ΑΕΚ : The day after…

ΑΕΚ : The day after…

Η ΑΕΚ ξεκίνησε τη σεζόν με μηδέν στα δύο. Έχασε το Σούπερ Καπ, έχασε και το BCL. Έχει ακόμα τρεις τίτλους να διεκδικήσει. Μπορεί;

Απέναντι στη Νίμπουργκ; 13 τρίποντα και συνολικά 94 πόντους. Απέναντι στη Σαραγόσα; Πάλι 13 τρίποντα και συνολικά 99 πόντους. Μέχρι που μια ομάδα την… πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα. Η Μπούργος «εκτέλεσε» την ΑΕΚ στον τελικό του BCL με 17 τρίποντα. Σουτάροντας με το εκπληκτικό 48% έξω από τη γραμμή των 6.75 (17/35). Σημείωσε περισσότερα τρίποντα, απ’ όσα δίποντα (14). Εκτέλεσε περισσότερα τρίποντα (35) απ’ όσα δίποντα (26). Και «πλήρωσε» την ΑΕΚ με το ίδιο νόμισμα που εκείνη «πλήρωνε» τους προηγούμενους αντιπάλους της.

Η αγωνιστική ανάλυση έχει γίνει, το ίδιο και οι λόγοι για τους οποίους η ΑΕΚ απέτυχε στη διοργάνωση του BCL. Ναι αποτυχία είναι η μη κατάκτηση του τροπαίου σε συνθήκες που έμοιαζαν ιδανικές. Στην έδρα της, στο ξεκίνημα της σεζόν, με μια ομάδα γεμάτη από έμπειρους παίκτες. Η ΑΕΚ κατέβηκε στο Final 8 για να το κατακτήσει. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία. Όπως λένε και οι Αμερικανοί; Ο πρώτος όλα, ο δεύτερος τίποτα. Από οικονομικής πλευράς δεν είναι «τίποτα» τα 400 χιλιάρικα που βάζει ως φιναλίστ στο ταμείο της η Ένωση, αλλά είναι πολύ λιγότερα από το ένα εκατομμύριο ευρώ που θα έβαζε αν κατακτούσε την κούπα.

Το πρόβλημα, βεβαίως, για την ΑΕΚ είναι πιο βαθύ. Μέσα σε δέκα μέρες έχασε όχι έναν, αλλά δύο στόχους. Δύο στόχους τους οποίους φιλοδοξούσε να κατακτήσει. Αποκλείστηκε στον ημιτελικό του Σούπερ Καπ από τον Προμηθέα Πατρών. Σε μια διοργάνωση στην οποία ξεκινούσε έως και ως φαβορί, βλέποντας λίγες μέρες πριν το δικό της φιλικό απέναντι στον Παναθηναϊκό. Και τη δική της νίκη σε εκείνο το φιλικό.

Αποδείχτηκε πως δε θα έβρισκε καν απέναντί της τον μεγάλο της αντίπαλο. Αν περνούσε τον Προμηθέα, θα είχε να αντιμετωπίσει το Περιστέρι. Άρα ένα πιο «βατό» – θεωρητικά τουλάχιστον – 40λεπτο για να φτάσει στην πρώτη κούπα της χρονιάς. Απέτυχε. Όπως απέτυχε και κόντρα στην Μπούργος το βράδυ της Κυριακής, μη έχοντας αμυντικό πλάνο για να σταματήσει τον «βομβαρδισμό» τριπόντων. Είναι καλό να έχεις σχέδιο για… μπροστά. Να λες πως διαθέτεις μια ομάδα που θα σκοράρει κατά ριπάς, θα πετύχει κοντά στους 100 πόντους και με αυτόν τον τρόπο θα φτάσει στη νίκη.

Όμως το σχέδιο πάει περίπατο όταν βλέπεις τον αντίπαλο να σου βάζει 17 τρίποντα. Και χρειάζεσαι πλάνο για να το σταματήσεις, να το περιορίσεις, να το αλλάξεις. Πλάνο που στην ΑΕΚ δεν υπήρχε. Καλείται να το βρει διότι η σεζόν μόλις ξεκίνησε. Το ότι ξεκίνησε με «μηδέν στα δύο» όσον αφορά τους στόχους κατάκτησης τίτλων είναι πρόβλημα. Διότι η φιλοδοξία της φετινής ΑΕΚ είναι το «κάτι» παραπάνω σε σχέση με τις άλλες χρονιές.

Ξεκίνησε με πέντε στόχους. Ει δυνατόν; Να τους κατακτήσει και τους πέντε. Το Σούπερ Καπ, το Final 8 του BCL, το επόμενο BCL, το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας. Έχασε τα δύο σε μια χρονική περίοδο που θα μπορούσε να τα κατακτήσει. Έφτιαξε ομάδα «της μιας χρονιάς». Με παίκτες ποιοτικούς μεν, πλην όμως στη δύση της καριέρας τους. Που όσο η σεζόν θα κυλάει, τόσο η κούραση θα είναι πιο έντονη.

Ο Λάνγκφορντ, ο Ράις, ο Ζήσης, ο Ματσιούλις, ο Σλότερ, ο Λοτζέσκι είναι σπουδαίοι. Μα και μεγάλοι σε ηλικία. Τώρα που ακόμα τα πόδια είναι… φρέσκα και οι ανάσες υπάρχουν, θα μπορούσαν να φέρουν επιτυχίες και κούπες. Η συνέχεια θα είναι δύσκολη, ζόρικη, πιεστική. Η ΑΕΚ πιθανόν να θέλει φρεσκάρισμα, συντήρηση, καλύτερη διαχείριση. Ή να… επιλέξει στόχους. Που θα δώσει μεγαλύτερη βάση και ποιους όχι. Όλα τα καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη μοιάζει δύσκολο να χωρέσουν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ