Η «χρυσή» οκταετία του Σπανούλη στον Ολυμπιακό (pics+vids)

Η «χρυσή» οκταετία του Σπανούλη στον Ολυμπιακό (pics+vids)

Ο Βασίλης Σπανούλης ανανέωσε για ακόμη έναν χρόνο (τουλάχιστον) το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό και είναι πολύ πιθανό να κλείσει δεκαετία στο λιμάνι. To10.gr ξεσκονίζει τη μνήμη του και θυμάται τις κορυφαίες στιγμές του Λαρισαίου γκαρντ στον Ολυμπιακό.

«Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον Βασίλη Σπανούλη. Ο διεθνής γκαρντ θα είναι παίκτης της ομάδας μας για τα επόμενα τρία χρόνια». Αυτή ήταν η ανακοίνωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός στις 11 Ιουλίου 2010, τη μέρα που ο Βασίλης Σπανούλης άλλαξε και επίσημα «στρατόπεδο», πηγαίνοντας από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό, προκαλώντας «σεισμό» στο ελληνικό μπάσκετ. Στην πορεία αποδείχτηκε ότι η μεγάλη απόφαση που πήρε εκείνο το καλοκαίρι ο «Kill Bill» των φίλων του Ολυμπιακού, δεν άλλαξε μόνο τη δική του ζωή και καριέρα προς το καλύτερο αλλά άλλαξε την ιστορία του Ολυμπιακού και του ελληνικού μπάσκετ γενικότερα. Aπόψε ο ηγέτης του Ολυμπιακού συμφώνησε να παραμείνει στο λιμάνι για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη και υπάρχει πιθανότητα να συμπληρώσει δεκαετία στα ερυθρόλευκα.

Για να επιστρέψουμε στο 2010, ο Σπανούλης ήξερε ποιες είναι οι δυνατότητές του, ήξερε ότι δεν του ταιριάζει τίποτε άλλο από το να είναι ηγέτης και να βγαίνει μπροστά στα δύσκολα και αυτό δεν μπορούσε να το υποστηρίξει στον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς που ο Διαμαντίδης ήταν πάντα ένα βήμα πιο μπροστά. Έτσι πήρε τη μεγάλη απόφαση, το ρίσκο της ζωής του, να πάει στον μεγάλο αντίπαλο. Όσο δύσκολο κι αν ήταν, όσο λάθος κι αν αποδεικνυόταν. «Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας» έχει πει ο Αλμπέρ Καμύ κι αν μη τί άλλο το πρόσιμο του Σπανούλη είναι άκρως θετικό σε αυτή την περίπτωση. Απογείωσε την καριέρα του και μαζί και τον Ολυμπιακό, μια ομάδα βυθισμένη στην εσωστρέφεια όταν εκείνος μπήκε για πρώτη φορά στα αποδυτήρια του ΣΕΦ και την οποία μετέτρεψε σε μία ομάδα συνώνυμο των επιτυχιών με ευρωπαϊκή καταξίωση και αναγνώριση.

3 πρωταθλήματα Ελλάδας (2012, 2015, 2016), 1 κύπελλο Ελλάδας (2011), 2 Euroleague (2012, 2013) και 1 Διηπειρωτικό (2013) μαζί με τις αμέτρητες ατομικές διακρίσεις του, συνθέτουν το παζλ της άκρως επιτυχημένης οκταετούς παρουσίας του στον Ολυμπιακό.

Η πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό συνοδεύτηκε από την κατάκτηση του κυπέλλου απέναντι στον Παναθηναϊκό αλλά εκεί που άρχισε να αλλάζει το ρου της ιστορίας ήταν τη δεύτερή του σεζόν στους «ερυθρόλευκους» που σημαδεύτηκε από το «έπος» της Πόλης, υπό την καθοδήγηση του Ντούσαν Ίβκοβιτς και τη (μυθική) επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 15 χρόνια, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας του υπερδιπλάσιου μπάτζετ. Στον τελικό πέτυχε 15 πόντους και αναδείχτηκε MVP του Φάιναλ Φορ ενώ MVP ήταν και στο πρωτάθλημα το οποίο κατέκτησε ο Ολυμπιακός επίσης μετά από 15 χρόνια, επικρατώντας στους τελικούς με 3-2 απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Το 2013 με αυτόν μπροστάρη ο Ολυμπιακός πετυχαίνει ένα ακόμη θαύμα και κάνει το back to back στην Euroleague με τον ίδιο να ανακηρύσσεται για ακόμη μία φορά πολυτιμότερος παίκτης του Φάιναλ Φορ όπου στον τελικό οι «ερυθρόλευκοι» αν και έχαναν για 17 πόντους, διέλυσαν τη Ρεάλ Μαδρίτης με 100-88 και κατέκτησαν την τρίτη κούπα της ιστορίας τους. Εκείνη τη χρονιά κατέκτησε επίσης το Διηπειρωτικό κύπελλο απέναντι στη βραζιλιάνικη Πινιέιρος.

Στην πορεία ακολούθησαν τα πρωταθλήματα του 2015 και του 2016 με το τελευταίο να μένει αξέχαστο στις μνήμες των οπαδών του Ολυμπιακού και όχι μόνο καθώς ο ηγέτης του των Πειραιωτών, χάρισε στην ομάδα του τον τίτλο με σουτ στη λήξη μέσα στο ΟΑΚΑ, με το Δημήτρη Διαμαντίδη, στο τελευταίο ματς της καριέρας του,κρεμασμένο πάνω του. Προηγουμένως είχε κρίνει και το δεύτερο τελικό, πάλι με δικό του τρίποντο στη λήξη της αναμέτρησης κάνοντας break στο ΟΑΚΑ και φέρνοντας τη σειρά σε 1-1.

Εκ των σημαντικότερων ατομικών επιτυχιών που σημείωσε φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού ήταν η ανάδειξή του σε πρώτο σκόρερ της Α1, στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο τον περασμένο Μάρτιο, ξεπερνώντας το Νίκο Χατζή. Επίσης είναι πλέον και πρώτος σε ασίστ στην ιστορία της Euroleague.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ