Σκουρτόπουλος : «Ανοικτή η πόρτα για Παππά, πρέπει να γίνει κίνηση από τη μεριά του»

Σκουρτόπουλος : «Ανοικτή η πόρτα για Παππά, πρέπει να γίνει κίνηση από τη μεριά του»

Ο τεχνικής της Εθνικής Ελλάδας μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλου του 2019, αλλά και τους Παππά, Αντετοκούνμπο, Κουφό, Ντόρσεϊ, Ογκαστ και Μήτρου-Λονγκ.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος αναφέρθηκε στην απουσία του Νίκου Παππά από τα προσκλητήρια της Εθνικής και εξήγησε πως η πόρτα για τον 28χρονος γκαρντ δεν είναι κλειστή. Πάντως ο τεχνικός της γαλανόλευκης υποστήριξε πως ο καλαθοσφαιριστής του Παναθηναϊκού γνωρίζει για ποιους λόγους δεν καλείται στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να κάνει κίνηση καλής θέλησης και από τη μεριά του.

Επίσης ο Σκουρτόπουλος αναφέρθηκε στην πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, τους, το δίδυμο Καλάθη-Σλούκα, αλλά και τους Ντόρσεϊ, Κουφό, Γιάννη και Κώστα Αντετοκούνμπο, Μήτρου-Λονγκ, Ογκαστ και Μπράμο.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στον «ΣΠΟΡ FM 94,6» ο ομοσπονδιακός τεχνικός

Για την πρόκριση της Εθνικής στο Παγκόσμιο: «Είναι μία επιτυχία και ας μην κερδίζεις μετάλλιο. Θέλουμε να έχει διάρκεια η ελληνική ομάδα, γιατί είναι ένα δυνατό brand name. Το κατάφερε με δυναμικό τρόπο και σε μία πρωτόγνωρη διαδικασία. Με μία βάση παικτών πήγαμε στο Παγκόσμιο, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και γι’ αυτό μόνο κέρδη είχαμε. Το ένα ήταν τα αποτελέσματα και το άλλο ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή δημιουργήσαμε μία νέα βάση παικτών».

Για το πόσο δύσκολο ήταν να δημιουργήσει το σύνολο: «Ξεκινήσαμε σε χαμηλό βάθος γιατί είχε προηγηθεί το Ευρωμπάσκετ, όπου εκεί χάσαμε μία καλή ευκαιρία για μετάλλιο. Ήταν πολύ δύσκολο το παράθυρο του Νοεμβρίου. Είχαμε μία τελείως διαφορετική και νέα ομάδα και έπρεπε να εξαλείψουμε κάποια πράγματα και να περάσουμε νέα φιλοσοφία σε νέα παιδιά στην Εθνική. Το μεγαλύτερο αρνητικό είναι οι μέρες προετοιμασίας, καθώς μέσα σε τρεις μέρες πρέπει να γίνουν όλα. Έτσι ήταν τον Νοέμβριο. Ήμασταν τυχεροί που είχε έρθει ο Μπουρούσης τότε και το καλύτερο ήταν η νίκη στην Αγγλία. Από την αρχή, πιστεύαμε ότι θα καταφέρουμε. Άλλοι δεν το πίστευαν, αλλά δεν πειράζει. Μέσα σε δώδεκα μέρες είχαμε πέντε ταξίδια και να δώσουμε φιλικά και επίσημα παιχνίδια. Εκεί, μας βοήθησε η ποιότητα των παικτών τόσο αθλητικά όσο και ως χαρακτήρες. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για όλο αυτόν τον καιρό. Επειδή γρήγορα με την Πόλη μου ανατέθηκε η ομάδα. Πίστευα ότι έπρεπε να φτιάξω μία βάση 25-26 παικτών. Επέλεξα 35 παίκτες και από τα παιδιά αυτά προσπαθήσαμε να πάρουμε το καλύτερο. Για μένα είναι πολύ σημαντικό το θέμα της συζητήσεις. Με όλους έγινε αυτό και στην αρχή και κατά τη διάρκεια. Νομίζω ότι υπήρξε ανταπόκριση και όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό».

Για την ατμόσφαιρα στην ομάδα: «Έχω ζήσει αρκετές Εθνικές. Άλλος ο σκοπός με το Ευρωμπάσκετ και άλλο η συνέχεια. Στη συνέχεια έγινε πιο ξεκάθαρη δουλειά. Πως θέλει ο καθένας να δουλέψει και αν θέλει να έρθει να δουλέψει. Πιστεύω ότι το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό. Πήγε καλά, μπήκαν οι βάσεις και τα αποτελέσματα μπήκαν για να επιβεβαιώσουν αυτή τη σχέση».

Για το τρίποντο του Αθηναίου με τη Μεγάλη Βρετανία και το λέι απ του Παπανικολάου με τη Γεωργία στο τέλος των ματς: «Δείχνει πόσο καλά λειτουργήσαμε, αλλά και την αποφασιστικότητα των παικτών. Ο Αθηναίου είχε διαβάσει καλά τον αντίπαλο και εκτέλεσε με τον αγαπημένο του τρόπο. Σε ένα παιχνίδι που με απίστευτο τρόπο πήγε να γυρίσει και να το χάσουμε. Στη Γεωργία, στο τέλος όλα πήγαν καλά. Ο Κώστας πήρε το ριμπάουντ, έδωσε στον Νικ, ο οποίος είδε τη φάση και το σπριντ του Κώστα, ο οποίος μετά τελείωσε ιδανικά τη φάση».

Για την αγάπη που υπάρχει στην Εθνική: «Την Εθνική την αγαπούν όλοι. Τι να πω εγώ για μερικά παιδιά, όπως ο Σλούκας που από τα 13-14 είναι διεθνής, για παράδειγμα. Μόνο όταν αγαπάς κάτι δίνεις από τον εαυτό σου και την κούρασή σου. Στις ομάδες είναι αλλιώς, στην Εθνική είναι το θέλω να προσφέρω. Πρέπει όλοι αυτοί να κινηθούν σε μία κοινή συνισταμένη».

Για τον Νικ Καλάθη: «Είναι το κορυφαίο πλέι μέικερ της Ευρωλίγκας, για μένα. Ο Νικ ήρθε με τεράστια διάθεση να προσφέρει. Είχαμε μιλήσει και το καλοκαίρι. Στα προηγούμενα παράθυρα είχε ένα πρόβλημα και δεν μπορούσε να έρθει, αλλά μου είπε ότι τον Σεπτέμβρη θα ερχόταν. Για μένα, αυτή η εποχή με τον Νικ που του έδιναν το σουτ, έχει περάσει. Είναι φανερό ότι έχει βελτιώσει το κομμάτι αυτό. Το διάβασμα του παιχνιδιού είναι μοναδικό έτσι όπως το κάνει».

Για το δίδυμο Καλάθης-Σλούκας: «Όταν ο καταλάβαμε ότι Μάντζαρης δεν θα παίξει σκεφτήκαμε ότι δεν θα μας έκοβε τον χρόνο Σλούκα-Καλάθη. Αλλά, έτσι πήγε το παιχνίδι και μας βοήθησε πολύ να το χρησιμοποιήσουμε έτσι. Θέλω να είναι γεροί και να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρονιά και του χρόνου με το καλό να ανταμώσουμε και να λειτουργήσουμε από τις βάσεις που πρέπει. Όταν έχεις τέτοιους παίκτες μπορείς εύκολα να βγάζεις τις ιδέες σου στο γήπεδο. Πολλά πράγματα τα έχουμε συζητήσει πριν τα κάνουμε. Αυτό βοηθάει πάρα πολύ, γιατί έτσι γίνεται σωστά».

Για το κέρδος από τα «παράθυρα»: «Βλέπουμε τον Γιαννόπουλο, ένα παιδί της χρυσής φουρνιάς του ‘90. Τον γνώρισα στο Ρέθυμνο και είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία. Ο ρόλος που πήρε με την Εθνική του έδωσε τεράστια ώθηση. Παίζει με αυτοπεποίθηση και έτσι έχουμε κερδίσει από εκείνον. Ξέρουμε ότι έχουμε ένα αξιόπιστο σουτέρ που μπορούμε να τον υπολογίζουμε. Πλέον, έχει ρόλο και χωράει σε οποιαδήποτε ομάδα. Το σουτ είναι θέμα γενικότερο στην Ελλάδα, αλλά φτιάχνεται με πολλή δουλειά. Όμως, σαν σχολή δεν το έχουμε».

Για τη διαφορά ανάμεσα στα φιλικά με τα επίσημα: «Καθυστερήσαμε να ξεκινήσουμε την προετοιμασία και δεν θα έπρεπε να πάμε στη Γαλλία για το τουρνουά. Με το Μαυροβούνιο βρήκαμε ρυθμό και το πήραμε. Με τη Γαλλία είχαν πολύ καλύτερο αγωνιστικό ρυθμό και εμείς δεν ήμασταν έτοιμοι να αντιδράσουμε. Κράτησα, όμως, τη διαχείριση του σκορ στα τελευταία λεπτά. Επίσης, δοκιμάσαμε κάποια πράγματα σε σχέση με τους Σέρβους και όχι με τη Γαλλία. Δεν μας ενδιέφερε τίποτε άλλο. Αμέσως μετά ασχοληθήκαμε για το ματς με τη Σερβία».

Για τον Τάιλερ Ντόρσεϊ: «Είναι ένα ειδικό κεφάλαιο. Είχε έρθει πριν δύο χρόνια για το Προολυμπιακό, αλλά έφυγε και δεν κατάλαβε τι γίνεται εδώ. Δεν κατάφερε να μπει στην ομάδα και ήταν απογοητευμένος. Από τον Γενάρη ξεκινήσαμε τις επαφές και ήμασταν τυχεροί γιατί και οι Χοκς είναι υπέρ της διαδικασίας. Ξέρουν ότι θα γίνει καλύτερος όταν παίζει. Από την αρχή ήταν θετικός ο ίδιος, ενώ αρχικά ήταν αγχωμένος με το Summer League και μετά είπε ότι θα ήταν παρών. Είναι εξαιρετικός σουτέρ, αλλά πρέπει να δουλέψει με όλη την ομάδα για να νιώσει άνετα. Έτσι όπως ήρθαμε και μετά τις 25 Ιουλίου που δεν είχε δραστηριότητα, φάνηκε πιο ανέτοιμος σε σχέση με τους άλλους. Εάν δεν ερχόταν τώρα, δεν θα ερχόταν αργότερα και όλοι βλέπετε πόσες δυσκολίες έχουμε. Εμείς του είπαμε έλα να δεις τι είναι η Εθνική ομάδα και εκείνος ήρθε».

Για τα άλλα ματς στα «παράθυρα»: «Με τη βάση που είχαμε θα πάμε. Στις 30 Νοεμβρίου ο Ολυμπιακός έχει ματς για παράδειγμα, οπότε… Τα παιδιά της Ευρωλίγκας λογικά δεν θα τα έχουμε. Από την άλλη, έχουμε πάρα πολλά παιδιά για να μπουν. Ενδεχομένως να κληθούν και κάποια νέα παιδιά».

Για το πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα ανάμεσα στη FIBA και την Ευρωλίγκα: «Δεν υπάρχει συνεννόηση και δεν πιστεύω ότι θα γίνει αυτή η συμφωνία. Για εμάς στην Ελλάδα είναι μεγάλο πρόβλημα. Οι δύο κορυφαίες ομάδες έχουν μεγάλο αριθμό Ελλήνων και μακάρι να συνεχίσουν. Γι’ αυτό, έπρεπε να φτιάξουμε το καλύτερο δυνατό σύνολο. Ίσως αυτό το κομμάτι να ήταν μεγαλύτερη επιτυχία και όχι τα αποτελέσματα. Το ΝΒΑ έχει επικρατήσει παντού και δεν έχει διάθεση να βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι».

Για τον Βαγγέλη Μαργαρίτη: «Ο ορισμός του αθλητή. Πίστευε ότι θα πρέπει να ήταν Α2 και είναι ένα πολύ χαμηλών τόνων παιδί. Έχει κάνει μεγάλο δρόμο και βρήκε τη δικαίωση μέσα από τον ΠΑΟΚ. Παλιότερα ήταν πολύ αλτικός. Τώρα έχει ποστ, έχει τρίποντο, αλλά είναι καλός σε αυτό που κάνει. Η νοοτροπία του είναι εξαιρετική. Θυσιάζει το παιχνίδι του για το καλό της ομάδας και για μένα σε μία ομάδα που πρέπει να υπάρχουν τέτοιοι παίκτες. Όχι δώδεκα στρατηγοί».

Για τον Μήτρου-Λονγκ: «Ο Μήτρου-Λονγκ δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει δικαίωμα συμμετοχής. Υπήρχαν δυσκολίες για να πάρει το ελληνικό διαβατήριο και δεν ξέρω να θα υπάρξει πρόβλημα γιατί έχει παίξει κάποια παιχνίδια με τις μικρές ομάδες του Καναδά».

Για τον Ζακ Όγκαστ: «Ο Όγκαστ έχει ελληνικό διαβατήριο, αλλά όχι ελληνική εθνικότητα».

Για τον Μάικ Μπράμο: «Είχαμε επαφή τον Νοέμβριο, αλλά μετά τους δύο τραυματισμούς που είχε, πιστεύει ότι είναι υπερβολή να συμμετάσχει κατά τη διάρκεια της χρονιάς στα παράθυρα. Θέλει τα επόμενα 2-3 χρόνια να κάνει μία καλή πορεία στα πρωταθλήματα που παίζει. Δείξαμε κατανόηση και έχουμε καλές σχέσεις μαζί του. Δεν θέλω να αποκλείσω κάτι».

Για τον Κώστα Κουφό: «Είναι μεγάλο κεφάλαιο. Μιλήσαμε με όλους, τόσο με τον Κώστα, όσο και με τους εκπροσώπους του. Είναι θετικός Κώστας, αλλά βάζει προτεραιότητα στο ΝΒΑ και σε κάποια προσωπικά του. Αυτό δεν νομίζω ότι είναι από τα παιδιά, αλλά το ΝΒΑ με τον τρόπο που κρίνει τις διοργανώσεις. Τα παράθυρα γι’ αυτούς είναι κάτω από όλες τις διοργανώσεις. Θα βρεθούμε με εκείνον στις ΗΠΑ και θα δούμε».

Για τον Κώστα Αντετοκούνμπο: «Περιμένουμε να δούμε. Ήρθε στις μικρές Εθνικές, αλλά είχε κάποιος τραυματισμούς. Είναι πολύ σημαντικό που βρήκε συμβόλαιο. Θέλω να έχει δραστηριότητα για να έχουμε μία εικόνα για να τον καλέσουμε».

Για τον ίδιο: «Μάλλον θα ήταν καλύτερο να μην έχω δουλειά φέτος, ώστε να κάνω κάποια ταξίδια και να έρθω σε επαφή με όλα τα παιδιά και να μιλήσουμε αρκετά. Για να δούμε ποιος μπορεί να βοηθήσει και για να ξέρουμε ότι είναι θετικός και ότι μπορούμε να τον υπολογίσουμε».

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Είναι μία άλλη διαδικασία. Με τον Γιάννη είμαστε σε επαφή και πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε με το νέο στάτους που έχει. Άλλος ο Γιάννης πριν από τέσσερα χρόνια και άλλος μπορεί σε έναν χρόνο. Εκεί, θέλει μία ειδική διαχείριση. Υπάρχει επικοινωνία και θα προσπαθήσουμε να βρούμε τη σωστή λύση. Είχαμε πει ότι θα ήταν μαζί μας τον Σεπτέμβρη και το πίστευα όταν είχαμε μιλήσαμε, αλλά προέκυψαν πολλά. Για μένα, το πρόβλημα ήταν η πρόωρη έναρξη του ΝΒΑ φέτος. Από την άλλη, είναι το όνομα των Μπακς και είχε πάρα πολλές υποχρεώσεις, από τις οποίες είναι αδιανόητο να λείπει. Ο Γιάννης είναι θετικός. Τώρα, το θεωρώ πρόωρο να μιλήσουμε για το οτιδήποτε, γιατί είναι μακριά το Παγκόσμιο. Μέσα στη χρονιά θα υπάρχει δείγμα γραφής για όλα τα παιδιά».

Για την κριτική: «Σε πολλά σημεία βοηθάει και σε άλλα είναι αδιάφορη. Στην Ελλάδα είναι εθνικό σπορ και ο καθένας έχει τη γνώμη του. Δεν είναι κάτι που πρέπει να ταυτίζεσαι, αλλά ούτε και να το προσπερνάς».

Για τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο: «Ο Βασίλης είναι στην κατηγορία που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, ήταν σωστό για το μέλλον του που έλυσε τη συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό. Πρέπει να παίξει τώρα στο Λαύριο και να γίνει πρωταγωνιστής. Είναι πολύ μικρός ακόμα και πρέπει να νιώσει ισχυρός για να τον αξιοποιήσουμε αργότερα στην Εθνική».

Για τον Νίκο Παππά: «Δεν υπάρχει καθεστώς με τον Νίκο Παππά. Ο Νίκος για κάποιους λόγους δεν ήταν στις επιλογές και ξέρει ποιοι είναι αυτοί. Εγώ είχα πει ότι εφόσον ήταν καλά, το συζητάμε. Τώρα, το θέμα είναι από την πλευρά του».

Για τον Δημήτρη Αγραβάνη: «Είχαμε κάνε μία κουβέντα με τον κύριο Λιανό τότε και είχαμε κάνει δυνατό ελληνικό κορμό στον Πανιώνιο, που ήταν και ο Νίκος Παππάς. Είχαμε κάνει εξαιρετική χρονιά. Ο Αγραβάνης είναι ένας πολύ καλός παίκτης. Μπορεί να έχει ρόλο στην ομάδα και να αξιοποιήσει πράγματα. Ο Πανιώνιος κέρδισε από αυτό τότε».

Για τους δύο «αιώνιους»: «Ο Ολυμπιακός θα έχει μία καινούρια μορφή, με τον νέο προπονητή. Ο κόουτς Μπλατ έχει μία πιο επιθετική φιλοσοφία που ταιριάζει με την ομάδα. Ίσως για τον κόσμο να είναι ερωτηματικό αλλά οι Αμερικάνοι, αλλά πιστεύω ότι θα παίξουν πολύ καλά και θα είναι δυνατός. Ο Παναθηναϊκός έχει πολύ μεγάλη ποιότητα. Μπορεί φέτος να μην έχει Τζέιμς και Σίνγκλετον, αλλά μέσα από το βάθος του ρόστερ θα κερδίσει το κάτι παραπάνω».

Για τον Φώτη Κατσικάρη: «Το έψαχνε πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεν κατάφερε να πάρει την Μπαρτσελόνα μετά το Προολυμπιακό και είχε απογοήτευση. Ξέρω ότι έχει αλλάξει πάρα πολύ για να πάει στην Αμερική. Πήγε σε μία ομάδα που δίνει χώρο στους Ευρωπαίους, όπως είναι οι Τζαζ. Γενικά, είχε πάρει την απόφαση να δουλέψει στο εξωτερικό».

Για τους Μωραΐτη και Καλαϊτζάκη: «Ο Μωραΐτης είναι σε φάση να κάνει το ξεπέταγμα. Πρέπει να βρει χώρο ο κύριος Μπάνκι για εκείνον στην ΑΕΚ. Αν δεν υπάρχει χώρος, θα πρέπει να τον δώσουν σε ομάδα. Πρέπει να παίξει. Παιδιά πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, γιατί γίνεται σημαντική προσπάθεια. Υπάρχει ροή παικτών. Στα ψηλά κορμιά έχουμε ένα μικρό θέμα. Το ίδιο και για τον Γιώργο Καλαϊτζάκη. Να βρεθεί μία φόρμουλα στον Παναθηναϊκό για να κερδίσει περισσότερο».

Για τον νατουραλιζέ: «Είναι μεγάλο κεφάλαιο για συζήτηση. Αλλά, βλέπουμε πολλές ομάδες να κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ