Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος : Από μικρός φαινόταν… (vids)

Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος : Από μικρός φαινόταν… (vids)

Αν υπάρχει ένας παίκτης που ανταποκρίνεται ιδανικά στον χαρακτηρισμό «λαβράκι», αυτός είναι ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος. Ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού. Ο 24χρονος Αμερικανός γκαρντ που επέλεξε και έπεισε ο Ντέιβιντ Μπλατ να ντυθεί στα ερυθρόλευκα. Ένας παίκτης που έκανε όλα όσα έπρεπε για να παίξει στο ΝΒΑ κι αντί γι’ αυτό, κατέληξε να βγάζει 130 […]

Αν υπάρχει ένας παίκτης που ανταποκρίνεται ιδανικά στον χαρακτηρισμό «λαβράκι», αυτός είναι ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος. Ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού. Ο 24χρονος Αμερικανός γκαρντ που επέλεξε και έπεισε ο Ντέιβιντ Μπλατ να ντυθεί στα ερυθρόλευκα. Ένας παίκτης που έκανε όλα όσα έπρεπε για να παίξει στο ΝΒΑ κι αντί γι’ αυτό, κατέληξε να βγάζει 130 χιλιάρικα στην παρηκμασμένη Παρτιζάν Βελιγραδίου. Κι όμως, στα σχολικά και κολεγιακά του χρόνια ήταν ένας σταρ…

Στα τέσσερα γυμνασιακά του χρόνια κέρδισε δύο εθνικά πρωταθλήματα με το Findlay Prep, αναδείχθηκε All American (ένας από τους κορυφαίους παίκτες γυμνασίων στις ΗΠΑ, δηλαδή) το 2011 και το 2013, ενώ προσκλήθηκε και έπαιξε στο Jordan Brand Classic, κάτι σαν ένα all star game των γυμνασιόπαιδων, όπου μάλιστα πέτυχε και το νικητήριο καλάθι της ομάδας του. Μετά από όλα αυτά, κορυφαία πανεπιστημιακά προγράμματα των ΗΠΑ τον διεκδίκησαν κι αυτός μετά από αρκετή περιπέτεια (επέλεξε πρώτα το UNLV, αλλά όταν άλλαξε ο προπονητής, άλλαξε κι αυτός γνώμη) αποφάσισε να φοιτήσει σε αυτό της Ουάσιγκτον.

Έμεινε δυο χρόνια εκεί, αναδείχθηκε ισάριθμες φορές μέλος της καλύτερης πεντάδας της περιφέρειας Pac-12, αλλά επειδή βαρέθηκε να χάνει η ομάδα, ζήτησε και πήρε μεταγραφή στο Γκόνζαγκα. Εκεί έπαιξε μόνο μία σεζόν (λόγω της μεταγραφής έπρεπε να μείνει έξω για μια σεζόν, όπως επιβάλλουν οι κανονισμοί του NCAA), αλλά αυτή ήταν η καλύτερή του.

Οδήγησε την ομάδα στο φάιναλ φορ του NCAA του 2017 και στον πρώτο τελικό στην ιστορία του πανεπιστημίου (έχασε από το Νορθ Καρολάινα), ο ίδιος αναδείχθηκε μέλος της καλύτερης πεντάδας όλου του NCAA, ενώ παράλληλα έγινε ο μόλις πέμπτος παίκτης στην ιστορία του κολεγιακού πρωταθλήματος που ήταν All-American τόσο στο γήπεδο όσο και στις σπουδές! Γιατί ήταν και καλός μαθητής. Πήρε πτυχίο ψυχολογίας στα τρία χρόνια, ενώ τώρα κάνει το μάστερ του…

Η απογοήτευση του ντραφτ

Αυτός, λοιπόν, ο παίκτης με αυτές τις διακρίσεις και με επιδόσεις καριέρας στο NCAA 15,3π., 5,1ρ. και 5ασ. επελέγη στο νούμερο 55 του ντραφτ του ΝΒΑ το 2017 από τους Γιούτα Τζαζ. Τόσο χαμηλά!

Ο ίδιος δεν ήξερε αν έπρεπε να γελάσει ή να κλάψει. Από τη μια μεριά άκουσε το όνομά του από τον κομισάριο Άνταμ Σίλβερ στη διαδικασία του ντραφτ, κάτι που ήταν όνειρο ζωής. Αλλά από την άλλη… τόσο χαμηλά;

«Τα συναισθήματά μου ήταν ανάμικτα εκείνο το βράδυ. Γιατί ήξερα πως είχα κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό ώστε να βρεθώ σε καλύτερη θέση από αυτή που τελικά βρέθηκα», παραδέχθηκε πριν από μερικές μέρες μιλώντας στο NBCSports.

«Κατά τη γνώμη μου ήταν παράξενο, επειδή οι ομάδες του ΝΒΑ με είχαν δει να παίζω όλη μου την καριέρα σε υψηλό επίπεδο και σε μεγάλα παιχνίδια. Κι όμως, έπεσα τόσο χαμηλά στο ντραφτ, την ώρα που άλλοι παίκτες, οι οποίοι δεν είχαν πλησιάσει ούτε το ελάχιστο από όσα είχα πετύχει εγώ, επελέγησαν πιο ψηλά από μένα. Ήταν στ’ αλήθεια σκληρό».

Σκληρό, αλλά πραγματικό. Κάποιοι είπαν τότε ότι ο Ουίλιαμς-Γκος δεν ήταν αρκετά αθλητικός για το ΝΒΑ κι ότι σούταρε μόνο με 33% στο τρίποντο. Αλλά κι αυτούς τους διέψευσε λίγο αργότερα. Φέτος στην Παρτιζάν σούταρε με ποσοστό κοντά στο 50% στα τρίποντα!

Το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ και η Παρτιζάν

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα μετά την επιλογή του στο νούμερο 55 του περσινού ντραφτ. Οι Τζαζ τον ήθελαν, αλλά είχαν συνολικά τέσσερις πόιντ γκαρντ για μία θέση στο ρόστερ της σεζόν 2017-18. Ο Ουίλιαμς-Γκος τα έβαλε κάτω με τον general manager των Τζαζ, Ντένις Λίντσεϊ, και αποφάσισαν πως το καλύτερο θα ήταν να φύγει να παίξει στην Ευρώπη.

Άρχισε, λοιπόν, να ψάχνει. Παρά την εντυπωσιακή παρουσία του στο κολέγιο, παρά την επιλογή του, έστω και χαμηλά, στο ντραφτ, δεν υπήρχε ενδιαφέρον από σημαντικές ευρωπαϊκές ομάδες. Κάποια στιγμή προτάθηκε και στον ΠΑΟΚ, ωστόσο το κασέ του (130.000 δολάρια) ήταν ακριβό για τα δεδομένα του «δικεφάλου». Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου το σκέφτηκε, αλλά δίστασε να πιέσει τη διοίκηση για να τον πάρει και να τον φέρει στην Ελλάδα.

Έτσι, εμφανίστηκε η Παρτιζάν. Ομάδα με ιστορία, αλλά παρηκμασμένη τα τελευταία χρόνια και με σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά ο Ουίλιαμς-Γκος ενδιαφέρθηκε κυρίως για το πώς θα κάνει γνωστό το όνομά του και στην Ευρώπη. Και τα κατάφερε μια χαρά. Τελείωσε τη σεζόν με μέσους όρους 17 πόντων και 7 ασίστ, κέρδισε το πρωτάθλημα Σερβίας, αναδείχθηκε MVP και ανάγκασε ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ, η Ζαλγκίρις και ο Ολυμπιακός να ενδιαφερθούν γι’ αυτόν.

Το ΝΒΑ μπορεί να περιμένει

Ο ίδιος βρέθηκε προς στιγμή σε δίλημμα. Και το ΝΒΑ; Αυτό παραμένει το όνειρό του. Οι Τζαζ εξακολουθούν να έχουν τα δικαιώματά του, αλλά έχουν επίσης τον ρούκι της χρονιάς στο ΝΒΑ, Ντόνοβαν Μίτσελ, τον Ρίκι Ρούμπιο, ανανέωσαν το συμβόλαιο του Ντάντε Έξουμ κι έχουν επίσης τον Βραζιλιάνο Νέτο. Από όλους αυτούς ο Ουίλιαμς-Γκος μόνο με τον Νέτο θα μπορούσε να κοντραριστεί για μια θέση στο ρόστερ. Αλλά θα έπρεπε να περιμένει τον Οκτώβρη, να πάει στο training camp κι αν μετά κοβόταν, δεν θα μπορούσε να βρει ούτε ομάδα στο ΝΒΑ, αλλά ούτε και στην Ευρωλίγκα. Το ρίσκο ήταν μεγάλο.

Και δεν το πήρε. Η πρόταση του Ολυμπιακού ήταν πολύ καλή, σχεδόν πέντε φορές πάνω τα χρήματα που έπαιρνε στην Παρτιζάν. Και συμμετοχή στην Ευρωλίγκα, όπου μπορεί να τον μάθει όλος ο κόσμος. Και συνεργασία με προσωπικότητες όπως ο Ντέιβιντ Μπλατ και ο Βασίλης Σπανούλης, που μόνο καλό μπορούν να του κάνουν.

Επέλεξε τον Ολυμπιακό, ο οποίος με τη σειρά του περιμένει να δει τον Ουίλιαμς-Γκος του Γκόνζαγκα. Αυτόν τον Ουίλιαμς-Γκος που αγνόησαν πέρυσι οι ομάδες του ΝΒΑ. Το «λαβράκι», που έχει όλα τα φόντα να μεταμορφωθεί σε… καρχαρία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ