Τα 4 συμβόλαια που… βάζουν φωτιά στον Παναθηναϊκό

Τα 4 συμβόλαια που… βάζουν φωτιά στον Παναθηναϊκό

Το φετινό μπάτζετ του Παναθηναϊκού δεν ξεπερνά τα έξι εκατομμύρια ευρώ. Περίπου όσο θα κοστίζουν μαζί την επόμενη χρονιά οι Νέντοβιτς, Χεζόνια, Παπαπέτρου, Μήτογλου. Βγαίνει άραγε η εξίσωση;

Ήταν λογικό η ανακοίνωση της απόκτησης του Μάριο Χεζόνια από τον Παναθηναϊκό να σκορπίσει θύελλα ενθουσιασμού στον κόσμο του. Ο Κροάτης εκτός από ένας αληθινός σταρ, εκτός από το ότι έρχεται στα 26 του χρόνια, εκτός από το κίνητρο που έχει, ήταν και ένας παίκτης που επί χρόνια έδειχνε μια πρωτοφανή λατρεία για τον σύλλογο. Και ο κόσμος, φυσικά, για εκείνον.

Αυτή η ευφορία που έφερε όλη αυτή η ιστορία για τον Παναθηναϊκό δεδομένα θα κρατήσει μέχρι το καλοκαίρι. Μέχρι το φινάλε των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Που οι πράσινοι ευελπιστούν να φτάσει με το νταμπλ. Μετά θα αρχίσουν τα… δύσκολα. Διότι μετά το τέλος των αγώνων θα πρέπει η διοίκηση να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τέσσερα πρωτοκλασάτα ονόματα του ρόστερ για να συζητήσει μαζί τους την ανανέωση των συμβολαίων τους.

Τέσσερις παίκτες άκρως σημαντικούς. Τον αρχηγό, Ιωάννη Παπαπέτρου. Τον Ντίνο Μήτογλου. Τον Μάριο Χεζόνια, εάν κι εφόσον οι πράσινοι αποφασίσουν να πληρώσουν τη ρήτρα των 400.000 ευρώ στην Μπαρτσελόνα. Και τον Νεμάνια Νέντοβιτς, το πιο λαμπρό φετινό τους αστέρι έως τώρα, για τον οποίο μόλις πριν λίγες ώρες ακούστηκαν σειρήνες και μάλιστα ηχηρές: κοτζάμ Ρεάλ Μαδρίτης φέρεται να τον έχει βάλει στη λίστα της και ο ίδιος εύκολα μπορεί να κολακευτεί.

Η εξίσωση δεν είναι εύκολη. Διότι οι τέσσερις συγκεκριμένοι παίκτες δεν είναι κάποιοι ρολίστες. Δεν αποτελεί κανείς τους συμπληρωματική λύση. Είναι ή θα είναι στην περίπτωση του Χεζόνια, απόλυτα εξαρτημένος ο Παναθηναϊκός απ’ όλους τους. Κάτι φυσικά που γνωρίζουν και οι ίδιοι οι παίκτες, όπως επίσης γνωρίζουν πως αν βγουν ελεύθεροι στην αγορά θα δουν τις προτάσεις να έρχονται. Ήδη τα δημοσιεύματα θέλουν τον Νέντο στο στόχαστρο της Ρεάλ, οι φήμες θέλουν τον Μήτογλου στον δρόμο για το NBA και τους Μακάμπι και Ολυμπιακό να παρακολουθούν διακριτικά, η Μπαρτσελόνα δεδομένα θα παρακολουθεί την πορεία του Χεζόνια, ενώ το όνομα του Παπαπέτρου κυκλοφορεί σε ολόκληρη την Ισπανία

Τι χρειάζεται ο Παναθηναϊκός; Λεφτά. Αρκετά λεφτά για να τους κρατήσει και τους τέσσερις. Οι πιο αισιόδοξοι κάνουν λόγο για επιτυχία σε περίπτωση που καταφέρουν οι πράσινοι να διατηρήσουν στο ρόστερ τους έστω τους δύο από τους τέσσερις. Όποιοι κι αν είναι αυτοί. Διότι με τα δεδομένα που ισχύουν έως τώρα, θα είναι… θαύμα να μείνουν και οι τέσσερις. Για τον απλούστατο λόγο πως το μπάτζετ θα ξεφύγει, κάτι που ακόμα και σήμερα που μιλάμε… απαγορεύεται για τον Παναθηναϊκό.

Ο Νέντοβιτς ήρθε στον Παναθηναϊκό με 600.000 ευρώ ετησίως, αλλά με τη σεζόν που κάνει δε θα ικανοποιηθεί με κάτι λιγότερο από εκατομμύριο. Ο Χεζόνια θέλει τουλάχιστον τόσα για να μπει σε κουβέντα ανανέωσης και μετά το καλοκαίρι. Συν τα 400 χιλιάρικα για την αγορά από την Μπαρτσελόνα, φτάνουμε στο 1,5 εκατομμύριο. Ο Παπαπέτρου έχει συμβόλαιο 750.000 ευρώ ετησίως και σίγουρα θα ζητήσει αύξηση κοντά στα 900 χιλιάρικα, ενώ ο Μήτογλου των 600.000 ευρώ δεν θα πέσει κάτω από τα 800 με 850.

Με πρόχειρους υπολογισμούς; Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται περίπου 4,5 εκατομμύρια χωρίς την εφορία για να κρατήσει τους τέσσερις συγκεκριμένους παίκτες. Αν προσθέσουμε και το συμβόλαιο του Παπαγιάννη που του χρόνου παίρνει αυτόματη αύξηση κοντά στα 600.000 ευρώ την επόμενη σεζόν, φτάνουμε σε ένα μπάτζετ που ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια ευρώ μονάχα για πέντε παίκτες. Όταν το φετινό μπάτζετ ολόκληρου του Παναθηναϊκού είναι στα έξι εκατομμύρια ευρώ και ο ίδιος ο Τάκης Τριαντόπουλος είχε δηλώσει πως και του χρόνου θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.

Δύσκολη εξίσωση για τη διοίκηση του Παναθηναϊκού και ακόμα δυσκολότερη για τον Όντεντ Κάτας, που μπορεί να δει ένα λαμπερό ρόστερ να χάνει πολλά από τα αστέρια του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ