Ανάλυση: Πως η ΑΕΚ επικράτησε του ΠΑΟΚ στην Πυλαία

Ανάλυση: Πως η ΑΕΚ επικράτησε του ΠΑΟΚ στην Πυλαία

Για ένα ακόμα παιχνίδι οι Κιτρινόμαυροι κατάφεραν να τρέξουν. Και όταν τρέχουν τα πράγματα γίνονται σκούρα για οποιοδήποτε αντίπαλο.

Αφού ξεμπερδέψαμε με τους ομίλους, το Basketball Champions League εισέρχεται αυτή την εβδομάδα στην πολυαναμενόμενη φάση των 16. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο χαρακτήρας της διοργάνωσης αλλάζει άρδην – οι 16 καλύτερες ομάδες καλούνται να λύσουν τις διαφορές τους σε «διπλά» παιχνίδια, με τον χαμένο να παίρνει από νωρίς το δρόμο της επιστροφής για το σπίτι, αποχαιρετώντας οποιαδήποτε οριστικά σκέψη για ευρωπαϊκή διάκριση.

Και μόνο το γεγονός αυτό, φτάνει και περισσεύει για να αυξήσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού. Άλλωστε στα playoffs παραδοσιακά αποκαλύπτεται το πραγματικό «μέταλλο» των ομάδων και η αληθινή συμπεριφορά τους, υπό καθεστώς ασφυκτικής πίεσης. Δεν είναι τυχαίο, ότι διάφοροι οργανισμοί οι οποίοι τερμάτισαν άνετα πρώτοι στους ομίλους (Μούρθια, Τενερίφη) δυσκολεύτηκαν αφάνταστα στα πρώτα ματς και πλέον, πρέπει να ξεπεράσουν ένα ολόκληρο αγωνιστικό βουνό για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη πρόκριση.

Στα δικά μας τώρα, πριν από λίγες ημέρες διεξήχθη το σπουδαίο ντέρμπυ των Δικεφάλων. Η ΑΕΚ αναδείχθηκε σχετικά εύκολα η μεγάλη νικήτρια της αναμέτρησης, κάνοντας έτσι ένα αποφασιστικό βήμα ενόψει της ρεβάνς που θα λάβει χώρα στην Αθήνα. Έχω την εντύπωση ότι η τεράστια εμπειρία της Ένωσης σε τέτοιου είδους αγώνες, διαδραμάτισε τον δικό της ξεχωριστό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Μην ξεχνάτε πως ουσιαστικά οι Κιτρινόμαυροι υπερασπίζονται φέτος, τον τίτλο που κατέκτησαν την περσινή σεζόν. Το ψυχολογικό πλεονέκτημα που διατηρούν απέναντι στον αντίπαλο τους, είναι σαφές.

Για τον ΠΑΟΚ, τα έχουμε ξανασυζητήσει σε πρόσφατο κείμενο. Δεν είναι σε θέση να γνωρίζω την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του συλλόγου και το πόσο έχει επηρεαστεί το μυαλό των αθλητών, από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της τρέχουσας περιόδου. Κρίνοντας αποκλειστικά από όσο έγιναν εντός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ, νομίζω ότι το συμπέρασμα όλως παραμένει κοινό. Οι φιλοξενούμενοι παρουσιάστηκαν αφηνιασμένοι από τα εισαγωγικά λεπτά του παιχνιδιού, επέβαλλαν πολύ εύκολα τους δικούς τους κανόνες, μην αφήνοντας απολύτως κανένα περιθώριο στους γηπεδούχους.

Τα ηνία της αναμέτρησης τέθηκαν νωρίς υπό τον έλεγχο της ΑΕΚ, η οποία εκμεταλλεύτηκε για πολλοστή φορά το πυρηνικό όπλο που ονομάζεται Βινς Χάντερ. Ο Αμερικανός ήταν ξανά εκπληκτικός σε αμφότερες τις πλευρές του γηπέδου – σκόραρε 20 πόντους, κατέβασε 12 rebounds, ενώ μοίρασε και 2 assists. Η υπεροχή του κάτω από τα καλάθια, μετουσιώθηκε κυρίως στο τομέα του επιθετικού rebound (6 συνολικά), αλλά και στα πάντα επικίνδυνο κιτρινόμαυρο transition.

Η Ένωση πόνταρε αρκετά στην ούτως η άλλως εξαιρετική περιφερειακή της άμυνα, οδηγώντας τον ΠΑΟΚ σε μια σειρά από επώδυνα λάθη που μεταφράστηκαν σε εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό. Το εν λόγω γεγονός, αποτελεί μια σχετικά καινούρια συνθήκη στο παιχνίδι της ΑΕΚ – η ασφυκτική, συνεχόμενη πίεση που μπορεί να ασκήσει η τριάδα Θίοντορ/Σαντ-Ρος/Μασιούλις στους αντίπαλους χειριστές, αντιπροσωπεύει σίγουρα ένα σημείο έντονου προβληματισμού για κάθε ομάδα.

Το πρώτο στιγμιότυπο είναι ενδεικτικό: ο Κόνιαρης αναγκάζεται να σταματήσει την ντρίμπλα πριν περάσει το κέντρο, μπλεγμένος στα πλοκάμια του Κουβανού. Ταυτόχρονα ο Λιθουανός αναμένει την παρακινδυνευμένη πάσα, παίζοντας άρνηση – δηλαδή μπροστά από τον μπασκετμπολίστα που μαρκάρει.

Τέλος, θεωρώ πως αξίζει να σταθούμε για μια στιγμή στις καταπληκτικές εμφανίσεις του Σαντ-Ρος. Ο Κουβανός διανύει περίοδο μεγάλης φόρμας το τελευταίο διάστημα, προσφέροντας πολύτιμες σε άμυνα και επίθεση. Είναι μεγάλη πολυτέλεια για οποιοδήποτε σύλλογο να έχει τη δυνατότητα να «βγάζει» παίκτες από τις πίσω γραμμές, ώστε να καλύπτει τις φυσιολογικές μεταπτώσεις στην απόδοση των βασικών της στελεχών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ