Κροατία – Ελλάδα 85-89: Ο 13ος Θεός παίζει στην Εθνική Ελλάδος και τον λένε Γιάννη

Κροατία – Ελλάδα 85-89: Ο 13ος Θεός παίζει στην Εθνική Ελλάδος και τον λένε Γιάννη

Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι συγκλονιστικός και να κάνει όργια στο φινάλε, η Εθνική μας ομάδα επικράτησε δύσκολα της Κροατίας με 89-85 και ξεκίνησε με το δεξί στο Ευρωμπάσκετ. Σπουδαία εμφάνιση και από τον Ντόρσεϊ.

Η Εθνική μας ομάδα έκανε τα εύκολα δύσκολα κόντρα στην Κροατία στο φινάλε, όμως με αυτόν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν έχει να φοβάται τίποτα. Ο Έλληνας σούπερ σταρ ήταν απίστευτος στα τελευταία δευτερόλεπτα και με δύο τάπες και ισάριθμα καλάθια «καθάρισε» το ματς για τη «γαλανόλευκη», που επικράτησε με 89-85 και ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις της στο Ευρωμπάσκετ.

Μπορεί σε όλο το ματς ο Τάιλερ Ντόρσεϊ να σκόραρε με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, όμως ο πραγματικός 13ος «Θεός» είναι ο Greek Freak, που απλά απέδειξε στο ματς με τους Κροάτες γιατί είναι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου.

Συγκεκριμένα, ο Αντετοκούνμπο που είχε 27 πόντους, 11 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 3 τάπες στο παιχνίδι μίλησε στα κρίσιμα και εκεί που η μπάλα «έκαιγε» έβγαλε δυο ανεπανάληπτες άμυνες με τάπες σε Ζούμπατς και Σμιθ, με τη δεύτερη μάλιστα στον νατουραλιζέ γκαρντ των Κροατών να είναι… έπος.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Γιάννης σκόραρε και στην επίθεση με ένα τρομακτικό ανάποδο κάρφωμα και με ένα πολύ δύσκολο καλάθι και φάουλ για να βάλει τέλος με συνοπτικές διαδικασίες στο «θρίλερ» που πήγε να δημιουργήσει ουσιαστικά από μόνη της η Ελλάδα στο φινάλε. Άξιος συμπαραστάτης του Γιάννη στην επίθεση σε όλη τη διάρκεια του ματς ήταν ο Ντόρσεϊ, ο οποίος σκόραρε και αυτός 27 πόντους και πραγματοποίησε την κορυφαία εμφάνιση στην καριέρα του με τη γαλανόλευκη.

Δείτε εδώ το Live του ματς της Εθνικής ομάδας.

Για τους Κροάτες που ήταν πολύ καλοί στο δεύτερο μέρος και έφεραν στα όρια της την Εθνική που έπαιζε χωρίς Παπαγιάννη και Κώστα Αντετοκούνμπο, κορυφαίοι ήταν οι Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς (19 πόντοι, 7 ριμπάουντ), Τζαλίν Σμιιθ (23 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Ίβιτσα Ζούμπατς (11 πόντοι) και Κρούνο Σιμόν (18 πόντοι).

Νωθρό ξεκίνημα και… εντυπωσιακό 7λεπτο

Η Εθνική μας με τους δυο σέντερ της να είναι εκτός ξεκίνησε το ματς με τον Θανάση σε θέση «5» μαζί με τον Γιάννη φυσικά και τους Καλάθη, Ντόρσεϊ και Παπανικολάου. Το ξεκίνημα μας ήταν πολύ νωθρό τόσο σε άμυνα όσο και επίθεση, με τους Κροάτες να το εκμεταλλεύονται και να πηγαίνουν στο χαμηλό ποστ, όπου βρήκαν πόντους τόσο με τον Χεζόνια, αλλά και με τους Μπογκντάνοβιτς και Σάριτς, με αποτέλεσμα να φέρουν το ματς στο τρίλεπτο στο 10-3, με την Εθνική μας να έχει μόνο εύστοχο σουτ ένα τρίποντο του Ντόρσεϊ.

Από εκεί και πέρα όμως, η «γαλανόλευκη» βρήκε ρυθμό χάρη στην άμυνα της και στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, με τον παίκτη όμως που κάνει τη διαφορά να μην είναι άλλος από τον Ντόρσεϊ που έδειξε με το καλημέρα ότι είναι η μέρα του.

Ο ομογενής γκαρντ πάτησε το ένα τρίποντο μετά το άλλο, ο Αντετοκούνμπο είτε μοίραζε στον Θανάση που έβαλε 5 σερί πόντους, είτε σκόραρε στο ζωγραφιστό και με βολές και το 10-3 έγινε με συνοπτικές διαδικασίες 12-20 με ένα επιμέρους 17-2 για την Ελλάδα. Οι Κροάτες προσπάθησαν να μειώσουν όμως μάταια με την Εθνική να κυριαρχεί και στα ριμπάουντ και τον Παπαπέτρου να καταφέρνει στο φινάλε το πρώτου δεκαλέπτου με επιθετικό και δύσκολο καλάθι να κάνει το 16-24.

Απίστευτη άμυνα και… απίστευτος Ντόρσεϊ

Με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου η Εθνική μας συνέχισε με απίστευτες άμυνες και υποχρέωσε σε πολλά λάθη τους Κροάτες. Το θετικό όμως είναι ότι και στην επίθεση βρήκε ρυθμό και μετά τους 4 πόντους από Μπογκντάνοβιτς και Ζούμπατς και το 20-26, έκανε ένα νέο εντυπωσιακό 1-14! Με μπροστάρη τον Ντόρσεϊ που έβαλε 8 σερί πόντους με 2 τρίποντα και 1 λέι απ και εν συνεχεία με τρίποντο του Σλούκα και 3 πόντους του Γιάννη.

Από εκεί και μετά οι Κροάτες ισορρόπησαν κάπως χάρη περισσότερο σε ένα τάιμ άουτ του Μουλαομέροβιτς και στην έξοδο του Γιάννη από το παρκέ λόγω του δεύτερου προσωπικού του φάουλ. Πρώτα ο Χεζόνια με 2 σερί τρίποντα έκανε το 27-42, όμως ο Ντόρσεϊ σκόραρε για το 27-44 2 λεπτά πριν το φινάλε φτάνοντας του 20 πόντους στο ημίχρονο! Στα τελευταία δευτερόλεπτα ο Σμιθ βρήκε τρίποντο για το 30-44, ενώ ο Καλάθης με σουτ πατώντας τη γραμμή έκανε το 30-46 που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου με την Εθνική να κάνει μια εντυπωσιακή εμφάνιση και τον Ντόρσεϊ να είναι απλά συγκλονιστικός.

Κακή άμυνα και… ντέρμπι

Στο δεύτερο ημίχρονο και πάλι η Εθνική μας ομάδα δεν μπήκε καλά και δέχτηκε ένα σερί 4-0 για το 34-46. Παρότι όμως προσπάθησαν να πλησιάσουν οι Κροάτες δεν τα κατάφεραν, αν και ο Σιμόν μοίρασε σωστά την μπάλα και βρήκαν καλάθια από τους Μπογκντάνοβιτς, Χεζόνια και Ζούμπατς. Ο Αντετοκούνμπο κέρδισε πολλά φάουλ από το σκληρό παιχνίδι των Κροατών και έβαλε τις βολές, ενώ και με τρίποντο ο Παπανικολάου έφερε το ματς στο 36-51.

Στο πρώτο πεντάλεπτο όμως τόσο η Ελλάδα αλλά και η Κροατία δεν έπαιξαν άμυνα, με αποτέλεσμα η Εθνική μας να δεχτεί 21 πόντους. Η Εθνική μας δεν είχε καλές αποστάσεις στην επίθεση, όμως πήρε πόντους χάρη στην ατομική ποιότητα του Γιάννη και του Ντόρσεϊ για το 51-62 στο 4.40 πριν τη λήξη.

Ωστόσο από εκεί και πέρα και μέσα σε περίπου τρία λεπτά οι Κροάτες έβγαλαν 3-4 άμυνες και με ένα 9-0 σερί χάρη σε τρίποντα τον Σμιθ, Σιμόν επέστρεψαν και έκαναν το ματς ντέρμπι για το 60-62. Ώσπου ήρθε ο Ντόρσεϊ με τρίποντο και ο Αγραβάνης για το 60-68 και την «ανάσα» για την Εθνική μας που δέχτηκε ακόμη δυο πόντους από τον Σιμόν, για να απαντήσει με καλάθι ο Γιάννης για το 62-70 της τρίτης περιόδου. Με την Εθνική να δέχεται 30 πόντους στο πρώτο μέρος και 32 στο τρίτο δεκάλεπτο.

Επιστροφή της Κροατίας και η… μεγάλη ώρα του Γιάννη

Κι όμως οι Κροάτες δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη! Και στην τελευταία περίοδο εμεταλλεύτηκαν την κακή επιθετική δραστηριότητα του Καλάθη, ο οποίος επέμενε να επιχειρεί προσπάθειες, ενώ στην άμυνα με την ζώνη απέναντι στον Γιάννη και παίκτη πάντα στον Ντόρσεϊ προκάλεσαν «ασφυξία» στην Εθνική μας ομάδα, με αποτέλεσμα το 62-70 να πάει στο -4 και εν συνεχεία ακόμη και στο -2.

Το ματς έγινε σούπερ ντέρμπι με τον Σιμόν να αλλάζει το ρυθμό του αγώνα και να δίνει σωστή κατεύθυνση στους συμπαίκτες του, ενώ η Εθνική βρήκε λύσεις από τους Αγραβάνη και Παπανικολάου, που με τρίποντα έδωσαν «ανάσες». Ένα γκολ-φάουλ του Μπογκντάνοβιτς (78-84 στο 37′) πίεσε ξανά την Ελλάδα, πριν ο Σμιθ μειώσει στους τέσσερις και δώσει χαρακτήρα θρίλερ στην αναμέτρηση.

Ωστόσο η Κροατία είχε επιστρέψει στο ματς μειώνοντας σε 82-84 στο 1.32 πριν τη λήξη, αλλά εκεί ο Γιάννης δεν είχε πει την τελευταία του λέξη!

Ο διεθνής σταρ τα έκανε όλα! Έκοψε τον Ζούμπατς στα 56’’, κάρφωσε για το 82-86 στα 46’’ και στα 10’’ με τον Σμιθ ελεύθερο από την γωνία να σουτάρει τρίποντο τέντωσε το πελώριο κορμί του και είπε «όχι», σε ένα μυθικό μπλοκ! Στη συνέχεια πήρε και την μπάλα έτρεξε στο ανοιχτό γήπεδο και με γκολ-φάουλ υπέγραψε τη νίκη της Εθνικής μας με το τελικό 89-85.

Τα δεκάλεπτα: 16-24, 30-46, 62-70, 85-89

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ