Ο Κώστας των 50 εκατ. δολαρίων που δεν έγινε «Νοβίτσκι», αλλά… (vids)

Ο Κώστας των 50 εκατ. δολαρίων που δεν έγινε «Νοβίτσκι», αλλά… (vids)

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την μεταγραφή του Κώστα Κουφού και to10.gr σας παραθέτει την έως τώρα πορεία του 31χρονου πρώην σέντερ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον χώρο του μπάσκετ.

Αθόρυβα. Και σίγουρα ξαφνικά. Ακριβώς στο σημείο που η αίσθηση πως ο Ολυμπιακός πέταξε λευκή πετσέτα, έμοιαζε να παγιώνεται.

Οι Ερυθρόλευκοι έχουν παλμό. Έχουν όνειρα. Και κυρίως: Έχουν τα κότσια να τα διεκδικούν. Οι υπογραφές με τον Κώστα Κουφό είναι μιας πρώτης τάξεως απόδειξη.

«Μπαμ» κανονικό και όχι από εκείνα που συχνά-πυκνά βαυκαλίζεται ο εγχώριος Τύπος για να μας θυμίσει περασμένα μεγαλεία. Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες των τελευταίων 15 χρόνων.

Ο πρώτος που έδωσε την εντύπωση πως θα κάνει κάτι σπουδαίο στο ΝΒΑ. Έφτασε σε συνολικές αποδοχές τα 50 εκατομμύρια δολάρια στον μαγικό κόσμο. Σκαρφάλωσε στο κύμα για μια ολόκληρη 10ετία. Με τους Τζαζ, τους Νάγκετς, τους Κινγκς. Όχι Γιάννης πριν τον Γιάννη δεν κατάφερε να γίνει. Για… Νοβίτσκι κίνησε, αλλά δεν του προέκυψε.

Στις 24 Φεβρουαρίου έχει τα γενέθλια του. Κλείνει πια τα 32. Συμπτωματικά στις 24/2 είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις τελευταίες αλλαγές στα ρόστερ των ομάδων της Ευρωλίγκας. Το λες και… σημάδι, τώρα που ο Κώστας κίνησε για το μεγάλο λιμάνι. Για τον Ολυμπιακό και την Ελλάδα που τον περιμένει καρτερικά από το μακρινό 2007. Τότε που… έσκασε από το αυγό του.

Αποκάλυψη τώρα

Ναι,  καλοκαίρι του 2007 ξεκίνησαν όλα. Τότε ακούσαμε για πρώτη φορά με… ηχηρό τρόπο το όνομα Κώστας Κουφός, χάρη σε όσα είχε κάνει στο Ευρωπαϊκό U18 στην Ισπανία. Κατορθώματα που έδωσαν την εντύπωση ότι θα αφήσει εποχή!

Το «Αμερικανάκι» της εθνικής Ελλάδας των 26,5 πόντων, 13 ριμπάουντ και 3,5 κοψιμάτων ανά αγώνα, που μας έφτασε ως τον τελικό με τους Σέρβους του Μίλαν Μάτσβαν. Δεν πήρε το χρυσό, δικαιωματικά όμως άρπαξε το βραβείο του MVP, ως η μεγάλη αποκάλυψη του τουρνουά!

Ψηλός άλλης «νοοτροπίας» και κλάσης. Με ικανότητα να παίξει μακριά από το καλάθι, να γίνει δημιουργός. Και την ίδια στιγμή… ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας στο πίσω κομμάτι του γηπέδου. Κανονικό εύρημα.

Πίσω στην Αμερική, ο «Έλληνας Πύργος» επέλεξε ένα από τα πολύ καλά κολεγιακά προγράμματα της εποχής. Τους Buckeyes, στο Οχάιο, όπου αντικατέστησε τον πολύ Γκρεγκ Όντεν (νο 1 του draft για τους Μπλέιζερς) στην θέση του σέντερ. Έφτασε εκεί ως σταρ. Ήταν McDonald’s All-American και κατατάχθηκε στο 3 της λίστας των λυκείων σε ολόκληρες τις ΗΠΑ από την ιστοσελίδα Rivals.com. Στο McDonald’s και στο EA Sports All-American, ο Κουφός είχε μέσο όρο 25.9 πόντους, 15.4 ριμπάουντ και 5.2 τάπες σε κάθε παιχνίδι. Παράλληλα ήταν μέλος της εκλεκτής ομάδας στο Jordan All-American Classic στη Madison Square Garden. Περπατησιά μελλοντικού αστέρα, στο υψηλότερο επίπεδο.

Στο κολέγιο τη δεύτερη χρονιά του κέρδισε τον τίτλο του Πολυτιμότερου Παίκτη στο National Invitation Tournament (2008), οδηγώντας τους Buckeyes στην κατάκτηση του πολιτειακού πρωταθλήματος με νίκη ενάντια στο UMass Minutemen, με τελικό σκορ 92-85. Ήταν η εποχή που σουτάροντας από το τρίποντο με το διόλου ευκαταφρόνητο για σέντερ 35%, είχαν αρχίσει οι συγκρίσεις με τον Ντιρκ Νοβίτσκι. Εκείνες που τον έβαλαν στον πειρασμό να δηλώσει άμεσα υποψηφιότητα στο draft. Η «σειρά» είχε πολλούς και διάφορους σέντερ πρώτης διαλογής. Τον Μπρουκ Λόπες που είναι ακόμη συμπαίκτης του Αντεντοκούνμπο στο Μιλγουόκι, και τον αδερφό του Ρόμπιν που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον. Τον Ντι Αντρέ Τζόρνταν που είναι support σε Ίρβινγκ, Ντουράντ και Χάρντεν στους Νετς. Ο Κουφός όμως με μέσους όρους ομολογουμένως ενδιαφέροντες (14.4 πόντους, 6.7 ριμπάουντ και 1.8 τάπες) το τόλμησε. Έστω και αν δεν είχε προσλάβει ατζέντη για το σχετικό promo. Υπέγραψε με τον Μαρκ Τερμίνι στα μέσα Μάη, αλλά ήταν ήδη αργά.

Η πρώτη φορά του Ολυμπιακού και οι Τζαζ

Εκείνο το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός του προσέφερε τριετές συμβόλαιο με συνολικές αποδοχές 5 εκατ ευρώ για να τον δελεάσει. Ο Κουφός όμως ήθελε ΝΒΑ. Τι παράξενους κύκλους που κάνει η ζωή, αν δεις την ιστορία 13 χρόνια μετά. Στο draft του 2008 ο Κουφός επιλέχθηκε στο Νο23 από τους Γιούτα Τζαζ. Τα μεγάλα φώτα είχαν ήδη ανάψει για εκείνον. Έστω και αν… τον στράβωσαν για μπόλικο διάστημα. Διότι ουσιαστικά στη Γιούτα ξεκίνησε να υπολογίζεται στα πλει-οφ του 2009, έπειτα από τον τραυματισμό του βασικού σέντερ της ομάδας, Μεχμέτ Οκούρ. Εκείνη την χρονιά, το 2009 πάντως θα την θυμάται για την Ελλάδα. Για το εθνόσημο και το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ.

Αντάλλαγμα για τον Καρμέλο  

Επόμενη σύνδεση με το NBA; Στις 8 Μαρτίου του 2010 όταν και ξανακλήθηκε στην πρώτη ομάδα της Γιούτα. Εκεί που δύσκολα θα έβρισκε πλέον προκοπή. Τέσσερις μηνες αργότερα, στις 14 Ιουλίου του 2010, ο Κουφός μέσω μια ανταλλαγής με τον Αλ Τζέφερσον πήγε στην Minnesota Timberwolves. Στην ομάδα της Μινεσότα αγωνίστηκε σε μόλις 39 παιχνίδια, έχοντας 2.7 πόντους, 2.5 ριμπάουντ και 5 τάπες ανα παιχνίδι, με αποτέλεσμα στις 22 Φεβρουαρίου οι Τίμπεργουλβς να τον δώσουν στους Ντένβερ Νάγκετς, σε μία τριπλή ανταλλαγή από την οποία κατέληξε στους Νιού Γιορκ Νικς ο Καρμέλο Άντονι. Στους Νάγκετς, ο Έλληνας σέντερ αγωνίστηκε για τρία χρόνια, με την παρουσία του να μην είναι ικανοποητική γεγονός το οπoίο ανάγκασε την ομάδα του Ντένβερ να τον ανταλλάξει.

Το Μέμφις… μπλουζ και οι Κινγκς

Επόμενο σταθμός της καριέρας του ήταν οι Μέμφις Γκρίζλις, εκεί ο Κουφός βελτίωση την απόδοσή του, καθώς την πρώτη του σεζόν στην ομάδα του Μέμφις σε 80 συμμετοχές ο διεθνής σέντερ είχε 8 πόντους, 6.9 ριμπάουντ και 1.3 τάπες ανα παιχνίδι, τραβώντας πάνω του τα βλέμματα αρκετών ομάδων του NBA. Έτσι, το 2015 υπέγραψε στους Σακραμέντο Κινγκς. ΕΈμεινε για τέσσερις σεζόν καταφέρνοντας να γίνει αναπόσπαστο μέλος της ομάδας μέχρι και το 2019 όπου αποφάσισε να κάνει το μεγάλο άλμα και να περάσει στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Συνολικά στην καριέρα του στο ΝΒΑ, ο Έλληνας σέντερ αγωνίστηκε 686 παιχνίδια με 5.7 πόντους μέσο όρο.

Η επιστροφή στην Ευρώπη

Το 2019, ο Κουφός αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Ευρώπη, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο συνεργασίας με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ύψους έξι εκατομμυρίων δολαρίων.

Όσο βρισκόταν στην Μόσχα, ταλαιπωρήθηκε από αρκετούς τραυματισμούς με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται περισσότερο ως ρολίστα, καθώς αγωνιζόταν 9 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα κατα μέσο όρο, μετρώντας 3.7 πόντους και 2.8 ριμπάουντ και έτσι οι άνθρωποι της ρωσικής ομάδας αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο στις 27 Μαΐου του 2020.

Ο 32χρονος σέντερ από τότε βρισκόταν στην αγόρα ως ελεύθερος και σύμφωνα με πληροφορίες του Κρις Φέντορ είχε ανοιχτή επικοινωνία με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, χωρίς όμως να έρθει σε συμφωνία μαζί τους. Κάπως έτσι οι «ερυθρόλευκοι» άδραξαν την ευκαρία και τον έκαναν δικό τους.

Γιατί Ολυμπιακός

Οι Ερυθρόλευκοι ασχέτως τι ανακοίνωσαν, έχουν συμφωνήσει μαζί του για 1.5 χρόνο. Του προσφέρουν την ευκαιρία να γίνει ο βασικός σέντερ μιας ομάδας που του χρόνου όπως όλα δείχνουν θα επιστρέψει στην Α1. Κυρίως όμως σε μια ομάδα που έχει σκοπό να ανεβάσει το μπάτζετ της προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική στην Ευρωλίγκα. Αυτή τη στιγμή ο Κουφός δεν μπορεί να συνεισφέρει πολλά. Είναι παντελώς εκτός ρυθμού και εκείνος και ο Ολυμπιακός που απλά περιμένει τις αγωνιστικές πια για την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας. Του χρόνου όμως θα είναι αλλιώς. Το επιβεβαιώνει αυτό το deal. Ο τρόπος που οι Πειραιώτες έπεισαν έναν σέντερ σαν τον Κουφό.

Επιμέλεια: Νικήτας Λαμπρόπουλος

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ