Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 – Ο όμιλος της Εθνικής στον δρόμο για την Ιαπωνία (pics, vids)

Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 – Ο όμιλος της Εθνικής στον δρόμο για την Ιαπωνία (pics, vids)

Η Εθνική ρίχνεται στη μάχη των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με πρώτο αντίπαλο τη Μεγάλη Βρετανία και to10.gr σας παρουσιάζει τις αντιπάλους του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Τα περίφημα «Παράθυρα» της FIBA ξεκινούν και θα είναι ο δρόμος μέσα από τον οποίο η Εθνική θα επιδιώξει να βρίσκεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023, που συνδιοργανώνουν η Ιαπωνία με τις Φιλιππίνες.

Λευκορωσία, Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία είναι οι αντίπαλοι της πρώτης φάσης στον 2ο όμιλο. Οι τρεις πρώτοι περνούν στο επόμενο στάδιο και διασταυρώνονται με αυτούς που θα περάσουν από τον πρώτο όμιλο, σε έναν καινούριο με έξι ομάδες, από τους οποίους οι τρεις πρώτες θα βρεθούν στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Ελλάδα

Τη «σκυτάλη» της καθοδήγησης στα «παράθυρα» παίρνει ο Σωτήρης Μανολόπουλος από τον Θανάση Σκουρτόπουλο. Βέβαια απόψε χρέη πρώτου προπονητή αναλαμβάνει ο Σάββας Καμπερίδης, καθώς ο κόουτς νόσησε με κορωνοϊό και δεν έκανε το ταξίδι.

Λείπουν οι καλύεροι παίκτες, λόγω Euroleague και NBA, όμως ακόμα και οι «λύσεις ανάγκης» που δεν πρέπει να λογίζονται ως τέτοιες, μπορούν μια χαρά να κάνουν τη δουλειά, όπως απεδείχθη και στα «παράθυρα» της προηγούμενης διοργάνωσης.

Για το αποψινό ματς και γι αυτό με τη Λευκοεωσία στις 28/11, έχουν κληθεί οι:

Δημήτρης Αγραβάνης (Προμηθέας), Δημήτρης Κατσίβελης (Περιστέρι), Χάρης Γιαννόπουλος (Προμηθέας), Λίνος Χρυσικόπουλος (Περιστέρι), Χρήστος Σαλούστρος (Περιστέρι), Νίκος Γκίκας (Προμηθέας), Νίκος Ρογκαβόπουλος (Προμηθέας), Βασίλης Μουράτος (Λαύριο), Νίκος Χουγκάζ (Ιωνικός), Δημήτρης Κακλαμανάκης (Λαύριο), Γιάννης Κουζέλογλου (Ηρακλής).

Ναι το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό όσο τις περασμένες δεκαετίες, όμως οι ποιότητα των παικτών εύκολα ή δύσκολα αρκεί, για να επιτευχθεί ο στόχος, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια να αναπτυχθεί η κατάλληλη χημεία, με τον λίγο χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους οι διεθνείς, σίγουρα να παίζει τον ρόλο του.

Μεγάλη Βρετανία

Με τη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει το συναπάντημα από τα «Παράθυρα» για το Παγκόσμιο Κύπελλλο της Κίνας το 2019. Ήταν τέλη Νοεμβρίου, όπως και τώρα όταν άρχιζε εκείνο το ταξίδι, τότε και πάλι το πρώτο ματς ήταν εκτός έδρας, απλά σε άλλη πόλη, Λέστερ αντί Νιούκαστλ.

Η Εθνική με πολλά νέα πρόσωπα κατάφερε να πάρει τη νίκη στο τέλος, με μια σωτήρια «βόμβα» του Γιάννη Αθηναίου και πέρα από την ουσία ήρθε και η ψυχολογία. Στον αυριανό αγώνα υπάρχουν και αρκετοί «Έλληνες» στην άλλη πλευρά. Σόκο, Μόκφορντ, Βαν Όστρουμ και Οκερέαφορ έχουν περάσει από την Basket League.

Ο Νταν Κλαρκ είναι η μεγαλύτερη απειλή, ενώ στηρίζει πολλά και στον Νέκσον. Δεν την λες και «μπασκετομάνα», αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθεί, καθώς όλες οι ομάδες στον όμιλο θα θα παραταχθούν με απουσίες παικτών που αγωνίζονται στη Euroleague, πλην αυτής.

Για πρώτα παράθυρα έχουν επιλεγεί οι:

Μπεν Μόκφορντ, Τέντι Οκερέαφορ (Τσέσαϊρ Φίνιξ), Λουκ Νέλσον (Πορτέλ), Ταρίκ Φίλιπ (Βενέτσια), Ντουέιν Λοτιέ-Ογκουνλέγε (Ούντινε).

Τζόρνταν Γουίλιαμς (Λόντον Λάιονς), Άσλεϊ Χάμιλτον (Κορούνια), Καρλ Γουίτλ (Πιστόια), Τζαμέλ Άντερσον (Μάντσεστερ Τζάιαντς). Γκέιμπ Ολασένι (Νταρουσάφακα), Νταν Κλαρκ (Μάντσεστερ Τζάιαντς), Κάβελ-Μπίγκμπι Γουίλιαμς (Ανβίλ).

Ο Σόκο παρότι δε θα παίξει, όπως και ο Χέσον, λόγω των πρωτοκόλλων για όσους ταξιδεύουν από Ιαπωνία, έκανε το ταξίδι.

Λευκορωσία

Ο Αρτσιόμ Παραχούσκι είναι ο πιο έμπειρος παίκτης των Λευκορώσων, που βασίζονται κατά κύριο λόγο σε παίκτες της Τσμόκι Μινσκ που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της χώρας. Ο 34χρονος σέντερ είναι η «αιχμή» του δόρατος, αλλά δεν υπάρχει άλλος παίκτης με ανάλογη εμπειρία σε ευρωπαϊκούς συλλόγους και λογικά θα παλέψει για την τρίτη θέση, με την τέταρτη βέβαια να φαντάζει η πιο φυσιολογική.

Το γεγονός ότι τα ρεκόρ των τριών που περνούν από την πρώτη φάση μεταφέρονται και στη δεύτερη, μπορεί να παίξει ρόλο. Οπότε ακόμα κι αν μείνει απευθείας εκτός, πάλι μπορεί να είναι ακόμα και μετά την αποχώρρησή της από την διοργάνωση να είναι ρυθμιστικός παράγων.

Δείτε εδώ το ρόστερ που δίνει η FIBA
Τουρκία

Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Ελλάδας, έχοντας τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας του ομίλου, στα 25 έτη, με βάση το ρόστερ που δείχνει η FIBA. Ο Λάρκιν είναι το μεγαλύτερο όνομα και ακολουθεί ο Σερτάκ Σανλί, με τους δυο τους να δίνουν κανονικά το παρών μετά από «διαβολοβδομάδα» στη Euroleague.

Ακόμα και χωρίς τον Σενγκούν, ο οποίος έχει υποχρεώσεις με τους Ρόκετς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το ταλέντο υπάρχει. Σίγουρα θα παίξει ρόλο η κούραση των παικτών από Εφές και Φενέρ λόγω φορτωμένου προγράμματος, αλλά όπως και να έχει το επίπεδο είναι πολύ ανώτερο από Λευκορωσία και Μεγάλη Βρετανία, και το μόνο που μένει να φανεί είναι αν θα τερματίσει πρώτη ή δεύτερη, εάν φυσικά δεν υποτιμήσει κανέναν αντίπαλο.

Αναλυτικά το ρόστερ:

Τουνσέρ, Γκετσίμ, Λάρκιν, Γαζί, Γιλμάζ, Χαταλί, Οζντεμίρογλου, Μαχμούτογλου, Μπιρσέν, Αζέρ, Ντουρμάζ, Γιασάρ, Ουγκουρλού, Γκεβίκ, Σαντλί, Γκιουβέν, Ραφ

Στο Προολυμπιακό Τουρνουά της Βικτόρια, η Εθνική τους κέρδισε, όμως τότε δεν υπήρχε ο Λάρκιν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ