Στοπ-καρέ μιας ζωής γεμάτης πράσινο

Στοπ-καρέ μιας ζωής γεμάτης πράσινο

Ο Ανδρέας Χανιάς θυμάται και καταγράφει για to10.gr χαρακτηριστικά περιστατικά από την ζωή του Θανάση Γιαννακόπολου.

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος ήταν συνυφασμένος με τον Παναθηναϊκό. Εκρηκτικός, συναισθηματικός, ζούσε έντονα για την ομάδα του. Τα περιστατικά από την ζωή του εκατοντάδες. Άλλα διδακτικά, άλλα χιουμοριστικά, άλλα βαθιά συγκινητικά. Όπως ήταν άλλωστε και ο ιστορικός παράγοντας του «τριφυλλιού», ο «τυφώνας Θάνος»…

«Δεν αντέχω να χάνουμε…»

Την απίστευτη αγάπη του Θανάση Γιαννακόπουλου για τον Παναθηναϊκό την καταλάβαινε κάποιος μετά από ήττες. Γινόταν ράκος και το παραδεχόταν όταν η ομάδα του δεν ήταν καλή. Τελικός Κυπέλλου του 2010 στο Ελληνικό και ο Παναθηναϊκός χάνει τον τίτλο από τον Ολυμπιακό. Στα αποδυτήρια νεκρική σιωπή. Εξω στο διάδρομο σε μια γωνία ο Θανάσης Γιαννακόπουλος φορώντας ένα καφέ παλτό καθισμένος κάτω με τα χέρια στο πρόσωπο. «Πρόεδρε τι έπαθες;» τον ρώτησα. «Παιδιά χάσαμε. Ηταν καλύτεροι, αλλά δεν αντέχω να χάνουμε…» αποκρίθηκε με μάτια κατακόκκινα.
Πέρσι ο Ολυμπιακός έχει κάνει το μπρέικ στο πρώτο ματς των τελικών. Ο Θανάσης έχει κατέβει στα αποδυτήρια περίλυπος και τα έχει βάλει με όλους και με όλα. Είναι κατακίτρινος, καταβεβλημένος. «Πρόεδρε πήγαινε σπίτι σου, να ηρεμήσεις και αύριο θα είναι άλλη μέρα» του λέω. «Που να πάω ρε; Με ρωτάς εμένα πως θα κοιμηθώ; Με ρωτάς πως θα βγάλω το βράδυ;» μου αποκρίθηκε πιάνοντάς μου τα χέρια.

«Βάλτε ρε κάτι παραπάνω»!

Συχνά έκανε παρεμβάσεις στις διαπραγματεύσεις με τους παίκτες, εκνευρίζοντας τον Παύλο! Σε μια συνάντηση με τον Γιώργο Καλαϊτζή, οι πιο σκληροί διαπραγματευτές Παύλος Γιαννακόπουλος και Τάκης Μπαλτάκος ζήτησαν από τον Θανάση να βγει έξω από τα γραφεία γιατί δεν τους άφηνε να κάνουν τη διαπραγμάτευση με τον παίκτη. Μετά από λίγο ο Θανάσης άνοιξε την πόρτα του γραφείου και τους φώναξε: «Τα πριμ του παιδιού μην ξεχάσετε. Βάλτε του ρε του παιδιού τίποτε παραπάνω. Φτωχόπαιδο είναι!»

Μεταγραφή από το νοσοκομείο!

Τον Ιούλιο του 2010 χρειάστηκε να νοσηλευτεί για ένα μικρό διάστημα, λόγω ενός προβλήματος υγείας. Ελα όμως που είχε μεταγραφές. Δεν έπρεπε να μετακινηθεί από το δωμάτιο, ούτε να κουράζεται. Και βρήκε τη λύση! Μετέτρεψε το δωμάτιο του νοσοκομείου σε κανονικό γραφείο με φαξ, τηλέφωνα, κομπιούτερ και μιλούσε μέχρι τα ξημερώματα στα τηλέφωνα με βοηθό την κόρη του Κατερίνα! Μάλιστα από εκεί έκλεισε περιχαρής και τον Ρομέιν Σάτο. «Πρέπει να τον κλείσουμε. Τον ζήτησε ο Ζέλικο» επαναλάμβανε με πείσμα σε όσους τον παρότρυναν να ξεκουραστεί.

«Σπάστε το αμάξι»!

Κατά την άφιξη του Ουίλκινς στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και μέσα στον γενικό χαμό οπαδοί της ομάδας χοροπηδούσαν πάνω στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον παίκτη. Ο Θανάσης σε νιρβάνα από την απίστευτη χαρά, ούρλιαζε μέσα στον όλο πανικό: «Σπάστε το αυτοκίνητο, δεν με πειράζει, αυτή η ημέρα είναι δική σας».

Τα εισιτήρια και η… Μαρινέλα

Στον τελικό του Φαϊναλ φορ του 2000 πλήρωσε 300.000 δραχμές για τρία εισιτήρια που βρήκε από Τούρκους οπαδούς και το κράτησε… μανιάτικο για τις «μαϊμουδιές» που είχαν γίνει με τις θέσεις. «Θα ξεχάσω ποτέ τι έγινε στην Πυλαία το 2000; Καθόμουν εγώ στην 28η σειρά και η Μαρινέλα πρώτο τραπέζι πίστα…» έλεγε λίγα χρόνια αργότερα με πικρία. Ο αείμνηστος Φίλιππος Συρίγος του επεσήμανε ότι: «Μα, πρόεδρε, τότε το Φάιναλ φορ το διοργάνωνε η FIBA», για να απαντήσει εκ νέου ο Θανάσης: «FIBA και ULEB τα ίδια σκατά είναι».

«Δεν πάει κάτω τίποτα»!

Φάιναλ φορ του 2002 στη Μπολόνια ανήμερα του Πάσχα, ημέρα τελικού. Το πρωί έχει πάει στο Δημαρχείο και έχει καθυβρίσει τον Μπερτομέου μπροστά στους εκπροσώπους της Φόρμουλα ένα, του NFL και του ΝΒΑ, αποκαλώντας τον στα αγγλικά «κλέφτη και απατεώνα», επειδή δεν του έδινε τα οφειλόμενα και μόλις τον έχει πείσει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς να κατεβάσει την ομάδα στον τελικό «γιατί πρόεδρε θα το πάρει» όπως του είπε!

Κατά τύχη είμαστε με μερικούς συναδέλφους στο ξενοδοχείο και μας κάνει την πρόταση: «Τέτοια μέρα που είναι θα σας κάνω το τραπέζι. Που θα πάτε ρε; Θα με αφήσετε μόνο μου;» μας είπε γεμάτος άγχος. Δίπλα του φυσικά όλη η οικογένειά του, όπως και του Παύλου…

Με τα πολλά καθόμαστε σε ένα τραπέζι. «Εγω θα φάω εδώ με τα παιδιά μου» είπε στους υπόλοιπους. Έρχονται τα φαγητά και ξεκινάμε. Αυτός κοιτούσε το γεμάτο πιάτο. «Τι έχεις πρόεδρε; Γιατί δεν τρως;» τον ρώτησα.

«Δεν πάει κάτω ρε παιδιά τίποτα. Για να φάω είμαι; Μ’ αυτά είμαι από το πρωί» και πετάει πάνω στο τραπέζι μια χούφτα ηρεμιστικά! «Τι λέτε ρε παιδιά, θα τους κερδίσουμε;».

Το «ντου» στον Μπερτομέου

Μετά τον τελικό στο Φάιναλ φορ του Βερολίνου κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας έφυγε σφαίρα προς το μέρος του Τζόρντι Μπερτομέου και του πέταξε μια χούφτα ευρώ, όσα είχε στην τσέπη του εκείνη τη στιγμή καθυβρίζοντάς τον για την διαιτησία του αγώνα. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος έμαθε το γεγονός και τον πήρε τηλέφωνο για να τον κατσαδιάσει για τη συμπεριφορά του. «Εξέθεσα την οικογένειά μου, παιδιά, αλλά του τα είπα και ξεθύμανα» εκμυστηρεύτηκε.

«Κερδίσαμε;»

Το 2000 ταξίδι στο Ζάγκρεμπ για το τρίτο ματς με την Τσιμπόνα στα πλέι οφ. Παθαίνει καρδιακό επεισόδιο την παραμονή του ματς και με ενέργειες του Ζέλικο Παβλίσεβιτς, που… σκίστηκε για να πάνε όλα καλά, υποβάλλεται σε επέμβαση από κορυφαίους γιατρούς σε νοσοκομείο της πόλης. Όλα πηγαίνουν κατ ευχήν, βγαίνει από το χειρουργείο, πηγαίνει στο δωμάτιο και μόλις ανοίγει τα μάτια ρωτάει: «Πόσο ήρθαμε; Κερδίσαμε;»

Η καζούρα με τον Ελληνιάδη

Λάτρευε να πειράζει τον Σταύρο Ελληνιάδη, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν τιμ μάνατζερ στον Ολυμπιακό. «Δίνω στους Αγγελόπουλους τον Διαμαντίδη και όσα λεφτά θέλουν, για να σε πάρω στον Παναθηναϊκό! Θα έχω δυο γίγαντες, εσένα και τον Μάνο (σ.σ.: Παπαδόπουλος), και θα τους διαλύσουμε όλους» του έλεγε.

«Πονάω σου λέω…»

Πρόσφατα, πριν από μήνες παραπάτησε στο ΟΑΚΑ και έπεσε με τη λεκάνη με συνέπεια να υποστεί ράγισμα. Μετά από μια εβδομάδα ξανά στο γήπεδο σε κακή κατάσταση, να μην μπορεί να περπατήσει. «Δεν μπορώ να καθίσω καν. Ο πόνος είναι αφόρητος, αλλά ήρθα να τους δω» είπε δείχνοντας τους παίκτες που έκαναν προθέρμανση. «Πρόσεχε πρόεδρε, ούτε φωνές, ούτε πολλά- πολλά» τον παρότρυνα. «Τι λες Αντρίκο. Εδώ θα κάτσω, δε με βλέπεις ρε; Πονάω σου λέω».

Στο τρίτο δεκάλεπτο είχε τρέξει στις πολυθρόνες στο αγωνιστικό χώρο και χτυπιόταν μόλις ο Παναθηναϊκός έτρωγε καλάθι!

«Χαλάλι τα εκατομμύρια»

Τον πλησιάζει ένας νεαρός με τη μικρή του αδελφή στο φουαγιέ του ΟΑΚΑ λίγο πριν τις γιορτές. «Κύριε πρόεδρε μας έχει μιλήσει για σας ο παππούς μας (σ.σ. του είπε το όνομα), μας έχει πει πολλά για σας, πως ήταν φίλος σας και βρήκαμε το θάρρος να σας γνωρίσουμε από κοντά».

Ο Θανάσης χαμογέλασε και του επιβεβαίωσε τη φιλία με τον παππού του νεαρού.

Μετά από λίγα δευτερόλεπτα αμηχανίας ο μικρός λέει: «Κύριε Θανάση μου επιτρέπετε να σας πάρω μια αγκαλιά, για όλα όσα μας έχετε χαρίσει τόσα χρόνια; Εσείς μας κάνατε Παναθηναϊκούς…» και σκύβουν και τα δυο και τον αγκαλιάζουν.

Το βλέμμα του Θανάση ήταν σαν… μικρού παιδιού. «Χαλάλι όλα τα εκατομμύρια που χάλασα. Γι΄ αυτά τα παιδιά ρε πούστη μου» είπε βουρκωμένος. Απίστευτος!

Ενας άνθρωπος που είχε όλα τα λεφτά του κόσμου, αλλά δεν μπορούσε να βγάλει το βράδυ όταν έχανε η ομάδα του…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ