Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ακόμη δουλειά. Υπάρχει όμως χρόνος; (vids)

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ακόμη δουλειά. Υπάρχει όμως χρόνος; (vids)

Η ανοιχτή πληγή των αμυντικών περιστροφών.

Την περασμένη Δευτέρα ο Παναθηναϊκός πέρασε άνετα από την πανέμορφη Λήμνο, συνεχίζοντας έτσι επιτυχημένα τις υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα της Basket League. Μεταξύ μας, το αποτέλεσμα του αγώνα δεν συνιστά δα και πραγματικά είδηση.

Η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στους δυο μονομάχους, δεν άφηνε μεγάλα περιθώρια για εκπλήξεις και ανατροπές. Οι Πράσινοι συνάντησαν ελάχιστη αντίσταση από τους γηπεδούχους, απολαμβάνοντας ένα ξεκούραστο απόγευμα πριν τον σπουδαίο τελικό με την Maccabi. Πέρα από την νίκη, νομίζω πως έχει αξία να εξετάσουμε την ιδιαίτερη χρονική συγκυρία στην οποία έλαβε χώρα το παιχνίδι.

Το Τριφύλλι βρίσκεται σε διαδικασία εκμάθησης – προσπαθεί να αφομοιώσει την καινούρια φιλοσοφία του Rick Pitino και ταυτόχρονα, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των συνεχόμενων αγωνιστικών υποχρεώσεων. Οι αλλαγές προπονητών στη μέση της σεζόν, εμπεριέχουν πάντοτε μια γερή δόση ρίσκου. Οι τακτικές διαφοροποιήσεις και η προσαρμογή στα «θέλω» του νέου coach, χρειάζονται τον δικό τους χρόνο. Άλλωστε η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Το θέμα είναι βέβαια αν υπάρχουν ρεαλιστικοί όροι, ώστε να αντεπιτεθεί και να κατορθώσει να προλάβει το ευρωπαϊκό τρένο των playoffs.

Σε κάθε περίπτωση τα θεωρητικά εύκολα ματς, προσφέρουν ευκαιρίες για πρακτική εφαρμογή των στοιχείων που διδάσκονται στις προπονήσεις. Κόντρα στον Ήφαιστο ο Παναθηναϊκός παρέταξε για μεγάλα διαστήματα την γνωστή άμυνα ζώνης του Pitino, καταφέρνοντας ουσιαστικά να εγκλωβίσει την επίθεση των γηπεδούχων. Οι φιλοξενούμενοι μίκρυναν το παρκέ βάζοντας συνεχώς δυνατά  τα χέρια τους δυνατά πάνω στην μπάλα, με αποτέλεσμα τα 11 κλεψίματα που με τη σειρά τους τροφοδότησαν καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου. Με δεδομένες τις δυσλειτουργίες αλλά και την απουσία αξιόπιστου μακρινού σουτ στην επίθεση, οι Πράσινοι έχουν απόλυτη ανάγκη το transition παιχνίδι – το οποίο συνήθως προκύπτει μέσα από την καλή άμυνα.

Επίσης παρακολουθήσαμε ορισμένες παγίδες ή επιθετικές άμυνες από μπροστά (άρνηση), όταν ο αντίπαλος επανέφερε την μπάλα από την πλάγια γραμμή.

Ο Παναθηναϊκός θέλει ακόμη αρκετή δουλειά, ειδικά στο τομέα των αμυντικών περιστροφών. Προσέξτε την παρακάτω φωτογραφία. Τρεις Πράσινοι έχουν μετακινηθεί στην περιφέρεια, για να μαρκάρουν έναν και μοναδικό αθλητή της Λήμνου. Την ίδια στιγμή στην πίσω ζώνη άμυνας, ο Βουγιούκας έχει παραμείνει ολομόναχος απέναντι σε τρεις αντιπάλους (ο Lekavicius πάντως καταβάλει φιλότιμη προσπάθεια). Το καλάθι είναι σαφώς τυχερό, όμως η Maccabi αντιπροσωπεύει ένα πιο ταλαντούχο σύνολο συγκριτικά με τον Ήφαιστο. Με άλλα λόγια, ομάδες της Ευρωλίγκας θα τιμωρήσουν οποιοδήποτε τέτοιο λάθος στα μετόπισθεν. Ας ελπίσουμε ότι στο Ισραήλ, οι εν λόγω φάσεις θα εκλείψουν οριστικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ