Ας μιλήσουμε για το Γιώργο Παπαγιάννη

Ας μιλήσουμε για το Γιώργο Παπαγιάννη

Σε ποιο βαθμό η παρουσία του Έλληνα σέντερ ευεργετεί το Τριφύλλι;

Μια φορά και ένα καιρό υπήρχε ένας μπασκετμπολίστας που από πολύ μικρή ηλικία, χαρακτηριζόταν καθολικά ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Γηραιάς Ηπείρου. Βλέπετε τα σπάνια σωματικά του προσόντα και κυρίως τα 220 εκατοστά του κορμιού του, ήταν πρακτικά αδύνατο να περάσουν απαρατήρητα από τα άγρυπνα μάτια των Ευρωπαίων scouter.Τα πρώτα του βέβαια δειλά επαγγελματικά βήματα, δεν δικαίωσαν τις αρχικές προσδοκίες. Η περιπέτεια της Αμερικής αποδείχθηκε εξαιρετικά επώδυνη. Ο πρωταγωνιστής μας ταλαιπωρήθηκε για δύο σεζόν έχοντας στη διάθεση του ελάχιστο χρόνο συμμετοχής ώστε να αποδείξει την αξία του, υποχρεώθηκε να αλλάζει συνέχεια ομάδες και τελικά, δεν κατόρθωσε να καθιερωθεί στο ΝΒΑ. Η ευθύνη φυσικά για την ατυχή κατάληξη του αμερικάνικου ονείρου, βαραίνει και τον ίδιο.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, αποφάσισε να μετακομίσει πίσω στα πάτρια εδάφη και τον Παναθηναϊκό. Δυστυχώς στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, η κατάσταση έμοιαζε απαράλλαχτη. Ο νεαρός μας ήρωας εξακολουθούσε να βρίσκεται μεταξύ πάγκου και εξέδρας, καθώς απέτυχε ξανά να κερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων του προπονητών. Παρόλα αυτά, στα τελευταία παιχνίδια συναντούμε μερικές σημαντικές διαφορές. Ο Γιώργος Παπαγιάννης φαίνεται πως αρχίζει σιγά σιγά να αισθάνεται πιο άνετα με τον εαυτό του, δείχνει να κατανοεί πλέον τον καινούριο του ρόλο, ενώ οι πρόσφατες εμφανίσεις του δικαιολογούν κάποια αμυδρά χαμόγελα αισιοδοξίας.

Σε γενικές γραμμές, το Τριφύλλι ευεργετείται από την παρουσία του Έλληνα Center στην πεντάδα του. Με αυτόν στο παρκέ σκοράρει κατά μέσο όρο 105,8 πόντους ανά 100 κατοχές και δέχεται μόλις 93. Αντίθετα όταν κάθεται στον πάγκο, η επιθετική παραγωγή στους 94,5 πόντους και ο αντίπαλος πετυχαίνει 96,3. Τα νούμερα είναι μια χαρά, όμως υπάρχει το ζήτημα του μικρού δείγματος. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, ο πρωταγωνιστής μας έχει παίξει ελάχιστα φέτος. Ρίξτε τώρα μια ματιά στον παρακάτω πίνακα, στον οποίο απεικονίζονται ορισμένες στατιστικές του επιδόσεις, από τις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα (τα στατιστικά προέρχονται από το Overbasket και είναι εκφρασμένα σε 100 κατοχές).

ΠαπαγιάννηςPlus/MinusTRR%OffRtgDefRtgNetRtgΧρ. Συμμετοχής
Χίμκι39,1%115,810015,89.01 λεπτά
Γκραν Κανάρια821,7%102,790,911,814,47 λεπτά
Darussafaka2527,3%120,466,753,722,27 λεπτά

 

  • Το plus/minus είναι ένας δείκτης που μετράει το επιμέρους σκορ, όσο ένας συγκεκριμένος παίκτης βρίσκεται στο γήπεδο.
  • Το True Rebounding Ratio υπολογίζει τα rebound που κατέβασε κάποιος, ως ποσοστό των διαθέσιμων.
  • Το Net rating αποτελεί απλώς την διαφορά ανάμεσα στο Offensive Rating (πόντοι ανά 100 κατοχές) και στο Defensive Rating (πόντοι που δεχόμαστε ανά 100 κατοχές).

 

Τα ματς είναι τοποθετημένα (επίτηδες) με χρονολογική σειρά. Η βελτίωση του αθλητή είναι σαφής, όπως έκδηλη είναι και η αυξημένη εμπιστοσύνη του Rick Pitino προς το πρόσωπο του. Στον αγώνα κόντρα στην Darussafaka πραγματοποίησε δίχως αμφιβολία την καλύτερη του εμφάνιση – τα νούμερα που κατέγραψε στους νευραλγικούς δείκτες του NetRtg και του Plus/Minus,είναι μεταξύ των δύο κορυφαίων της ομάδας του. Επιπλέον απέναντι στους Τούρκους αποτέλεσε τον καλύτερο rebounder της ομάδας του, ενώ στις Κανάριες Νήσους ήταν δεύτερος πίσω μόνο από τον Μήτογλου. Για να καταλάβετε πλήρως την θετική επιρροή του Big Papa στο παιχνίδι των Πρασίνων, σκεφτείτε τα εξής:

Όταν ο Παπαγιάννης παίζει, ο Παναθηναϊκός

  • Είναι σημαντικά πιο εύστοχος (TS%=53,5 αντί για 47,3 όταν κάθεται)
  • Είναι συνολικά καλύτερος στα rebound (TRR= 51,1 αντί για 48 όταν κάθεται)

Φυσικά όλα αυτά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την δυναμικότητα του αντιπάλου. Κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί, ότι ο πρωταγωνιστής μας προσπαθεί και έχει βελτιώσει την αγωνιστική του παρουσία. Το επόμενο στοίχημα είναι αυτό της σταθερότητας. Την επόμενη εβδομάδα, ακολουθεί το δύσκολο τεστ στη Μόσχα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ