Ολυμπιακός: Επιστρέφοντας και πάλι στον Πειραιά

Ολυμπιακός: Επιστρέφοντας και πάλι στον Πειραιά

 Το «10» θυμίζει περιπτώσεις που προπονητές και παίκτες πραγματοποίησαν την ίδια διαδρομή με τον Κώστα Σλούκα και επέστρεψαν στον Ολυμπιακό για μία δεύτερη θητεία.

Ο Κώστας Σλούκας επέστρεψε στο Λιμάνι του. Ο Έλληνας γκαρντ μετά από πέντε χρόνια παραμονής στην Φενέρμπαχτσε, άφησε την τούρκικη ομάδα και θα φορέσει και πάλι την ερυθρόλευκη φανέλα, γυρνώντας στην ομάδα την οποία αποχαιρέτησε το καλοκαίρι του 2015 λέγοντας «Δεν λέμε αντίο, αλλά εις το επανιδείν».

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που ένας… Ερυθρόλευκος είδε την ζωή να κάνει το παιχνίδι της και να επιστρέφει στην ομάδα του Πειραιά μετά την όποια περιπλάνησή του.

Παίκτες αλλά και προπονητές, έγραψαν  την ιστορία τους με τον Ολυμπιακό, έφυγαν από την ομάδα όμως γύρισαν για δεύτερη φορά ώστε να την βοηθήσουν να επιστρέψει στις επιτυχίες.

Το «10» σας παρουσιάζει τις περιπτώσεις σαν του Κώστα Σλούκα, δηλαδή ανθρώπων που άφησαν το Λιμάνι προσωρινά και γύρισαν και πάλι στην ομάδα του Πειραιά.

ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΙΔΗΣ

Αρχίζουμε με τους προπονητές. Ο άνθρωπος που ηγήθηκε των προσπαθειών των Ερυθρόλευκων στην την προηγούμενη χιλιετία και τους επανέφερε στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Γιάννης Ιωαννίδης έκανε τη διαδρομή Θεσσαλονίκη-Πειραιάς το καλοκαίρι του 1991, σε μία προσπάθεια της τότε διοίκησης των Πειραιωτών να επιστρέψει η ομάδα στον δρόμο των επιτυχιών. Δεν υπήρχε πιο ιδανικός προπονητής για να το καταφέρει αυτό.

Ο «Ξανθός» δημιούργησε μία αυτοκρατορία με τον Ολυμπιακό στο πρώτο του πέρασμα. Κατέκτησε 4 πρωταθλήματα (1993, 1994, 1995, 1996) και ένα Κύπελλο μαζί του και βρέθηκε σε δύο ευρωπαϊκούς τελικούς (1994, 1995). Έφυγε το καλοκαίρι του 1996 και μετά από δύο σεζόν στην ΑΕΚ, επέστρεψε και πάλι τη σεζόν 1999-2000.

Δεν μπόρεσε να καταφέρει κάτι παραπάνω με τους Πειραιώτες στο δεύτερο πέρασμά του.

ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ

Ο «Σοφός» του ελληνικού μπάσκετ (σ.σ. όπως και να προήλθε το ψευδώνυμό του αφού αυτό δε συνέβη λόγω των προπονητικών ικανοτήτων του), ακολούθησε τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο του Ολυμπιακό. Ο Ίβκοβιτς λοιπόν είναι ο άνθρωπος που συνδύασε το όνομά του με τις κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας των Πειραιωτών. Στο πρώτο του πέρασμα, κατέκτησε το triple crown με την ομάδα του Πειραιά. Μετά από σερί… σφαλιάρες σε ευρωπαϊκούς τελικούς, ο Ολυμπιακός κυριάρχησε σε κάθε επίπεδο φτάνοντας στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας, του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου το 1997, ενώ το καλοκαίρι είχε την τύχη να αγωνιστεί απέναντι στην ομάδα των Σικάγο Μπουλς στο Παρίσι με τον τεράστιο Μάικλ Τζόρνταν! Έμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 99 και μετά επέστρεψε το 2010!

Δεν πήγε καλά η πρώτη του σεζόν, όμως την επόμενη τρέλανε την Ευρώπη με τα… μωρά του και σήκωσε σε αυτόν τον επικό τελικό της Κωνσταντινούπολης την Ευρωλίγκα με το πεταχτάρι του Πρίντεζη. Ακολούθησε το πρωτάθλημα του 2012 μετά από 15 χρόνια ανομβρίας και η αποχώρησή του από τον ερυθρόλευκο πάγκο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

O Έλληνας τεχνικός ήταν αυτός που ακολούθησε τον Ντούντα στον πάγκο της ομάδας του Πειραιά. Πολλοί είπαν το 2013 ότι βρήκε έτοιμο σύνολο από τον προκάτοχό του, όμως κακά τα ψέματα, όσα κατάφερε στην Ευρωλίγκα από μεριάς θεάματος ο Ολυμπιακός εκείνο το διάστημα, αποδεικνύουν την πολύ καλή δουλειά που έκανε ο Έλληνας τεχνικός.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κάθισε στον Πειραιά για δύο χρόνια και έφυγε με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε στην αρχή της σεζόν 2014-15. Πέρασε από την Λοκομοτίβ Κούμπαν, την Μπαρτσελόνα και την Χίμκι, για να επιστρέψει και πάλι στον αγαπημένο του Ολυμπιακό, έχοντας για τα καλά πια την πλήρη ευθύνη των Ερυθρόλευκων αναφορικά με το αγωνιστικό κομμάτι.

ΠΑΙΚΤΕΣ

ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΡΙΒΕΡΣ

Τον αγαπούν σαν θεό στον Πειραιά. Για πολλούς ο κορυφαίος Αμερικανός που φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα. Το καλοκαίρι του 1995 ήρθε στο μεγάλο Λιμάνι από την Αντίμπ, δεν εντυπωσίασε στην πρώτη του χρονιά, όμως στην δεύτερη ήταν πραγματικά μαγικός. Ο Ντέιβιντ Ρίβερς ήταν ο παίκτης που τράβηξε όλο το κουπί στην επίθεση και ο μοναδικός ξένος των Ερυθρόλευκων στην διαδρομή προς το triple crown (ήταν και ο Έρβιν Γκρέι αλλά ποιος τον θυμάται πραγματικά;).  Μετά την τεράστια επιτυχία, αποφασίστηκε να μην συνεχίσει στον Πειραιά, είχε την ευρωπαϊκή του περιπλάνηση για να επιστρέψει το 2000 στον Ολυμπιακό σε ένα νέο ξεκίνημα και με τον Ντίνο Ράτζα στην ομάδα. Η χρονιά δεν έκλεισε όπως θα την ήθελαν στον Ολυμπιακό με τον «Ποταμό» να μην θέλει να θυμάται πλέον και τόσο το δεύτερο πέρασμά του.

ΓΟΥΛΤΕΡ ΜΠΕΡΙ

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το ράθυμο στυλ του; Ποιος όμως μπορεί να ξεχάσει την αποτελεσματικότητά του. Ο Μπέρι έφτασε τη σεζόν 1992-93 στον Πειραιά και ήταν ο λόγος για να επιστρέψει η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη στην κορυφή του πρωταθλήματος από το 1978! Ήταν εξαιρετικός και στα ευρωπαϊκά του καθήκοντα και μέλος της ομάδας που παραλίγο να φτάσει στο πρώτο φάιναλ φορ της ιστορίας των Πειραιτών, με την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Λιμόζ, να του στερεί την είσοδο.

Τη σεζόν 1995-1996, ο Μπέρι επέστρεψε στον Ολυμπιακό και κατέκτησε και πάλι το πρωτάθλημα και ο τελευταίος του αγώνας, μάλιστα, με την ερυθρόλευκη φανέλα ήταν ο ιστορικός τελικός κόντρα στον Παναθηναϊκό του 73-38.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ

Ένα από τα μεγαλύτερα What if στην ιστορία του Ολυμπιακού. Τι θα γινόταν εάν δεν είχε αποφασιστεί να… διαλυθεί αυτή η ομάδα το 2002; Ο Θοδωρής Παπαλουκάς ήταν μία επένδυση για τον Ολυμπιακό το 2001, όταν και ο νεαρός τότε υπερταλαντούχος γκαρντ ερχόταν από τον Πανιώνιο στην ομάδα που υποστήριζε από μικρό παιδί. Ήταν εκ των κορυφαίων του Ολυμπιακού στον δρόμο για το Κύπελλο Ελλάδας. Αλλά και στην ομάδα που έχασε το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ παρότι αυτή βρισκόταν μπροστά με 2-0 νίκες. Ο Κόκκαλης έριξε το μπάτζετ και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Επέστρεψε καταξιωμένος το 2008 μετά από έξι χρόνια, με τον Παναγιώτη Γιαννάκη αρχικά να έχει να διαχειριστεί ένα τεράστιο μπάτζετ και τον Τεό να έχει να λάβει ένα τεράστιο συμβόλαιο. Η καριέρα του στο Λιμάνι έληξε το 2011 όταν και οι Αδερφοί Αγγελόπουλοι έριξαν το μπάτζετ και εννοείται έφυγαν τα βαριά συμβόλαια.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ

Η σημαία του Ολυμπιακού! Το 2001 σε ηλικία μόλις 15 ετών αφήνει την ομάδα του Μπραχαμίου για λογαριασμό της ομάδας που λάτρευε από… βρέφος. Σιγά σιγά κατάφερε από το ταλέντο, να πάει για αγροτικό στην Λάρισα και την Ολίμπια και να επιστρέψει έτοιμος παίκτης. Τις σεζόν 2007-08 και 2008-09 πηγαίνει εξαιρετικά και οι εμφανίσεις αυτές είναι ο λόγος για να του χτυπήσει την πόρτα η Μάλαγα και να φύγει από τον Ολυμπιακό. Στην Ισπανία πάλεψε, ένας σοβαρός τραυματισμός τον κλόνισε και στην πορεία είδε τον προπονητή του να τον αγνοεί. Το 2011 ο χτυπημένος ώμος του Νεστέροβιτς και ο παραγκωνισμός του στην Ανδαλουσία ήταν ο λόγος για να γυρίσει. Ο Ολυμπιακός έχασε το πρωτάθλημα και ο Ζούρος του έκοψε τον δρόμο στην Εθνική. Τι έκανε αυτός; Πείσμωσε και με το παραπάνω και δούλεψε απίστευτα. Μεταμορφώθηκε και σιγά σιγά έγινε το κορυφαίο τεσσάρι στην Ευρώπη. Τώρα είναι εκ των αρχηγών της ομάδας και ο παίκτης που κάποια στιγμή θα δει τη φανέλα του στην κορυφή του ΣΕΦ.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Το καλοκαίρι του 2009 ο Ολυμπιακός επένδυσε επάνω του. Το ποσό που δαπανήθηκε για την απόκτηση του από τον Άρη έφτασε τις 900.000 ευρώ, ενώ αυτός για πέντε χρόνια συμφώνησε με 1,3 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Η πορεία δικαίωσε και τον Παπ και τους Ερυθρόλευκους. Χρόνο με τον χρόνο γινόταν καλύτερος και ήταν ο παίκτης αποκάλυψη στην Κωνσταντινούπολη το 2012. Την επόμενη σεζόν με το πάθος του ήταν κλειδί για το back 2 back στην Ευρωλίγκα. Η Μπαρτσελόνα κινήθηκε επιθετικά για την απόκτησή του, ο Ολυμπιακός συναίνεσε και το καλοκαίρι του 2013 έφυγε για την Βαρκελώνη. Ακολούθησε το ΝΒΑ, που πάλεψε για το παιδικό του όνειρο. Κάποιοι τραυματισμοί τον έφεραν πίσω, αυτός είχε ήξερε πως όποια ομάδα τον ήθελε στην Ευρώπη έπρεπε να πείσει την Μπαρτσελόνα να μην… ματσάρει το ποσό και ο Ολυμπιακός τον έφερε πίσω το 2016. Πλέον περιμένει πως και πως τον κολλητό του Σλούκα για τη νέα εποχή των Ερυθρόλευκων και ο κόσμος της ομάδας ανυπομονεί να τους δει να παίζουν μαζί.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ