Eurobasket: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τους προημιτελικούς (vids, pics)

Eurobasket: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τους προημιτελικούς (vids, pics)

Το Eurobasket 2022 μπαίνει στην τελική του ευθεία και to10.gr σας παρουσιάζει τα στοιχεία που κάνουν τους προημιτελικούς να ξεχωρίζουν.

Η Εθνική Ελλάδος έκανε το καθήκον της χθες (11/9) απέναντι στην Τσεχία και πήρε το εισιτήριο για τους «8» του Eurobasket 2022, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τη Γερμανία στο Βερολίνο. Σε συνέχεια ενός εκπληκτικού τουρνουά, από τα ζευγάρια των προημιτελικών προκύπτουν και ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.

Η πρώτη της Φινλανδίας στην οκτάδα μετά από 55 χρόνια

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ της Φινλανδίας έχει ήδη κερδίσει αρκετό από τον φίλαθλο κόσμο της διοργάνωσης, καθώς είναι από τα αουτσάιντερ του τουρνουά. Με ηγέτη όμως τον καταπληκτικό Μάρκανεν, οι Φινλανδοί κατάφεραν να κλείσουν εισιτήριο για τους «8» για πρώτη φορά από το μακρινό 1967, όπου είχαν καταταγεί στην 6η θέση, σε μία διοργάνωση που είχε γίνει στη χώρα τους.

Διαβάστε επίσης: Εθνική: Από την πίκρα του 1993 μέχρι τον θρίαμβο του 2005…

Το ασύλληπτο ρεκόρ των Ισπανών

Η Ισπανία, που πριν ξεκινήσει τουλάχιστον η φετινή διοργάνωση δεν θύμιζε σε πολλά πράγματα Ισπανία, πέτυχε ένα τρομερό ρεκόρ με τη νίκη της επί της Λιθουανίας και την πρόκρισή της στα προημιτελικά. Έφτασε τα 21 συνεχόμενα Eurobasket στα οποία τερματίζει μέσα στην πρώτη οκτάδα. Συγκεκριμένα τελευταία φορά που οι Ισπανοί δεν βρέθηκαν στις οκτώ καλύτερες ομάδες του τουρνουά ήταν το 1977.

Η άσχημη ανάμνηση στο Βερολίνο

Μπορεί η πιο πρόσφατη ανάμνηση που έχουμε από νοκ-άουτ παιχνίδι απέναντι στη Γερμανία να είναι ο τελικός του 2005 και η κατάκτηση του τροπαίου, το Βερολίνο ωστόσο «ξυπνάει» κακές μνήμες στην ελληνική ομάδα. Εκεί λοιπόν το 1993, στον ημιτελικό του τουρνουά, αντιμετωπίσαμε τους οικοδεσπότες, γνωρίζοντας την ήττα με 73-76, με τους Γερμανούς μάλιστα να παίρνουν και το χρυσό επικρατώντας της Ρωσίας στον τελικό.

Ο Σρέντερ ανάμεσα στα «θηρία»

Ένας παίκτης που θα βρεθεί στο δρόμο της Ελλάδας στον αυριανό (13/9) προημιτελικό, ο Ντένις Σρέντερ, βρίσκεται σε μια πολύ… τρομακτική λίστα, όντας ο 7ος σκόρερ στην ιστορία των Eurobasket σε μέσο όρο πόντων ανά αγώνα. Σε 12 παιχνίδια στη διοργάνωση έχει πετύχει 271 πόντους, 22.6 ανά αγώνα. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται φυσικά ο Νίκος Γκάλης με 31.2 ανά ματς, ενώ μια θέση πάνω από τον σούπερ σταρ των
Χοκς είναι ο μεγάλος Ντράζεν Πέτροβιτς με 23.2 ανά παιχνίδι.

Το πάρτι με τις 40άρες

Το φετινό Eurobasket μέσα από τις ματσάρες που μας έχει προσφέρει, έχει αναδείξει και πολλούς πρωταγωνιστές. Άλλοι πιο αναμενόμενοι, άλλοι όχι και τόσο. Ένα λοιπόν φοβερό στοιχείο που ξεχώρισε από τις αναμετρήσεις τη διοργάνωσης μέχρι στιγμής είναι οι τρεις φορές που σημειώθηκαν πάνω από 40 πόντοι από κάποιον παίκτη σε έναν αγώνα. Πρώτος που έσπασε το συγκεκριμένο φράγμα ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τους 41 πόντους που πέτυχε απέναντι στην Ουκρανία. Τη σκυτάλη πήρε ο Λούκα Ντόντσιτς ο οποίος ήταν συγκλονιστικός στον αγώνα της Σλοβενίας με τη Γαλλία πετυχαίνοντας 47 πόντους, ενώ η μίνι έκπληξη ήρθε από τον Λάουρι Μάρκανεν. Ο Φινλανδός ισοπέδωσε την Κροατία και με 43 πόντους έστειλε την ομάδα του στους «8».

Κατά 5/8 ίδιοι προημιτελικοί με το 2017

Στο τελευταίο Eurobasket που διεξήχθη, η Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς ήταν εκείνη που κατάφερε να φτάσει ως το τέλος του δρόμου και να σηκώσει το τρόπαιο. Στη φάση των «8» και τότε, όπως και τώρα βρίσκονταν εκτός από τους Σλοβένους, Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Ο πρώτος Γιάννης και ο κορυφαίος Γκάλης

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει πραγματοποιήσει φοβερές εμφανίσεις στη διοργάνωση, έχοντας ανεβάσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο του παιχνιδιού του και με 29 πόντους κατά μέσο όρο σε 27.9 λεπτά συμμετοχής και πέντε αγώνες είναι ο πρώτος σκόρερ του Eurobasket και έχει την καλύτερη επίδοση από το 1991 και τον Γκάλη που είχε 32.4.

Η περίεργη πρωτιά της Σλοβενίας

Με την κατάκτηση του τίτλου το 2017, η Σλοβενία πέτυχε κάτι ιδιαίτερο. Η παρέα του Λούκα Ντόντσιτς και του Γκόραν Ντράγκιτς, έγινε η πρώτη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας που κατάφερε να σηκώσει το τρόπαιο.

10 χρυσά μετάλλια

Στο παρκέ της Αρένας του Βερολίνου όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες των προημιτελικών θα «παρελάσουν» δέκα τρόπαια πρωταθλητή. Ανάμεσα στις οκτώ χώρες, μόνο η Φινλανδία και η Πολωνία δεν έχουν κατακτήσει ποτέ το Eurobasket με τις υπόλοιπες έξι να συνδυάζονται για 10 χρυσά μετάλλια (Ισπανία 3, Ιταλία 2, Ελλάδα 2, Γαλλία 1, Σλοβενία 1, Γερμανία 1).

Ο «Μίδας» Σκαριόλο

Ο προπονητής της εθνικής Ισπανίας, Σέρτζιο Σκαριόλο, αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους προπονητές σε εθνικό επίπεδο όλων των εποχών. Ο Ιταλός που έχει διατελέσει προπονητής των Φούριας Ρόχας από το 2009 ως το 2012 και από το 2015 μέχρι και σήμερα, έχει οδηγήσει τους Ίβηρες σε τρία χρυσά σε ευρωπαϊκά (2009, 2011, 2015) και ένα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2019.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ