Η πολυθρόνα έγινε… ηλεκτρική καρέκλα στον Παναθηναϊκό

Η πολυθρόνα έγινε… ηλεκτρική καρέκλα στον Παναθηναϊκό

Για 13 χρόνια στον Παναθηναϊκό είχαν δώσει τα κλειδιά στον Ζοτς, έκτοτε αλλάζουν προπονητές σαν τα πουκάμισα, ψάχνοντας τον καταλληλότερο

Όταν όλοι οι άλλοι έψαχναν για προπονητή, στον Παναθηναϊκό ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς βίωνε τη λατρεία προς το πρόσωπό του. Οι «πράσινοι»… πιστοί θεοποίησαν (όχι άδικα) τον βασιλιά των δαχτυλιδιών, δημιουργώντας… σχέση ζωής μαζί του. Επειδή, όμως, όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν, στις 12 Ιουνίου 2012, μετά 13 χρόνια, ο «Ζοτς» αποφάσισε να φύγει από τον Παναθηναϊκό.

Τη βραδιά που είχε χαθεί το πρωτάθλημα στο ΣΕΦ, ο Ομπράντοβιτς -σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία στους φίλους του «τριφυλλιού», στο ξενοδοχείο στο οποίο είχαν ζήσει μεγάλες στιγμές, εκεί όπου συνήθως έβγαιναν… σκούπες- είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραμονής. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος του έδωσε μέχρι και μετοχές της ΚΑΕ, έκανε τα πάντα για να τον κρατήσει, αλλά ο πολυνίκης κόουτς είχε πάρει την απόφασή του.

Εποχή Πεδουλάκη

Ήταν 2 Ιουλίου 2012, όταν ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Αργύρη Πεδουλάκη. Ο ένας παίκτης μετά τον άλλον έφευγαν, ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να βρίσκεται σε περιδίνηση, οι μεταγραφές δεν έστελναν κόσμο στο αεροδρόμιο, ο Διαμαντίδης γερνούσε. Κι όμως, εκείνη την περίοδο (2012-’13) οι «πράσινοι» όχι μόνο δεν διαλύθηκαν, όπως προβλέπανε οι «Κασσάνδρες», αλλά κατέκτησαν το νταμπλ, νικώντας μάλιστα τον θριαμβευτή του Λονδίνου Ολυμπιακό (του Γιώργου Μπαρτζώκα) με 3-0, κάνοντας δύο «μπρέικ» στο ΣΕΦ.

Μπορεί να παρέλαβε… καμένη γη, μπορεί να κράτησε ψηλά την «πράσινη» σημαία, όμως ο «Άρτζι» βίωσε την… κατάρα να διαδεχθείς τον μεγάλο (και μοναδικό για πολλούς) έρωτα. Συγκρίσεις με τον Ομπράντοβιτς, κριτική για το αν έβγαιναν τα πουκάμισα, γελοία βίντεο διακωμώδησης των αγγλικών του (λες κι ο Ζοτς σπούδασε στο Χάρβαρντ), γκρίνια γιατί η ομάδα έπαιζε άμυνα. Κι ας έφτασε μια ανάσα από την πρόκριση στο φάιναλ φορ, φτάνοντας την Μπαρτσελόνα στα όρια της και χάνοντας 3-2.

Ο Πεδουλάκης πρόλαβε να πάρει και το Κύπελλο του 2014, αλλά στις 8 Μαρτίου 2014 κι ενώ ετοιμάζονταν να πάει στα Χανιά για το All Star Game, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποφάσισε την αποπομπή του.

«Φύγε εσύ, έλα εσύ»

Ο νυν τεχνικός του Ήφαιστου Λήμνου, Σωτήρης Μανωλόπουλος, παρέμεινε στο προπονητικό τιμ, για να πλαισιώσει τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, ο οποίος βγήκε μπροστά. Ο εμβληματικός αρχηγός πιστώθηκε την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο Μανωλόπουλος είχε κάνει την περισσότερη δουλειά και στις 10 Ιουνίου 2014 ο Παναθηναϊκός απέκτησε… κανονικό προπονητή.

Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς ξεχώρισε για τον δύστροπο χαρακτήρα του. Αν κι είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο, πρόλαβε να κατακτήσει το Κύπελλο. Η αποτυχία στην Ευρωλίγκα (αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ), το ότι δεν υπηρέτησε το πλάνο ελληνοποίησης, που είχε ξεκινήσει από τις μέρες του Πεδουλάκη είχαν διαμορφώσει το υπόβαθρο και στις 3 Μαΐου του 2015, μετά την εντός έδρας ήττα με 66-77 από τον Ολυμπιακό, «χαιρέτησε». Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος πλαισιώθηκε από τον Άρη Λυκογιάννη, αλλά το πρωτάθλημα πήγε στον «αιώνιο» αντίπαλο (ο Ολυμπιακός με 3-0 νίκες).

Η «σκούπα» παρέσυρε και τους προπονητές και στις 30 Ιουνίου ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τη διετή συμφωνία με τον Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς. Γύρισε ο Νικ Καλάθης, δημιουργήθηκαν προσδοκίες για επιστροφή σε φάιναλ φορ και τίτλους, αλλά το μόνο που κατάφερε ο Σέρβος κόουτς ήταν να κάνει ρεκόρ πόντων στον τελικό του Κυπέλλου, κόντρα στον Φάρο (101-54).

Πεδουλάκης, η επιστροφή

Στις 20 Απριλίου 2016, η Λαμποράλ Κούτσα (νυν Μπασκόνια) «σκούπισε» τον Παναθηναϊκό ο «Σάλε» απολύθηκε κι επέστρεψε ο Αργύρης Πεδουλάκης. Η ομάδα, που παρουσίαζε συμπτώματα διάλυσης μαζεύτηκε, η εικόνα της άλλαξε και οι τελικοί με τον Ολυμπιακό ξεκίνησαν με μπρέικ στο ΣΕΦ. Στον δεύτερο τελικό οι «πράσινοι» ετοιμάζονταν να πανηγυρίσουν τη νίκη, μετά το τρίποντο του Διαμαντίδη, αλλά ο Σπανούλης μπροστά στον Καλάθη, με τρίποντη βόμβα έγραψε το τελικό 66-68.

Νίκη και στο ΣΕΦ, ξανά ραντεβού στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά στο σκορ (στην παράταση) με 71-68 κι όλα έδειχναν ότι πάμε για 5ο τελικό στο Φάληρο. Ο Χάκετ σπατάλησε δύο βολές, από σύμπτωση η μπάλα έφτασε στα χέρια του Μάντζαρη, που με τρίποντο έστειλε τον αγώνα στη δεύτερη παράταση.

Ο Σπανούλης το ξανάκανε (81-82), αυτή τη φορά μπροστά στον Διαμαντίδη, ο οποίος έκλεισε εκείνο το βράδυ της 30ης Μαΐου την καριέρα του. Ο 3D έφυγε ο Πεδουλάκης συνέχισε, καθώς είχε πιστωθεί την αλλαγή εικόνας και τις πολύ καλές εμφανίσεις, αλλά όχι για πολύ.

Τα… βαριά ονόματα

Στις 18 Οκτωβρίου 2016, μια μέρα μετά την ήττα στο ΣΕΦ παραιτήθηκε, εν μέσω θυέλλης. Τέσσερις μέρες (22/10) μετά ήρθε ο Τσάβι Πασκουάλ και στον Παναθηναϊκό άρχισαν τα όνειρα για επιστροφή στην κορυφή της Ευρωλίγκας. Το Κύπελλο Ελλάδας «βάφτηκε» πράσινο, αλλά ο αποκλεισμός από τη Φενέρ (με σκούπα) έκανε έξαλλο τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Η αποστολή γύρισε με πούλμαν από την Κωνσταντινούπολη, πλην τεσσάρων παικτών που επέστρεψαν με δικά τους έξοδα, με αεροπλάνο.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος λειτούργησε θετικά, ο Πασκουάλ συνέχισε το έργο του και την επόμενη σεζόν κατόρθωσε να απορροφήσει και τον αποκλεισμό από το Κύπελλο (λειτούργησε θετικά ότι έχασε ο Ολυμπιακός από την ΑΕΚ στον τελικό) και το 3-1 από τη Ρεάλ στα πλέι οφ. Κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή και συνέχισε απτόητος.

Στις 20 Δεκεμβρίου (μετά τη συντριβή στη Μαδρίτη) απολύθηκε, για να ανακοινωθεί έξι μέρες μετά (26/12) ο Ρικ Πιτίνο. Η απόφασή του να περάσει στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού δημιούργησε παγκόσμιο ενδιαφέρον, οι φίλοι του «τριφυλλιού» απολάμβαναν το κοουτσάρισμα, τα σινιέ κουστούμια, τις ατάκες του. Ενδεχομένως όχι το 3-0 από τη Ρεάλ και άλλη μια χρονιά χωρίς φάιναλ φορ, αλλά οι Μαδριλένοι δεν παίζονταν.

Τρίτη και… φαρμακερή

Στις 24 Ιουνίου 2019, μετά την άρνηση του Πιτίνο να παραμείνει στον Παναθηναϊκό, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποθέωσε τον Αργύρη Πεδουλάκη. Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου (1η Ιουνίου 2019), είχε τιμηθεί για την προσφορά του ως παίκτης και προπονητής στον ΠΑΟ. Από τότε είχε φανεί ότι αν ο Αμερικανός δεν συνέχιζε θα είχαμε… ολική επαναφορά.

Ο «ισχυρός άνδρας» του Παναθηναϊκού είπε ότι είναι ο καλύτερος Έλληνας προπονητής, αλλά στις 15 Νοεμβρίου έκλεισε (πρόωρα) ο τρίτος -και χειρότερος- κύκλος, καθώς αυτή τη φορά οι φίλοι της ομάδας δεν έδωσαν την απαιτούμενη πίστωση χρόνου. Σήμερα το… χρίσμα του πρώτου προπονητή πήρε ο Γιώργος Βόβορας, που θα συνεχίσει μέχρι να βρεθεί ο επόμενος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ