Άρης Vs Προμηθέας: Το «αυτοκρατορικό κλειδί» της νίκης (vid)

Άρης Vs Προμηθέας: Το «αυτοκρατορικό κλειδί» της νίκης (vid)

Ορισμένα συμπεράσματα από το σπουδαίο παιχνίδι ανάμεσα στον Αρη και τον Προμηθέα το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Παλέ και βρήκε νικητή τον «Αυτοκράτορα» με 66-65 στην παράταση.

Νομίζω πως κανένας στον οργανισμό του Άρη, δεν επιθυμεί να επαναληφθεί η φετινή χρονιά. Όσο οι μήνες περνούσαν οι συναισθηματικές διακυμάνσεις λάμβαναν ολοένα και πιο ακραίες τιμές (όχι απαραίτητα προς το καλύτερο), φτάνοντας σε σημείο να απειλούν την ψυχολογική υγεία του συλλόγου.

Το θολωμένο μυαλό σπανίως σκέφτεται ορθολογικά. Η σεζόν ξεκίνησε πολύ άσχημα, με συνεχόμενες ήττες που δημιούργησαν αναστάτωση και ένα τοξικό κλίμα εσωστρέφειας, στο εσωτερικό της ομάδας. Η πίστη των μελών του αγωνιστικού τμήματος κρεμόταν κυριολεκτικά από μία κλωστή, καθώς οι Θεσσαλονικείς βρέθηκαν κάποια στιγμή αντιμέτωποι με το φάσμα του υποβιβασμού.

Η διοίκηση βέβαια δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια. Προχώρησε σχεδόν άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις (με κυρίαρχη εκείνη της τεχνικής ηγεσίας), σαλπίζοντας έτσι την κιτρινόμαυρη αντεπίθεση του δεύτερου γύρου. Οι φίλαθλοι – που αποτελούν διαχρονικά μια από τις ελάχιστες σταθερές του οργανισμού – ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα. Οι μπασκετμπολίστες συσπειρώθηκαν γύρω από τον μεγάλο στόχο της παραμονής και ο Άρης, όχι μόνο κατάφερε να σώσει τη χρονιά, αλλά πλέον έχει αναρριχηθεί στους πρόποδες της οκτάδας. Μεγάλη υπόθεση.

Από την άλλη πλευρά ο Προμηθέας, αντιπροσωπεύει κατά την ταπεινή μου άποψη ένα εξαιρετικό μοντέλο λειτουργίας για τις λεγόμενες ομάδες δεύτερης ταχύτητας του ελληνικού πρωταθλήματος. Χωρίς έπαρση και βαρύγδουπες δηλώσεις, ακολουθεί τον δρόμο της διαρκούς βελτίωσης ο οποίος τον έχει φέτος οδηγήσει, μέχρι την τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Οι Πατρινοί προσθέτουν συνεχώς καινούρια στοιχεία στο παιχνίδι τους, απορροφάνε τεχνογνωσία σαν σφουγγάρι και κατορθώνουν, να παρουσιάζονται ολοένα και πιο ανταγωνιστικοί. Ένας σύλλογος πρότυπο, με όλη τη σημασία της λέξης.

Ο σαββατιάτικος αγώνας μεταξύ τους, εξελίχθηκε περίπου όπως θα περιμέναμε. Νεύρα, ένταση, καλάθια με το σταγονόμετρο και τεράστια συναισθηματική φόρτιση. Ο Άρης διέθετε το συγκριτικό πλεονέκτημα της έδρας, όμως ο Προμηθέας εκείνο του περισσότερου ταλέντου. Καμίας ομάδα δεν κατάφερε να ξεφύγει στο σκορ – καθώς τα επιμέρους σερί του ενός, έδιναν γρήγορα τη θέση τους σε συνεχόμενα καλάθια του άλλου – με τους δύο μονομάχους να χρειάζονται το έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης, ώστε να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο ο παράγοντας της ψυχολογίας και η τυφλή τύχη. Οι γηπεδούχοι είχαν αποφασίσει εξαρχής να προστατεύσουν με κάθε κόστος την ακεραιότητα της ρακέτας τους, ρισκάροντας με ορισμένα μακρινά σουτ του αντιπάλου. Η παρακάτω φάση είναι χαρακτηριστική.

Τρεις διαφορετικοί παίκτες του Άρη περικυκλώνουν το χαμηλό Post, με σκοπό να διαφυλάξουν το ζωγραφιστό. Ο αθλητής που υποδέχεται τη μπάλα, δεν έχει άλλη επιλογή από το να πασάρει προς τα έξω – η άμυνα έχει κερδίσει κατά κράτος την επιμέρους μάχη, καθώς έχει οδηγήσει τον αντίπαλο ακριβώς εκεί που επιθυμεί.

Στην επίθεση τώρα, οι Θεσσαλονικείς δυσκολεύτηκαν αφάνταστα να κυκλοφορήσουν σωστά την μπάλα, βασιζόμενοι σε πολύ μεγάλο βαθμό στις ατομικές προσπάθειες των περιφερειακών τους μετά τις αλλαγές στα screen. Το δίδυμο Μποχωρίδης/Λάκι Τζόουνς προσέφερε καταλυτικές βοήθειες στην εν λόγω διαδικασία.

Το ματς φυσικά κρίθηκε στην τελευταία κυριολεκτικά φάση, με την τρομερή τάπα του Σλαφτσάκη επάνω στον Μπράουν να χαρίζει στην ομάδα του μια σπουδαία νίκη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ