Μονακό : Να πετύχει ότι δεν πέτυχε πέρσι

Μονακό : Να πετύχει ότι δεν πέτυχε πέρσι

Η πιο έμπειρη από τις τέσσερις ομάδες που απαρτίζουν το φετινό Final 4. H πορεία της μέχρι την Αθήνα και η φιλοδοξία να κάνει ό,τι δεν κατάφερε πέρυσι.

Η Μονακό φέτος είναι πιο φιλόδοξη από ποτέ. Πέρσι βρέθηκε στους 4 καλύτερους του Basketball Champions League παίρνοντας την τρίτη θέση, καθώς νίκησε στον μικρό τελικό τη Βενέτσια. Αυτή είναι η καλύτερη επίδοση των Μονεγάσκων στο ευρωπαϊκό μπασκετικό στερέωμα. Φέτος, καλείται να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο. Πρωτίστως να βελτιώσει την περσινή της πορεία, δηλαδή να φτάσει στον τελικό. Αντίπαλός της απόψε στο ΟΑΚΑ η Λούντβιγκσμπουργκ.

Η ιστορία της ομάδας του Μόντε Κάρλο

Αν αφαιρέσουμε την έλλειψη Ευρωπαϊκών ή εγχώριων τίτλων η Μονακό μοιάζει τα τελευταία χρόνια με την παρουσία του Ουκρανού επιχειρηματία Σεργκέι Ντιαντέτσκο να έχει μια εικόνα που της επιτρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στις υπολογίσιμες δυνάμεις του γαλλικού μπάσκετ, κάνοντας σημαντική πορεία και στην Ευρώπη.

Πριν αναλάβει τις τύχεις της ο Ουκρανός είχε ξεπέσει για αρκετά χρόνια στις χαμηλές κατηγορίες του Γαλλικού μπάσκετ. Ως τμήμα η Μονακό μετράει 90 χρόνια ζωής αφού ιδρύθηκε τέσσερα χρόνια μετά την ΑΕΚ, το 1928. Για αρκετά χρόνια αποτελούσε μεγάλη δύναμη στο Γαλλικό πρωτάθλημα. Το 1950 ήταν φιναλίστ του πρωταθλήματος και παρά τον υποβιβασμό της στη δεύτερη κατηγορία στις αρχές της δεκαετίας του ’70 κατάφερε να επιστρέψει γρήγορα (το 1973) στην πρώτη κατηγορία. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε μια μεγάλη περίοδος φθοράς που τερματίσθηκε το 2014. Η ομάδα κέρδισε το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας και από το 2015 που επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία του Γαλλικού πρωταθλήματος έχει κάνει αίσθηση.

Έχει κατακτήσει από το 2016 τρεις συνεχόμενες φορές το Κύπελλο Γαλλίας. Πέρσι όπως αναφέραμε πήρε την τρίτη θέση (επιστρέφοντας μετά από απουσία 26 ετών στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα) στο Final 4 της Τενερίφης, επίτευγμα που είναι το κορυφαίο της Ευρωπαϊκής ιστορίας της. Ηττήθηκε στον ημιτελικό από την τουρκική Μπάνβιτ με 83-74 και κέρδισε στον μικρό τελικό τη Βενέτσια με 91-77. Η Μονακό εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση την περίοδο 1974-75 παίζοντας στο Κύπελλο Κόρατς και έφτασε μάλιστα μέχρι τους ομίλους του προημιτελικού γύρου. Στην ίδια διοργάνωση αγωνίστηκε άλλες τρεις σεζόν (1982-83, 1987-88, 1989-90). Τη σεζόν 1987-88 με επικεφαλής τον Αμερικάνο σκόρερ Ρόμπερτ Σμιθ έφτασε ξανά στους ομίλους της προημιτελικής φάσης.

Η φετινή πορεία

Η Μονακό μαζί με τις Σαλόν και Στρασμπούρ ξεκίνησε από τη φάση των ομίλων τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Κληρώθηκε στον πρώτο όμιλο στον οποίο συμμετείχε και η αντίπαλος της ΑΕΚ στο Final 4, Μούρθια. Η γαλλική ομάδα έκανε εντυπωσιακή πορεία, καθώς τερμάτισε πρώτη έχοντας 13 νίκες και μόλις μία ήττα, αυτή από την Καρσίγιακα με 84-77 στις 7 Φεβρουαρίου.

Στο ΤΟΡ 16 της διοργάνωσης, βρήκε στον δρόμο της την πολωνική Ζιελόνα Γκόρα. Οι Μονεγάσκοι πήραν δύσκολη νίκη στην Πολωνία με 84-82, ενώ στη ρεβάνς η νίκη ήρθε δια περιπάτου με σκορ 90-60. Στα προημιτελικά, ήρθε η ώρα της εκδίκησης. Η Μπάνβιτ είχε αποκλείσει πέρσι όπως είπαμε, τη Μονακό στο Final 4, αλλά φέτος το σκηνικό άλλαξε. Νίκη στην Τουρκία με 85-77, ήττα στη Γαλλία με 75-74 και η πρόκριση για το Final 4 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ήταν γεγονός.

Το «κλειδί» της Μονακό

Η Μονακό είναι ίσως η πιο ποιοτική ομάδα του φετινού Basketball Champions League, αφού έχει ηττηθεί μόλις 2 φορές στην φετινή της πορεία στην διοργάνωση, ενώ οι επιλογές του ρόστερ της είναι εγνωσμένης αξίας παίκτες.

Ο κόουτς Μίτροβιτς έχει δημιουργήσει ένα ισορροπημένο σύνολο, το οποίο παίζει καλό μπάσκετ στην επίθεση, ενώ η άμυνα της ομάδας του είναι στα περισσότερα παιχνίδια αρραγής. Πάντως ο παίκτης που κάνει την διαφορά για τη Μονακό στο παρκέ, κυρίως στο επιθετικό σκέλος είναι ο Τζέραλντ Ρόμπινσον.

Ο 29χρονος Αμερικάνος, αγωνίζεται κυρίως ως σούτινγκ γκαρντ, ενώ μπορεί να παίξει και πλέι μέικερ, αποτελώντας την επιτομή του σύγχρονου «κόμπο». Έχει εξελιχθεί σε ηγέτη για την γαλλική ομάδα, ειδικά στους στους κρίσιμους αγώνες, πετυχαίνοντας μεγάλα καλάθια και πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις.

Η εμφάνιση της σεζόν: Στο δεύτερο προημιτελικό του Basketball Champions League, ανάμεσα σε Μονακό και Μπάνβιτ οι Γάλλοι ήταν το φαβορί αφού είχαν κερδίσει στην Τουρκία. Όμως η Μπάνβιτ, αποδείχθηκε σκληροτράχηλη και ανταγωνιστική και «άγγιξε» την τεράστια πρόκριση μέσα στην Γαλλία, όμως ο Ρόμπινσον της την στέρησε.

Ο Αμερικάνος σκόρερ έκανε ρεκόρ σε πόντους με τους 30 που σκόραρε (6/9 τρίποντα, 3/4 τρίποντα, 6/6 βολές) και έστειλε την Μονακό στο Final Four. Ακόμα είχε στο συγκεκριμένο ματς, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 34 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης!

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις καλύτερες φάσεις της Μονακό στο φετινό BCL:

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ