Στίματς : Ο Σέρβος «γίγαντας» που άργησε να δικαιωθεί

Στίματς : Ο Σέρβος «γίγαντας» που άργησε να δικαιωθεί

Μετά από 18 ομάδες και 17 διαφορετικούς «σταθμούς» ο Βλαντιμίρ Στίματς θα γίνει «πρίγκιπας». Ωστόσο, ο... γυρολόγος σέντερ ποτέ δεν σταμάτησε να πιστεύει στον εαυτό του.

Κανείς δεν έχει πει πως η πορεία ενός μπασκετμπολίστα έχει μόνο θετικές εικόνες και φοβερές εμπειρίες.

Αυτό το έχει… γευτεί για τα καλά ο Βλάντιμιρ Στίματς. Ο Σέρβος σέντερ πέρασε από πολλά στάδια στην καριέρα του.

Το κορμί του και το στυλ του δεν είναι ιδιαίτερα αρεστά. Θα έλεγε κανείς πως δεν ταιριάζουν στο σύγχρονο τρόπο παιχνιδιού. Πως δεν αρέσουν στους προπονητές. Εκείνος, όμως έκανε κάτι που φάνταζε αδύνατο, δυνατό.

Αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα με συνέπεια στους αγώνες. Τα στατιστικά του και η προσήλωση του ήταν αυτή που ανάγκασε αρκετούς κόουτς να τον εμπιστευτούν. Είναι «γυρολόγος» και αυτό δεν αμφισβητείται. Ωστόσο, δεν σημαίνει πως έχει πάντα και την ευθύνη ο παίκτης.

Οι συνθήκες, το τεχνικό επιτελείο, οι συμπαίκτες, οι διοίκηση ακόμα και οι φίλαθλοι μπορούν εύκολα να αλλάξουν τα δεδομένα στα μπασκετικά συμβόλαια.

Έχει πάρει μέρος στην ακαδημία του Σαμπόνις, κέρδισε την εμπιστοσύνη

Για δύο χρόνια ήταν στην… αναπτυξιακή ομάδα της Ζαλγκίρις. Στην ακαδημία του Σαμπόνις. Από το 2005 μέχρι και το 2007. Το διάστημα αυτό ήταν αρκετό, ώστε να φορέσει τη πράσινη φανέλα. Οι Λιθουανοί είδαν σε αυτόν την… φλόγα που έτρεφε ένας 17χρονος για το άθλημα.

Παρόλο που αγωνίστηκε μόνο για δύο παιχνίδια στην Ευρωλίγκα (Σεζόν 2006-07) με το κλαμπ του Κάουνας εκείνος χωρίς αμφιβολία αισθάνθηκε δικαίωση. Γιατί η καριέρα του είχε μόλις αρχίσει.

Ακολούθησε ο Ερυθρός Αστέρας (για πρώτη φορά) και… μερικές ακόμα ευρωπαϊκές πόλεις

Και εδώ έρχεται η στιγμή που θα αργήσει να βρει την «ηρεμία» του και την μονιμοποίηση του σε μία ομάδα.

Ο Ερυθρός Αστέρας βλέποντας πως ένας 20χρονος ύψους 2.11μ έχει περάσει από το «σχολείο» του Σαμπόνις τον εμπιστεύτηκε. Εκεί δεν αγωνίστηκε πολύ. Έμαθε ωστόσο πως είναι να είσαι μέλος πρώτης ομάδας από τη χώρα σου. Την πίεση και τον ανταγωνισμό.

Ακολούθησαν κατά σειρά: Βεντσπάιλς, Νίμπουργκ, Όλιν Εντάιρν, Μπάνβιτ, Μάλαγα, Μπάγερν Μονάχου, Εστουντιάτες, Ερυθρός Αστέρας και Μπεσίκτας. Στην τελευταία ομάδα μπόρεσε και «έχτισε» το όνομα του στην Τουρκία. Οι εμφανίσεις που έκανε ήταν κάτι… παραπάνω από καλές.

Την αγωνιστική περίοδο 2016-17 μέτρησε 13.9 πόντους στο πρωτάθλημα και 13.3 στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Παράλληλα, είχε και 9 ριμπάουντ μέσο όρο.

Ήταν ένα πρώτο… βήμα για εκείνον να νιώσει σημαντικός και προτίστως να μην αισθάνεται σαν ρολίστας της σειράς.

Στην Εφές έδωσε το παράδειγμα

Τα νούμερα του ήταν αυτά που έκαναν την Ανατολού Εφές να κοιτάξει την περίπτωση του. Η «πόρτα» της Ευρωλίγκας χτύπησε για εκείνον άλλη μία φορά.

Οι πρώτοι αγώνες που συμμετείχε έφεραν άπλετο ενθουσιασμό στις τάξεις των φίλων της ομάδας.

Στην πρεμιέρα της σεζόν 2017-18 είχε 7 πόντους και 5 ριμπάουντ απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης. Στο δεύτερο παιχνίδι σκόραρε 22 πόντους και μάζεψε 5 ριμπάουντ με τη Βαλένθια. Ακολούθησαν οι 12 πόντοι και τα 5 ριμπάουντ απέναντι στην Φενέρμπαχτσε, 7 πόντοι και 4 ριμπάουντ κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, double-double με 17 πόντους και 11 ριμπάουντ στον αγώνα με τη Μάλαγα.

Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Οι επιδόσεις του προκαλούσαν τεράστια έκπληξη, αλλά και ικανοποίηση. Όλοι ρωτούσαν πως ένας 7-footer μπορεί να έχει τέτοια υπεροχή απέναντι σε αθλητικούς ψηλούς.

22 πόντους κόντρα στη Μπαρτσελόνα (8 ριμπάουντ), 15 απέναντι στην Μακάμπι με 13 ριμπάουντ και 15 στη Τουρκία με τον Παναθηναϊκό.

Από το… παράθυρο στη Φενέρμπαχτσε, ολοκλήρωσε τη χρονιά στον αγαπημένο του Ερυθρό

Η αγωνιστική κάμψη της Ανατολού Εφές έφερε αυτόν, αλλά (και όχι μόνο) εκτός ομάδος συνεχίζοντας στην Τουρκ Τέλεκομ, η οποία και πυροδότησε «βόμβα» με την απόκτηση του. Εκεί συνήθισε τις… παραδόσεις του και άλλαξε φανέλα το καλοκαίρι.

Αρχικά πήρε μέρος στην προετοιμασία της Φενέρμπαχτσε και με πρωτοβουλία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έμεινε στο ρόστερ μέχρι να επιστρέψουν οι τραυματίες.

Στην ομάδα της Κωνσταντινούπολης μέτρησε 4.6 πόντους και 4.8 ριμπάουντ, αλλά εν συνεχεία από τη στιγμή που δεν ολοκλήρωσε την σεζόν στη Φενέρ, μετακόμισε στον Ερυθρό Αστέρα.

Ο σύλλογος του Βελιγραδίου εκτός από τον αγαπημένο του μπασκετικό «σταθμό» ανά περιόδους, αποτελεί και την αγαπημένη του ομάδα. Εκείνος στο παρελθόν έχει δηλώσει φανατικός οπαδός των ερυθρολεύκων μη μπορώντας να κρύψει τα συναισθήματα του.

Η φετινή σεζόν θα τον βρει στο Μονακό. Η ομάδα του «Πριγκιπάτου» αναγνώρισε την αξία του και το ταλέντο του και από τη στιγμή που έχει ένα μπάτζετ ικανό για να του κάνει πρόταση τελικώς προχώρησε στην απόκτηση του.

Η δικαίωση του ήρθε. Και ξεκίνησε στην Τουρκία. Αρχικά στην Μπεσίκτας και έπειτα στην Ανατολού Εφές. Ακόμα και στη Φενέρμπαχτσε, μόνο και μόνο για το γεγονός που λάμβανε της εμπιστοσύνης του Ζέλικο.

Όντας στα 32 του, ο Βλάντιμιρ Στίματς, έχει ακόμα αρκετά χρόνια στο υψηλό επίπεδο. Το μόνο που απομένει είναι να δείξει την ίδια επιμονή και σίγουρα θα (ξανά) ανταμειφθεί…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ