Η Εθνική κορυφή, το δίδυμο-φωτιά και τα… σκισμένα πτυχία (vids)

Η Εθνική κορυφή, το δίδυμο-φωτιά και τα… σκισμένα πτυχία (vids)

Κουβέντα για το αήττητο της Ελλάδας, το pick n roll και την κυριαρχική εμφάνιση του Γιάννη Μπουρούση.

Το βράδυ της Παρασκευής γίναμε μάρτυρες του εκπληκτικού προγραμματισμού που διακρίνει το σύνολο του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, η Εθνική μας ομάδα αγωνιζόταν για την εξασφάλιση της πολύτιμης πρώτης θέσης στον όμιλο της, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα οι δύο αιώνιοι έδιναν τις δικές τους μάχες στην Ευρωλίγκα.

Οι Αμερικανοί κανονικά θα έπρεπε να κρατάνε σημειώσεις. Που αλλού θα ξαναβρούν τέτοια ευκαιρία, για να αντιγράψουν τις πρωτοποριακές Ευρωπαϊκές μεθόδους προώθησης ενός προϊόντος; Είμαι σίγουρος ότι ο Adam Silver θα έχει ήδη σκίσει τα πτυχία του.

Ξέχωρα από όλα αυτά, η Εθνική μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα κατάφερε να εκμεταλλευτεί την διαφορά ποιότητας που την χωρίζει από τους αξιόμαχους Γερμανούς, φτάνοντας έτσι σε μια σχετικά εύκολη επικράτηση. Οι φιλοξενούμενοι δοκίμασαν βέβαια να αντεπιτεθούν στην τέταρτη περίοδο, όμως το τρίποντο του Αθηναίου έβαλε τέλος σε οποιαδήποτε κουβέντα σχετικά με το ενδεχόμενο αποτέλεσμα. Η κατάκτηση της πρωτιάς ισοδυναμεί με ατόφιο χρυσάφι για την ομάδα μας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί το επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς από την πλευρά του προπονητικού επιτελείου και φυσικά των παικτών. Οι συνθήκες ήταν αντίξοες – παρόλα αυτά άπαντες ανταποκρίθηκαν τις προκλήσεις της αποστολής. Πολλά μπράβο.

Το παιχνίδι κρίθηκε κατά την γνώμη μου γύρω από τρεις άξονες. Την επιθετική Ελληνική πολυφωνία, το εξαιρετικά εκτελεσμένο pick n roll και την κυριαρχία του Μπουρούση, κάτω από τις δυο ρακέτες (ο Λαρεντζάκης ήταν επίσης φοβερός). Βοήθησε επίσης πολύ η εξαιρετική επίδοση των διεθνών μας πίσω από την γραμμή των 6.75. Η σταθερή περιφερειακή απειλή, ανάγκασε τους αντιπάλους να μετακινήσουν την άμυνα τους πιο ψηλά στο γήπεδο, ανοίγοντας παράλληλα χώρους για τα Post up του Καρδιτσιώτη Center και τις φοβερές συνεργασίες μέσω του pick n roll.

Το δυνατό ρολάρισμα του ψηλού δημιουργεί ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα – πιο συγκεκριμένα ο Seiferth βρίσκεται κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου. Η όμορφη skip πάσα του Αθηναίου, έχει ως αποτέλεσμα το ελεύθερο μακρινό σουτ του Χρυσικόπουλου. Ωραίο διάβασμα της άμυνας από τον Έλληνα guard, ο οποίος δέχεται δικαίως τα συγχαρητήρια από τον Σκουρτόπουλο.

Σε γενικές γραμμές το pick n roll και η παρουσία του Μπουρούση, έμοιαζαν ώρες ώρες με δυσεπίλυτο γρίφο για τους δύσμοιρους Γερμανούς. Η συχνότητα με την οποία παράγονταν η εν λόγω συνεργασίες ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή. Διόλου τυχαία ο Έλληνας Center τελείωσε τον αγώνα με 25 ολόκληρους πόντους, ενώ κατέβασε και επτά rebound.

Το τεράστιο τρίποντο του Αθηναίου που ουσιαστικά έκρινε την αναμέτρηση. Πάλι ξεκινάμε με screen ψηλά, πάλι καταλήγουμε σε skip πάσα στην αδύνατη πλευρά. Οι αστείες αμυντικές περιστροφές των φιλοξενούμενων, αποτέλεσαν βορά στις ορέξεις των διεθνών μας για το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ