Κλείσιμο
ΧΡΩΜΑ
ΚΟΚΚΙΝΟ
ΚΟΚΚΙΝΟ
ΠΡΑΣΙΝΟ
ΜΑΥΡΟ
ΚΙΤΡΙΝΟ
ΜΠΛΕ
Con-Troll: Πόνο ο Καλπαζίδης με τον Πέτσα. Δύσκολοι καιροί για σερβιτόρους
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΑΕΚ: «Να μπούμε στο νέο μας γήπεδο στην αρχή της σεζόν»

Ο Team Manager της ΚΑΕ ΑΕΚ, Γιώργος Χήνας, τόνισε ότι στόχος της ομάδας του είναι να μπει από την αρχή της επόμενης σεζόν στο γήπεδο στα Άνω Λιόσια.

ΑΕΚ: «Να μπούμε στο νέο μας γήπεδο στην αρχή της σεζόν» | to10.gr

Η σεζόν έχει τελειώσει για την ΑΕΚ. Μετά και το τέλος της Basket League, στην Ένωση ψάχνουν την επόμενή τους μέρα, με τον Team Manager της Ένωσης, Γιώργο Χήνα να προσφέρει χαμόγελα και αισιοδοξία αναφορικά με το γήπεδο στα Άνω Λιόσια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM” και τόνισε ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και στόχος όλων είναι να ξεκινήσει την σεζόν 2020/21 εκεί μέσα η Ένωση.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, στην οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού, στα οικονομικά της ΑΕΚ για την νέα σεζόν, αλλά και στην πρόταση που κατέθεσε ο σύλλογος και απορρίφθηκε για συνέχιση της Basket League.

Αναλυτικά είπε:

Για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ: «Λέμε ότι έκλεισε το γραφειοκρατικό κομμάτι κι αυτό πολλές φορές δεν γίνεται πιστευτό, αλλά παραδόξως είναι αλήθεια. Τώρα είμαστε σε μια διαδικασία ανταλλαγής των συμβάσεων με τη ΓΓΑ. Μένουν δύο στάδια, η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της χρήσης και του πρωτοκόλλου παράδοσης-παραλαβής. Μετά το γήπεδο θα περιέλθει στα χέρια της ΚΑΕ και από εκεί και ύστερα θα πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία αναδόμησης, γιατί είναι μεν μια θαυμάσια αρένα, αλλά δεν είναι αρένα μπάσκετ. Μπορώ να πω πραγματικά ότι είμαστε στα τελευταία στάδια.

Ο στόχος μας είναι να μπούμε στο γήπεδο στην αρχή της επόμενης σεζόν. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Έχουν γίνει τα πρώτα σχέδια, έχουν τρέξει και κάποιες παραγγελίες για τον εξοπλισμό που θα χρειαστούμε. Φαίνεται ότι η αγορά έχει αρχίσει να τρέχει και πάλι μετά την καραντίνα. Δεν έχουμε χάσει τόσο χρόνο όσο αρχικά πιστεύαμε ότι είχαμε χάσει. Θα γίνει πάντως ένα ράλι μέσα στο καλοκαίρι, με στόχο να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη σεζόν εκεί. Με την προετοιμασία μέσα στον Αύγουστο και στη συνέχεια με τους επίσημους αγώνες».

Για τα κριτήρια συμμετοχής στην Basket League που συζητήθηκαν, αλλά και την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων: «Όταν μιλάμε για θέσπιση νέων κριτηρίων, αυτή είναι η μισή αλήθεια, γιατί κάποια από αυτά τα κριτήρια, όπως το μίνιμουμ μπάτζετ, η μίνιμουμ χωρητικότητα των γηπέδων, υπήρχαν ήδη. Άρα αυτά που προσθέτουμε είναι η αύξηση της εγγυητικής επιστολής, αλλά υπό μία νέα μορφή, όχι δεσμευμένη εγγυητική. Προσθέτουμε ένα ποσό 140.000 ευρώ, το οποίο από κάποια στιγμή και μετά θα μπορεί να χρησιμεύσει για κάλυψη οφειλών για την επόμενη χρονιά. Είναι μία κίνηση που θα βοηθήσει και ομάδες και προπονητές και παίκτες. Από εκεί και πέρα η βασική αλλαγή έχει να κάνει με την κεντρική διαχείριση. Υπάρχει θετική διάθεση από όλους για την κεντρική διαχείριση.

Το πρόβλημα είναι ότι ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έχουν συμβόλαια σε ισχύ. Βέβαια έχει προταθεί και στους δύο μία μείωση, την οποία κανείς από τους δύο δεν αποδέχεται, έτσι τα συμβόλαια αυτά είναι στον αέρα. Όπως έχει φανεί και από τους προέδρους των δύο ομάδων, τον κ. Αγγελόπουλο και τον κ. Γιαννακόπουλο, υπάρχει θετική διάθεση για να μπούμε σε ένα καθεστώς κεντρικής διαχείρισης, που θα βοηθήσει και το πρωτάθλημα. Με την εμπορικότητα του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ θα αυξηθούν και τα επί μέρους έσοδα της κάθε ΚΑΕ. Παρότι ακόμα βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο, γίνονται ήδη κάποιες συζητήσεις, γιατί αυτό είναι το τρίτο από τα τρία μέτρα στήριξης που συζητάμε και με την κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει ένα πακέτο σωτηρίας του μπάσκετ μετά την κρίση του κορωνοϊού».

Για τα μέτρα στήριξης που ζητήθηκαν από την Κυβέρνηση: «Το πρώτο μέτρο αφορά κάποια μέτρα ρευστότητας προς τις ΚΑΕ, με τραπεζικό δάνειο με εγγύηση κατά 80% από το κράτος, το οποίο θα καλύπτει το 25% του τζίρου της ΚΑΕ της προηγούμενης χρονιάς και θα αποπληρωθεί σε πέντε δόσεις τα επόμενα χρόνια. Είναι βασικό αυτό το κομμάτι, γιατί η ρευστότητα είνα σημαντική, αφού εκτός από τι θα κόψουν από δαπάνες, οι ομάδες θα πρέπει να ξέρουν και πώς θα κινηθούν. Το τι θα κόψουν έχει να κάνει με τα έξοδα της επόμενης σεζόν και μιλάμε για κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις στα συμβόλαια των παικτών, μεγαλύτερες από αυτές που έχουν γίνει.

Επίσης υπάρχει υψηλή φορολογία στα έσοδα. Από τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα εισιτήρια το κράτος λαμβάνει ως φόρο το 24%. Δηλαδή, όταν λέμε ότι μια ομάδα έχει έσοδα από τα εισιτήρια 500.000 Ευρώ, δεν είναι αυτό το ποσό που μπαίνει στα ταμεία, γιατί είναι μικτό, περιλαμβάνει και το 24% του φόρου. Ζητάμε λοιπόν να μειωθεί αυτό το ποσοστό. Ζητάμε τέλος κάποιες ελαφρύνσεις σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές. Για τη ρευστότητα και τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις η διάθεση της κυβέρνησης είναι πολύ θετική. Κι έχει προχωρήσει πολύ η συζήτηση. Η κεντρική διαχείριση δεν είναι τόσο προχωρημένη, γιατί οι συζητήσεις άρχισαν ουσιαστικά τώρα».

Για το μπάτζετ της ΑΕΚ την νέα σεζόν και την συμφωνία με τους παίκτες για τα συμβόλαια: «Η σκέψη είναι η ομάδα να είναι ανταγωνιστική έτσι κι αλλιώς. Το μπάτζετ δεν έχει σχηματοποιηθεί ακόμα για να μπορούμε να πούμε με ακρίβεια σε τι ποσό θα φτάσει. Η ομάδα θέλουμε να είναι ανταγωνιστική, γιατί η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα και διεκδικεί κάθε χρόνο τίτλους. Το μπάτζετ, όμως, δεν σχετίζεται με την είσοδό μας στο νέο γήπεδο.

Έχουμε συμφωνήσει σχεδόν με όλους τους παίκτες. Η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό ήταν ιδιαίτερα υψηλό κι αυτό δείχνει ότι τα περισσότερα παιδιά θέλουν να συνεχίσουν στην ομάδα και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Είναι ένα δύο παιδιά που δεν έχουν απαντήσει ακόμα, είναι λίγο αρνητικοί, αλλά δεν θέλω να αναφέρω ονόματα. Σε γενικές γραμμές πάντως, σε ένα ποσοστό 95%, έχουμε συμφωνήσει με όλους».

Για την επόμενη ημέρα στο ελληνικό μπάσκετ λόγω κορωνοϊού: «Θα ζήσουμε μία νέα εποχή. Πρέπει να ξεχάσουμε όποια πλάνα κάναμε ή ό,τι ονειρευτήκαμε για την επόμενη σεζόν. Θα δούμε μια νέα πραγματικότητα και αν, όπως λένε, η κρίση φέρνει ευκαιρίες, ίσως είναι μια ευκαιρία για το μπάσκετ ώστε να αναδομηθεί πάνω σε πιο στέρεες βάσεις. Κι η κουβέντα οδηγεί εκεί. Ας παίξουμε λιγότεροι, αρκεί να κάνουμε ένα σωστό πρωτάθλημα.

Οι ελληνικές ΚΑΕ στηρίζονται, άλλες σε μικρότερο ποσοστό κι άλλες σε μεγαλύτερο, σε κάποιους μεγαλομετόχους. Πάντα δημιουργείται ένα έλλειμμα, το οποίο καλείται να καλύψει ο μεγαλομέτοχος. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν χάσει πολλά χρήματα και καταλαβαίνουν ότι έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Η σύμπνοια είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε για να προχωρήσουμε, γιατί γενικά το ελληνικό μπάσκετ είναι φτωχό. Αν δείτε πόσα χρήματα παίρνουν οι ομάδες της Β’ Εθνικής στο ποδόσφαιρο και πόσα στην Α1 στο μπάσκετ, θα καταλάβετε».

Για την πρόταση της ΑΕΚ που απορρίφθηκε ώστε να συνεχιστεί το φετινό πρωτάθλημα: «Θεωρητικά, αρκετές ομάδες θα ήθελαν να παίξουν. Δεν είναι ότι οι ομάδες δεν θέλουν να κρίνονται τα πρωταθλήματα στα γήπεδα. Απλά εμείς είχαμε κάνει κι ένα προσχέδιο για το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό. Το ότι οι ξένοι παίκτες όλων των ομάδων βρίσκονται στην Αμερική είχε δυσχεράνει την κατάσταση, οπότε δεν προχώρησε αυτό το θέμα».