Ο Γιάννης από την Κίνα, μας πάει… Κίνα!

Ο Γιάννης από την Κίνα, μας πάει… Κίνα!

Με εξαιρετική εμφάνιση και μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γιάννη Μπουρούση η Εθνική νίκησε τη Σερβία με 70-63 και με νίκη στην Τιφλίδα την Κυριακή περνάει από τώρα στο Παγκόσμιο!

Ο Γιάννης Μπουρούσης έκανε τα πάντα στο παρκέ και ήταν ο κορυφαίος μιας εξαιρετικής Εθνικής ομάδας, η οποία νίκησε τη Σερβία στο κατάμεστο κλειστό του Ηρακλείου (70-63) και αγκάλιασε την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Μετά τη νίκη της Γεωργίας στο Ισραήλ, αν η ομάδα μας κερδίσει την Κυριακή στην Τιφλίδα, προκρίνεται και μαθηματικά από τώρα!

Ο Νικ Καλάθης ήταν αυτός που έβαλε την σφραγίδα του στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης είτε σκοράροντας είτε μοιράζοντας παιχνίδι και μάλιστα με τρόπο που ξεσήκωσε την κερκίδα ουκ ολίγες φορές. Το 2-5 (2’45’’) έγινε 7-5 (4’), αλλά λίγο αργότερα το 12-10 (6’20’’) μεταμορφώθηκε σε 12-15 (6’43’’). H Εθνική έπαιζε καλή άμυνα, ο Παπανικολάου τα πήγαινε καλά πάνω στον Μπογκντάνοβιτς, ωστόσο το πρόβλημα ήταν πως έχανε τα αμυντικά ριμπάουντ και έδινε δεύτερες ευκαιρίες στους αντιπάλους της.

Οι Σέρβοι με τον Μπογκντάνοβιτς να ευστοχεί και με τους Μιλουτίνοφ και Μπιέλιτσα να κάνουν σπουδαία δουλειά στα ριμπάουντ, κράτησαν το προβάδισμα ως το τέλος της πρώτης περιόδου (18-16). Τρίποντα από Σλούκα και Παπανικολάου έφεραν την Ελλάδα και πάλι στη θέση του οδηγού στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου (21-18, 12’15’’), αλλά ένα λεπτό αργότερα ο Νικ Καλάθης χρεώθηκε με τρίτο ανύπαρκτο φάουλ, που υποχρέωσε τον Σκουρτόπουλο να τον αποσύρει στον πάγκο. Στο σημείο αυτό είχε ήδη 8 πόντους και 4 ασίστ και η αποχώρησή του φρέναρε κάπως το ρυθμό της Εθνικής.

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς είδε τους παίκτες του να παίρνουν ξανά το προβάδισμα (23-26 στο 15’, 26-29 στο 17’), αλλά σε εκείνο το σημείο ήταν η σειρά του Κώστα Σλούκα να μιλήσει. Με δύο συνεχόμενα τρίποντα έγραψε το 32-29 (18’40’’) και ο Ιωάννης Παπαπέτρου τον μιμήθηκε για το 35-32, που ήταν και το σκορ με το οποίο έκλεισε το πρώτο ημίχρονο. Η ελληνική ομάδα είχε καταφέρει να καλύψει την αδυναμία της στο αμυντικό ριμπάουντ με την ευστοχία της από την περιφέρεια (7/13 από τα 6μ75μ. στο πρώτο μέρος).

Στο τρίτο δεκάλεπτο η Εθνική κυριάρχησε. Με τον Αντετοκούνμπο να κάνει σπουδαία δουλειά στο μαρκάρισμα του Μπογκντάνοβιτς, τον Σλούκα να καθοδηγεί μαεστρικά και τον Μπουρούση να κυριαρχεί μέσα στις ρακέτες μαζεύοντας ριμπάουντ και βγάζοντας φοβερές ασίστ, η ομάδα λειτούργησε σωστά και στις δύο πλευρές του παρκέ. Κι όταν επανήλθε ο Καλάθης για να παίξει μαζί με τον Σλούκα στην περιφέρεια, ξέφυγε. Στο 26′ το σκορ ήταν 48-36 και σε εκείνο το σημείο ο Σκουρτόπουλος επέλεξε να κάνει αλλαγές για να διατηρήσει φρέσκους τους βασικούς. Σωστή σκέψη, πλην όμως αυτό βοήθησε τους Σέρβους να επανέλθουν.

Με Νέντοβιτς και Μπογκντάνοβιτς να παίρνουν πρωτοβουλίες, έκαναν ένα σερί 11-1 και λίγο πριν από τη λήξη του ημιχρόνου μείωσαν 49-47. Η Ελλάδα, ωστόσο, διατήρησε την ψυχραιμία της. Ο Σκουρτόπουλος επανέφερε τους βασικούς και η Εθνική διατήρησε το προβάδισμά της (55-49, 32’), παρά το ότι ο Μπουρούσης χρεώθηκε με τέταρτο φάουλ.

Ο Μίτσιτς ήταν αυτός που έφερε και πάλι τον αγώνα στα ίσια (57-57, 34’), αλλά σε εκείνο το σημείο μίλησε ο Πρίντεζης. Έβαλε τέσσερις συνεχόμενους πόντους (61-57, 35’), ο Μπουρούσης ακολούθησε και καθώς η άμυνα έγινε και πάλι απροσπέλαστη, το σκορ έγινε 67-59 ενάμισι λεπτό πριν από το τέλος. Το λέι απ του Γιόβιτς και η πίεση της Σερβίας δεν άλλαξαν την κατάσταση και η Ελλάδα πήρε τη νίκη με 70-63.

Διαιτητές: Κοσλόβσκις (Λετονία), Ζάστσουκ (Ουκρανία), Τσκίκιεβιτς (Πολωνία)

Δεκάλεπτα: 16-18, 35-32, 51-47, 70-63

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ