Ανάλυση: ΠΑΟΚ VS Άρης

Ανάλυση: ΠΑΟΚ VS Άρης

Ο Goss και ο Λίνος πήραν το όπλο τους.

Το σπουδαίο ντέρμπι της συμπρωτεύουσας αποτελεί πάντοτε ένα παιχνίδι κομβικής σημασίας και για τους δυο αντιπάλους. Πρώτα από όλα υπάρχει το φλέγον ζήτημα του γοήτρου – αν και κατά την ταπεινή μου άποψη οι διαστάσεις που έχει λάβει φαντάζουν κομματάκι υπερβολικές. Η σημερινή δυναμικότητα των δύο μονομάχων έχει αφαιρέσει από την αναμέτρηση την αίγλη του παρελθόντος. Παρόλα αυτά η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να ζει και να αναπνέει για τέτοιου είδους αγώνες.

Έπειτα οφείλουμε να καταπιαστούμε με την αμιγώς αγωνιστική του σημασία. Μετά το ασταθές φετινό ξεκίνημα, ο ΠΑΟΚ δείχνει το τελευταίο διάστημα πως έχει κατορθώσει να επανατοποθετήσει το μπασκετικό του τρένο στις σωστές ράγες – το κατάμεστο Παλατάκι αποδεικνύει πως ο φίλαθλος κόσμος αναγνωρίζει την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλει ο Μπάνε Πρέλεβιτς και οι συνεργάτες του, σε πείσμα των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που μαστίζουν τον σύλλογο.

Από την άλλη ο Άρης φαίνεται να έχει χάσει πολύτιμο έδαφος στην κούρσα του πρωταθλήματος και η νέα ήττα από τον Δικέφαλο, ενδέχεται να δημιουργήσει έντονη μουρμούρα στο εσωτερικό του οργανισμού. Εξυπακούεται ότι η μουρμούρα και η γκρίνια είναι δυνάμεις που αντιστέκονται στην απόπειρα βελτίωσης, σε οποιοδήποτε κυριολεκτικά επίπεδο.

Οι Ασπρόμαυροι συνέχισαν με κεκτημένη ταχύτητα από την επικράτηση τους μεσοβδόμαδα κόντρα στην Τενερίφη, καταφέρνοντας να διατηρήσουν υπό τον έλεγχο τους τα ηνία του παιχνιδιού, επί σχεδόν 40 λεπτά. Οι φιλοξενούμενοι δοκίμασαν να αντεπιτεθούν στην τέταρτη περίοδο, μείωσαν την διαφορά στους τρεις, όμως εν τέλει απέτυχαν να φτάσουν στην νίκη. Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε εξαιρετικό φεγγάρι – τα χαμόγελα αισιοδοξίας των ανθρώπων του αποτελούν το καλύτερο δυνατό εχέγγυο, ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Οι δυο ομάδες παρέταξαν τις πυροβολαρχίες τους στις δυο πλευρές του γηπέδου και οι προπονητές έδωσαν χωρίς δισταγμό εντολή για πυρ κατά βούληση. Τα ποσοστά τους πίσω από το τόξο, προκαλούν κανονικό ίλιγγο (14-33 και 42% για τον ΠΑΟΚ/13-27 και 48% για τον Άρη). Ένα αληθινό φεστιβάλ τριπόντων.

Οι παίκτες του Ηλίας Παπαθεοδώρου στηρίχτηκαν αρκετά στην τακτική του kick out – οι περιφερειακοί τρυπούσαν συχνά πυκνά κάθετα την άμυνα, μάζευαν γύρω τους 2-3 αντιπάλους και πάσαραν την κατάλληλη στιγμή στην περίμετρο (εκπληκτική τάπα από τον Χρυσικόπουλο παρεμπιπτόντως). Σε άλλες περιπτώσεις τον ρόλο του πολιορκητικού κριού διαδραμάτιζε το short roll του εκάστοτε ψηλού (εδώ ο Moreira).

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής από την πλευρά των γηπεδούχων ήταν το δίδυμο Χρυσικόπουλος (20π)/Goss(23π). Οι τύποι έβλεπαν όλο το βράδυ το καλάθι σαν βαρέλι, κουβαλώντας εκ του ασφαλούς τους συμπαίκτες τους μέχρι το τέλος του δρόμου.

Ένα ωραίο High post entry play μετά το time out – ο Goss απελευθερώνεται χρησιμοποιώντας το flare screen του Moreira και υποδέχεται την μπάλο στον σωστό χρόνο από τον Κόνιαρη. Στην συνέχεια ένα όμοφο Pick n Pop μεταξύ του Έλληνα guard και του Χρυσικόπουλου, το οποίο περιλαμβάνει προσποίηση στο αρχικό screen (slip the screen).

Ίσως το κρισιμότερο καλάθι του ντέρμπυ ή τουλάχιστον εκείνο που σφράγισε το αποτέλεσμα. Στην αρχή η δράση μοιάζει με το περίφημο 21 – ένα γρήγορο Hand off μεταξύ των δυο guard στο φτερό, με σκοπό την δημιουργία ρήγματος στον κεντρικό διάδρομο. Ο Άρης αμύνεται σωστά και ο Δικέφαλος προχωρά άμεσα στην επόμενη επιλογή. Ο Moreira προσποιείται πως θα σκρινάρει για τον Hatcher, στήνοντας τελικά ένα flare screen για τον Goss στα πλάγια. Μέσα από αυτήν την αλληλουχία κινήσεων, ο Αμερικανός σουτάρει εντελώς ανενόχλητος για τρεις. Πραγματική απόλαυση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ