Πώς το 13-1 έγινε θηλειά στον λαιμό των ομάδων της Α1

Πώς το 13-1 έγινε θηλειά στον λαιμό των ομάδων της Α1

Η Basket League βρίσκεται σε τέλμα δίχως τον Ολυμπιακό και τις συνέπειες τις αντιλαμβάνονται όλοι. Η Α1 αλλάζει ή βουλιάζει.

Όποιος πιστεύει ότι η πανδημία οφείλεται για το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι ομάδες της Α1, είτε δεν έχει επαφή με το ελληνικό μπάσκετ, είτε βλέπει τα πράγματα με οπαδική οπτική. Το πρόβλημα προϋπήρχε, διογκώθηκε με την αποχώρηση του Ολυμπιακού και τώρα με τον κορωνοϊό χάθηκε κάθε συνοχή. Τι συμβαίνει στην κορυφή της πυραμίδας του ελληνικού μπάσκετ;

Υπάρχουν ομάδες οι οποίες δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουν να δηλώσουν συμμετοχή. Αν τελικά τα καταφέρουν, μαζί με άλλες που ήδη το έχουν αποφασίσει, θα αγωνιστούν ΜΟΝΟ με Έλληνες παίκτες, προκειμένου να χαμηλώσουν το κόστος. Προσπαθούν να περικόψουν κάθε δαπάνη (μείωση αποζημίωσης διαιτητών, κριτών, ακόμα και μετακίνηση σε μικρότερου κόστους γήπεδα), καθώς βλέπουν τα έσοδά τους να είναι μηδαμινά, αν όχι μηδενικά.

Ναι, η αναμενόμενη οικονομική κρίση παίζει τον ρόλο της, αλλά μήπως ήταν αποδεκτή η κατάσταση προ κορωνοϊού; Η πραγματικότητα είναι πως η πανδημία βρήκε απολύτως εξασθενημένο το πρωτάθλημά μας κι απειλεί να το διαλύσει. Οι ομάδες έβαλαν μόνες τους τη θηλιά στον λαιμό τους, με το περίφημο 13-1. Έκοψαν τη μία από τις δύο κολόνες, θεωρώντας ότι θα είναι καλύτερη η θέα και το οικοδόμημα κατέρρευσε. Δεν έχει σημασία ποια από τις κολόνες έπεσε, το αποτέλεσμα θα ήταν ανάλογο, ακόμα κι αν τα πράγματα ήταν αντιστρόφως ανάλογα.

Εντυπωσιακό είναι πως κανείς δεν διαφωνεί ότι απαιτείται διαχωρισμός της διαιτησίας, σε επαγγελματική κι αναπτυξιακή. Πλέον το ομολογούν κι οι υπέρμαχοι της ιδέας να μην αλλάξει ούτε… καρέκλα στην ΚΕΔ/ΕΟΚ. Οι ίδιοι οι διαιτητές θέλουν διακαώς την επαγγελματική διαιτησία. Κι όμως, το αποτέλεσμα ήταν 13-1.

Έναν χρόνο μετά φτάσαμε στο σημείο όλοι να μιλούν για την αναγκαιότητα της παρουσίας του Ολυμπιακού στην Basket League, να αναζητούνται τεχνάσματα και σοφιστείες (είπε ο κ. Τσαγκρώνης ότι είναι μια ιδέα να ερωτηθούν οι ομάδες της Α2 ποιες θέλουν να ανεβούν και να μπουν κριτήρια), προκειμένου να επιστρέψουν οι «ερυθρόλευκοι» στη «μεγάλη» κατηγορία, αλλά από το λιμάνι να μην υπάρχει η παραμικρή κίνηση, η οποία να υποδηλώνει ενδιαφέρον.

Αν και ποτέ δεν ειπώθηκε επισήμως, η απάντηση είναι «13-1 θέλατε, ζήστε με τις επιλογές σας». Και πλέον το πρόβλημα είναι ότι οι ομάδες ΔΕΝ μπορούν να ζήσουν με αυτή την επιλογή. Μόνοι τους έβαλαν θηλιά στον λαιμό, ψηφίζοντας όχι βάσει λογικής (άλλωστε οι περισσότεροι κατήγγειλαν τα ίδια πράγματα κατά καιρούς), αλλά επιλέγοντας σε ποιον πόλο θέλουν να βρεθούν. Τι σημασία έχει αν είναι ο Βόρειος ή ο Νότιος, αν… παγώσεις;

Είναι αδιέξοδο (για την ώρα) το μονοπάτι. Οι χορηγοί ξεκαθάρισαν πως δίχως Ολυμπιακό δεν θα ενδιαφερθούν. Το ίδιο κι η ΕΡΤ, που θα πάρει μόνο με κυβερνητική εντολή το πρωτάθλημα, διαφορετικά δεν την ενδιαφέρει ως προϊόν. Ένα χρόνο μετά το #mexritelous έφερε τουλάχιστον δύο, ενδεχομένως και τρεις διεκδικητές για την προεδρία της ΕΟΚ (και δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς ο εκπρόσωπος της νυν ηγετικής ομάδας, αν κι εφόσον εκπροσωπηθεί), έφερε ασφυξία στην Α1, απόλυτη υποτίμηση του προϊόντος, την ίδια στιγμή που ο Ολυμπιακός μοιάζει να είναι σε… καλό φεγγάρι, να μην αντιμετωπίζει προβλήματα, να μην έχει τη δίψα της επιστροφής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ