην οποία είχε παίκτες τον Γιώργο Γιαννουζάκο, αλλά και τον αξέχαστο Κόνραντ Μακ Ρέι του ΠΑΟΚ. Εκείνη η Τριέστε μάλιστα ήταν η τελευταία ομάδα του άτυχου Αμερικανού, ο οποίος μετά το τέλος της σεζόν 1999-2000 έχασε τη ζωή του από καρδιακή ανακοπή.

Η ευκαιρία της Σιένα

Στα επόμενα επτά χρόνια ο Μπάνκι καθιερώθηκε ως ένας εξαιρετικός τεχνικός στη δεύτερη ταχύτητα του ιταλικού πρωταθλήματος. Επέστρεψε για μια τριετία στη Λιβόρνο, όπου συνεργάστηκε με τον Φράνκο Νάκιτς και τον Τζέιμς Φόρεστ, αμφότεροι πρώην παίκτες του Ολυμπιακού, ακολούθησε το πέρασμά του από το Τράπανι και τη Γέζι, όπου είχε παίκτη τον Ρομέιν Σάτο και το καλοκαίρι του 2006 υπήρξε ο δεύτερος μεγάλος σταθμός της καριέρας του.

Ο πανίσχυρος άνδρας της Σιένα, Φερντινάντο Μινούτσι, μετά από μια αποτυχημένη χρονιά, που στέρησε από την ομάδα τη συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα, αποφάσισε να κάνει σαρωτικές αλλαγές και να προωθήσει στη θέση του πρώτου προπονητή τον μέχρι εκείνη τη στιγμή ασίσταντ των προηγούμενων, Σιμόνε Πιανιτζάνι. Επειδή, όμως, αυτός ήταν άπειρος, καθώς δεν είχε δουλέψει ποτέ ως τότε ως head coach, ο Μινούτσι θέλησε να βάλει δίπλα του έναν προπονητή πιο έμπειρο και με ικανότητες ώστε να τον βοηθά και να τον συμπληρώνει. Είχε σε απεριόριστη εκτίμηση τον Λούκα Μπάνκι και του έκανε αμέσως την πρόταση.

Βλέποντας ότι άνοιγε ένα νέο παράθυρο στην καριέρα του, καθώς αποκτούσε τη δυνατότητα να ξεφύγει από τις μικρομεσαίες ομάδες και να ανέβει στο κορυφαίο επίπεδο, έστω και ως βοηθός, ο Μπάνκι δεν δίστασε καθόλου. Αποδέχθηκε την πρόταση, πήγε στη Σιένα και δεν το μετάνιωσε καθόλου. Τα επόμενα έξι χρόνια κέρδισε ισάριθμες φορές το πρωτάθλημα στην Ιταλία, κέρδισε επίσης 5 Σούπερ Καπ και 4 Κύπελλα, ενώ έπαιξε και σε δύο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας.

Δούλεψε με κορυφαίους παίκτες, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Ζήσης, και ο ρόλος του στη δημιουργία αυτής της εξαιρετικής ομάδας ήταν καθοριστικός. Συνεργάστηκε άψογα με τον Πιανιτζάνι και, όπως λένε όλοι στην Ιταλία, το μυστικό ήταν πως ποτέ δεν σκέφτηκε να του «πριονίσει» την καρέκλα. Είχε αποδεχθεί απόλυτα το ρόλο του ως βοηθού και συμπλήρωνε εκεί που έπρεπε τον πρώτο προπονητή συνθέτοντας μαζί του ένα εξαιρετικό δίδυμο.

Το πρωτάθλημα που πήρε, αλλά… έχασε και ο Σάκοτα!

Το καλοκαίρι του 2012 έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στη Σιένα, που έμελλε τελικά να την οδηγήσουν στην χρεωκοπία και τη διάλυση. Ο Μινούτσι μείωσε δραστικά το μπάτζετ και εμπιστεύτηκε την ομάδα στα χέρια του Λούκα Μπάνκι, ο οποίος έγινε ξανά πρώτος προπονητής, αλλά αυτή τη φορά στο πιο υψηλό επίπεδο. Σε μια ομάδα πρωταγωνίστρια τόσο εντός όσο και εκτός των ιταλικών συνόρων.

Τα κατάφερε μια χαρά, επιβεβαιώνοντας και πάλι όσους πίστευαν στην αξία του. Με παίκτες όπως ο Μπόμπι Μπράουν, ο Ντάνιελ Χάκετ και ο Βίκτορ Σανικίτζε η Σιένα κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα, παρόλο που τερμάτισε 5η στην κανονική περίοδο και είχε μειονέκτημα έδρας στις δύο τελευταίες φάσεις των πλέι οφ, ενώ νωρίτερα είχε κερδίσει και το Κύπελλο.

Και στις δύο διοργανώσεις ο Μπάνκι βρήκε μπροστά του και νίκησε τον Ντούσαν Σάκοτα! Ο σημερινός αρχηγός της ΑΕΚ έπαιζε τότε στη Βαρέζε, η οποία είχε κάνει μια εξαιρετική σεζόν τερματίζοντας στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου. Στη σειρά των ημιτελικών, η Σιένα, παρόλο που είχε μειονέκτημα έδρας, προηγήθηκε με 3-2, αλλά στον έκτο αγώνα μέσα στην έδρα της, ο Σάκοτα σκόραρε με την εκπνοή χαρίζοντας στη Βαρέζε τη νίκη, με την οποία ισοφάρισε 3-3! Στον έβδομο αγώνα, ωστόσο, η Σιένα την κέρδισε μέσα στο Βαρέζε, πέρασε στους τελικούς κι εκεί νίκησε πιο εύκολα τη Ρόμα κατακτώντας τον τίτλο. Στον τελικό του Κυπέλλου η Σιένα είχε κερδίσει τη Βαρέζε με 77-74.

Αυτό το νταμπλ και η συνολική παρουσία του στη Σιένα υποχρέωσε το Μιλάνο να στρέψει το βλέμμα του στον Λούκα Μπάνκι το καλοκαίρι του 2013 και να εναποθέσει σε αυτόν τις ελπίδες του για επιστροφή στην κορυφή του ιταλικού μπάσκετ. Η ένδοξη ομάδα του Μιλάνου είχε να πάρει το πρωτάθλημα από το 1996, όταν ακόμα έπαιζαν σε αυτήν ο Μποντίρογκα και ο Φούτσκα, και είχε περιέλθει σε απόγνωση.

Όμως ο Λούκα Μπάνκι έκανε και πάλι το θαύμα του. Πήρε από τη Σιένα το αγαπημένο του παιδί, τον Ντάνιελ Χάκετ, βρήκε εκεί τον Νικολό Μέλι και τον Αλεσάντρο Τζεντίλε, πήρε τον Κιθ Λάνγκφορντ, στο τέλος της σεζόν απέκτησε και τον… Γιάννη Αθηναίου και με όλους αυτούς μαζί πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Του πρώτου για το Μιλάνο μετά από 18 ολόκληρα χρόνια!

Με αυτό το πρωτάθλημα ο Μπάνκι πέτυχε και μια μοναδική ατομική διάκριση. Έγινε μόλις ο δεύτερος προπονητής στην Ιταλία μετά τον Κάρλο Ρεκαλκάτι, ο οποίος κέρδισε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα με δύο διαφορετικές ομάδες. Παρά το ότι κέρδισε αυτή τη διάκριση μέσα στο γήπεδο με το σπαθί του, όμως, στα χαρτιά δεν του ανήκει, διότι έχει χάσει τον τίτλο του πρωταθλητή του 2013. Και τούτο διότι μετά τις οικονομικές περιπέτειες της Σιένα, που οδήγησαν στη διάλυσή της, οι αρμόδιες αρχές στην Ιταλία αποφάσισαν να της αφαιρέσουν όλους τους τίτλους που είχε κερδίσει τη διετία 2012-13! Έτσι και ο Μπάνκι μετρά ένα πρωτάθλημα, ενώ στην πραγματικότητα έχει κερδίσει δύο!

Τη σεζόν 2013-14 το Μιλάνο είχε εξαιρετική παρουσία και στην Ευρωλίγκα, όπου έφτασε μία ανάσα από το φάιναλ φορ, που διοργανώθηκε στην πόλη. Όμως στα πλέι οφ, παρόλο που είχε το πλεονέκτημα έδρας, η Μακάμπι του Ντέιβιντ Μπλατ έκανε break στον πρώτο κιόλας αγώνα, αξιοποίησε στο έπακρο τη δική της έδρας και εν τέλει άφησε εκτός φάιναλ φορ το Μιλάνο με συνολικό σκορ 3-1. Στο τέλος, μάλιστα, η Μακάμπι κέρδισε και την κούπα.

Μπάνκι και Παναθηναϊκός

Η επόμενη σεζόν ήταν καταστροφική για το Μιλάνο, που δεν έκανε τίποτα ούτε στο πρωτάθλημα ούτε στην Ευρωλίγκα, με αποτέλεσμα να την πληρώσει, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο προπονητής. Ο Λούκα Μπάνκι αποχώρησε δίνοντας τη θέση του στον Γιασμίν Ρέπεσα και για την επόμενη διετία προτίμησε να αποσυρθεί από το προσκήνιο αναζητώντας την καλύτερη δυνατή πρόταση γι’ αυτόν.

Απέρριψε προτάσεις από ομάδες όπως η Ούνιξ και η Λοκομοτίβ Κουμπάν, η οποία τον είχε προσεγγίσει μετά το «διαζύγιό» της με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ενώ το φθινόπωρο του 2016 βρέθηκε πολύ κοντά στον Παναθηναϊκό! Ήταν αμέσως μετά την αποχώρηση του Αργύρη Πεδουλάκη, όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε κάνει μια πρώτη επαφή με τον Τσάβι Πασκουάλ, η οποία είχε αποβεί άκαρπη. Τότε στράφηκε προς τον Μπάνκι, με τον οποίον σχεδόν συμφώνησαν, ωστόσο την τελευταία στιγμή ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού αποφάσισε να κάνει νέα βελτιωμένη πρόταση στον Πασκουάλ, που ήταν η πρώτη του επιλογή, και τον έπεισε. Ο Καταλανός ήρθε στην Αθήνα και ο Ιταλός ανέβαλε αυτό το ταξίδι για μια διετία.

Ο εφιάλτης του Τορίνο

Στο ενδιάμεσο δέχθηκε πέρυσι το καλοκαίρι να δουλέψει στην Τορίνο, όμως το μετάνιωσε σχεδόν αμέσως μετά την υπογραφή του στο συμβόλαιο μαζί της! Ο ιδιοκτήτης της, Φόρνι, και ο γιος του, είναι αρκετά ιδιόρρυθμοι και από την πρώτη κιόλας στιγμή φρόντισαν να δοκιμάσουν τα νεύρα του Λούκα Μπάνκι, φέρνοντας παίκτες που δεν ήθελε αυτός και γενικά επεμβαίνοντας σε ζητήματα, για τα οποία είχε αυτός την αποκλειστική ευθύνη.

Οι κόντρες τους ήταν πολλές, ώσπου στον εκτός έδρας αγώνα με τη Βαρέζε για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος τον περασμένο Γενάρη ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Φόρνι πήγε να μιλήσει στα αποδυτήρια πριν από τον αγώνα και ο Μπάνκι δεν τον άφησε να μπει, στο ημίχρονο η Τορίνο έχανε με -11 και οι δυο τους είχαν μία ακόμα αντιπαράθεση, ενώ ο καυγάς φούντωσε μετά το τέλος του αγώνα, παρόλο που τελικά η ομάδα είχε ανατρέψει την κατάσταση και είχε κερδίσει! Ο Μπάνκι άφησε το Τορίνο 5ο στη βαθμολογία και στο Top-16 του Eurocup και όταν έφυγε, η ομάδα δεν κατάφερε να παίξει ούτε στα πλέι οφ.

Ο ίδιος πήγε στην Μπάμπεργκ για να αντικαταστήσει τον συμπατριώτη του Αντρέα Τρινκέρι, όμως η γερμανική ομάδα είχε ήδη πάρει την κάτω βόλτα και δεν μπόρεσε να σώσει και πολλά πράγματα. Τη διατήρησε πάντως στη πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος.

Αυτή η πολύ σύντομη θητεία του στην Μπάμπεργκ είναι η μοναδική φορά που ο Λούκα Μπάνκι έχει δουλέψει εκτός Ιταλίας κι αυτό είναι το μοναδικό ερωτηματικό που μπορεί να έχει κανείς ως προς το αν θα μπορέσει να πετύχει στην ΑΕΚ. Διότι κατά τα άλλα, όπως λένε όλοι στην Ιταλία, πρόκειται για έναν πολύ καλό και καταρτισμένο προπονητή, που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του. Έχει αρκετά ευέλικτη αγωνιστική φιλοσοφία, ανάλογα με τους παίκτες που έχει κάθε φορά στη διάθεσή του, είναι όμως άριστα προετοιμασμένος σε κάθε παιχνίδι, έχοντας δουλέψει περισσότερα από ένα εναλλακτικά σχέδια για κάθε περίπτωση.

Δίνει μεγάλη έμφαση στη σωστή οργάνωση, ενώ έχει πολύ καλές σχέσεις με πολύ κόσμο στο ΝΒΑ, που τον έχει σε μεγάλη υπόληψη. Μάλιστα, έχει πάρει μέρος στο παρελθόν σε summer leagues με τους Χιούστον Ρόκετς και τους Ατλάντα Χοκς, ενώ και φέτος θα πήγαινε στο Λας Βέγκας, αλλά… τον πρόλαβε η ΑΕΚ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ