Ανάλυση: Άρης Vs ΑΕΚ (vids)

Ανάλυση: Άρης Vs ΑΕΚ (vids)

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Η Σαββατιάτικη αναμέτρηση της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Άρη, διέθετε όλα εκείνα τα αγαπημένα στοιχεία ενός κλασικού ντέρμπυ του ελληνικού πρωταθλήματος. Ένταση, συνεχείς εναλλαγές συναισθημάτων, συγκλονιστικές άμυνες και ένα αγωνιώδες φινάλε, που αποζημίωσε και με το παραπάνω τους απανταχού φιλάθλους του μπάσκετ.

Το αποτέλεσμα του αγώνα, αφήνει δικαιολογημένα μια πικρή γεύση στο στόμα των ηττημένων –οι γηπεδούχοι πραγματοποίησαν σε γενικές γραμμές μια πολύ καλή εμφάνιση, φτάνοντας κυριολεκτικά μια ανάσα από την κατάκτηση της πολυπόθητης νίκης.

Στον αντίποδα η Ένωση εκμεταλλεύτηκε στο έπακρα το εξαιρετικό της διάστημα στο τρίτο δεκάλεπτο και κατάφερε να αποδράσει από το Nick Galis Hall με ένα σπουδαίας σημασίας διπλό, το οποίο την διατηρεί στις υψηλές θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

Ο σοφός λαό μας αναφέρει ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες – οι λεπτομέρειες λοιπόν ήταν αυτές που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του παιχνιδιού. Ο Άρης σούταρε με καλύτερα ποσοστά συγκριτικά με την αντίπαλο του (τόσο σε δίποντα όσο και σε τρίποντα), όμως οι έξτρα κατοχές που εξασφάλισε η ΑΕΚ από τα επιθετικά rebound (13-10 υπέρ της) και τα πολλά λάθη των Θεσσαλονικιών (17), της επέτρεψαν στο τέλος να πανηγυρίσει.   

Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν φουριόζοι και με όπλο την πιεστική τους άμυνα, κατόρθωσαν να πετύχουν ορισμένα καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο και να οικοδομήσουν μια μικρή διαφορά στο σκορ. Ο coach Αγγέλου στόχευε να τιμωρήσει τις αργές επιστροφές των παικτών της Ένωσης, δημιουργώντας παράλληλα προϋποθέσεις εύκολου σκορ για την ομάδα του (16 πόντοι στον αιφνιδιασμό). Η επιμονή του στην early offense έμελε να σημαδέψει ανεξίτηλα (κυρίως) το πρώτο ημίχρονο.  

Βέβαια τα 17 λάθη – σε συνδυασμό με τους 20 πόντους που παρήγαγε η ΑΕΚ μέσω αυτών – αποτελούν δίχως αμφιβολία μια καθόλου κολακευτική επίδοση. Το κόστος τους αποδείχτηκε δυσβάσταχτο για τους Θεσσαλονικείς. Το χειρότερα από όλα είναι πως στην πλειοψηφία τους, εντάσσονται στην κατηγορία των live ball turnovers –δηλαδή λάθη που δίνουν το δικαίωμα στον αντίπαλο να τρέξει στον αιφνιδιασμό.

Στην αντίπερα όχθη οι φιλοξενούμενοι εκτέλεσαν για πολλοστή φορά αψεγάδιαστα το Pick n roll, προκαλώντας βαθύτατες ρωγμές στην αμυντική θωράκιση του Άρη. Οι ικανότητα των χειριστών της Ένωσης να επιτίθενται κάθετα στον κεντρικό διάδρομο υπό οποιεσδήποτε σχεδόν συνθήκες, αντιπροσωπεύει ένα πολύτιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο οποίο ο Luc Bianchi μοιάζει να επενδύει επανειλημμένα. Μέσω της εν λόγω διαδικασίας ο Ιταλός προπονητής κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα στο spacing – απόρροια των πολλών απουσιών που αντιμετώπισε ο σύλλογος, στην συγκεκριμένη αναμέτρηση. Σε όλα αυτά φυσικά βοήθησε και η κακή περιφερειακή άμυνα των ηττημένων.

Για το τέλος, δύο από τις πιο εντυπωσιακές τακτικά επιθέσεις του παιχνιδιού – μια για κάθε ομάδα.

  • Το short roll του Kyser κόβει κυριολεκτικά την άμυνα της ΑΕΚ στην μέση και οδηγεί μετά την όμορφη κυκλοφορίας της μπάλας, στο ελεύθερο τρίποντο του Bell.
  • Ένα play που μοιάζει αρκετά, με αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν Cyclone. Το backscreen του περιφερειακού (Griffin) στην περιοχή του elbow, απελευθερώνει το ρολάρισμα του ψηλού στην ρακέτα, ο οποίος υποδέχεται την μπάλα ολομόναχος κάτω από το καλάθι.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ