Ένας προφήτης με… πιστόλι

Ένας προφήτης με… πιστόλι

Ο Μάρκους Φόστερ είναι «αληθινός γκάνγκστερ» με τη μπάλα στα χέρια. Και το παρκέ του Παναθηναϊκού η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του.

O Μάρκους Φόστερ πήγαινε πάντα από τον δύσκολο δρόμο. Αγαπούσε το μπάσκετ από μικρός και ήξερε ότι με αυτό θα ασχοληθεί στην υπόλοιπη σταδιοδρομία του.

Πλέον, ως μέλος του Παναθηναϊκού είναι έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία από τα «μαλλιά» και να γίνει αυτό που πίστευε πάντα. Πρωταγωνιστής.

Γεννημένος στους Γουιτσίτα Φολς του Τέξας στις 3 Ιουνίου του 1995 είχε το μπάσκετ… μέσα στο σπίτι του απ’ όταν θυμάται τον εαυτό του. Ο λόγος είναι πως είχε δύο αδερφές (μεγαλύτερες) εκ των οποίων η μία ασχολούταν με την πορτοκαλί «θεά».

Ενώ, όταν έμειναν και οι δύο γονείς του από δουλειά, δεν ταράχτηκε. Τους έλεγε πως δεν θα αργήσει η ώρα που θα έχει εκείνος την δυνατότητα να τους συντηρεί.

Όλα αυτά δεν τον σταμάτησαν στιγμή.

Για τον λόγο αυτό to10.gr σας παρουσιάζει τον Αμερικανό σούτινγκ γκαρντ που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα για το τριφύλλι.

Μία κολεγιακή διαδρομή… καρδιογράφημα

Το ξεκίνημα του στο κολέγιο του Κάνσας (2013) ήταν εκπληκτικό.

Πανηγύριζε καλάθια συνεχώς και από παντού. Στο δεύτερο μόλις παιχνίδι του σκόραρε 25 πόντους, ενώ απέναντι στην ομάδα του Τέξας έκανε «πράγματα και θαύματα», στέλνοντας στο… διχτάκι τη μπάλα πολλάκις, αναγκάζοντας τον ηλεκτρονικό πίνακα να γράψει 35 πόντους.

Βρέθηκε μέχρι και στη δεύτερη καλύτερη ομάδα του κολεγιακού. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με μέσο όρο 15.5 πόντους, 3.2 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ και η ευστοχία του ήταν τέτοια που δεν επιτρεπόταν να τον αφήσεις αμαρκάριστο, καθώς είχε ποσοστό 40% έξω από τη γραμμή του τριπόντου.

Μέχρι που έφτασε στην Ακαδημία του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Μετά από εκείνη τη στιγμή πήρε η ζωή του μία άσχημη-προσωρινά-τροπή.

Ήθελε να είναι στο ΝΒΑ, όσο τίποτα άλλο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκεντρωθεί σε αυτό που έπρεπε να κάνει. Να παλέψει μαζί με τους συμπαίκτες του. Έβαλε κιλά, έχασε παιχνίδια και στο τέλος της περιόδου ο προπονητής του τον έδιωξε, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Επόμενος σταθμός του ήταν το Κράιγκτον, όπου έμαθε από τα λάθη του και απέκτησε καλή σχέση με τον προπονητή Γκρεκ ΜακΝτέρμοντ.

Οι εμφανίσεις του εκεί ήταν τέτοιες που σε… άφηναν με το στόμα ανοιχτό.

Έγινε ο πρώτος παίκτης που πετυχαίνει 15+ πόντους σε 30 συνεχόμενα παιχνίδια και αποθεώθηκε αρκετές φορές. Έκανε τη διαφορά.

Κάπου στο… ενδιάμεσο και στις 29 Σεπτεμβρίου του 2017, η κοπέλα του γέννησε το πρώτο του παιδί. Αναμφίβολα, ήταν μια στιγμή που του έδωσε ακόμα περισσότερο θάρρος, τον έκανε πιο δυνατό και χωρίς δεύτερη σκέψη ακόμα πιο τολμηρό.

Με μέσο όρο 19.8 πόντους και απειροελάχιστα παιχνίδια κάτω από διψήφια συγκομιδή δεν φανταζόταν ότι θα κάνει κάτι καλύτερο. Έφτασε στο… τέλμα.

Δεν μπόρεσε να φτάσει στο ΝΒΑ, πρώτες ευκαιρίες σε Κορέα, Λίβανο και Ισραήλ

Παρόλο που δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ του 2018 δεν του δόθηκε η ευκαιρία για το ΝΒΑ. Ενώ, ταυτόχρονα τα παιχνίδια που έδωσε με τους Σακραμέντο Κινγκς στο Summer League δεν ήταν ικανά να του «ανοίξουν» τη πόρτα του μαγικού αυτού κόσμου.

Πρώτος επαγγελματικός σταθμός του, στις 2 Αυγούστου του 2018, η Κορέα και η Ουοντζού Πρόμι. Εκεί, όντας έτοιμος… σκόρερ από το κολέγιο δεν είχε θέμα να βάζει 25.2 πόντους ανά παιχνίδι σε 51 συμμετοχές.

Ενώ, ολοκλήρωσε τη σεζόν 2018-19 στον Λίβανο και τη Σαμπβάιλ.

Η επόμενη σεζόν τον βρήκε στο Ισραήλ και τη Χάποελ Χολόν, καθώς είχε μπει στο «μάτι» του Στέφανου Δέδα, ο οποίος του έδωσε τη δυνατότητα να δείξει το σπουδαίο ταλέντο του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Με μπόι γύρω στα 190 εκατοστά θα λέγαμε πως είναι ένας σούτινγκ γκαρντ σε… σώμα άσου.

Στο Basketball Champions League μέτρησε 17.8 πόντους και 3.8 ασίστ και έκανε αρκετούς μπασκετόφιλους να μιλάνε για εκείνον και το επόμενο βήμα, δηλαδή η Ευρωλίγκα, ήταν θέμα χρόνου.

Πυραυλοκίνητος με τη μπάλα, δεν του… αρέσει η «γραμμή της φιλανθρωπίας»

Ο Μάρκους Φόστερ αποτελεί έναν παίκτη που του αρέσει να σκοράρει ποικιλοτρόπως.

Είναι αθλητικός και ξέρει πώς να βάζει τα χέρια του στην… αντίπαλη μπάλα, χωρίς πάντως να πρόκειται για έναν αμυντικό τύπου Τσαρλς Τζένκινς.

Είναι λάτρης του ένας εναντίον ενός και αρέσκεται να βρίσκει κενούς διαδρόμους είτε για lay up, είτε για κάρφωμα.

Αν τον ρωτούσε κάποιος σουτ ή πάσα δεν θα έλεγε το δεύτερο σε καμία των περιπτώσεων.

Tου αρέσει να τελειώνει τις φάσεις μόνος του, καθώς δεν έχει δημιουργικές τάσεις, ενώ είναι αξιόπιστος σουτέρ είτε εν στάση είτε από τα σκριν (λιγότερες φορές).

Είναι μαχητικός σε ακραίο σημείο και δεν θα παρατήσει τη φάση ή το ριμπάουντ, με την δύναμη του να τον βοηθάει σε αυτό.

Το άνοιγμα χεριών του φτάνει τα δύο μέτρα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να το αξιοποιήσει ακόμα στο έπακρο, καθώς έχει θέμα στο αμυντικό 5 εναντίον 5.

Ενώ, το χαμηλό ποσοστό του στις ελεύθερες βολές (73%) δεν είναι ιδανικό για έναν παίκτη σε αυτή τη θέση. Συνεπώς, απαιτείται να βελτιώσει αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού του.

Το μόνο ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να εξωτερικεύσει αυτή την έκρηξη στην Ευρωλίγκα. Στο ανώτατο σκαλοπάτι. Εκείνος πιστεύει στον εαυτό του και περιμένει να μάθει ακόμα περισσότερα και από τον Νεμάνια Νέντοβιτς, όπως δήλωσε. Είναι ένα στοίχημα των νέων δεδομένων του Παναθηναϊκού, ο οποίος δεδομένα θα ψάξει σε εκείνον τα χαρακτηριστικά του… Μάικ Τζέιμς

ΘΑΝΑΣΗΣ ΡΕΝΔΟΥΜΗΣ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ