Όταν οι Έλληνες προπονητές κατακτούν την Ευρώπη

Όταν οι Έλληνες προπονητές κατακτούν την Ευρώπη

Ο Δημήτρης Ιτούδης έχει την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτάει δύο τίτλους Euroleague. Πόσοι άλλοι Έλληνες κόουτς έχουν κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο στο μπάσκετ;

Το ελληνικό μπάσκετ διαπρέπει στο ευρωπαϊκό στερέωμα και σημαντικό ρόλο έχουν παίξει ορισμένοι Έλληνες προπονητές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία σε συλλογικό επίπεδο. Στο Final 4 που ξεκινάει απόψε, ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Δημήτρης Ιτούδης, έχει την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος προπονητής με δύο κατακτήσεις Euroleague.

Πέρυσι, το 2017, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ολυμπιακός του στέρησε την ευκαιρεία να γίνει ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά back to back τίτλους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, αλλά φέτος εν τη απουσία του «κακού δαίμονα» της ΤΣΣΚΑ σε Final 4, ο Ιτούδης μπορεί να «γράψει» το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία!

Στη Μαδρίτη, το 2015, ο Ιτούδης είχε χάσει μία ακόμη μοναδική ευκαρία: να συνδυάσει δηλαδή την πρώτη παρουσία του ως πρώτος προπονητής σε φάιναλ φορ Euroleague με το τρόπαιο, αφού στον ημιτελικό του αρνήθηκε ένας άλλος Έλληνας τεχνικός, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος (πρώτη παρουσία του σε final 4 Euroleague επίσης στη Μαδρίτη) ως τεχνικός του Ολυμπιακού. Ο Ιτούδης θα είναι όμως πάντα ο πρώτος Έλληνας τεχνικός που το κατάφερε με ξένη ομάδα!

Ποιοι άλλοι προπονητές έχουν οδηγήσει τις ομάδες του σε κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου;

Με την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, τη Euroleague, λογαριασμό άνοιξαν οι Έλληνες προπονητές το 2013. Ο πρώτος Έλληνας τεχνικός που έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της διοργάνωσης ήταν ο νυν προπονητής της Μπαρτσελόνα, Γιώργος Μπαρτζώκας. Τότε, στο Λονδίνο, το 2013, ο Μπαρτζώκας οδήγησε τον Ολυμπιακό σε back to back τίτλους.

Image result for μπαρτζωκας 2013 ευρωλιγκα

Το 2016, ως τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας(στην 2η χρονιά του στη Μόσχα) ο Δημήτρης Ιτούδης έγινε ο δεύτερος Έλληνας coach με τίτλο Euroleague, Στο Βερολίνο, ο Ιτούδης έγινε και ο 5ος Έλληνας προπονητής που οδηγεί την ομάδα του σε ευρωπαϊκό τίτλο οποιασδήποτε διασυλλογικής διοργάνωσης.

Related image Πρώτος που χάρισε ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ομάδα του, ήταν βέβαια ο Νίκος Μήλας, όταν στις 4 Απριλίου το 1968, στο Καλλιμάρμαρο, οδήγησε την ΑΕΚ στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων απέναντι στη Σλάβια Πράγας. Η Ένωση ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε διεθνή τίτλο σε οποιοδήποτε άθλημα!

Image result for Νίκος Μήλας

To 1994, o Σούλης Μαρκόπουλος από βοηθός προπονητή, αντικαθιστά τον Ντούσαν Ιβκοβιτς στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ μεσούσης της σεζόν και οδηγεί τον «Δικέφαλο του Βορρά» στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς νικώντας τη Στεφανέλ στην Τεργέστη.
Related imageΟ ίδιος προπονητής το 1997, μέσα στην Προύσα, πανηγυρίζει με τον Άρη αυτή τη φορά το Κύπελλο Kόρατς. Με δύο διαφορετικές ομάδες πανηγύρισε ευρωπαϊκό τίτλο και ο Βαγγέλης Αλεξανδρής. Συγκεκριμένα, ο «τίγρης» το 2001 ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου του Κυπέλλου Σαπόρτα με το Μαρούσι, ενώ το 2004 οδήγησε τον Άρη στον τίτλο της FEL.

Image result for βαγγέλης αλεξανδρής 2001

Οι πέντε Έλληνες προπονητές που έχουν οδηγήσει την ομάδα τους σε ευρωπαϊκό τίτλο:

1968 Nίκος Μήλας ΑΕΚ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ

1994 Σούλης Μαρκόπουλος ΠΑΟΚ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΡΑΤΣ

1997 Σούλης Μαρκόπουλος ΑΡΗΣ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΡΑΤΣ

2001 Βαγγέλης Αλεξανδρής ΜΑΡΟΥΣΙ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΑΠΟΡΤΑ

2004 Βαγγέλης Αλεξανδρής ΑΡΗΣ FEL

2013 Γιώργος Μπαρτζώκας ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE

2016 Δημήτρης Ιτούδης ΤΣΣΚΑ Μόσχας EUROLEAGUE

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ