Εθνική ομάδα: Οι 11 «σίγουροι» για το Προολυμπιακό τουρνουά και οι υποψήφιοι που διεκδικούν την θέση για την 12αδα (pics)

Εθνική ομάδα: Οι 11 «σίγουροι» για το Προολυμπιακό τουρνουά και οι υποψήφιοι που διεκδικούν την θέση για την 12αδα (pics)

H Εθνική Ομάδα θα αγωνιστεί εντός έδρας και στο ΣΕΦ για τη πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, με τους έντεκα από τους δώδεκα να είναι γνωστοί.

Η Εθνική Ελλάδος, μετά την επίσημη ανακοίνωση της FIBA, ότι, θα αποτελέσει μία από τις τέσσερις διοργανώτριες χώρες Προολυμπιακού τουρνουά, έμαθε χθες (27/11) και τους αντιπάλους της.

Συγκεκριμένα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει στην Α’ φάση τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Αίγυπτο, ενώ στη συνέχεια θα διασταυρωθεί στα «χιαστί» ματς με τον όμιλο της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Διαβάστε επίσης: Τα δύο πλάνα του Μαρτίνεθ, ο Ιμπόρα, ο Ελ Κααμπί και ένα ερωτηματικό

Την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες παίρνει μόνο μία ομάδα, εκείνη δηλαδή που θα κατακτήσει και το τουρνουά. Οπότε, καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό είναι που η Ελλάδα θα δώσει εντός έδρας τα παιχνίδια της, σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ με 14.000 Έλληνες «επί ποδός».

Το κεφάλαιο «Γιάννης» και οι πιθανότητες συμμετοχής του στο Προολυμπιακό τουρνουά

Η πρόσληψη του Βασίλη Σπανούλη, ως νέου ομοσπονδιακού τεχνικού είχε ως πρωταρχικό στόχο την έλευση του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Αθήνα, προκειμένου να αγωνιστεί στο Προολυμπιακό τουρνουά. Ο Γιάννης, όπως έχει αυτούσια δηλώσει ο ίδιος, θέλει πολύ να αγωνιστεί με την Εθνική στο Προολυμπιακό τουρνουά και να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά από 16 χρόνια.

Ωστόσο, η συμμετοχή του δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο. Οι Μιλγουόκι Μπακς, ευελπιστούν να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής και να κατακτήσουν τον τίτλο. Εάν φθάσουν οι Μπακς στους τελικούς του NBA, εκείνοι είναι προγραμματισμένοι να ξεκινήσουν 6 Ιουνίου.

Ακόμη και αν ολοκληρωθούν σε τέσσερα ματς, αυτό θα συμβεί στις 14 Ιουνίου. Αν η σειρά πάει μέχρι το Game 7, τότε θα ολοκληρωθούν στις 23 Ιουνίου, 10 μέρες πριν από την πρεμιέρα της Εθνικής στις 3 Ιουλίου με αντίπαλο τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Αντιλαμβάνεται κανείς, πως αν οι Μπακς φτάσουν μέχρι τους τελικούς, η συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, έπειτα από μία γεμάτη σεζόν με περισσότερα από 100 παιχνίδια και με τον χρόνο ξεκούρασης να είναι ελάχιστος, κρίνεται αμφίβολη.

Δεν πρέπει επίσης, να παραβλέψουμε και τους αστάθμητους παράγοντες, όπως ενδεχόμενους τραυματισμούς, σαν τον  περσινό του Γιάννη στο γόνατο, ο οποίος στέρησε τη συμμετοχή του από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Όσα αναφέρθηκαν ισχύουν και για τον Θανάση Αντετοκούνμπο, ωστόσο ο Θανάσης δεν είναι ενεργός στο ροτέισον των Μιλγουόκι Μπακς και δεν θα έχει την ίδια σωματική και ψυχική καταπόνηση με τον αδερφό του. Επομένως, η συμμετοχή του Θανάση στο Προολυμπιακό τουρνουά είναι σχεδόν σίγουρη.

 

Το Προολυμπιακό τουρνουά στον Πειραιά και η ενδεχόμενη πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Παρισιού, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου είναι ο «τελευταίος χορός» για τους διεθνείς της γενιάς των 33άρηδων (Καλάθη, Σλούκα και Παπανικολάου).

Οι «11 σίγουροι» του Σπανούλη για το Προολυμπιακό στο ΣΕΦ

Σλούκας και Καλάθης, αποφάσισαν να ξεκουραστούν από την Εθνική το περασμένο καλοκαίρι και δεν συμμετείχαν στο Μουντομπάσκετ. Στο Προολυμπιακό τουρνουά όμως, αναμένεται να δώσουν αμφότεροι κανονικά το παρόν.

Η διεξαγωγή του Προολυμπιακού τουρνουά στην Ελλάδα, αποτελεί τεράστιο αβαντάζ, καθώς οι παίκτες δεν θα χρειαστεί να ταξιδέψουν κάπου αλλού για προετοιμασία, με αποτέλεσμα ο παράγοντας κούρασης λόγω των ταξιδιών, όπως συνέβη στη περίπτωση της Μανίλας το περασμένο καλοκαίρι να μην υφίσταται.

Στο θέμα των νατουραλιζέ δεν τίθεται θέμα ποιός θα πάρει τη θέση. Ο Τόμας Γουόκαπ, έχει κερδίσει «με το σπαθί του» τη  συμμετοχή του στο Προολυμπιακό τουρνουά, καθώς Ντόρσεϊ και Μήτρου-Λονγκ, παρόλο που είναι εξαιρετικοί παίκτες, δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν όσα δίνει ο Γουόκαπ και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Ο Γουόκαπ, αναμένεται να έχει υψηλές αρμοδιότητες, καθώς θα αποτελέσει τον βασικό άσσο της Εθνικής, με αναπληρωματικό του τον Νικ Καλάθη.

Επομένως, η Εθνική ομάδα στη θέση «1» είναι υπερπλήρης, καθώς, εκτός από τους προαναφερθέντες, για το κατέβασμα της μπάλας υπάρχει και ο Κώστας Σλούκας,  ο οποίος σε αυτή την ομάδα προορίζεται για τη θέση του σούτινγκ γκαρντ. Τη θέση αυτή θα την «μοιραστεί», με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, ο οποίος στα τελευταία δυο τουρνουά με τη φανέλα της Εθνικής έχει κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις.

Στη θέση «3» τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Τη θέση θα μοιραστούν οι δύο «Παπ», Παπανικολάου και Παπαπέτρου, ενώ υπάρχει και η περίπτωση να χρησιμοποιηθεί και ο Γιάννης στο «3» όταν ο ομοσπονδιακός προπονητής, Βασίλης Σπανούλης, επιθυμεί να «ψηλώσει» το σχήμα.

Στη θέση «4» επίσης, τα πράγματα είναι πάνω-κάτω ξεκάθαρα. Εκτός του Γιάννη, το «κουπί» θα τραβήξει και ο Ντίνος Μήτογλου, ο οποίος βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του, σε συνδυασμό με την σχεδόν 2χρονη απουσία του από τα παρκέ, δείχνει πιο «πεινασμένος» από ποτέ. Τον Γιάννη και τον Μήτογλου, θα συμπληρώσει ο Θανάσης, ο οποίος, με το πάθος και την ενέργειά του θα δώσει πολύτιμες λύσεις στην Εθνική.

Στη θέση «5» και εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Βασικός σέντερ της Εθνικής θα είναι ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο οποίος έχει προσθέσει στο «ρεπερτόριό» του και το τρίποντο, που μπορεί να αποβεί καθοριστικό, ειδικά στη περίπτωση που οι άμυνες θα κλείνουν μέσα για να αντιμετωπίσουν τον Γιάννη. Έτσι η Εθνική θα έχει μία πεντάδα ολόκληρη, η οποία από το «1» μέχρι το «5 »θα μπορεί να σουτάρει.

Αναπληρωματικός του Παπαγιάννη, θα είναι ο τρίτος Αντετοκούνμπο της παρέας, ο Κώστας, ο οποίος υπό τις οδηγίες του Αταμάν στον Παναθηναϊκό, βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο.

Επομένως οι 11 σίγουροι της Εθνικής για το Προολυμπιακό τουρνουά:

PG: Γουόκαπ, Καλάθης
SG: Σλούκας, Λαρεντζάκης
SF: Παπανικολάου, Παπαπέτρου
PF: Γιάννης, Μήτογλου, Θανάσης
C: Παπαγιάννης, Κώστας

Οι υποψήφιοι για μία θέση στη 12αδα της Εθνικής στο Προολυμπιακό τουρνουά

-Νίκος Ρογκαβόπουλος: Ο Ρογκαβόπουλος τη περσινή σεζόν πραγματοποίησε στη Τουρκία με τη φανέλα της Μερκεζεφέντι εξαιρετική σεζόν, καθώς μέτρησε 15.7 πόντους, 6.3 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ μέσο όρο με 36% στα τρίποντα σε 33 λεπτά συμμετοχής.

Οι εξαιρετικές αυτές εμφανίσεις, εξαργυρώθηκαν με ένα  τριετές συμβόλαιο στη Μπασκόνια, έχοντας την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα και στο ισπανικό πρωτάθλημα. Στη Μανίλα βρισκόταν κανονικά στη 12αδα της Εθνικής.

-Δημήτρης Μωραΐτης: Ο Μωραΐτης την περσινή σεζόν αγωνίστηκε με τη φανέλα του Περιστερίου με προπονητή τον Βασίλη Σπανούλη, οπότε καταλαβαίνει κανείς, πως τι μπορεί να προσφέρει ο 24χρονος δεν το γνωρίζει κανείς καλύτερα από τον ίδιο τον Σπανούλη.

Ο Μωραΐτης, μπορεί να μην έχει βρει μεγάλο χρόνο συμμετοχής φέτος με τον Παναθηναϊκό, όμως στα «χέρια» του Σπανούλη, μπορεί να δώσει πολύτιμες λύσεις στο κατέβασμα και στη πίεση της μπάλας.

-Βασίλης Τολιόπουλος: Ο Τολιόπουλος φέτος με τη φανέλα του Άρη κάνει πράγματα και θαύματα καθώς, αποτελεί τον ηγέτη των «Κιτρινόμαυρων» στο ελληνικό πρωτάθλημα και στο Eurocup.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα σε επτά αγώνες μετράει 15,8 πόντους 42,2% στο τρίποντο και 89,6% στις βολές σε 25,6 λεπτά συμμετοχής. Ο Σπανούλης, ο οποίος είχε συμπαίκτη τον Τολιόπουλο στον Ολυμπιακό ξέρει πολύ καλά για το τι είναι ικανός και τι μπορεί να προσφέρει στην Εθνική ο 27χρονος γκαρντ.

Ο Βασίλης Σπανούλης έχει όλο το χρόνο και την ικανότητα, να αποφασίσει, ποιον θεωρεί καταλληλότερο να πλαισιώσει την ήδη υπάρχουσα 11άδα της Εθνικής στο Προολυμπιακό τουρνουά, με φόντο την πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού το ερχόμενο καλοκαίρι.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ