Φάκελος Γκέιμπ Γιορκ

Φάκελος Γκέιμπ Γιορκ

Τι ακριβώς αναμένεται να προσφέρει στην Ένωση με την έλευση του Γκέιμπ Γιορκ.

Η ΑΕΚ τελικά κατέληξε στον άνθρωπο που επιθυμούσε να αποκτήσει από το καλοκαίρι, όμως τότε για διάφορους λόγους (κυρίως με ευθύνη του παίκτη) η μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Από ότι φαίνεται η διοίκηση δεν σκοπεύει να παραμείνει με τα χέρια σταυρωμένα, ενισχύοντας την ομάδα ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία στα playoffs του ελληνικού πρωταθλήματος. Η Ένωση προσπαθεί ακόμα να ξεπεράσει το σοκ του αποκλεισμού από το Basketball Champions League, πασχίζοντας παράλληλα να απαλλαχθεί από συναισθήματα απογοήτευσης και εσωστρέφειας. Ο ερχομός ενός καινούριου αθλητή ενδέχεται να λειτουργήσει ευεργετικά, προς αυτή τη κατεύθυνση.

Ο Gabe York λοιπόν, αποτελεί ένα μπασκετμπολίστα με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους ήδη υπάρχοντες, ο οποίος θα προσθέσει νέα στοιχεία στο παιχνίδι των Κιτρινόμαυρων. Τη φετινή σεζόν αγωνίζεται στη G League του ΝΒΑ με τη θυγατρική των Orlando Magic, σκοράροντας κατά μέσο όρο 16,1 πόντους παρέα με 3,7 rebound και 3,1 assists.

Ο 25χρονος shooting guard, αντιπροσωπεύει το κλασικό δείγμα περιφερειακού που ευδοκιμεί στο αμερικάνικο μπάσκετ. Πρόκειται για έναν καθαρόαιμο σκόρερ – ένα shoot first guard, που διαθέτει δεκάδες κυριολεκτικά τρόπους να βάλει τη μπάλα στο αντίπαλο καλάθι. Επιπλέον διακρίνεται για τις επιδόσεις του στο μακρινό σουτ, ένα σημείο που τόσο πολύ έχει πληγώσει την Ένωση από το ξεκίνημα της χρονιάς. Ο σύλλογος έχει απόλυτη ανάγκη από ικανούς σουτέρ.

Το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να παρατηρήσουμε, είναι η εξαιρετική μηχανική του στο σουτ. Καθ΄όλη τη διάρκεια της προσπάθειας διατηρεί απόλυτη ισορροπία στο σώμα του, μεταφέροντας αρμονικά την ενέργεια που αναπτύσσεται από τα κάτω άκρα του στα χέρια. Απελευθερώνει τρομακτικά γρήγορα τη μπάλα δυσχεραίνοντας το έργο οποιασδήποτε άμυνας, ενώ μπορεί να εκτελέσει κυριολεκτικά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Δείτε για παράδειγμα στο πρώτο στιγμιότυπο πως καταφέρνει να ευστοχήσει, παρά το γεγονός ότι αρχικά μοιάζει να χάνει τον έλεγχο της μπάλας.

Το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει catch and shoot τρίποντα, σουτ μετά από ντρίμπλα ή εκτελέσεις «βγαίνοντας» μέσα από κάποιο screen. Παρατηρείστε πόσο όμορφα δημιουργεί τον κατάλληλο χώρο χρησιμοποιώντας την ραχιαία ντρίμπλα και τελικά ευστοχεί για δύο.

Σε γενικές γραμμές γνωρίζει πώς να εκμεταλλεύεται την διαρκή περιμετρική απειλή που εγγυάται η παρουσία του παρκέ, ώστε να φορτώνει το αντίπαλο καλάθι με πόντους. Επιτίθεται με συνέπεια στις close out άμυνες, μεταχειριζόμενος την εκρηκτικότητα αλλά και την ταχύτητα των ποδιών του. Επίσης αρέσκεται πολύ στις προσποιήσεις (όπως παρακάτω), καθώς δεν είναι ο τύπος του παίκτη που θα τελειώσει με δύναμη τις φάσεις, απορροφώντας τις επαφές.

Τα όχι ιδιαίτερα μακριά του χέρια μπορεί να τον βοηθούν στην υπόθεση του μακρινού σουτ, όμως η άμυνα είναι μια διαφορετική ιστορία. Ο York αποτελεί ένα μπασκετμπολίστα με περιορισμένο μέγεθος, με αποτέλεσμα συχνά να μην μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στα αμυντικά του καθήκοντα. Είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει στόχος των αντίπαλων προπονητών στα μετόπισθεν. Βέβαια η ΑΕΚ δεν στερείται ικανούς περιφερειακούς αμυντικούς – εκείνο που της λείπει είναι το σταθερό σκορ και το τρίποντο. Ο Luca Bianchi οφείλει να ανακαλύψει τη μέθοδο που θα του επιτρέψει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις ικανότητες του νέου του αθλητή, μασκαρεύοντας παράλληλα τις όποιες αδυναμίες του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ