Παπαθεοδώρου: «Είμαστε η ΑΕΚ και πρέπει να φτιάξουμε κάτι μοναδικό»

Παπαθεοδώρου: «Είμαστε η ΑΕΚ και πρέπει να φτιάξουμε κάτι μοναδικό»

Στην πρώτη του συνέντευξη ως προπονητής της ΑΕΚ ο Ηλίας Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε στο πλάνο του για την «Ένωση», τις φιλοδοξίες του και τη δημιουργία μιας ομάδας που θα πρωταγωνιστεί.

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο νέος προπονητής της ΑΕΚ, Ηλίας Παπαθεοδώρου στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΠΟΡ ΦΜ 94.6.

Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε για πλάνο του στην «Ένωση», τις φιλοδοξίες και τους στόχους του για τη νέα χρονιά, αλλά και το όραμα του για τη δημιουργία μιας ομάδας που θα πρωταγωνιστεί.

Παράλληλα, ο 44χρονος έκανε σαφές πως θα προσπαθήσει να δημιουργήσει κάτι μοναδικό στο νέο του ξεκίνημα, ενώ χαρακτήρισε κομβικό παράγοντα την προσέλκυση των ποιοτικότερων νέων Ελλήνων παικτών.

Μεταξύ άλλων, μάλιστα, ο Παπαθεοδώρου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό μπάσκετ, τονίζοντας πως η επιστροφή στην κανονικότητα είναι επιτακτική.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για το αν νιώθει βάρος της ευθύνης στο τιμόνι της ΑΕΚ: «Είναι μεγάλη πρόκληση η ΑΕΚ. Στόχος να προσθέσουμε κάτι διαφορετικό στην ομάδα από όλα όσα έχουν γίνει. Υπάρχει ένας ιδιοκτήτης με φιλοδοξία και όραμα και θέλουμε μαζί να πορευτούμε και να δημιουργήσουμε κάτι μεγάλο και κάτι διαφορετικό. Η αντίληψη μου για το πως η ΑΕΚ μπορεί να δημιουργήσει τα δικά της δεδομένα είναι συγκεκριμένο. Στόχος δεν είναι να σπάσει το δίπολο Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, αλλά να γίνει η ΑΕΚ μια ομάδα με στέρεες αγωνιστικές βάσεις. Αν γίνει αυτό, τότε μπορεί η ομάδα να πρωταγωνιστήσει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Για μένα στόχος δεν είναι να μπούμε ανάμεσα στις δύο αυτές ομάδες αλλά να κάνουμε κάτι δικό μας, κάτι μοναδικό».

Για τα οικονομικά δεδομένα των «αιωνίων» και αν η ΑΕΚ θα μπει ανάμεσα τους: «Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, όλοι γνωρίζουν τι υπερβάσεις έχουν γίνει για να φτάσει η ομάδα στην Ευρώπη και μάλιστα να πρωταγωνιστεί. Τα οικονομικά δεδομένα είναι διαφορετικά, αλλά δεν είναι στο χέρι μας να αλλάξουν. Για αυτό λέω ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια βάση μέσα στην ομάδα, από την οποία θα παίρνουμε πράγματα. Πρέπει να οργανωθούμε έτσι για να παράγουμε και να αποτελούμε έναν… καλό προορισμό για παίκτες. Δεν μου αρέσει το να σπάσουμε το δίπολο. Είμαστε η ΑΕΚ και πρέπει να φτιάξουμε τη δική μας ομάδα»

Για μια ενδεχόμενη συμμετοχή στην Ευρωλίγκα: «Αν η ΑΕΚ μπορεί να δημιουργήσει ένα μπάτζετ για να πάει στην Ευρωλίγκα. Αν την επόμενη χρονιά, το ίδιο μπάτζετ δεν σου δώσει αυτή τη δυνατότητα ξανά, τότε έχεις χαλάσει τόσα χρήματα για μια μόνο χρονιά. Και μιλάμε για χρήματα, τρεις φορές πάνω από τα τωρινά δεδομένα. Είναι άλλο το επίπεδο και δεν αρκεί μία μόλις χρονιά συμμετοχής»

Για το τι του ζήτησε ο Μάκης Αγγελόπουλος: «Ο κ. Αγγελόπουλος είναι πολύ φιλόδοξος άνθρωπος. Αγαπάει παθολογικά την ΑΕΚ. Ζει και αναπνέει κάθε μέρα για την ομάδα. Θέλει νίκες, αποτελέσματα, τίτλους, διακρίσεις. Ζητάει πολλά, αλλά έχει οξυδέρκεια και μπορεί να διακρίνει τι είναι καλό και τι κακό. Η ομάδα μας υστερούσε σε κάποια χαρακτηριστικά μιας καλής ομάδας, όπως οι Έλληνες παίκτες. Στόχος είναι ο ελληνικός κορμός με Έλληνες παίκτες που θα θέλουν να είναι στην ΑΕΚ. Η ομάδα έχει κερδίσει τίτλους, αλλά θέλουμε να διεκδικούμε κάθε διοργάνωση, αλλά κατά βάση να έχουμε κάτι στέρεο. Ελληνικός κορμός με ποιοτικούς παίκτες».

Για την αποχώρηση Λαρεντζάκη: «Θα πω τι ξέρω. Η ιστορία του Γιαννούλη έχει ξεκινήσει νωρίτερα. Πριν πάω στην ομάδα. Είναι ένα φιλόδοξο παιδί που μεγάλωσε μαζί με την ομάδα. Βοήθησε πολύ στις επιτυχίες και ήταν σημαντικό μέρος της επιτυχίας. Όταν ανέλαβα είχε γίνει μια πρώτη επαφή με την πλευρά του παίκτη, στην οποία είχε δηλώσει ότι ήθελε να αλλάξει, να ανέβει επίπεδο και να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, παρά το συμβόλαιο που του προτάθηκε. Ξεκίνησα τον σχεδιασμό, χωρίς να τον έχω στο μυαλό μου σαν μέλος της ομάδας γιατί είχε δηλώσει πως ήθελε να φύγει. Ο πρόεδρος ήθελε να ανανεώσει ο παίκτης. Πριν τρεις μέρες του δήλωσα ότι είναι ευπρόσδεκτος με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που είναι απαράβατες. Του είπα ότι δεν πρόκειται κανείς να έχει μόνο έναν χρόνο συμβόλαιο, και επιπλέον θα έπρεπε να παλέψει για τον χώρο του. Του είπα να το σκεφτεί και την επόμενη μέρα μου εξέφρασε την επιθυμία να αποχωρήσει από την ομάδα. Κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει που θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό, αλλά και εμείς σαν ΑΕΚ πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτό που έχουμε πει. Δεν θέλω να αναλύσω οικονομικά δεδομένα. Δεν με αφορούν αυτά».

Για το ρόστερ της νέας χρονιάς: «Θέλουμε να στελεχώσουμε την ομάδα με καλούς Έλληνες παίκτες. Κάθε Έλληνας με ποιότητα, φιλοδοξία και κίνητρο είναι ευπρόσδεκτος. Δεν θέλω να μιλήσω με ονόματα, αλλά τονίζω ότι όποιος έχει κίνητρο να παίξει στην ΑΕΚ, είναι ευπρόσδεκτος. Ο Γκίκας ας πούμε είναι σε καλή ηλικία, δεν ανανέωσε με τον Προμηθέα και αυτός ήθελε να έρθει στην ομάδα. Ήρθε έδωσε τα χέρια και τελείωσε. Αυτό δείχνει πόσο ένας παίκτης ήθελε να είναι στην ΑΕΚ και αυτό είναι το σημαντικότερο για να αποκτήσουμε έναν παίκτη. Το πόσο θέλει να είναι σε αυτή την ομάδα»

Για τους νεαρούς Έλληνες του ρόστερ και αν θα αξιοποιηθούν: «Έχουμε διαμορφώσει ένα τέτοιο περιβάλλον που έχουμε ανάγκη να ακούσουμε για νέους παίκτες. Είχαμε μια χρυσή γενιά, όπως ο Σπανούλης, ο Ζήσης, ο Τσαρτσαρής, ο Παπαλουκάς και όλα αυτά τα παιδιά, ακολούθησαν ο Σλούκας και ο Καλάθης και από εκεί και πέρα ψάχνουμε τους επόμενους. Υπάρχει κενό στους μεγάλους παίκτες από εκεί και μετά. Πρέπει κάποιος να παλέψει για κάποια πράγματα και όχι να δίνουμε μεγάλα συμβόλαια σε παιδιά 17 και 18 χρονών. Πιστέψαμε σε αρκετά παιδιά και τα γεμίσαμε προσδοκίες, τους δώσαμε τίτλους που δεν μπορούσαν να διαχειριστούν και χωρίς να γίνουν τα βασικά τους βαφτίσαμε «μεγάλους» και αυτό είναι μια λάθος νοοτροπία. Δυστυχώς τους δώσαμε εύκολα πράγματα, χωρίς να αποδείξουν ότι τα άξιζαν. Η ΑΕΚ έχει έναν πυρήνα νέων παικτών με ταλέντο σε μικρή ηλικία. Το θέμα είναι να εκμεταλλευτείς αυτά τα παιδιά που θα αναδείξει τα ταλέντα του παίκτη. Το περιβάλλον είναι πιο σημαντικό από το ταλέντο. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα τέτοιο περιβάλλον. Να αναπτυχθούν μέσα στον οργανισμό αυτό. Δεν είναι καθόλου εύκολο και ας ακούγεται έτσι. Ένας από τους λόγους των ταλέντων που δεν εξελίσσονται είναι και το περιβάλλον. Αν δεν φτιάξουμε αυτό το περιβάλλον, δεν θα πάρουν τα νέα παιδιά αυτό που τους αξίζει. Ο Μωραΐτης πρέπει να βρει χρόνο συμμετοχής και να έχει χώρο. Η απόφαση μου είναι ότι πρέπει να δοθεί δανεικός. Να πάει σε μια ομάδα για να πάρει ευθύνη και να επιστρέψει πιο δυνατός και πιο ώριμος. Ο Σλούκας είχε πάει στον Άρη, ο Πρίντεζης στην Ολύμπια Λάρισας. Πρέπει ο αθλητής να καταλάβει τους λόγους. Να καταλάβει ότι θα τον ωφελήσει. Ο Ρογκαβόπουλος θα είναι στο ρόστερ και αν αποδείξει ότι μπορεί θα πάρει χρόνο συμμετοχής»

Για τους λόγους που δεν πήγε σε περιπτώσεις όπως του Ζήση η του Μπουρούση: «Είχαμε μια επαφή με τον Ζήση. Τον εκτιμώ σαν αθλητή και σαν άνθρωπο. Είχαμε μια όμορφη κουβέντα. Αλλά τα παιδιά αυτά δεν θέλουν να επιστρέψουν στο ελληνικό μπάσκετ. Είναι λογικό να μην θέλει να γυρίσει μετά από μια τόσο μεγάλη καριέρα. Με Μπουρούση και Περπέρογλου δεν είχαμε επαφή. Δεν υπάρχει περίπτωση για Αγραβάνη στην ΑΕΚ»

Για το γήπεδο της ΑΕΚ στα Άνω Λιόσια: «Το γήπεδο είναι ο καημός του Μάκη Αγγελόπουλου. Είμαι σίγουρος ότι θα δημιουργήσουμε μια μπασκετική πολιτεία. Θα μπορεί κάθε οπαδός της ομάδας να περνάει τον χρόνο του όμορφα συνολικά στον χώρο αυτό. Θεωρώ σίγουρο ότι μέσα στην χρονιά η ομάδα θα μπει στο νέο της γήπεδο. Είναι τιμή που θα είμαι προπονητής της ΑΕΚ στο καινούριο γήπεδο. Δεν υπάρχει φόβος… Είναι ευλογία για μένα αυτό».

Για το μπασκετικό κοινό της ΑΕΚ και την στήριξη του κόσμου: «Θα είναι ευχής έργο να έρθει ο κόσμος κοντά στην ομάδα. Είναι δύσκολες οι οικονομικές συγκυρίες. Ο κόσμος θέλει κίνητρο για να έρθει στο γήπεδο. Χρειάζεται ταύτιση με Έλληνες παίκτες, με είδωλα και επιτυχίες. Αυτός είναι ο συνδυασμός. Είναι δύσκολο. Απαιτείται, υπομονή και στήριξη από τη διοίκηση και τον κόσμο. Δεν πρέπει να σπάσει όλο αυτό αν κάτι στην πορεία δεν μας βρει. Πρέπει να κάνουμε μια ομάδα με παίκτες που θα θέλει ο κόσμος να πάει να τους δει στο γήπεδο. Δεν είναι εύκολα αυτά, αλλά αυτό πρέπει να κάνουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας».

Για το αν θα χτυπήσει Λούτζη ή Χαραλαμπόπουλο: «Κάθε νέος παίκτης που έχει ποιότητα και κίνητρο είναι στόχος. Αυτά τα δύο παιδιά έχουν ταλέντο και ποιότητα. Ο Χαραλαμπόπουλος είναι 22 χρονών. Δεν πρέπει σαν μπάσκετ να τελειώσουμε έναν τέτοιο παίκτη. Ο Λούτζης έχει προσόντα και νοοτροπία. Και οι δύο ενδιαφέρουν την ΑΕΚ».

Για το τι ομάδα θέλει να φτιάξει: «Θέλουμε παιδιά που θα δίνουν το 100% και θα είναι εδώ. Θέλουμε παιδιά με ποιότητα. Θέλουμε παίκτες που θα παίζουν σε υψηλές ταχύτητες, με καλή φυσική κατάσταση και αθλητικά προσόντα. Θέλουμε έναν συνδυασμό πραγμάτων για να κερδίζουμε παιχνίδια και να παίζουμε καλό μπάσκετ. Θα είμαι ευχαριστημένος στο τέλος, ότι οι Έλληνες παίκτες θα είναι ευχαριστημένοι και θα έχουν κίνητρο να συνεχίσουν και την επόμενη χρονιά. Πρακτικοί στόχοι είναι και η Ευρώπη και το πρωτάθλημα. Θέλουμε να πάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε σε κάθε διοργάνωση, χωρίς αυτό να μας αλλοιώσει τον στόχο που προανέφερα.

Για το αν στο μέλλον η ΑΕΚ θα διεκδικήσει θέση στην Ευρωλίγκα: «Η Ευρωλίγκα είναι κάτι μακρινό και κοντινό. Η ομάδα θα έχει βάση, το νέο γήπεδο, που θα αλλάξει και τα οικονομικά δεδομένα. Δεν υπάρχει στην Ευρώπη, ιδιοκτήτης-χορηγός. Πρέπει τα χρήματα να επιστρέφουν στον σύλλογο. Αν όλοι οι στόχοι ολοκληρωθούν, τότε ναι, η Ευρωλίγκα είναι το υψηλότερο επίπεδο. Αυτό είναι το όραμα μας. Έλληνες παίκτες και γήπεδο, είναι παρακαταθήκη για το μέλλον της ΑΕΚ»

Για το ελληνικό μπάσκετ και την κατάσταση που επικρατεί: «Αν από μία συνάντηση θεσμικών φορέων, το σημαντικότερο θέμα είναι η παρουσία του Ολυμπιακού στην Α1 τότε έχουμε πρόβλημα. Το περιβάλλον που λειτουργούμε, έχει σοβαρά θέματα. Εμείς που είμαστε κάτω από τους θεσμούς περιμένουμε, κανονικότητα, δικαιοσύνη, τα παιχνίδια θα κρίνονται στο γήπεδο και θα υπάρχουν προϋποθέσεις που θα κάνουν όλοι τη δουλειά τους χωρίς να επηρεάζονται. Δεν μπορώ να πάρω θέση και να κρίνω θετικά η αρνητικά μια απόφαση ενός ιστορικού συλλόγου όπως ο Ολυμπιακός. Πάντως, η αποχώρηση μιας ομάδας, είναι αποτέλεσμα όσων συμβαίνουν. Δεν υπάρχει κανονικότητα στο ελληνικό μπάσκετ και μόνο ένας τυφλός δεν το βλέπει. Πρέπει να υπάρχουν κανόνες και να ξέρουμε τι συμβαίνει. Πιο σημαντικό είναι το τι γίνεται στα δικαστήρια, παρά όσα συμβαίνουν στα γήπεδα»

Για την στελέχωση Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού: «Είναι ιστορικές και μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη και μπορούν αφού έχουν και δυνατότητα να φέρουν μεγάλες παίκτες, παρά το ότι το περιβάλλον δεν είναι ιδανικό. Είναι μεγάλη η δυναμική τους. Όσον αφορά τα ρόστερ, ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Όλα θα φανούν μέσα στη χρονιά. Σημαντικό είναι να έρχονται καλοί ξένοι παίκτες και να υπάρχει ανταγωνισμός. Αυτό είναι το κέρδος για το ελληνικό μπάσκετ. Ο καλός ξένος, βοηθάει και τον Έλληνα παίκτη».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ