Η Princeton Offense του David Blat Part 2 (pics/vid)

Η Princeton Offense του David Blat Part 2 (pics/vid)

Η συνέχεια του αφιερώματος μας στους τρόπους επιθετικής ανάπτυξης του νέου Ολυμπιακού.

Στο σημερινό κείμενο θα συνεχίσουμε το αφιέρωμα μας στην Princeton Offense του David Blatt. Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση, καλό θα ήταν να επαναλάβουμε τους δύο βασικούς κανόνες που διέπουν την συγκεκριμένη επιθετική φιλοσοφία. 1) οι δύο παίκτες που εμπλέκονται στην βασική δράση οφείλουν να πραγματοποιούν αντίθετες κινήσεις ώστε να εξασφαλίζεται πάντοτε το σωστό spacing. 2) η αντίδραση της άμυνας διαφοροποιεί την κατεύθυνση της επίθεσης (read and react). Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Point Series (High Post Series)

O (5) ανεβαίνει στο High Post και στήνει ένα screen για τον (1), ο οποίος κόβει προς το καλάθι (UCLA cut). Εάν δεν γίνει κάτοχος της μπάλας, μετακινείται στην γωνία της δυνατής πλευράς και ο (5) δέχεται την πάσα από τον (4).

Από αυτό το σημείο και μετά ο (4) έχει τις εξής επιλογές:

Α) AWAY

O (4) σκρινάρει τον (2) μακριά από την μπάλα. Ο τελευταίος –ανάλογα πάντα με την αντίδραση της άμυνας – μπορεί να κόψει προς την ρακέτα ή να ανοίξει στο τρίποντο για ένα ελεύθερο μακρινό σουτ. Ας εξετάσουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

(2) cuts, (4) pops out

 

Με δεδομένο ότι  η πάσα στον (2) δεν είναι δυνατή, ο (5) επιστρέφει την μπάλα στον (4) και αμέσως στήνει ένα screen στην περίμετρο. Στην άλλη πλευρά του γηπέδου ο (3) σκρινάρει για τον (2) που ανεβαίνει στην περιφέρεια.

(2) pops out, (4) holds

Εάν ο (2) αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το screen του (4), τότε θα υποδεχτεί την μπάλα χέρι με χέρι (DHO = dribble Hand of) από τον (5) με σκοπό να επιτεθεί κάθετα στην καρδιά του ζωγραφιστού. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της κίνησης είναι να απελευθερωθούν οι σουτέρ της ομάδας στις δύο γωνίες του παρκέ.

  1. B) OVER

O (4) μετακινείται στα πλάγια και στήνει screen για τον (3). Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ανάλογα με την αντίδραση της άμυνας ο τελευταίος μπορεί να επιλέξει να κόψει προς το καλάθι ή να χρησιμοποιήσει το screen και να δεχτεί την μπάλα από τον (5) μέσω DHO.

(3) cuts, (4) DHO

 

Στην περίπτωση που ο (3) δεν γίνει κάτοχος της μπάλας στο ζωγραφιστό μετά το κόψιμο, οφείλει να επιστρέψει άμεσα στην γωνία της δυνατής πλευράς ώστε να διατηρηθεί το κατάλληλο spacing. Το γεγονός αυτό ενεργοποιεί αυτόματα την επόμενη δράση: DHO μεταξύ (4), (5) στο High Post, με ταυτόχρονο down screen του (2) στον (1) στην αδύνατη πλευρά ώστε και οι πέντε αμυντικοί να διατηρηθούν απασχολήμένοι.

(3) DHO, (4) cuts  

 

Ο (3) περνάει από το screen του (5) και υποδέχεται την μπάλα μέσω DHO. Ο (4) αναλαμβάνει να τεντώσει τις αποστάσεις τρέχοντας στην γωνία του τριπόντου. Παράλληλα οι (1), (2) πραγματοποιούν ακριβώς την ίδια κίνηση με πριν (down screen) απαγορεύοντας στην άμυνα να δώσει οποιαδήποτε βοήθεια.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να απολαύσετε διάφορες ομάδες του ΝΒΑ, να εκτελούν τις εν λόγω παραλλαγές της Princeton Offense σε πραγματικά πολύ υψηλό επίπεδο.

https://streamable.com/rjkbl

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ