Μούρθια : Μια σταχτοπούτα στον δρόμο της βασίλισσας

Μούρθια : Μια σταχτοπούτα στον δρόμο της βασίλισσας

Η ομάδα που καλείται η ΑΕΚ να αποκλείσει προκειμένου να διεκδικήσει το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της. Πώς έφτασε στο Final 4 του Basketball Champions League η «σταχτοπούτα» της διοργάνωσης και τι πρέπει να προσέξει η Ένωση στο μεταξύ τους παιχνίδι.

Η ΑΕΚ θα βρει απόψε (9.30μμ) τη Μούρθια στο δρόμο της στα ημιτελικά του Final Four και θα πρέπει να τη νικήσει ώστε να διεκδικήσει την Κυριακή το βράδυ το ευρωπαϊκό τρόπαιο και πρώτο του Basketball Champions League. Η μάλλον άσημη Ισπανική ομάδα έχει τη μικρότερη ευρωπαϊκή ιστορία από τους τέσσερις φιναλίστ της διοργάνωσης! Για την ακρίβεια η ιστορία της στα Κύπελλα Ευρώπης ξεκίνησε μόλις την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Ως εκ τούτου η συμμετοχή της σε ένα Final 4 στη μόλις δεύτερη παρουσία της στη διοργάνωση συνιστά και τη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της.

Η Μούρθια ιδρύθηκε το 1985 και κατάφερε μια πενταετία αργότερα να πάρει την άνοδο στην πρώτη κατηγορία του Ισπανικού μπάσκετ. Από τις καλύτερες στιγμές της ιστορίας της ήταν η σεζόν 1995-96 όταν φιλοξένησε το Κύπελλο Ισπανίας και έφτασε μέχρι τον ημιτελικό γύρο. Για αρκετά χρόνια στη συνέχεια η ομάδα βρισκόταν μεταξύ της Liga ACB και της LEB, χωρίς να μπορεί να σταθεροποιήσει τη θέση της στην πρώτη κατηγορία του Ισπανικού μπάσκετ. Κάτι που εν τέλει έχει πετύχει από το 2011 όταν πήρε τον τίτλο στην δεύτερη κατηγορία και επέστρεψε στα μεγάλα σαλόνια του Ισπανικού μπάσκετ.

Η σεζόν 2015-16 είναι η καλύτερη μέχρι τώρα στην ιστορία της στο Ισπανικό πρωτάθλημα με την 7η θέση που κατέλαβε και η οποία της έδωσε το δικαίωμα να παίξει για πρώτη φορά στην ιστορία της και σε μια Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Αγωνίστηκε την περίοδο 2016-17 υπό τις οδηγίες του Φώτη Κατσικάρη στο Eurocup στην πρώτη φάση του οποίου κατέλαβε την 3η θέση στον όμιλο της με ρεκόρ 4-4. Στο Top 16 της διοργάνωσης τερμάτισε στην 4η και τελευταία θέση του ομίλου της με ρεκόρ 1-5 και έτσι ολοκληρώθηκε η πρώτη παρουσία της στην Ευρώπη.

Η πορεία της στη φετινή διοργάνωση

Η ισπανική ομάδα ξεκίνησε από τον 1ο Όμιλο της διοργάνωσης και βρέθηκε μαζί με τη Μονακό, η οποία είναι κι εκείνη στο Final 4. Από εκεί προκρίθηκε ως 4η στην φάση των 16 με ρεκόρ 7 νίκες και 7 ήττες, υπερτερώντας στην ισοβαθμία της Ντιναμό Σάσαρι που έμεινε στην 5η θέση και αποκλείστηκε

Στο ΤΟΡ 16 βρήκε μπροστά της την κάτοχο του τροπαίου, Τενερίφη, των Φώτη Κατσικάρη και Κώστα Βασιλειάδη. Στον πρώτο αγώνα της σειράς ηττήθηκε μέσα στην έδρα της με 66-71 με τα πράγματα να δείχνουν σκούρα, όμως στη ρεβάνς βγήκε νικήτρια με 83-72, πανηγυρίζοντας την πρόκριση.

Επόμενο εμπόδιο ήταν η τουρκική Καρσίγιακα, η οποία νωρίτερα είχε αποκλείσει δύσκολα τον ΠΑΟΚ. Οι Τούρκοι είχαν το πλεονέκτημα έδρας και ήταν το φαβορί, αφού μεταξύ άλλων είχαν επικρατήσει της Μούρθια και τις δύο φορές που την αντιμετώπισαν στη φάση των ομίλων. Η ισπανική ομάδα όμως δεν επηρεάστηκε καθόλου από αυτό, πήγε στην Τουρκία και πήρε άνετα το πρώτο παιχνίδι κερδίζοντας με 79-65 και με τη νίκη της στον δεύτερο αγώνα στην Ισπανία με 81-72 προκρίθηκε με ευκολία στο Final 4.

Τι πρέπει να προσέξει η ΑΕΚ

Οι Ισπανοί δεν έχουν τίποτα να χάσουν, μπορούν να θεωρούν τους εαυτούς τους νικητές ανεξαρτήτως τι θα συμβεί στην Αθήνα. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν τους δίνει άγχος, αντίθετα, το μεταφέρει στην Ένωση η οποία μην ξεχνάμε ότι θα αγωνιστεί μπροστά στον κόσμο της. Η ομάδα του Ιμπόν Ναβάρο συνηθίζει να επιβάλλει γρήγορο ρυθμό στα παιχνίδια της και να χτυπάει σε καταστάσεις πρωτεύοντος και δευτερεύοντος αιφνιδιασμού, παίζοντας ένα στυλ παιχνιδιού που δεν ταιριάζει στην ΑΕΚ.

Ακόμη, από άποψη μονάδας, ο Αουγκούστο Λίμα αποτελεί σήμα κινδύνου για την ΑΕΚ. Είχε κατά μέσο όρο 14.3 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης στα πλέι οφ κι αυτή ήταν η καλύτερη επίδοση από όλους τους παίκτες της Μούρθια.

Ο 26χρονος Βραζιλιάνος άσος μάζεψε 29 ριμπάουντ στη διάρκεια των πλέι οφ και ήταν πρώτος ριμπάουντερ του Basketball Champions League σ’ αυτό το διάστημα μαζί με τον Τζόουνς της Καρσίγιακα που είχε επίσης 29. Ο πάουερ φόργουορντ των Ισπανών κατέβαζε 2.3 επιθετικά ριμπάουντ ανά αγώνα στη διάρκεια των εννιά αγώνων του με την Μπεσίκτας στο τουρνουά, τα περισσότερα από κάθε άλλο παίκτη. Από τον Φεβρουάριο, όταν και πήρε μεταγραφή στη Μούρθια, μετρά κατά μέσο όρο 2.5 επιθετικά ριμπάουντ.

Από και και πέρα ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους Μπραντ Όλεσον (11.4 πόντοι μέσο όρο), Κλέβιν Χάνα (12 πόντοι μέσο όρο) και Άλεξ Ουρτάσουν (7.1 πόντοι μέσο όρο).

Οι… Έλληνες της Μούρθια

Η Μούρθια διαθέτει δύο παίκτες οι οποίοι έχουν ξαναπατήσει ελληνικό παρκέ. Ο λόγος για τους Όβι Σόκο και Σάρλον Κλουφ. Ο πρώτος είναι φόργουορντ/σέντερ, γεννημένος το 1991, ύψος 2.01 μέτρα. Αποτελεί τον αρχισκόρερ της Μούρθια στη διοργάνωση με 12.9 πόντους σε 27.8 λεπτά που αγωνίζεται κατά μέσο όρο. Έχει πάρει μέρος σε 16 αναμετρήσεις, έχει 51.3% στα δίποντα και 75.% στις βολές.

Συγχρόνως, σημειώνει 1.5 ασίστ, 1.9 λάθη και 1.1 κλέψιμο σε κάθε συμμετοχή του, με μοναδικό αρνητικό στατιστικό του τα τρίποντα, μιας και έχει 4/40 έως τώρα, δηλαδή 10%. Ο Σόκο έπαιξε σε 19 παιχνίδια με τα Τρίκαλα τη σεζόν 2015-16 και σε 28:56 λεπτά κατά μέσο όρο, μέτρησε 16.47 πόντους με 7.95 ριμπάουντ.

0 Ovie Soko (ESP)

Πάμε στον δεύτερο και πιο… ακίνδυνο. Ο Ολλανδός γκαρντ είναι γεννημένος το 1990, κι έχει ύψος 1.91 μέτρα. Έχει πάρει μέρος σε 17 παιχνίδια έως τώρα, με τον προπονητή του να τον εμπιστεύεται για 22 λεπτά κατά μέσο όρο. Μετράει 8.2 πόντους με 43.2% στα δίποντα, 29.7% και 58.1% στις βολές.

Είναι ενας παίκτης με φοβερή ικανότητα στο ντράιβ ελέω των σωματικών του προσόντων,ενώ αρέσκεται να τελειώνει τη φάση με κάρφωμα και όχι με λέι απ. Επίσης, είναι ικανός αμυντικός, ενώ έχει κι αρκετές τάπες στο ενεργητικό του, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για γκαρντ.

Όμως, διαθέτει το σημαντικό μειονέκτημα που αφορά το μακρινό σουτ. Αυτό δεν φαίνεται αποκλειστικά από το γεγονός ότι έχει χαμηλά ποσοστά ευστοχίας στα σουτ από τα 6,75μ. Το δείχνουν ακόμα και οι βολές (58,1%).

Στη χώρα μας ο Κλουφ, από την άλλη, φόρεσε τη φανέλα του Ρεθύμνου την ίδια σεζόν που ο Σόκο ήταν στα Τρίκαλα. Αγωνίστηκε για 13 ματς και σε 27:30 λεπτά, είχε 10.6 πόντους, 2.7 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ.

9 Charlon Kloof (ESP)

Η ΑΕΚ αν παρουσιαστεί σοβαρή δεν θα έχει κανένα πρόβλημα απέναντι στη Μούρθια. Αν όμως υποτιμήσει το πρεστίζ και την ευρωπαϊκή ιστορία της αντιπάλου της, τότε τα πράγματα δεν θα πάνε κατ’ ευχήν για την ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις 10 ωραιότερες φάσεις της Μούρθια στη διοργάνωση:

https://youtu.be/RlS7GP0UIr4

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ