Γι’ αυτό ο Ολυμπιακός πήρε τον Τουπάν

Γι’ αυτό ο Ολυμπιακός πήρε τον Τουπάν

Η μεταγραφή του Αξέλ Τουπάν εξηγείται εν πολλοίς από την… επόμενη μεταγραφή που πρόκειται να κάνει ο Ολυμπιακός. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να πάρουν από την Μπασκόνια τον Γιάνις Τίμα, ο οποίος έχει το ίδιο ύψος και παίζει επίσης σε θέση σμολ φόργουορντ, όπως ο Γάλλος. Έχει όμως διαφορετικά χαρακτηριστικά […]

Η μεταγραφή του Αξέλ Τουπάν εξηγείται εν πολλοίς από την… επόμενη μεταγραφή που πρόκειται να κάνει ο Ολυμπιακός. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να πάρουν από την Μπασκόνια τον Γιάνις Τίμα, ο οποίος έχει το ίδιο ύψος και παίζει επίσης σε θέση σμολ φόργουορντ, όπως ο Γάλλος. Έχει όμως διαφορετικά χαρακτηριστικά ως παίκτης.

Ο Τουπάν μπορεί να βγει και πιο έξω και να παίξει ως σούτινγκ γκαρντ, ενώ ο Τίμα, επειδή είναι πιο δυνατός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χαμηλά σχήματα ως «τεσσάρι». Άρα ο Ντέιβιντ Μπλατ θέλει να δομήσει το ρόστερ του Ολυμπιακού ουσιαστικά με τον τρόπο που επιχείρησε να το δομήσει τα δύο τελευταία χρόνια και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Με ένα κλασικό «3άρι» και άλλους δύο combo παίκτες στην ίδια θέση. Ένα «3άρι» που να μπορεί να βοηθά και στο «4» κι ένα ακόμα που να μπορεί να παίζει και γκαρντ.

Έχοντας παγιωμένο το δίδυμο Παπανικολάου-Παπαπέτρου στη θέση «3», με τον Παπανικολάου να είναι κλασικό «3άρι» και τον Παπαπέτρου να ξεκινά από «3», αλλά να βοηθά και σε θέση «4, ο Σφαιρόπουλος έψαχνε τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια έναν παίκτη σε αυτή τη θέση, που να μπορεί να παίξει και ως γκαρντ. Πρόπερσι είχε τον Λοτζέσκι και τον χρησιμοποίησε έτσι, πέρυσι πήρε τον Χόλις Τόμπσον, ο οποίος όμως δεν του βγήκε. Κι όταν τον έδιωξε, άλλαξε πλάνο, επιλέγοντας να πάει σε έναν ακόμα γκαρντ. Τον Μπόμπι Μπράουν, που ούτε κι αυτός του βγήκε.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ πάει να κάνει το ίδιο ακριβώς. Έχοντας μια τετράδα γκαρντ από τους οποίους οι δύο είναι καθαροί πόιντ γκαρντ (Γουίλιαμς-Γκος, Μάντζαρης), ο Σπανούλης παίζει και στις δύο θέσεις, αλλά πιο πολύ πόιντ γκαρντ και ο Στρέλνιεκς είναι σούτινγκ γκαρντ, που μπορεί να βοηθήσει και ως «άσος», ήθελε ο πέμπτος γκαρντ του να είναι πιο πολύ «τριάρι».

Ο Τουπάν είναι τέτοιος παίκτης. Δεν είναι καλός χειριστής της μπάλας, δεν παίζει πικ εν ρολ, είναι όμως καλός σουτέρ (όχι ο καλύτερος του κόσμου, αλλά με ένα ποσοστό 36-37% δεν τον αφήνεις μόνο του να σουτάρει) κι έχει πλούσια αθλητικά προσόντα, που τον κάνουν αχτύπητο στο ανοικτό γήπεδο. Είναι επίσης πολύ καλός αμυντικός και με μπόι 2,01μ. μπορεί να ανταποκρίνεται στις άμυνες με συνεχείς αλλαγές ή να πέφτει πάνω στον πιο επικίνδυνο γκαρντ του αντιπάλου (βλ. Καλάθης). Θα παίζει πίσω από τον Παπανικολάου, αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ψηλά σχήματα ως γκαρντ.

Αν αποκτηθεί τελικά και ο Τίμα, θα είναι αυτός που στην πραγματικότητα θα αντικαταστήσει τον Παπαπέτρου. Διότι ο Λετονός είναι «τριάρι» μεν, αλλά μπορεί να βοηθήσει και στο «4», όπως ο «Πάπι».

Είναι αλήθεια, πάντως, πως ο Ντέιβιντ Μπλατ συνηθίζει να έχει τα τελευταία χρόνια στις ομάδες του έναν παίκτη με πάνω κάτω τα χαρακτηριστικά του Τουπάν. Στην Νταρουσάφακα την πρώτη χρονιά είχε τον Ουίλ Κλάιμπερν και φέτος είχε τον Κουβανό Χάουαρντ Σαντ Ρος, τον οποίον μάλιστα έριχνε πολύ συχνά στο μαρκάρισμα του αντίπαλου πόιντ γκαρντ. Κάτι που λογικά θα δούμε πολλές φορές και με τον Τουπάν. Πιο παλιά στη Μακάμπι είχε τον Σίλβεν Λάντεσμπεργκ, αν και αυτός ήταν λίγο πιο κοντός από τον Τουπάν και καλύτερος σκόρερ.

Aν αποκτηθεί και ο Τίμα, οι μεταγραφές του Ολυμπιακού θα ολοκληρωθούν, άλλωστε το δήλωσε κατά την άφιξή του στην Αθήνα κι ο Ντέιβιντ Μπλατ. Υπάρχει, όμως, ένας αστερίσκος.

Να μην γίνει η δουλειά με τον Τίμα. Τότε θα πρέπει να δούμε ποιο είναι το εναλλακτικό πλάνο του Μπλατ. Αν ψάξει για παίκτη με τα ίδια χαρακτηριστικά, τότε θα επιβεβαιωθεί αυτό που αναλύσαμε πιο πάνω. Ότι ο όποιος άλλος θα είναι ο αντικαταστάτης του Παπαπέτρου και όχι ο Τουπάν, που είναι ο αντίστοιχος περσινός Χόλις Τόμπσον.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ