Ταμείο δεν γίνεται τώρα, αλλά να ληφθούν αποφάσεις

Ταμείο δεν γίνεται τώρα, αλλά να ληφθούν αποφάσεις

Στον Ολυμπιακό ήρθε η ώρα για μεγάλες αποφάσεις, προκειμένου όχι να μην χαθεί η χρονιά, αλλά να ξέρει η ομάδα που θέλει να πάει…

Ήταν 10 ημέρες πριν, όταν ο Ολυμπιακός έχασε από τη Βιλερμπάν στο ΣΕΦ, που από αυτή τη στήλη έγραψα «αποχαιρέτα την 8άδα που χάθηκε… άδοξα». Θα μπορούσα τώρα, που έχουν χαθεί άλλα δύο ματς, που η εικόνα είναι ξεκάθαρη, να συνεχίσω από εκείνο το σημείο, αλλά δεν έχει καμία αξία. Γιατί είναι πλέον το σημείο να ληφθούν αποφάσεις, ώστε να ξέρει ο ίδιος ο οργανισμός, αλλά κι ο κόσμος του πού το πάει.

Ταμείο θα γίνει στο τέλος της χρονιάς και σε καμία περίπτωση ο Ολυμπιακός δεν ξεκινούσε ως φαβορί για την 8άδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι καλά. Το να συζητάμε για «καλές εμφανίσεις» είναι πισωγύρισμα. Το να συζητάμε για το αν η ομάδα είναι πλήρης είναι αυταπόδεικτο.

Ο κόουτς Μπαρτζώκας τελειώνει τα ματς, παίζει στα κρίσιμα, με τους δύο σέντερ στον πάγκο κι αυτό τα λέει όλα. Ο εκνευρισμός του είναι έκδηλος, είναι πρόδηλο ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Όχι σήμερα, γιατί είναι κρίμα να χαθούν χρήματα, για να κυνηγήσει ανεμόμυλους η ομάδα του λιμανιού. Όμως…

Ο Ολυμπιακός έχει έναν από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ της Ευρωλίγκας κι είναι αυτονόητο ότι η επόμενη μέρα θα χτιστεί γύρω από τον Κώστα Σλούκα. Ο Σάσα Βεζένκοφ καθημερινά προσθέτει πράγματα στο παιχνίδι του. Διατηρεί το εξαιρετικό του σουτ, είναι πιο μαχητικός, ανταποκρίνεται κι ως «3», κι ως «4», ακόμα κι ως «5» (καλά, σε σχέση με τους υπάρχοντες είναι… βαρύ πεντάρι). Είναι η αποκάλυψη της χρονιάς.

Υπάρχει η σταθερή αξία του Κώστα Παπανικολάου και κάθε αγώνας που περνά δίχως αυτόν, φαίνεται πόσο σημαντική είναι η παρουσία του. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έχει δείξει κάποια εξαιρετικά δείγματα κι ίσως πλέον πρέπει να πάρει περισσότερο χρόνο, να αποκτήσει παραστάσεις.

Περί του διδύμου των αρχηγών ουδείς λόγος, σε όποια κατάσταση κι αν είναι, ο Βασίλης Σπανούλης κι ο Γιώργος Πρίντεζης θα αποφασίσουν πόσο καιρό θα φορούν τη φανέλα του Ολυμπιακού. Κι όποιος νομίζει ότι κάτι τους χαρίζεται, ότι εξαργυρώνουν όσα πρόσφεραν στη διαδρομή τους στο λιμάνι, δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει.

Από εκεί και πέρα πρέπει να αξιολογηθούν άμεσα όλοι οι ξένοι. Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο Σακίλ ΜακΚίσικ έχει στοιχεία, όπως ενδεχομένως κι ο Άαρον Χάρισον, για τον οποίο απαιτείται υπομονή. Ίσως να μπορεί να μείνει κι ως δεύτερος σέντερ (θα έλεγα τρίτος, αν υπάρχουν τα χρήματα κι η απόφαση για ένα ασφυκτικά γεμάτο ρόστερ) ο Χασάν Μάρτιν.

Εκτιμώ ιδιαιτέρως τον Τσαρλς Τζένκινς, αλλά ο Ολυμπιακός μπορεί να τον κρατήσει ΜΟΝΟ αν γίνει τεράστια οικονομική επένδυση, ώστε να είναι από το 8-9 και πίσω, γιατί -κακά τα ψέματα- χρειάζεται άλλος ένας ποιοτικός πόιντ γκαρντ, για να παίρνει ανάσες ο Σλούκας. Αντίθετα, Ζαν-Σαρλ κι Έλις θαρρώ ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν για το παραπάνω βήμα της ομάδας. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι ποιοι θα φύγουν.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να σημαδέψει από τώρα, να βάλει έναν… Σλούκα στο «ζωγραφιστό», έναν ψηλό πρώτης γραμμής. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί νέος Μιλουτίνοφ, όπως δεν θα μπορούσε να είναι νέος Χάινς ο Μάρτιν. Υπάρχουν, όμως, ψηλοί στην αγορά, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Δεν είναι θέμα… ονομάτων.

Το καλό είναι ακριβό κι η παρουσία του Σλούκα αυτό αποδεικνύει. Μπορεί ο Ολυμπιακός να σηκώσει άλλο ένα συμβόλαιο αυτού του επιπέδου; Μπορεί να πάρει έναν σούπερ ξένο ψηλό και έναν δεύτερο υψηλής απόδοσης, ώστε να έρχεται τρίτος ο Μάρτιν και να κάνει τη διαφορά; Μπορεί να διεκδικήσει ένα «4-5άρι» σαν τον Μήτογλου (ή τον Μήτογλου), ώστε να μπορεί να σταθεί κι ως δεύτερος ψηλός ο Χασάν;

Διοίκηση και τεχνική ηγεσία πρέπει να βάλουν κάτω τα χαρτιά, να δουν τα νούμερα και να αποφασίσουν. Ακόμα κι αν σήμερα τέλειωνε η σεζόν, ο Ολυμπιακός κρατά πράγματα (Σλούκας, Βεζένκοφ, Λαρεντζάκης), για να οικοδομήσει την ομάδα της επόμενης μέρας. Το πόσο ακριβή θα είναι η οικοδομή, το γνωρίζουν οι ίδιοι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ