Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

Με 10 βήματα στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ: Σλούκας, Σάικς, Μπαρτζώκας, επιθετικά ριμπάουντ, κλεψίματα.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε. Και έπειτα από επτά ολόκληρους μήνες: Στο βάθος Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Η απόλυτη αντίθεση. Η απόλυτη αναμέτρηση. Το απόλυτο βράδυ σε αυτή την αφετηρία της Euroleague. Το δείγμα μικρό και από τους δύο. Τα προβλήματα γνωστά. Η επιβεβαίωση όμως πως όταν οι δύο τους στέκονται απέναντι τίποτε δεν έχει σημασία, βγαλμένη από το άλμπουμ με τις αναμνήσεις. Λίγο πριν το τζάμπολ λοιπόν. To10.gr σημειώνει 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις. Ή έστω να θυμηθείς.

1) Ο Παναθηναϊκός πήρε μια νίκη… εκτός προγράμματος. Στη Ρωσία κόντρα στη Χίμκι. Ο Ολυμπιακός με ένα αποκαρδιωτικό 4ο δεκάλεπτο στο ΣΕΦ υποχρεώθηκε σε ήττα από τη Ζάλγκιρις. Το 2-0 ή το 0-2 σχηματίζει δεδικασμένο και ας είναι ακόμη νωρίς. Δεδικασμένο και στις εντυπώσεις, αλλά και στην ουσία. Τα λόγια είναι «δωρεάν». Το ποιος μπορεί να διεκδικήσει μια θέση στην 8άδα θα αποδειχθεί στο παρκέ. Και μην γελιέστε. Ο τρόπος που ξεκινάς είναι πάντα ενδεικτικός.

2) Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήθελε να έχει κόσμο το ΟΑΚΑ. Τουλάχιστον έτσι δήλωσε. Ο Μακίσικ πάλι πιο πρακτικός είπε πως είναι προνόμιο για τον Ολυμπιακό οι άδειες κερκίδες. Πόσο ρόλο μπορεί να παίξει σε αυτή την παρτίδα η «σιωπή» σε μια από τις παραδοσιακά ισχυρότερες έδρες της Ευρωλίγκας; Είναι και αυτό κάτι που θα μάθουμε. Πάντως όσοι σπεύσουν να πουν πως αποτελεί πλεονέκτημα για τον Ολυμπιακό; Μάλλον δεν ξέρουν καλά το παιχνίδι της «ψυχολογίας». Εύκολα τέτοια πλεονεκτήματα γυρίζουν… τούμπα.

3) Σε ένα ματς σαν το αυριανό ο Μπαρτζώκας έχασε τη θέση του στον Ολυμπιακό. Σαν σήμερα: Στις 9 Οκτώβρη 2014. Μετά την ήττα στο κύπελλο από τον Παναθηναϊκό του Μπατίστα. Οι «Πράσινοι» νίκησαν τον «αιώνιο» αντίπαλό με 77-76 στο ΟΑΚΑ σε άδειες εξέδρες, (πλην των 50+50 προσκλήσεων) και πήραν μία απίστευτη πρόκριση στους «4» του Κυπέλλου Ελλάδος! Μοιραίος για τον Ολυμπιακό εκείνη τη νύχτα; Ναι, ο Κώστας Σλούκας από τη γραμμή των βολών. Προσοχή: Δεν παίζει μπάσκετ το παρελθόν. Οι αναμνήσεις όμως είναι πάντα τροφή για τέτοια παιχνίδια. Ντοπάρουν τους νικητές. Δίνουν κίνητρο στους ηττημένους.

4) Ας είμαστε πρακτικοί. Και οι δύο δεν είναι έτοιμοι. Και οι δύο έχουν προβλήματα στο ρόστερ από τραυματισμούς. Η νύχτα στο ΟΑΚΑ είναι προκαταβολικά αχαρτογράφητη. Ο Ολυμπιακός στην πρεμιέρα έβαλε 67 πόντους. Μόλις 9 στην τέταρτη περίοδο. Με 67 πόντους στην Ευρωλίγκα σπανίως επικρατείς. Με 9 πόντους σε τέταρτη περίοδο δεν μπορείς ούτε να ελπίζεις. Ειδικά την τελευταία τριετία που πλέον η ταχύτητα του παιχνιδιού είναι διαφορετική. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη ήταν πολύ πιο συνεπής στην πρεμιέρα: Οι 78 πόντοι είναι σοδειά νίκης. Ειδικά όταν σουτάρεις από το τρίποντο το αποκαρδιωτικό 21,7% (5/23). Είχε υπομονή, έφερε τη μπάλα πιο κοντά στο καλάθι. Έδειξε αν μη τι άλλο ικανός για να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη αποστολή.

5) Αν έκανε τον Μπαρτζώκα κάτι να χαμογελά στην πρεμιέρα; Ήταν οι αριθμοί στις στατιστικές που δείχνουν διάθεση: 7 κλεψίματα, 6 τάπες. Παίκτες που βάζουν τα χέρια τους στη φωτιά. Αντίθετα ο Βόβορας μάλλον δεν χαμογελά σκεπτόμενος πως η ομάδα του στην πρεμιέρα είχε 13 λάθη για 14 ασίστ. Φανερώνει το ούτως ή άλλως μεγάλο πρόβλημα στη δημιουργία αυτή η «ισοτιμία». Πρόβλημα που ο Παναθηναϊκός το ξέρει, και περιμένει να δει αν μπορεί να το λύσει.

6) Η έλευση του Κίφερ Σάικς αποτελεί «συνθήκη» του ματς. Ο νέος Αμερικανός του Παναθηναϊκού είναι λιγάκι άναρχος, αλλά από ταλέντο άλλο τίποτα. Προ διετίας ο Chris Sheridan έγραψε στο Forbes πως πρόκειται για τον «Τζέημς Χάρντεν της Κίνας» ενθουσιασμένος από τους 28.2 πόντους και τις 6,1 ασίστ ανά ματς. Πρόκειται για περίπτωση X-factor. Ή για κάποιον που μπορεί σε έναν μήνα να μην τον θυμάται κανείς. Αν πάντως θες να γίνεις σημαντικός για μια ομάδα σαν τους Πράσινους; Τότε φροντίζεις να παίξεις καλά με τον Ολυμπιακό.

7) Στην πρεμιέρα οι Πράσινοι έκαναν θραύση στο ριμπάουντ: 42, με 19 επιθετικά. Ο Ολυμπιακός τα ριμπάουντ τα έχασε από τη Ζάλγκιρις (30-36) με μεγαλύτερη πληγή τα επιθετικά (11) των Λιθουανών. Επιθετικά ριμπάουντ σημαίνει περισσότερες κατοχές, και περισσότερες κατοχές σημαίνει προβάδισμα νίκης.

8) Έπειτα από μια παράξενη σεζόν οι αδερφοί Αγγελόπουλοι έφτιαξαν και πάλι το «κλίμα» στον Πειραιά. Η επιστροφή του Μπαρτζώκα, αλλά κυρίως η επιστροφή του Σλούκα έχουν ανεβάσει τον πήχη της αισιοδοξίας πως οι Ερυθρόλευκοι επιστρέφουν με προφίλ ανταγωνιστικό. Το αυριανό είναι ευκαιρία. Μια νίκη επί του Παναθηναϊκού έχει πάντα τη σημασία της. Και για τη ψυχολογία του οργανισμού. Και για το κέφι που θα πας μεθαύριο στη προπόνηση.

9) Ο Ιωάννης Παπαπέτρου είναι ο νέος αρχηγός του Παναθηναϊκού. Είναι εκείνος που θα πάρει τη μπάλα όταν «καίει». Είναι το πρόσωπο του οργανισμού σε μια πρόκληση που την ονειρεύτηκε από τη στιγμή που αποφάσισε να βγάλει τα Ερυθρόλευκα. Ο Ολυμπιακός έχει ένα σωρό παίκτες να στείλει πάνω του. Στην πρεμιέρα το κοντέρ έγραψε 16π-8ριμ-3ασ. Το τι θα γράψει στο ντέρμπι μπορεί να κρίνει το ματς.

10) Φυσικά όσο ο Βασίλης Σπανούλης σουλατσάρει στα παρκέ, δεν μπορεί να βρεις άλλον που να του ταιριάζει ο όρος «βαρόμετρο». Από τον Kill Bill και τον Σλούκα ο Ολυμπιακός περιμένει σε σούμα 20+ πόντους, 10+ ασίστ. Και κυρίως καλές ιδέες στις «ειδικές καταστάσεις». Η περιφέρεια των Ερυθρόλευκων είναι μια σκάλα παραπάνω. Αν αποφασίσει εκείνη τη τύχη του ματς, τότε είναι εμφανές ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ